آماده باش محاظهکاران/ تعطیلی لیگ برتر یا ورود زنان به ورزشگاه؟
رویداد۲۴ روز گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه زنان هوادار فوتبال از آزار و اذیت در ورزشگاههای اروپایی شکایت دارند. در این خبر آمده است حضور امن بانوان در استادیومها و ورزشگاهها همواره از جمله مسائل مهم در امر سالم سازی ورزشگاهها بوده که تاکنون به رغم تمهیدات گسترده، همواره با چالشهای متعددی مواجه بوده است.
در آن گزارش به تجربه موفق کشورهایی مثل آلمان در خانوادگی کردن جو ورزشگاهها اشاره شده و در ادامه به نقل از گاردین آمده است «سالهای متمادی زنان در استادیومهای ورزشی به ویژه در استادیومهای فوتبال از این نوع آزارها رنج میبرند و در موقعیتهای ناراحت کنندهای قرار میگیرند که اگرچه تهدید جسمی به حساب نمیآیند، اما صدمات روانشناختی و احساسی بزرگی برجای میگذارند.»
اهمیت انتشار این گزارش در یک سایت اصولگرا از این جهت است که در محافل رسمی و غیر رسمی میگویند ایران سال آینده باید زمینه حضور زنان در ورزشگاه را فراهم کند.
لیگ برتر امسال با تاخیر برگزار میشود. گویا فیفا شرط حضور زنان در ورزشگاهها را برای برگزاری مسابقات الزامی اعلام کرده است. اینفانتینو رئیس فیفا در نامهای به روحانی نوشته بود: «درهای ورود به ورزشگاه به روی هواداران خانم بسته بود و جاییکه تعدادی از بانوان خواهان حضور در ورزشگاه بودند و توسط نیرهای امنیتی ساعتها بازداشت شدند! متاسفانه، مجبورم که بگویم این برخلاف قولی است که در مارس ۲۰۱۸ دکتر روحانی به ما داد.»
در شروط سه گانه مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال، موضوع ورود زنان به ورزشگاهها نمودی نداشته است. تاج، بلیتفروشی الکترونیکی، تجهیز ورزشگاهها به دوربین مدار بسته و شمارهگذاری صندلیها را سه شرط اصلی برای برگزاری بازیها اعلام کرده اما نامی از حضور زنان در ورزشگاهها نیاورده است. به نظر میرسد این محافظهکاری برای کاهش حساسیت روی موضوع بوده است. این در حالی است که جریان محافظه کار از همان ابتدا مخالفت خود را با ورود زنان به ورزشگاهها اعلام کردهاند و برای پذیرش این موضوع از سوی دولت، پای برخی مراجع تقلید را نیز به ماجرا باز کردهاند.
پیش از این در بعضی مسابقات که حساسیت بالایی داشت، مثل فینال باشگاههای آسیا بین پرسپولیس و کلاشیما، زنان حضور محدود و کنترل شدهای در استادیوم داشتند، اما حالا در اکثر قریب به اتفاق مسابقات لیگ (به جز دربی و چند بازی حساس دیگر) استادیومها پر نمیشوند و مسئولان لیگ ناچار خواهند بود بلیت فروشی عمومی برگزار کنند. اتفاقی که به خاطر چهار دهه ممنوعیت حضور زنان در استادیوم، حتما در ابتدای کار با استقبال مواجه میشود.
در سالهای گذشته بسیاری سیاستمداران تلاش کردهاند زمینه حضور زنان در ورزشگاهها فراهم شود. اوج این تلاشها در سال ۸۴ بود که همزمان با مسابقات مقدماتی جام جهانی، مصطفی معین نامزد انتخابات ریاست جمهوری رسما حضور زنان در استادیوم را یکی از برنامههای خود اعلام کرد.
محمود احمدی نژاد نیز که برنده انتخابات شده بود سال ۸۵ به دنبال آماده کردن زیرساخت برای ورود زنان به ورزشگاه بود، اما این اقدام او با مخالفت برخی مراجع قم مواجه شد و در نهایت از دستور کار خارج شد. در همان زمان جعفر پناهی فیلمی به نام آفساید درباره تلاش چند دختر جوان برای ورود به ورزشگاه ساخت که هنوز اکران آن ممنوع است.
در یکی دو سال گذشته نیز تلاشهایی برای ورود زنان به ورزشگاه انجام شده است. از جمله دخترانی که با گریم پسرانه در ورزشگاه حاضر شده بودند و بعد تصاویر خود را در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذاشتند، مورد توجه رسانهها قرار گرفتند.
سال گذشته در چنین روزهایی هفته اول لیگ برتر شروع شده بود. اما حالا نه خبری از مسابقات است و نه خبری از قرعه کشی. گفته میشود ایراداتی در کار است و شنیدهها میگوید زنان باید اجازه حضور در استادیوم را داشته باشند. هنوز فدراسیون فوتبال نتوانسته رضایت مراجع تقلید را به دست بیاورد. اما همین روزها شاید اتفاق مهمی در فوتبال ایران رخ دهد. یا زنان به ورزشگاه بیایند یا لیگ برتر تعطیل شود!