تاریخ انتشار: ۰۹:۰۶ - ۱۲ مرداد ۱۳۹۹

مهمترین چالش روحانی در سال آخر/ مجلس وارد چالش با دولت می‌شود؟

یک تحلیلگر سیاسی اصولگرا می‌گوید: دولت باید در یک سال باقی مانده تمام هم و غم خود را برای کنترل وضعیت اقتصادی صرف کند، نمی خواهم بگویم وضعیت را سامان دهد اما باید مراقبت کند تا وضع از این بدتر نشود.

مجلس یازدهم

رویداد۲۴  سه سال پیش در چنین روزی رهبر انقلاب حکم تنفیذ حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران را به او اعطا کردند و روحانی برای دومین بار رئیس جمهور شد.

ناصر ایمانی، تحلیلگر سیاسی اصولگرا به همین مناسبت و در آستانه سومین سالروز ریاست جمهوری حسن روحانی و تشکیل دولت دوازدهم، به ارزیابی و آسیب شناسی عملکرد دولت پرداخته است. ایمانی درباره نقاط قوت این دولت می گوید؛ مجموع  اقدامات آن در مواجه با شیوع ویروس کرونا و نوع واکنش مقامات در مقابل آمریکا پس از خروج آن از برجام نسبتا خوب بوده و جای تقدیر دارد.

در عین حال معتقد است دولت های دوم روسای جمهوری در ایران ضعیف تر بودند اما مسئله تحریم ها بر عملکرد دولت دوم حسن روحانی تاثیر مضاعفی داشته و به گفته او، مهمترین چالش این دولت در یک سال باقی مانده کنترل وضعیت اقتصادی کشور است.


مشروح گفت‌وگو با ناصر ایمانی را در ادامه می‌خوانید؛

*آقای ایمانی! به نظر شما اولویت اصلی یا مهمترین چالش دولت دوازدهم در یک سال باقی مانده از عمر آن چیست؟

چالش اصلی دولت که چالش اصلی کشور هم هست، مسائل اقتصادی است و دولت باید در این یک سال تمام هم و غم خود را برای کنترل وضعیت اقتصادی صرف کند، نمی خواهم بگویم وضعیت را سامان دهد اما باید مراقبت کند تا وضع از این بدتر نشود و تلاش کند وضعیت پولی، تورم و رسیدگی به اقشار آسیب پذیر و راه انداختن تولید را تا حدی سامان ببخشد. اگر دولت بتواند در این یک سال وضعیت را تا حدی بهبود ببخشد واقعا کار بزرگی کرده است.

ویروس کرونا چالشی جدی پیش روی دولت در سال پایانی است

از سویی در مسئله سیاست خارجی دولت نباید امیدی به کشورهای غربی داشته باشد تا آنها حرکتی جهت ایفای تعهدات خود یا بهبود شرایط اقتصادی ایران داشته باشند، البته به این معنا نیست که دولت ایران برای انجام تعهدات آنها فشاری نیاورد اما نباید امید خود را به آنها ببندد که در بهبود وضعیت اقتصادی ایران کاری کنند و هرگونه امید به آنها باعث تعلل در اجرای امور کشور و مردم می شود و کشور را عقب می اندازد. دولت همچنان باید در عرصه سیاست خارجی در مقابل زیاده خواهی ها بایستد.


بیشتر بخوانید: بحرانی به نام "سال آخر ریاست‌جمهوری"


از سویی مسئله شیوع ویروس کرونا هم اکنون چالشی جدی برای همه کشورها شده و انشاالله دولت با برنامه ریزی های دقیق آالام مردم را از این جهت نیز کاهش دهد.

ممکن است چالش بین دولت و مجلس بوجود آید اما...

