نیویورک تایمز: آمریکا به جای منزوی کردن ایران بر سر توافق هستهای خودش پشت در ماند
آمریکا به جای منزوی کردن ایران بر سر توافق هسته ای، خودش پشت در ماند؛ متحدان و دشمنان آمریکا با هم، از پذیرش درخواست دولت ترامپ برای تحریم ایران، روی گرداندند و بطور بالقوه اقتدار جهانی آمریکا را تضعیف کردند.
رویداد۲۴ آمریکا به جای منزوی کردن ایران بر سر توافق هسته ای، خودش پشت در ماند؛ متحدان و دشمنان آمریکا با هم، از پذیرش درخواست دولت ترامپ برای تحریم ایران، روی گرداندند و بطور بالقوه اقتدار جهانی آمریکا را تضعیف کردند.
نیویورک تایمز نوشت: یک رویارویی دیپلماتیک بر سر تحریمهای بین المللی علیه ایران، ملموسترین نمونهای است که نشان دهد ایالات متحده به جای منزوی کردن تهران، تا حد زیادی خود را از نظم جهانی منزوی کرده است. ترامپ تقریبا در هر گامی که برای نابودی توافق هستهای ۲۰۱۵ برداشت، با مخالفت روبرو شد از جمله از طرف مستحکمترین متحدان آمریکا در اروپا. روز پنج شنبه اما، این مخالفت به یک رویارویی آشکار انجامید.
نیویورک تایمز نوشت: یک رویارویی دیپلماتیک بر سر تحریمهای بین المللی علیه ایران، ملموسترین نمونهای است که نشان دهد ایالات متحده به جای منزوی کردن تهران، تا حد زیادی خود را از نظم جهانی منزوی کرده است. ترامپ تقریبا در هر گامی که برای نابودی توافق هستهای ۲۰۱۵ برداشت، با مخالفت روبرو شد از جمله از طرف مستحکمترین متحدان آمریکا در اروپا. روز پنج شنبه اما، این مخالفت به یک رویارویی آشکار انجامید.
پس از آن بود که پمپئو، که آشفته به نظر میرسید، ضمن آنکه دوباره ایران را به ترویج تروریسم، تولید موشکهای بالستیک، بی ثبات کردن منطقه و امثال آن متهم کرد، تندترین واژهها را نیز نثار دیپلماتهای بریتانیا، فرانسه و آلمان کرد که به قول او با آیت اللهها همراه شدند. پمپئو به روی خودش نیاورد که عمدهترین موارد نقض برجام توسط ایران، واکنشی بود به تصمیم ترامپ برای خروج از این توافق و همچنین این تناقض که آمریکا هنوز هم خودش را شریک این توافق بین المللی میداند حال آنکه آقای ترامپ در سال ۲۰۱۸، اعلام کرد که او به مشارکت آمریکا در توافق هسته ای، خاتمه میدهد.
مسئله مهمتر این است که حتی اگر آقای پمپئو در این تقلای خود برای فعال کردن سازوکار ماشه، موفق هم بشود، تحریمهایی را باز میگرداند که هیچیک از متحدان آمریکا مایل به اجرای آن نیستند و این نه تنها اقتدار آمریکا در جهان را تضعیف میکند بلکه چه بسا به دشمنانش نشان دهد که چگونه سازمان ملل را در کشمکشهای آینده جهان، به حاشیه برانند.
دیپلماتهای بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه مشترکی پس از سخنان پمپئو گفتند: ما از تمامی اعضای شورای امنیت میخواهیم تا از هر گامی که تنها به تعمیق شکاف در این شورا میانجامد یا پیامدهای جدیای برای کارآیی آن دارد، پرهیز کنند. آنها در بیانیه خود افزودند که آمریکا توافق هستهای را ترک کرده و حقی برای بکارگیری شروط آن را ندارد. “بنابراین ما نمیتوانیم، از این اقدام حمایت کنیم.
بیشتر بخوانید: تحلیل واشنگتنپست از اختلاف میان اروپا و آمریکا در ماجرای ایران
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، عملا گروهی از کشورها را که در شکل گیری برجام نقش داشتند، پراکنده کرد. از جمله این کشورها، چین و روسیه یعنی رقبای مهم آمریکا بودند که بر سر یک هدف مشترکِ نامعمول با آمریکا همکاری کردند تا ایران را دست کم تا سال ۲۰۳۰ از گردآوری مواد لازم برای ساخت بمب هستهای باز دارند.
جان آلترمان، یک کارشناس ژئواستراتژی و امنیت در مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی واشنگتن، میگوید: ترامپ و پمپئو، متحدان ما را میرانند تا علیه ما و در کنار دشمنانمان جاگیری کنند. این برای من غیر قابل تصور است که چطور چنین جنگی در سازمان ملل را به عمد میبازید؟ البته آقای پمپئو، خود را برای اعلام پیروزی آماده میکند.
ایران، تا چهارده ماه پس از خروج آمریکا از برجام، همچنان به شروط آن پایبند ماند. سپس، هنگامی که اقتصادش آسیب دید و از برهم خوردن توافق کلافه شد، زیر فشارهایی در خانه، شروع به نقض برجام کرد.
دولتهای اروپایی البته پیش از این فرایند حل منازعه را در چارچوب برجام به جریان انداخته اند و پیش از بازگشت تحریم ها، باید تکلیف این فرایند مشخص شود. گفتگو میان اروپا و ایران بدون تعیین مهلتی برای پایان آن، ادامه دارد. این باور وجود دارد که دیپلماتهای اروپایی، این گفتگوها را تا انتخابات نوامبر آمریکا، ادامه خواهند داد.
اکنون وندی شرمن، مذاکره کننده ارشد آمریکایی در دوران اوباما میگوید که آمریکا هیچ جایگاهی برای بازگرداندن تحریمها ندارد” و بعید است بتواند اروپاییها را متقاعد کند… آمریکا دارد به یک مشکل بسیار عظیم با متحدان دامن میزند.
این کشمکش، اتحاد غیرمحتملی را میان ایران و اروپا بوجود آورده است. تهران از این موقعیت استفاده کرد تا کارزار آمریکا برای منزوی کردن ایران را به خودش برگرداند. نماینده دائم ایران در سازمان ملل در این زمینه گفت: آمریکا نباید شانس خودش را امتحان کند چرا که نتیجه اش، یک تحقیر دیگر خواهد بود.
اما همه اینها، دولت ترامپ را از این ادعا باز نمیدارد که هرچه توانسته برای نابودی توافق هستهای با ایران، انجام داده است. نیکی هلی، نماینده پیشین ترامپ در سازمان ملل میگوید: “ما باید فشار بر آنها را ادامه دهیم.
منبع: روزنو
خبر های مرتبط