چخوف مردی که ضربان قلمش هنوز در قلب ها می زند
آنتون پاولویچ چخوف روس که بسیاری از آثارش در ایران ترجمه شده است در 44سال زندگی خود بیش از700 اثر ادبی نگاشت و این آثار، وی را پرآوازه ترین نویسنده و رمان نویس روس در جهان ساخت.
رویداد۲۴چخوف دومین فرزند پاول یگورویچ چخوف عطار روز 17 ماه ژانویه 1860 در شهر تاگانروگ در استان یکاترینوسلاول روسیه تزاری (استان رستوف کنونی) به دنیا آمد و در چنین روزهایی (دوم جولای) در سال 1904 بر اثر بیماری سل در شهر بادن وایلر آلمان دیده از جهان فرو بست.
نمایشنامه ها و کتاب های چخوف به بیش از یکصد زبان دنیا از جمله فارسی انتشار یافته است و وی را در بین کتاب خوان ها و علاقه مندان به فرهنگ بویژه فرهنگ و ادب روسی مشهور کرد.
**نوجوانی آنتون چخوف
دوران کودکی و نوجوانی آنتون مانند بسیاری از کودکان روس آن دوره در خدمت پدر سپری شد. آنتون پاولویچ در آن دوره از زندگی خود معمولا روزها در مغازه عطاری پدر خود به نوبت همراه برادران پشت پیشخوان می نشست.
وی بامداد هر روز به اصرار والدین در کلیسا در گروه کر سرودهای مذهبی می خواند بطوری که یک بار در مورد زندگی خود گفت: من هیچوقت دوره کودکی نداشتم.
آنتون تحصیلات خود را از آموزش در مدرسه یونانی شهر تاگانروگ آغاز کرد و سپس در آموزشگاه این شهر واقع در جنوب روسیه دوره مقدماتی را سپری کرد.
جهان بینی، عشق و علاقه به کتاب و طبع ادبی چخوف نوجوان در آموزشگاه تاگانروگ شکل گرفت و در این دوره استعداد و نبوغ ادبی وی شروع به شکوفایی کرد.
این دوره از زندگی نویسنده با دشواری هایی نیز همراه بود که بر اثر فرار پدرش از دست طلبکاران به مسکو بروز کرده بود.
چخوف مدتی در خانه سابق پدر خود که بابت طلب های وی به مالک جدید تعلق گرفته بود زندگی کرد و با درس دادن و آموزش فرزندان مالکان گذران زندگی و امرار معاش می کرد.
**زندگی ادبی چخوف
چخوف در آغاز دوره جوانی به مسکو رفت و در دانشگاه این شهر در رشته پزشکی مشغول به تحصیل شد.
وی پس از پایان تحصیلات پزشکی خود به طور حرفهای به داستان نویسی و نمایش نامه نویسی روی آورد و داستان های کوتاه چخوف برای نخستین بار سال 1880 در مجله ای به نام «استریکوزا» (سنجاقک) منتشر شد.
وی سپس در سال 1885 همکاری با روزنامه پترزبورگ آغاز کرد و سپس آثار وی در نشریات «بودیلنیک» (به روسی ساعت شماطه دار)، «زریتل» (تماشاگر)، «سوت ای تنی» (نور و سایه) و «میرسکوی تولک»(تفسیر جهانی) منتشر شد.
«چایکا»، «سه خواهر»، «دایی وانیا» و «باغ آلبالو» آثار مشهور این نویسنده روس است که به زبان های مختلف ترجمه شده و شهرت جهانی برای این نویسنده کسب کرده اند.
بهترین داستان های کوتاه چخوف شامل 34داستان کوتاه ازمعروف ترین کتاب های چخوف درایران است که با گزیده، ترجمه و مقدمه احمد گلشیری چاپ و منتشر شده است.
«آنتوشا چخونته»، «برادر برادر من» و «انسان بدون طحال» از تخلص های آنتون چخوف است.
نخستین نمایشنامه چخوف به نام «ایوانوف» در سال 1887 در تئاتر مسکو روی صحنه رفت.
نویسنده پرآوازه روس در سال 1890 در اوج شهرت سفر به ساخالین را در پیش می گیرد و با توجه به ضعف بر اثر بیماری سل این سفر حدود هشت هزار کیلومتری که از سیبری عبور می کرد برای وی بسیار دشوار بود.
اما چخوف این دشواری را به جان خرید و مشاهداتش در طول سفر در منطقه سیبری، چندین اثر جدید وی را تشکیل داد که «جزیره ساخالین» و «سفر سیبری» از آن جمله است.
وی در سال 1892 آرزوی بزرگ خود را تحقق بخشید و با خرید ویلایی والدین و خواهر خود را به آن منتقل می کند و از این زمان علاوه بر نویسندگی به طبابت می پردازد.
آنتون پاولوویچ در فعالیت های اجتماعی نقش برجسته ای داشت و چند مدرسه، یک مرکز آتش نشانی، پست، کتابخانه و چند جاده از اقدامات نیکوکارانه این نویسنده است.
چخوف در سال 1904 در گیر و دار مبارزات طبقاتی و سیاسی روسیه تزاری پس از نوشتن نمایشنامه «باغ آلبالو» بر اثر بیماری سل زندگی را بدرود گفت.
مرگ این نویسنده پرآوازه روس در آلمان رخ داد، او برای مداوا به همراه همسر خود به استراحتگاه شهر بادن ویلر این کشور رفته بود.
آخرین کتاب این نویسنده و درام نویس شهیر، کتاب باغ آلبالو است که در تئاترهای معروف جهان به نمایش در آمده است.
تشییع جنازه چخوف یک هفته پس از مرگ او در مسکو برگزار شد و سرانجام وی در صومعه نووو -دویچی درشهر مسکو به خاک سپرده شد.
به گفته ماکسیم گورکی از بنیانگذاران سبک ادبی واقع گرایی سوسیالیستی، تعداد مردمی که برای مشایعت او در مسکو جمع شده بودند به حدی بود که عبور و مرور در خیابانهای مسکو برای ساعاتی مختل شد.
منبع: ایرنا