تاریخ انتشار: ۱۲:۴۵ - ۱۳ خرداد ۱۳۹۹

نابودی جنگل‌های زاگرس در آتش اختلاف نهاد‌های مسئول و کم کاری استان­های درگیر

آتش‌سوزی در جنگل‌های زاگرس از منبع اختلاف نهاد‌های مسئول و استان‌های درگیر تغذیه می‌کند و تاکنون اقدامی جدی برای مهار آن صورت نگرفته است.
آتش سوزی جنگل‌های زاگرس
رویداد۲۴ به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای عالی استان‌ها، آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر و خوزستان ادامه دارد. این آتش‌سوزی که از پنج‌شنبه ۸ خرداد شروع شد است تاکنون مهار نشده و جنگل‌ها و مراتع زاگرس را در کام خود می­کشد. در این رابطه رئیس سازمان جنگل‌داری ایران گفته است که علت عدم اعزام بالگرد‌های آب‌پاش بدهی ۳۰ میلیارد تومانی به وزارت دفاع بود؛ گزارش‌شده سازمان برنامه‌وبودجه با پرداخت نیمی از این مبلغ موافقت کرده است. تاکنون تلاش فعالان محیط‌زیست برای کشاندن پای دولت برای خاموش کردن آتش‌سوزی نتیجه مطلوبی نداشته است و عدم هماهنگی نهاد‌ها و نبود برنامه منسجم برای مقابله با چنین حوادثی سبب درگیر شدن ۵۰۰ هکتار از جنگل‌های زاگرس در استان کهکیلویه و بویراحمد را درگیر کرده است.
 
بخش زیادی از محدوده آتش‌سوزی در منطقه حفاظت شده است و نفوذ و گسترش آتش در زیستگاه حیوانات وحشی صحنه‌های دل‌خراشی از زنده سوزی حیوانات وحشی شده است که در هر بیننده‌ای را به درد می‌آورد. بر اساس گزارش‌ها آتش‌سوزی از سمت بهبهان در استان خوزستان شروع‌شده و به علت اینکه به‌موقع مهار نشد به محدوده استان کهگیلویه و بویراحمد سرایت کرده و به ارتفاعات رسیده و گسترش یافته است. همچنین گزارش‌ها حاکی از آن است که منطقه کوه سیاه بوشهر نیز درگیر آتش‌سوزی است. مهم‌ترین عامل مهار نشدن آتش ازنظر کارشناسان نبود یک مدیریت واحد و اختلاف میان نهاد‌های مسئول و استان‌ها درگیر است.

در این رابطه سید علی‌اکبر فاطمی نماینده استان بوشهر در شورای عالی استان به پایگاه اطلاع‌رسانی شورای عالی استان‌ها گفت: آتش‌سوزی در استان بوشهر در دو حوزه رخ داد. یک مورد در کوه بیرمی شهرستان دشتستان بود که منطقه‌ای در حدود ۵۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع منطقه را سوزاند، اما خوشبختانه پس از دو روز مهار شده است. مورد دیگر منطقه کوه سیاه شهرستان دشتی است که باگذشت چند روز از شروع آتش‌سوزی هنوز هم در آتش می‌سوزد و با توجه به مهار نشدن آتش‌سوزی وسعت آن گسترش یافته است و بیش از ۱۰۰ هکتار از مراتع را دیگر کرده است.
آتش سوزی جنگل‌های زاگرس
وی می‌گوید: در این رابطه از استاندار و مدیرکل محیط‌زیست استان درخواست کردیم جدی‌تر به مسئله ورود کنند که آن‌ها نیز از دولت درخواست کمک کرده‌اند، اما تاکنون امکانات مناسبی ارسال نشده است. ما برای مهار آتش‌سوزی در ارتفاعات کوه سیاه نیاز به بالگرد داریم، اما تاکنون در اختیار ما قرار نگرفته است.

فاطمی وجود علفزار‌های خشک را زمینه اصلی آتش سوزی‌ها می‌داند و اضافه می‌کند: استان بوشهر استان گرمی است و ما باد‌هایی معروف به تشباد داریم که به معنی باد آتشین یا آتش باد است. زیرا به اندازه­ای این باد‌ها گرم هستند که به باد آتشین معروف شده‌اند. از سوی دیگر با توجه به حجم بارندگی در اوایل سال و رشد نباتات و گیاهان ما مناطق وسیعی از علفزار‌های خشک را داریم که با کوچک‌ترین اتفاقی مستعد شعله‌ور شدن هستند؛ بنابراین عامل طبیعی یا انسانی می‌تواند در شروع آتش‌سوزی نقش داشته باشد؛ بنابراین لازم است با توجه به این شرایط در این فصل سال ما نیرو‌های امدادی و امکانات مناسب مستقر در استان داشته باشیم تا بتوانیم به‌سرعت آتش‌سوزی را مهار کنیم.

بیشتر بخوانید: طبیعت بی‌جان/ نقش سازمان محیط زیست در آتش سوزی خائیز چه بود؟
همچنین حبیب‌الله عاملی مقدم نماینده استان کهگیلویه و بویراحمد در شورای عالی استان‌ها در خصوص گسترش آتش‌سوزی در استان کهگیلویه و بویراحمد به‌ویژه در شهرستان‌ها گچساران و کهگیلویه گفت: کوه‌های خامی و خائیز در استان درگیر آتش‌سوزی بوده‌اند که خوشبختانه آتش‌سوزی در کوه خامی مهار شده است، اما نگرانی اصلی ما در خصوص کوه خائیز است.

