اعتصاب در همسایگی!/ مقتدی صدر چه نقشی در اعتراضات عراق دارد؟
رویداد۲۴ از روز گذشته دانشجویان و دانش آموزان بغدادی با انتشار بیانیهای از تعطیلی مدارس و دانشگاهها و شرکت در تظاهرات اعتراضی علیه دولت در عراق خبر دادند. دانشجویانی که کلاسهای درس خود در شهر دیوانیه در جنوب بغداد را ترک کردهاند، شعار «نه مدرسه، نه کلاس تا سقوط رژیم» سر دادند. انجمن دانشگاهها و مدارس دیوانیه اعلام کرده از روز دوشنبه به مدت ده روز تا پایان سقوط دولت کلاسهایشان را تعطیل کردند.
با پیوستن دانشجویان به اعتراضات ضد دولتی در عراق، شدت این اعتراضات بیشتر خواهد شد. تظاهراتی که در روزهای گذشته به کشته شدن بیش از ۲۰۰ تن و زخمی شدن چندین هزار نفر منجر شده است.
در این میان بسیاری از رسانهها و محافل عراقی، تشدید درگیریها را زیر سر یک گروه سیاسی در کشور میدانند؛ حزب سیاسی سائرون به به رهبری مقتدی صدر.
سائرون که بزرگترین بلوک در پارلمان عراق است از روز شنبه با درخواست رسمی سرنگونی دولت به موج دوم اعتراضات ضد دولتی و ضد فساد مردم در عراق که هفته گذشته آغاز شده پیوست. اوایل اکتبر اعتراضات ضد دولتی مردم عراق در بعداد بار دیگر از سر گرفته شد. مردم خواستار شفافیت و پایان فساد در دولت هستند.
حزب شیعه سائرون به ریاست روحانی پرنفوذ «خاندان صدر» رسما مخالفت خود را با دولت اعلام کرده و در یک کنفرانس خبری گفت اگر دولت عادل عبد المهدی به درخواست معترضان رسیدگی نکند شدیدا برای سرنگونی دولت تلاش خواهد کرد. عبدالمهدی به پیشنهاد صدر پاسخ منفی داد و این بار با تهدید مستقیم مقتدی صدر روبرو شد: «در پاسخ به برادرم عادل عبدالمهدی باید بگویم پیشنهاد انتخابات زودهنگام برای حفظ احترام کرامت شما بود، اما اکنون که نمیپذیری، از بردار هادی العامری (ائتلاف الفتح) میخواهم برای سلب رای اعتماد فوری از شما همکاری کند.»
حزب سائرون در کنفرانس خبری روز یکشنبه خود اعلام کرد: «به خاطر خون شهدا اعلام میکنیم که این حزب در پارلمان به یک حزب اپوزیسیون تبدیل شده و تا زمانی که دولت به خواستههای مردم جامه عمل بپوشاند در اعتراضات ضد دولتی به جمعیت میپیوندد.»
بیشتر بخوانید: مقتدی صدر و آب گل آلود اعتراضات عراق / رهبر جریان صدر چه در سر دارد؟
به گزارش رویداد۲۴ شب گذشته نیز مقتدی صدر رسما اعلام کرد خواستار برگزاری زود هنگام انتخابات مجلس با نظارت سازمان ملل و بدون دخالت احزاب سیاسی موجود در عراق است.
حزب سائرون به ریاست صدر در سال ۲۰۱۸ به نخست وزیری شکننده عادل عبدالمهدی کمک کرد و اجازه داد او دولت ائتلافی تشکیل دهد. ائتلاف سائرون بزرگترین بلوک در پارلمان عراق است. این حزب ۵۴ کرسی در مجلس و ۴ وزیر در دولت دارد. هنوز مشخص نیست آیا وزرای این حزب نیز قرار است از دولت استعفا دهند یا خیر.
بسیاری از رسانههای عراقی اقدام صدر را مورد انتقاد قرار دادهاند. کردستان ۲۴ که رسانه اقلیم کردستان عراق است در گزارشی نوشته صدر میخواهد خودش را یک نیروی خارج از دولت ترسیم کند در حالی که او یکی از تصمیم گیرندگان اصلی سیاست عراق در یک دهه و نیم گذشته بوده است.
به گزارش این رسانه کرد، صدر نیز مانند دیگر رهبران عراق بارها تهدید کرده که سیاست مداران متحدش را از دولت خارج خواهد کرد، اما سخنگوی جریان سائرون روز شنبه مشخص نکرده آیا قرار است اعضای کابینه او کناره گیری کنند یا خیر.
دیگر رسانههای عربی نیز نسبت به اقدام جریان صدر ابراز خوشبینی نکردهاند. رسانه عرب ویکلی در گزارشی به تلاش صدر برای نمایش جلوهای از اقدامات امام حسین در مبارزه با فساد اشاره کرده و این سوال را مطرح کرده آیا صدر حاضر است نیروهای خودش را از پارلمان و دولت خارج کند و نقش اپوزیسیون واقعی را بازی کند؟ پاسخ این رسانه به سوال خودش نه است. این رسانه گفته با وجود لفاظیهای پوپولیستی، صدر نیز بخشی از فرآیندهای سیاسی در عراق است و تنها کاری که او کرده این است که جان عراقیها را به خطر انداخته است.
این رسانه مدعی شده خروج عراق از زیر سایه کنترل ایران یکی از اهداف ارزشمند عراقیهایی است که تا امروز ۱۵۰ روح را قربانی خود کرده است. اینکه صدر از عراقیها بخواهد خونشان را به حراج بگذارند تا او بتواند جایگاه سیاسیاش را بهبود ببخشد مریضگونه است. در حالی که تظاهر کنندگان خواستار پایان دادن به دخالتهای ایران در عراق هستند، صدر تنها خود را حامی نگرانیهای مشروع مردم اعلام کرده است.
عرب ویکلی به حضور مقتدی صدر در ایران و در مجلسی در کنار رهبر ایران و قاسم سلیمانی همزمان با عزاداریهای محرم اشاره کرده و نوشت: صدر آنطور که ادعا میکند، یک شخصیت ضد ساختار نیست. او بخشی از ساختار سیاسی عراق است و نسبت به آن سمپات دارد. او بیش از اینکه یک شخصیت مردمی باشد، شخصیتی نزدیک به ایران است که هرکاری برای حفظ وضع موجود تا زمانی که جایگاه سیاسیش تقویت شده باشد میکند و ریخته شدن خون عراقیها نیز بخشی از برنامههای اوست.