رویداد۲۴ گزارش میدهد؛
دستورالعمل رستوران رفتن در ایام کرونا/ ویروس کرونا با غذا و نوشیدنی منتقل میشود؟
اعمال قرنطینههای خانگی در روزهای ابتدایی به خلق غذاهای متنوع و جدید و لذت بردن از آشپزی منجر شد به طوری که رسانههای ایران و جهان از کمبود آرد مواد ضروری برای پخت نان خبر دادند. اما با گذشت شش ماه از روزهای اولیه شیوع کرونا مردم به دنبال راهی برای بیرون رفتن از خانهاند. رستورانها یکی از این راههای فرارند که لازم است درباره خطرات آنها در ایام کرونا آگاه باشیم.
رویداد۲۴ جهان شاهد برقراری قرنطینههای نسبی، تعطیلی دفاتر کاری و دورکاری کارکنان، برهم خوردن مراسمهای جمعی، کاهش استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و اجرای فاصلهگذاری اجتماعی به دلیل شیوع ویروس کرونا است و در چنین شرایطی مردم از خودشان میپرسند «آیا دست کم میتوانیم رستوران برویم؟»
پاسخی که کارشناسان بهداشت جهان به این سوال دارند بستگی زیادی به شرایط دارد. نشریه اینسایدر در یادداشتی این شرایط را شامل آسیب پذیری افراد در برابر بیماریها، محل زندگی، وضعیت رستورانی که قصد رفتن به آن را دارید و همچنین میزان مسئولیت پذیری شما در اجرای پروتکلهای بهداشتی میداند.
در این یادداشت نظر کارشناسان و سازمانهای بهداشتی در این باره را بازگو خواهیم کرد.
افراد بالای ۵۰ سال به رستوران نروند
آمیت مالک رییس پیشین چندین بیمارستان در آمریکا از جمله بیمارستان پرسبیترین در نیویورک توصیه کرده افراد بالای ۵۰ سال که دارای بیماری زمینهای هستند به رستوران نروند.
او گفته این توصیه بدان معنا نیست که افراد جوان اجازه دارند دائما به رستوران بروند. اگر شما برای غذا خوردن دائما به رستوران بروید خودتان را در معرض ریسک قرار دادهاید چرا که شیوع ویروس زمانی که در رستوران در نزدیکی افراد نشستهاید سرعت بیشتری دارد.
این پزشک آمریکایی معتقد است این توصیه برای همه بدون توجه به بیماری زمینهای و سن آنها است که از قرار گرفتن در فضاهای شلوغ تا اطلاع ثانوی خودداری کنند و در عین حال به طور دائم دست هایشان را بشورند و ضدعفونی کنند.
رستوران تان را با دقت انتخاب کنید
داریا لانگ گلیسپ استادیار دانشگاه تنسی و سخنگوی کالج آمریکایی پزشکان اورژانس از مردم خواسته قبل از بیرون رفتن از خودشان بپرسند: چند نفر ممکن است در این رستوران باشند؟ چقدر مجبوریم نزدیک دیگران بنشینیم؟ چقدر فضای آزاد یا مسیر تهویه هوا در این جا وجود دارد؟
او گفته: هرچه تعداد افرادی که در نزدیکی شما نشسته اند بیشتر باشد هوایی که شما تنفس میکنید کمتر بوده و احتمال ابتلا بیشتر میشود. رستورانهایی که در فضای باز هستند یا تهویه مناسب دارند ریسک کمتری دارند و بهتر است نهایت با یک یا دو دوستتان به این مکانها بروید.
احتمالا از غذا کرونا نمیگیرید
به گزارش نشریه کانورسیشن، بر اساس یافتههای نهادهای بهداشتی جهان تاکنون شواهدی دال بر ابتلای افراد به ویروس کرونا از طریق خوردن غذا یا نوشیدنی به دست نیامده است. ویروس کرونا باید از طریق دهان، بینی یا چشم وارد سیستم تنفسی افراد شود و از این رو دراپلتهای ناشی از عطسه، سرفه و حرف زدن عامل شیوع این ویروسند. در نتیجه ورود ویروس به دستگاه گوارشی امکان ابتلا را از بین میبرد.
از سوی دیگر برخی مطالعات نشان داده دمایی که غذا در آن پحته میشود منجر به از بین رفتن بخش زیادی از ویروس خواهد شد (اگر همه آن را هم از بین نبرد).