وی ادامه داد: کوه خائیز زیستگاه حفاظت‌شده حیوانات و پرندگان است و آتش‌سوزی نه‌تن‌ها سبب از بین رفتن زیستگاه آن‌ها شده است بلکه بسیاری از حیوانات زنده‌زنده در آتش سوخته‌اند که بسیار دردناک است.

آتش سوزی جنگل‌های زاگرس
عاملی مقدم با تشکر از سپاه و ارتش بابت کمک‌رسانی برای مهار آتش از تاخیر چند روزه در اقدام به مهار آتش سوزی گلایه می‌کند و می‌گوید: باوجوداین کمک‌ها متأسفانه هنوز حجم آتش رو به گسترش است و تاکنون بیش از ۲۰۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع منطقه نابود شده است. ما نیازمند یک اقدام جدی هستیم و با توجه به مرتفع بودن منطقه آتش‌سوزی می‌بایست بالگرد به منطقه اعزام شود.

نماینده استان کهگیلویه و بویراحمد در شورای عالی استان‌ها بابیان اینکه کوه خائیز در مرز آستان خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد استان خوزستان را مورد انتقاد قرار می‌دهد و ادامه می‌دهد: ۵۰ درصد از کوه خائیز در استان خوزستان قرارداد، اما متأسفانه استان خوزستان تاکنون هیچ همکاری و کمکی برای مهار آتش‌سوزی نکرده است. ما تقاضا داریم مسئولین دولتی مهار آتش‌سوزی را بیش از این به تأخیر نیندازند و با توجه به تأخیر چندروزه در شروع به مقابله اکنون به مرحله بحران رسیده ایم و بسیاری از گونه‌های گیاهی و جانوری به صورت مظلومانه‌ای زنده می‌سوزند و ما همچنان بی تفاوت هستیم.

آتش سوزی جنگل‌های زاگرس
کیانوش جهانبخش نماینده استان هرمزگان در شورای عالی استان‌ها نیز در این رابطه می‌گوید: متاسفانه در فصل گرما با توجه به شرایطی که در جنگل‌ها و مراتع به وجود می‌آید هرساله شاهد آتش سوزی‌های گسترده‌ای درجنگل‌ها و مناطق حفاظت شده و مراتع هستیم. عمده این آتش سوزی‌ها به صورت عمدی و یا بر اثر سهل انگاری و رفتار غیر مسئولانه شکارچیان یا مردمی هست که توجه‌ای به نکات ایمنی ندارند؛ به وجود می‌آید.

نماینده استان هرمزگان در شورای عالی استان‌ها در ادامه با تاکید بر اینکه خوشبختانه نگاه به محیط زیست در سرزمین ما به لطف فعالیت دلسوزان این حوزه، سازمان‌های مردم نهاد و جامعه دانشگاهی از حالت تشریفانی و تجملاتی خارج شده و آرام آرام در حال نهادینه شدن است افزود: مردم این مهم را به عنوان یک اصل مهم رفتاری و یک روش صحیح زیستن در نظر گرفته اند. بحران کرونا نیز باعث شد به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند و موجب شد که مردم توجه بیشتری به محیط زیست خود داشته باشند.

جهانبخش، امکانات و نیروی سازمان محیط زیست را برای مقابله با بحران آتش سوزی ناکافی می‌داند و تاکید می‌کند: بحث آتش سوزی زاگرس را اگر ارزیابی کنیم مشخص می‌شود که نه رسانه‌ها آن طور که باید به آن پرداختند و نه دستگاهی مانند محیط زیست توانسته امکاناتی به آن جا ارسال کنند. به هر صورت جنگل‌های زاگرس سرمایه‌های ملی محسوب می‌شوند که هم تنوع گیاهی و هم تنوع جانوری بسیار ارزشمندی را داراست. حفظ آن‌ها یک وظیفه ملی و حتی یک وظیفه جهانی است. تمام استان‌ها بایستی برای مهار آتش سوزی زاگرس بسیج شوند.

وی در ادامه سخنان خود به جنگل‌ها و مراتع استان هرمزگان که یکی از استان‌های خشک کشور است، اشاره کرد و تاکید کرد: جنگل‌ها و مراتعی را داریم که هر از گاهی طعمه حریق می‌شوند. سال هاست در خواست هلی کوپتر اطفای حریق را مطرح کردیم که در اختیار ما قرار دهند که متاسفانه با توجه به گرم و خشک بودن و گستردگی استان تاکنون این مهم رخ نداده است.
آتش سوزی جنگل‌های زاگرس
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست، خدمات شهری و روستایی شورای عالی استان‌ها ادامه داد: جا دارد که دولت با یک تکلیف و با نگاه به خواست و مطالبه‌ی عمومی جامعه، بودجه مناسبی را در راستای حفاظت و صیانت از محیط زیست ومنابع طبیعی در نظر بگیرد. مجلس جدید نیزبا یک نگاه مسئولانه و کارشناسی با این رویکرد که این میراث باید به نسل آینده به درستی همانگونه که گذشتگان به ما انتقال داده اند؛ انتقال یابد.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما