چرا روحانی با اصلاحطلبان دیدار کرد؟/ ظریفیان: رئیس جمهور برای حمایت افکار عمومی به اصلاحطلبان نیاز دارد
رویداد۲۴ پس از مدتها انتقاد اصلاحطلبان از شرایط موجود و عدم گفتگوی روحانی با اصلاحطلبان، بالاخره هفته گذشته رئیس دولت با جمعی از اصلاحطلبان به گفتوگو نشست و درباره شرایط کشور بحث شد. این دیدار که پس از مدتها و در شرایط پیچیدهای از جمله نوسانهای ارزی، FATF، آغاز تحریمها و دیگر مشکلاتی که کشور با آن مواجه است صورت گرفت و باعث شده برخی از کارشناسان اینگونه تحلیل کنند که این دیدار برای آرام کردن فضای سیاسی کشور و کمک از اصلاح طلبان و آرام کردن فضا در افکار عمومی بوده نه در راستای ادامه همکاری روحانی با اصلاحطلبان.
روحانی البته در جلسه خود با اصلاحطلبان به انتقادهای آنها پاسخ داده بود و گفته بود نباید زیاد توقع داشته باشند. او گفته است «توقعات از دولت باید متناسب با شرایط غیرعادی و حساسی باشد که در آن قرار داریم. وضعیت پیش روی کشور پیچیده است. اگر این دولت بر سر کار نبود، شاید حتی پیش از اعلام آمریکا، ایران از برجام خارج شده بود و امروز وضعیت بغرنجی داشتیم.»
این در حالی است که اصلاحطلبان در تنگنا قرار گرفتهاند؛ از یک سو سرمایه اجتماعی خود را پشت روحانی گذاشتند و از او حمایت کردند و از سوی دیگر، برنامههای روحانی چندان به مذاق آنها خوش نمیآید و آنها میگویند روحانی نگاه اصلاحطلبانه ندارد و آینده جریان اصلاحطلبان به خطر خواهد افتاد. عبدالله ناصری مشاور سیدمحمد خاتمی می گوید: در شرایط کنونی سرمایه اجتماعی ما اعتماد کلیاش را از دست داده و فقط بحث اعتماد به اصلاحطلبان هم نیست؛ اصلاح طلبان و البته همه نخبگان کشور و حتی اصولگرایان نخبه و کنشگر بر این باورند که اگر ما جامعه مخاطب خود را در پایان دهه چهارم از دست بدهیم، مخاطب فقط از این جبهه سیاسی از دست نرفته، بلکه کل نظام سیاسی جمهوری اسلامی مخاطب خود را از دست داده است.»
ظریفیان: نگاه اصلاحطلب به دولت، نگاه حامى منتقد است
غلامرضا ظريفيان فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به ديدار روحانى با اصلاح طلبان به رویداد۲۴ گفته است: اصلاحطلبان پس از انتخاب حسن روحانى به عنوان نامزد رياست جمهورى، همواره اعلام كردند كه ما نگاهمان به دولت ايشان يك نگاه حامى منتقد است، يعنى از يك سو سياستهاى ايشان را حمايت ميكنيم زيرا اين حمايت باعث تقويت دولت و كشور ميشود و از سوى ديگر با توجه به روشها و كنشهاى موجودى كه ايشان دارند، نگاه منتقدانهاى داريم.
ظريفيان ادامه داد: بالطبع در دور دوم رياست جمهورى، اصلاح طلبان انتظارات بيشترى داشتند كه هم در كابينه و هم در سياست داخلى و خارجى روش و استراتژی شفافترى را در پيش بگيرد كه اين اتفاق نيفتاد. در دوره دوم رياست جمهورى روحانى با توجه به شرايط داخلى و جهانى، میطلبيد كه ايشان از ظرفيت اصلاحطلبان كه به نوعى پشتوانه ايشان بودند و همراهى بخش مهمى از جامعه را به همراه دارند، استفاده و مشورت بيشترى را انجام دهند.
اين فعال سياسى با بيان اينكه اصلاحطلبان هيچگاه از روحانى سهمخواهى نكردند، تصريح كرد: اصلاحطلبان همواره انتظار این را داشتند که ارتباطات و تبادل نظرات بیشتری را با دولت داشته باشند که این اتفاق رخ نداد. البته پیش از دیدار اخیر نیز دیدارهایی همانند دیدار فراکسیون امید با رئیسجمهور یا قبل از آن در ماه رمضان جمعی از اصلاحطلبان با رئیس دولت دیدارهایی را صورت داده بودند. به نظرم این دیدار کار بسیار خوبی بود که صورت گرفت زیرا در شرایط کنونی و با توجه به تنگناهایی که دولت در آن قرار دارد، این حمایت و تبادل نظر میتواند بسیار اثرات خوبی را داشته باشد، هرچند که دیر است بنابراین معتقدم رئیس جمهور نیاز به حمایت افکار عمومی دارد و به همین دلیل با اصلاحطلبان دیدار کرد.
ظریفیان با بیان اینکه دولت روحانی به حمایتهای بیشتر نیاز دارد، ادامه داد: در جلسه اخیری که اصلاحطلبان با روحانی داشتند، اصلاحطلبان صراحتا با رئیس جمهور صحبت کردند و درباره مسائل مختلف نظر خود را بیان کردند و راهکارهای خود برای خروج از شرایط کنونی را عنوان کردند. معتقدم این دیدار در شرایط فعلی که شرایط سختی برای دولت است، بیشتر برای آرام کردن فضا بود و میخواست که از ظرفیتهای مختلفی که میتواند به این شرایط کمک کند، کمک بگیرد و حتی اگر صرفا فقط با این هدف بوده باشد هم انگیزه و هدف خوب و مناسبی است. حقیقت این است که این نوع ارتباطات نباید فقط به یک جلسه ختم شود، با توجه به شرایط سختی که داریم، جلسات و دیدارها باید به صورت منظم و مداوم ادامه داشته باشد تا اصلاح طلبان بتوانند از تمام ظرفیت خود برای بهبود شرایط استفاده کنند.
این فعال سیاسی با بیان اینکه حمایت اصلاح طلبان در آرام کردن فضا میتواند بسیار موثر باشد، خاطرنشان کرد: اعتقادم بر این است که در شرایط فعلی همه جناحها باید به کمک دولت بیایند، اما موضوعی که مطرح است این است که دولت با جدیت و همت بیشتری پای کار بیاید و شرایط پیش روی خودش را ترسیم کند. اگر دولت با جدیت و تلاش بیشتری پای کار باشد اصلاحطلبان خود را موظف میدانند که حتی اگر دولت هم با آنها همدل نبود، با دولت همکاریهای لازم را انجام دهند. باید دید که روحانی تا چه اندازه به راهکارها نقدهای مشفقانه گوش میکند. برای حل مشکلات هیچ راهی جز گفتوگو و شفاف کردن مسائل وجود ندارد زیرا در غیر اینصورت این کشور است که آسیب میبیند.