نگاهی به روند تخریب مزار هنرمندان، نویسندگان و مشاهیر کشور/ نوبت به ناصر ملک مطیعی رسید!
صبح دیروز تصویری از تخریب سنگ ناصر ملک مطیعی بازیگر شهیر سینما و تلویزیون منتشر شد. نام ناصر ملک مطیعی در این تصویر مخدوش شده است.
امیرعلی ملک مطیعی فرزند زنده یاد ملک مطیعی گفت: «سنگ قبر پدر من و آقای روبیک منصوری کنار هم قرار دارد و این اتفاق برای اسم هر دوی اینها رخ داده بود. ما امروز رفتیم و این آثار را از روی هر دو سنگ پاک کردیم.»
او درباره انگیزه احتمالی برای این اقدام ابراز بی اطلاعی کرد و افزود: " علت این اتفاق معلوم نیست، اما اگر مسوولین این قطعه و بهشت زهرا عزمی داشته باشند و بخواهند حتما میتوانند با دوربین مداربسته -اگر وجود داشته باشد- یا نگهبان آن بخش این افراد را پیدا کنند. "
ناصر ملک مطیعی از بازیگران شهیر سینما و تلویزیون بود، او پیش از انقلاب در آثار برجستهای همچون قیصر، حسین کرد، طوقی، لوطی، سلطان صاحبقران و چندین اثر دیگر نقش آفرینی کرد. ملک مطیعی پس از انقلاب فقط در دو فیلم حضور داشت. او به نوعی ممنوع التصویر بود. ناصر ملک مطیعی چهارم خرداد ۹۷ در تهران درگذشت.
تخریب و مخدوش کردن سنگ قبر هنرمندان، نویسندگان و روشنفکران سابقه طولانی در کشور دارد و هر سال اتفاقاتی از این دست تکرار میشود. با این حال هیچ وقت عاملان این اتفاق دستگیر و مجازات نشده اند.
در آخرین نمونه این اتفاق سنگ قبر محمد علی فروغی (ذکاء الملک) نخست وزیر دوران پهلوی و اندیشمند برجسته در شهر ری تخریب شد. این اتفاق شهریور ۹۷ رخ داد.
تخریب قبور ابراهیم یزدی و محمدعلی فروغی
یک سال پیشتر در اسفند ۹۶ نیز سنگ قبر ابراهیم یزدی، وزیر خارجه دولت موقت تخریب شده بود. این اتفاق با واکنشهای فراوانی همراه شد و حتی شورای شهر تهران نیز به موضوع ورود پیدا کرد و خواستار دستگیر عامل یا عاملان آن شد. اتفاقی که هیچ وقت رخ نداد.
در اقدامی مشابه سنگ قبر مدیا کاشیگر نویسنده و مترجم مشهور را هم دی ماه سال ۹۶ شکستند. کاشیگر مرداد ماه همان سال از دنیا رفت.
بیشترین تخریب سنگ قبر درباره نویسندگان و روشنفکران رخ میدهد. به نظر میرسد آنها قربانیان اصلی این پدیده هستند. با این حال چهرههای مشهور در حوزههای دیگر نیز ممکن است دچار آن شوند.
سال ۹۵ در رخدادی عجیب سنگ قبر شماری از بازیکنان پیشین فوتبال به دلایل نامعلوم آسیب دید.
سنگ مزار غلامحسین مظلومی، بیوک جدیکار، همایون بهزادی و رضا احدی تخریب شدند. بعضی از این سنگها تراشیده شده، مشخصات آنها از بین رفته و روی آنها رنگ پاشیده شده بود.
تخریب سنگ قبر فوتبالیست ها
این اتفاق با واکنش گسترده اهالی فوتبال روبه رو شد. بزرگانی همچون علی پروین خواستار دستگیری عاملان تخریب سنگ قبرها شدند. اما باز هم عوامل تخریبها ناشناس ماندند و دستگیر نشدند.
مهدی هاشمی نسب پیشکسوت فوتبال آن زمان درباره اتفاق رخ داده گفت: "زمانی میگفتند ما ایرانیها مُرده پرست هستیم، اما مثل اینکه از این پس به مُردههایمان هم رحم نخواهیم کرد. "
موضع بهشت زهرا باز هم جالب توجه بود "متاسفیم"!
در آن مقطع شایعات از "تخریب سریال" و "سازماندهی" شده حکایت میکرد، اما معاون بهشت زهرای تهران این ادعا را تکذیب کرد. او گفت که چنین کارهایی از سوی عدهای انگشتشمار که از اخلاق و شعور اجتماعی به دور هستند، سر میزند.
آن زمان بهشت زهرا اعلام کرد برای جلوگیری از روی دادن "اتفاقات نادر و بیسابقه" مطالعات نصب دوربینهای مدار بسته آغاز شده است. البته معلوم نیست سرنوشت این طرح به کجا رسید.
در همان سال ۹۵ سنگ قبر ایرج افشار هم تخریب شد، تا در کنار فوتبالیستهای مشهور، یک نویسنده و مترجم نامدار هم قرار گیرد. آن زمان آرش افشار، فرزند ایرج افشار گفت که مزار پدر او در آرامگاهی خصوصی در بهشت زهرا است و سنگ قبری که مفقود شده، سنگی یکتکه از کاشان به قطر ده سانتیمتر و بسیار سنگین است.
سیمان کردن سنگ قبر سپانلو
سال ۹۵ سنگ قبر محمد علی سپانلو نویسنده و شاعر و عضو برجسته کانون نویسندگان شکسته شد. اتفاقی که برای سنگ قبر سپانلو رخ داد خارق العاده بود. ابتدا سنگ قبر با دستگاه فرز تخریب شده بود. پس از آن نزدیکان و دوستان سپانلو آن را ترمیم کردند، این بار در اقدامی عجیب سنگ مزار را کلا سیمان کردند.
بهشت زهرا نیز به این حادثه واکنش جدی نشان نداد و فقط اعلام کرد که نمیتواند قطعات را کنترل کند. قبرهای نویسندگان دیگری از جمله احمد شاملو هم بارها قربانی تخریب شده است.
چند سال پیش سیاوش شاملو پسر شاملو در گفتگویی این تخریبها را چنین روایت کرد: "ابتدا تخریب مختصری صورت گرفت، نگهبان صحن امام زاده طاهر نسبت به این اتفاق اظهار بی اطلاعی کرده و قول داد در حد امکان از ادامه این مسئله جلوگیری کند، اما متاسفانه تخریب دیشب عمیقتر بوده و تکههایی از سنگ قبر نیز که امضای احمد شاملو بر آن منقوش بوده، مفقود شده است."
هوشنگ گلشیری و فریدون فروغی، از دیگر هنرمندانی بودند که سنگ مزارهایشان تخریب شده است. سنگ مزار محمد مصدق از سیاستمداران برجسته و چهرههای ملی کشور نیز از حمله در امان نبوده است.
تخریب سنگ قبر محمد مصدق
بسیاری معتقدند این تخریبها ناشی از یک تفکر است. تفکری که مخالف روشنفکران و اندیشمندان است. با این حال هیچ تحقیق و بررسی دقیق پلیسی و قضایی در این باره در دست نیست. انتظار این است که پلیس و دادستانی به عنوان مدعی العموم یک بار برای همیشه تکلیف این تخریبهای مشکوک را روشن کند.
منبع: فرارو
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط