العرب: هدف بایدن از فشار بر بن سلمان، دور کردن عربستان از پرونده هستهای ایران است
رویداد۲۴ العرب، نزدیک به عربستان سعودی نوشت: دولت جدید آمریکا با فشار سیاسی به عربستان اعلام کرد گزارش آژانس اطلاعات مرکزی در مورد ترور خاشقچی را منتشر خواهد کرد، تا حمله واضحی را علیه، ولی عهد سعودی، محمد بن سلمان ترتیب دهد. به عقیده تحلیلگران عرب و غربی، هدف از این اقدام، دور کردن ریاض از ارتباط با پرونده هستهای ایران است.
در ادامه این مطلب آمده است: با گذشت یک ماه از عمر دولت جو بایدن، براساس اطلاعات افشا شده مشخص شده که واشنگتن در حال تلاش برای برکناری بن سلمان از منصب ولایت عهدی است.
رابطه آمریکا و عربستان در دولت بایدن چگونه خواهد شد؟
آیا بایدن همانند موضع گیری خود در جریان تبلیغات انتخاباتی، به ضدیت با عربستان ادامه میدهد؟ یا اینکه منافع خود را بر هر اصل دیگری، از جمله موضوع حقوق بشر، مقدم میدارد؟
به گفته جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، بایدن تنها با پادشاه سعودی ارتباط خواهد داشت. در حالی که تماسهای بایدن منحصر به تماس با پادشاه سعودی است، دیگران در دولت بایدن با مسئولان سعودی در سطوح مختلف در ارتباط هستند.
کمی قبل از تماس بایدن با پادشاه سعودی، حمله دیپلماتیک و رسانهای علیه عربستان در ایالات متحده، افزایش یافت، که به عقیده تحلیلگران، هدف از آن، گرفتن امتیازاتی از ریاض در پرونده یمن و پرونده هستهای ایران است.
بیشتر بخوانید: عربستان سعی میکند موازنهای با چین و روسیه برقرار کند/ نبود میز مذاکره و ارتباط هزینههای زیادی را تحمیل میکند
به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، احتمالا مکالمه بین بایدن و ملک سلمان پر از تعارفهای دیپلماتیک است، اما مسئولان آمریکایی میگویند هدف واقعی، دادن هشدار به پادشاه سعودی در مورد گزارش قتل خاشقچی است که ممکن است باعث پیچیدگی در روابط آمریکا و عربستان شود.
کارشناسان مسائل عربستان معتقدند که تاخیر چند هفتهای در تماس با ملک سلمان، اظهارات شخصیتهای مختلف در دولت جدید آمریکا و گزارشهای منتشر شده، همگی تلاشهایی است برای پریشان کردن موضع عربستان، تا این کشور مجبور به دادن امتیازهایی شود که دولت بایدن به آن نیاز دارد.
این تحلیلگران بر این عقیده اند که سعودیها تا کنون تنها به اظهار تمایل برای همکاری با دولت جدید آمریکا اکتفا کردهاند، بویژه در دست یابی به یک راه حل سیاسی در یمن، اما این بدان معنا نیست که تسلیم شده اند. ریاض هرگز عقب نشینی از یمن را نمیپذیرد. همین نکته واشنگتن را بر آن میدارد تا از کانالهای پنهانی خود بر ایران و حوثیها فشار بیاورد تا امتیازهای متقابلی در یمن بدهند.
پیش بینی نمیشود که این فشارهای آمریکا در موضوع هستهای ایران، منجر به امتیازدهی سعودی شود، چرا که این مساله حساسیت داخلی زیادی برای سعودیها دارد، بویژه آنکه شاهزاده بن سلمان کسی است که موضع سرسختانهای در قبال توافق هستهای دارد و خواستار الحاق بندهای اضافی به آن است تا نفوذ ایران در منطقه و محدود شود.
بایدن در جریان رقابت انتخاباتیاش، متعهد شد که در روابط آمریکا و عربستان تجدید نظر کند، بویژه در موضوع ترور خاشقچی. در همین راستا، پس از روی کار آمدن، فروش سلاح به عربستان را متوقف و نماینده ویژهای را برای تقویت تلاشهای دیپلماتیک در جهت پایان دادن به جنگ، منصوب کرد.
در همین خصوص، سی ان ان گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه براساس اسناد سری، دو هواپیمایی که گروه متهم به ترور خاشقچی از آن استفاده کرده اند، متعلق به شرکتی بودند که مالکیت آنها به، ولی عهد سعودی باز میگردد. همانطور که این شبکه آمریکایی اعتراف ویلیام برنز، نامزد بایدن برای ریاست سی آیای را نقل کرد مبنی بر اینکه هدایایی از سفیر عربستان در واشنگتن دریافت کرده است.