استفاده از ماسک و مواد ضدعفونی کننده دست در هنگام آماده سازی غذا میتواند احتمال آلودگی آن به ویروس را هم کاهش دهد.
مایک رایان رییس برنامه اورژانس سازمان جهانی بهداشت در یک نشست خبری در تاریخ ۱۳ آگوست در ژنور اعلام کرد: مردم نباید از غذا، بسته بندی غذا یا غذاهای فرآوری شده و ارسال شده در منزل بترسند. هیچ شواهدی دال بر نقش غذا در زنجیره شیوع ویروس کرونا وجود ندارد و مردم بدون نگرانی میتوانند غذا بخورند.
سو آن بل استادیار دانشگاه پرستاری میشیگان در این باره به اینسایدر گفته: من توصیه میکنم مردم به رستورانهایی که نظارت کمی بر روی غذاهای آنها وجود دارد نروند. به طور کلی به این رستورانها نباید رفت.
سو آن بل استادیار دانشگاه پرستاری میشیگان در این باره به اینسایدر گفته: من توصیه میکنم مردم به رستورانهایی که نظارت کمی بر روی غذاهای آنها وجود دارد نروند. به طور کلی به این رستورانها نباید رفت.
لری لینچ نایب رییس اتحادیه ملی رستوران داران آمریکا در این باره گفته: رستورانهایی که مسئولیت پذیری بالاتری دارند و در آماده سازی غذا مراقبتها و نظارتهای بیشتری میکنند، غذای ایمن تری به مشتری میدهند.
فاصله میزها از هم چقدر باید باشد؟
هیچ خاصیت جادوییای در دو متر فاصله نیست. این عدد معمولا از سوی دولتها و مقامات رسمی به عنوان فاصله مناسب برای فاصله گذاری اجتماعی مطرح میشود.
کانورسیشن در یادداشتی نوشته: این ۲ متر فاصله بر اساس برآورد کارشناسان از توانایی پرواز دراپلتهای حاوی ویروس کروناست. اما این بخشی از ویروس کرونا قادر است در هوا معلق بماند و با آن جابه جا شود از سوی دیگر یک عطسه یا سرفه تا فاصله ۱۵ متری را میتواند به دراپلت آلوده کند.
لازم نیست ظروف یک بار مصرف درخواست کنید
نشریه کانورسیشن در یادداشت خود تاکید کرده شستن مداوم ظروف، لیوانها و دستمال سفرهها ویروس را غیر فعال میکند در نتیجه لازم نیست ظرف یک مصرف درخواست کنید.
میزها باید بعد از هربار استفاده مشتریان ضد عفونی شوند. دفترچه منوها مشکل سازترین بخش رستورانها هستند. این البته به جنس منو هم بستگی دارد. منوهای پلاستیکی میتوانند ضد عفونی شوند. منوهای یک بار مصرف بهترین گزینه اند، اما به خاطر داشته باشید که دست زدن به سطوح فقط زمانی خطرناک است که شما دستتان را به دهان، بینی یا چشم هایتان بزنید. در نتیجه بعد از دست زدن منو کافیست دست هایتان را ضدعفونی کنید.
ترتیب رستورانها از کم خطر به پرخطر
مرکز پیشگیری از بیماریهای واگیر آمریکا دستورالعملی برای غذای بیرون خوردن در ایام کرونا منتشر کرده و در آن رستورانها را به ترتیب کم خطر به پرخطر دسته بندی کرده است.
بر اساس این دسته بندی کم خطرترین ها شامل سفارش تلفنی و اینترنتی غذا، غذای بیرون بر می شود.
رستورانهای با ریسک کم نیز شامل غذای بیرون بر ماشینی، رستورانهای دارای فضای باز، رستورانهایی که ظرفیت نشستن مشتری را کاهش دادند و میزها دست کم ۲ متر فاصله دارند، هستند.
رستوران های با ریسک بیشتر نیز شامل رستورانهایی که هم فضای باز دارند هم بسته و ظرفیت را کاهش داده اند. رستورانهایی که هم فضای باز دارند هم بسته، اما ظرفیت شان را برای فاصله ۲ متری میزها افزایش نداده اند.
این نهاد همچنین از کارکنان رستورانها خواسته تا دائم دست هایشان را بشورند و ماسک بزنند. از طرفی بر اساس دستورالعمل این سازمان؛ پوشاندن صورت برای کودکان زیر دو سال لازم نیست.