*فکر می کنید با ترکیب فعلی مجلس یازدهم و پالس هایی که از طرف آنها دریافت می شود، این یک سال شاهد تعامل آن با دولت خواهیم بود به خصوص با تاکیداتی که رهبری به آنها داشتند یا این مجلس می تواند به چالشی برای دولت تبدیل شود؟

پاسخ این سوال را نمی توان به طور مطلق داد و نسبی است؛ اگر بگوییم هیچ چالشی بین مجلس و دولت ایجاد نمی شود، حرف اشتباهی است، چراکه به هرحال مجلسِ جدیدی روی کار آمده که تصور می کنند  با طرح ها و ایده های تازه می توانند شرایط کشور را بهتر کنند از طرفی یک جریان سیاسی دیگر در مجلس روی کار است و به طور طبیعی ممکن است میان دولت و مجلس چالش هایی در بعضی زمینه ها پیش آید که امری طبیعی است و نباید از آن اضطراب داشت، از سویی مجلس دهم هم چالش های متعددی با این دولت داشت.

اما اگر سوال این باشد که این مجلس می خواهد دولت را از کارآمدی بیندازد و سد راه آن شود باید بگوییم خیر، چنین اتفاقی نخواهد افتاد به خصوص با توجه به مواضع روشن و تذکرات رهبری به نمایندگان.

*تمام دولت ها به خصوص از دولت آقای هاشمی رفسنجانی تاکنون، در دولت دوم خود درگیر مشکلات بیشتری می شوند که دولت آقای روحانی هم از این قضیه مستثنی نبوده؛ به نظر شما دلیل اصلی ایجاد این شرایط چیست؟ آیا عامل بیرونی از دولت وجود دارد یا مشکل درون دولت هاست؟

این برداشت شما کاملا درست است، دولت دوم مرحوم آقای هاشمی، دولت دوم آقای خاتمی، دولت دوم آقای احمدی نژاد و همینطور دولت دوم آقای روحانی با چالش های جدی مواجه شدند. البته این قاعده درمورد آقای روحانی متفاوت است.

دولت دوم روحانی با چالش تحریم مواجه است

ایشان با چالشی به نام مسئله تحریم ها مواجه شد هرچند در دور اول تا جایی قابل پیش بینی بود اما متاسفانه نشد. با این حال مهمترین چالش ایشان همین تحریم بود که دولت های دوم روسای جمهور دیگر این شرایط را نداشتند.

اما مشکل آنها چه بود؟ واقعیت این است که دولت های دوم روسای جمهور عموما از مشکلات درونی رنج می برند و این قاعده کلی که دولت های دوم روسای جمهور ضعیف تر هستند، وجود دارد اما دلیل آن مشکلات بیرونی، در جامعه یا از خارج نیست هرچند در دولت آقای روحانی مشکل از خارج به وجود آمد.درباره دلیل ناکارآمدی دولت های دوم می توان به دلایل متعددی اشاره کرد. یکی اینکه در دولت اول هر رئیس جمهور انگیزه بیشتر است و مدیران همه تازه سرکار آمدند و در دولت دوم این انگیزه را ندارند، از طرفی در دولت دوم تصور می کنند دو سه سالی بیشتر سرکار نیستند و نهایتا کم انگیزه می شوند.

در دولت اول چون روسای جمهور برای دور دوم نیاز به رای مردم دارند با تلاش بیشتری کار می کنند و همچنین در دولت اول جسارت روسالی جمهوری به معنای پرخاشگری کمتر است و ملاحظه نهادهای قانونی و قوای دیگر را می کنند اما در دولت دوم اینچنین نیست.

دولت روحانی عملکرد موفقی در بحران کرونا داشت

بیشتر مسائل روحی و روانی است که چنان بر دولت دوم حاکم می شود که باعث ناکارآمدی می شود، البته درمورد دولت آقای روحانی علاوه بر این مسائل بحث تحریم ها هم مطرح و مضاف بر این دلایل شد اگرچه به اعتقاد بسیاری کارشناسان این مسئله می توانست پیش بینی شود و دولت امید زیادی به برجام نبندد.

*به نظر شما نقطه قوت دولت دوازدهم در این سه سال چه بوده است؟

دولت دوم آقای روحانی در مجموع در مورد مسئله کرونا در مجوع نسبتا موفق عمل کرد یعنی مجموع اقدامات مثبت ایشان بیشتر بوده که قابل تقدیر است. از طرفی دولت دوازدهم پس از خروج آمریکا از برجام، مواضع نسبتا محکمی گرفت که آن هم قابل توجه است چون ز موضع امیدوارانه خود عبور کرد و نگاه واقع بینانه ای به عرصه جهانی داشت.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما