انتخابات مبهم ۱۴۰۰ / اصولگرایان طرح اخراج اصلاح طلبان را تابستان تکمیل میکنند؟
رویداد۲۴ ۳ ماه زمان تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران زمان باقی مانده است و به گفته ناظران شرایط در فضای متفاوتی نسبت به انتخاباتهای پیشین در جریان است.
۲ اردوگاه اصلی اصلاح طلبان و اصولگرایان در حالی خود را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ آماده میکنند که میزان مشارکت و نتیجه انتخابات اسفند ماه مجلس در ایران نشان داد اصلاحطلبان پایگاه اجتماعی دیرینه رای خود را از دست دادهاند. موضوعی که آمار اقتصادی و تحلیلهای جامعه شناختی نیز بر آن صحه میگذارند، چرا که فاصله طبقاتی در نتیجه بحران اقتصادی چند سال اخیر منجر به آن شده که طبقه متوسط اجتماعی که به صورت دیرینه پایگاه رای اصلاحطلبان به شمار برود عملا از بین برود.
ناکامی دولت حسن روحانی در تنش زدایی با غرب و احیای برجام و بهرهمندی کشور از مزایای این توافق هستهای نیز دلیل دیگری بر روی برگرداندن حامیان اصلاحات و سردی در فضای جامه نسبت به انتخابات است تا جایی که یک تحلیلگر اصلاحطلب معتقد است که آمارها از مشارکت ۳۰ و چند درصدی در انتخابات حکایت میکند.
در مقابل اصولگرایان خود را برای فتح پاستور پس از بهارستان آماده میکنند، هرچند از این جریان نیز تا به امروز یک صدایی شنیده نمیشود اما نامزدهای برجستهای از این جبهه خود را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو آماده میکنند. یک روزنامه روسی میگوید اصلاح طلبان نامزد برجستهای که بتواند مقابل جریان اصولگرا قرار بگیرد ندارند و از سوی دیگر عملکرد دولت حسن روحانی به گونهای بوده که میراث قابل توجهی را برای اصلاح طلبان برای ادامه راه او برجای نگذاشته است. هرچند اصلاح طلبان خود از منتقدان عملکرد حسن روحانی هستند و اذعان میکنند که حسن روحانی به شعارهای خود پایبند نبوده است.
انتخابات ریاست جمهوری ایران همانند گذشته مورد توجه رسانههای خارجی قرار دارد. همزمان با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری ایران، رسانههای خارجی تلاش میکنند آن را مورد تحلیل قرار دهند و موضوعات مرتبط با آن را مورد بررسی قرار دهند.
بیشتر بخوانید:مشارکت ۳۰ درصدی در انتخابات ۱۴۰۰ قطعی است/ علی مطهری گزینه حداقلی اصلاح طلبان است
روزنامه کامرسانت روسیه در تحلیلی درباره وضعیت اصلاحات در ایران در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ مینویسد: در ایران، ثبت نام از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری هجدهم ژوئن (بیست و هشتم خرداد) هنوز آغاز نشده است. نامزدهایی که صلاحیتشان مورد تایید شورای نگهبان ایران قرار بگیرد، تبلیغات انتخاباتی خود را یک ماه پیش از زمان برگزاری انتخابات آغاز میکنند. با این حال، صرف نظر از اینکه شعار کاندیداهای انتخاباتی ایران چه باشد، انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ مسیر هشت سال آینده کشور را در راستای هشت سال حضور دولت اصلاح طلب حسن روحانی ترسیم خواهد کرد. حسن روحانی برای دو دوره چهارساله در ایران به ریاست جمهوری رسید و بر اساس قانون قادر به کاندیداتوری دوباره در انتخابات ایران نیست.
حسن روحانی که در انتخابات سال ۲۰۱۳ با ایجاد توقعاتی درباره خروج کشور از انزوای بین المللی و اعمال اصلاحات سریع اجتماعی و اقتصادی به پیروزی رسید، بدون هیچ دستاوردی که جانشین احتمالی وی بتواند از آن به عنوان استدلالی برای ادامه رویکرد اصلاح طلبی یاد کند، به حضور خود در ریاست جمهوری ایران پایان میدهد.
در شرایطی که اصولگرایان به راحتی توانستند در انتخابات اسفندماه گذشته به یک پیروزی برسند و اکثریت پارلمان ایران را در اختیار بگیرند، تابستان آینده فرصت خوبی برای تکمیل طرح بیرون راندن اصلاح طلبان از قدرت را در اختیار دارند.
از جمله شخصیتهای بارزی که میتواند در انتخابات ۱۴۰۰ به پیروزی برسد، محمود احمدی نژاد رئیس جمهور سابق است، کسی که دوران ریاست جمهوریاش با رویارویی تند و تیز با غرب در تاریخ ثبت شده است. محمد باقر قالیباف، شهردار اسبق تهران و رئیس کنونی مجلس ایران که از رقبای قدرتمند حسن روحانی در انتخابات ۲۰۱۳ بود و ابراهیم رئیسی رییس قوه قضائیه ایران که در انتخابات سال ۲۰۱۷ در مقابل حسن روحانی شکست خورد نیز از دیگر نامزدهای بارز احتمالی در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی ایران هستند.
اما در جبهه اصلاحات تا به امروز هیچ نامزد بارزی که قادر به رقابت با نامزدهای جبهه اصولگرایان باشد دیده نمیشود.
در حالی که اصلاح طلبان به رهبری حسن روحانی با ماموریت سختی رو به رو هستند، انتظار میرود انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ مانند چند دهه گذشته غافلگیریهایی به همراه داشته باشد؛ به همین خاطر، انتظار میرود انتخابات ریاست جمهوری ایران تا آخرین لحظه مانند یک معما باقی بماند.
گفتن حرف حق
من رای نمی دهم
جام شرف جام زهر
عدالت حق ایران بود
حرف خدا چنین بود
و.............
گرگ زخمی