تاثیر رمدسیویر بر بهبود کرونا هیچ است/ به جای این دارو اکسیژن بخریم
رویداد۲۴ دکتر مصطفی قانعی فوق تخصص بیماری های عفونی در برنامه تیتر امشب اظهار کرد: یکی از داروهایی که در حال حاضر بسیار مورد تقاضا و مطالبه قرار گرفته و میزان مصرفش در شش ماه گذشته برابر با دو هفته اول مرداد ماه بوده، داروی رمدسیویر است.
او افزود: بر اساس نتیجه تحقیق یک مجله معتبر پزشکی، ۴۰۵ بیمارستان و ۱۱۰۳۰ بیمار در مراکزی مورد بررسی قرار گرفتند و کارشناسان متوجه شدند رمدسیویر در بیماران بستری مبتلا به کووید ۱۹ یا بسیار کم بوده یا اصلا اثربخش نبوده است.
قانعی تصریح کرد: خدمات بستری ویژه افرادی است که دچار افت شدید اکسیژن می شوند و سایر افراد مبتلا به کرونا را در منزل نیز می توان درمان کرد.
عضو کمیته ملی واکسن کرونا بیان کرد: طبق مطالعاتی که در مجله لنست ارائه شده، عنوان شده که هیچ اثری از رمدسیویر بر بار ویروسی کرونا وجود ندارد. یعنی ما میخواهیم یک داروی ضدویروس بدهیم و بگوییم اگر این داروی ضدویروس را زودتر شروع کردیم، تعداد ویروس در بدنمان کم میشود.
او افزود: در حال حاضر با تست پیسیآر که انجام میشود، یک عددی ارائه میشود. اگر آن عدد مثلا ۱۵ باشد، میگویند لود ویروس خیلی زیاد است و اگر ۳۵ باشد، میگویند وضعیت رو به بهبودی است.
قانعی بیان کرد: طبق مطالعات مجله لنست، این بررسی روی ۲۳۷ بیمار انجام شد و مشخص شد تزریق رمدسیویر بر کاهش تعداد ویروسها در بیماران کرونایی، تاثیری نداشته است، ضمن اینکه در ۱۲ درصد بیماران منجر به عارضهای شد که مجبور شدند آنها را از مطالعه خارج کنند، زیرا عوارض روی کلیه و کبد و سایر سیستمهای متابولیسم آنها ایجاد شده بود.
بیشتر بخوانید: بررسی تاثیر تعطیلیها بر آمار کرونا/ رشد ۸۴ درصدی متوفیان در تعطیلات اخیر!
رمدسیویر قطعا باعث کاهش مرگ افراد نمیشود
قانعی بیان کرد: طبق بررسیهای این مجله، مرگ و میر به طور کلی ۱۴ درصد بوده، ولی در گروههای دارونما ۱۳ درصد است، یعنی هیچ فرقی بین تزریق یک محلول قندی نمکی و رمدیسیویر، در مرگ افراد وجود نداشته است. به طور قطع و یقین، داروی رمدیسیویر باعث کاهش مرگ و میر بیماران نمیشود و نهایتا شاید یک روز، ترخیص از بیمارستان را بهتر کند.
فوق تخصص بیماریهای ریه اظهار کرد: با توجه به این نکته که علائم کرونا بعد از ۷ روز در بدن فرد نمایش پیدا میکند و پس از ۷ روز ویروسی در بدن وجود ندارد و فقط شاهد واکنشهای ویروس هستیم، گفت: ما یک ریه ملتهب داریم و این ریه ملتهب، پاسخ ایمنی به ویروس است و اگر این پاسخ ایمنی متعادل باشد، یعنی ریه دچار تورم نشود، فرد سالم میماند و از عوارض ویروس رنج نمیکشد، اما اگر پاسخ بیش از حد و غیرمتعادل به ویروس، بدهد، ریه متورم میشود.
کرونا چه کسانی را میکُشد؟
عضو کمیته ملی واکسن کرونا گفت: کرونا فقط در صورتی منجر به مرگ افراد میشود که ریه شان ملتهب شده باشد و هیچکس از درد عضله و ویروس نمیمیرد. به همین دلیل ذکر شده که سه دارو بیشتر در کاهش مرگ و میر ناشی از کووید موثر است؛ یکی کورتیکو استروئید یا کورتون که تورم ریه را کاهش میدهد و ده روز مصرف کردن آن منجر به پوکی استخوان نمیشود. یکی مصرف اکسیژن و دیگری مصرف داروی ضد انعقاد خون. این سه دارو مشخصا مرگ را کم میکنند و باعث بهبود بیمار کرونایی میشوند، ولی هیچ کدام از داروهای ضدویروسی این اثربخشی را ندارند.
قانعی بیان کرد: در ۶ ماهه دوم سال گذشته، ۱۱ میلیون و در دو هفته اول مرداد امسال هم ۱۱ میلیون قرص فاویپیراویر استفاده شد. این در حالی است که پتنت این دارو دست ژاپن بود، ولی در گایدلاین ژاپن نیست. در چین نیز این دارو مشاهده نمیشود، آمریکا هم این دارو را جزو داروهای رسمی معرفی کرده است. در گایدلاین اروپا هم نیست و این کشورها این دارو را استفاده نمیکنند. رمدسیویر هم به وسعتی که ما استفاده کرده ایم، در این کشورها استفاده نمیشود.
او ادامه داد: من پیشنهاد میکنم به سایت سازمان بهداشت جهانی سری بزنید. در آنجا قید شده من علیه مصرف فاویپیراویر فتوا میدهم و نگران هستم و من ضد مصرف این دارو هستم. در ۱۳ مرکز ما نیز همین است. در پروتکل آمریکا، اروپا و انگلیس هم این دارو ذکر نشده است.
واکسیناسیون باعث کاهش فوتیها خواهد شد
قانعی در ادامه گفت: تعداد مرگ و میر و بستریشدگان کرونا در کشور کم شده است، از آنجا که ۹۵ درصد مرگ و میرهای کرونایی در سنین بالای ۵۰ سال اتفاق میافتاد، بنابراین واکسیناسیون ما را از این مساله نجات داده و قطعا تزریق دو دوز واکسن کرونا باعث کاهش فوتیها خواهد شد.
عضو کمیته ملی واکسن کرونا افزود: همچنین برخیها در زمان تزریق واکسن هیچ خبری از ناقل بودن ندارند و در زمان واکسیناسیون سریع بیماری در بدن آنها تشدید میشود. بنابراین برای دریافت دوز دوم واکسن باید یک ماه از دوز اول گذشته باشد.
گفتنی است دکتر قانعی، عضو کمیته ملی واکسن کرونا پیش از این نیز از تجویز و مصرف بیش از حد داروی رمدسیویر برای بیماران کرونایی انتقاد کرد و گفت: «میزان مصرف رمدسیویر در کشورمان بیش از میزان ارائهشده در پروتکل است. این در الی است که این دارو باعث افزایش عمر یا کاهش مرگ و میر نمیشود و فقط طول مدت بیماری را کاهش میدهد. به همین دلیل است که این دارو از پروتکل درمان کرونا خارج نمیشود.»