همه نگرانیهای مربوط به بازی ایران و کره ناشی از عدم شناخت مردم بود
به جرأت میتوان گفت که هیچ مناسبت ملی و مذهبی در کشور نیست که این ظرفیت عظیم برای همراهی مردم را درون خود داشته باشد. این ظرفیت، برانگیختگی جامعه از پرتو جوشش نام امام حسین(ع) است برای توسعه معرفت دینی، تحکیم ارزشهای عاشورایی و توسعه اخلاق و ادب دینی و حسینی. مراسم محرم امسال ویژگیهایی قابل تأمل داشت که به برخی از آنها اشاره میشود؛
1- یکی از برجستگیهای مراسم امسال برگزاری عزاداریهای مردم در سراسر کشور به همراه امنیت کامل بود. این در حالی بود که تهدیدهای بالقوهای هم از سوی دشمنان و بخصوص گروههای تکفیری، سلفی و داعشی وجود داشت. اما برگزاری اجتماعات عظیم حسینی در امنیت کامل، حکایت از انسجام و هوشمندی مردم، برنامهریزی دقیق و تمهید مقدمات از سوی دولت و نیروهای امنیتی و اطلاعاتی دارد و لذاست که باید قدر این نعمت بزرگ را بدانیم و در جهت تقویت و تحکیم آن تلاش کنیم. قطعاً یکی از عوامل مقوم این امنیت پیوند ناگسستنی مردم با نظام است.
2- مراسم تاسوعا و عاشورای امسال همزمان شده بود با برگزاری مسابقه فوتبال تیمهای ایران و کره جنوبی در مرحله مقدماتی جام جهانی 2018 که از اهمیت و حساسیت زیادی هم برخوردار بود. از مدتها قبلتر مسئولان مربوط در دولت رایزنیها و پیگیریهای خود را برای تغییر زمان بازی انجام دادند که البته این جابهجایی زمانی میسر نشد. بر همین اساس نگرانیهایی از سوی برخی افراد ابراز شد و بعضی پیشنهاد لغو مسابقه را دادند، برخی راهپیمایی اعتراضی برگزار کردند و عدهای هم تعابیر نادرستی را علیه فوتبالیستها به کار بردند. بعدتر اما اثبات شد که همه این نگرانیها ناشی از عدم شناخت دقیق آنها از هوشمندی، شعور و عشق مردم به امام حسین(ع) است.
ما البته مطمئن بودیم که جای نگرانی نیست و مردم خودشان همچون گذشته حرمت سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) را رعایت میکنند چنان که در سالهای همزمانی عید نوروز با محرم مردم هم جشن طبیعت را گرامی میداشتند و هم حرمت عزاداریها را رعایت میکردند. امسال هم یک بار دیگر شکوه سوگواری مذهبی و غرور ملی را توأم با هم به نمایش گذاشتند و استادیوم ورزشی آزادی را به حسینیهای 100 هزار نفری بدل کردند. پیام رسای این اتفاق آن بود که نسبت به مردم پیشداوریهای منفی نداشته باشیم نه تنها در مسأله ورزش که در سایر مسائل اجتماعی و سیاسی هم به درک و شعور مردم باید احترام گذاشت.
3- نکته دیگر اینکه سطح و محتوای اشعار و سرودههای استفاده شده در هیأتها و مراسم عزاداری بسیار عمیق بود بخصوص که در برخی استانها مثل یزد پیشگام هم بودند و مورد استقبال مردم هم قرار گرفتند. سخنرانیها هم از عمق خوبی برخوردار بودند و امسال شاهد سنت حسنه «منبر» از سوی برخی بزرگان همچون آیتالله جوادی آملی بودیم. قبل از انقلاب هم شاهد سخنرانیهای تأثیرگذار شخصیتهایی همچون شهیدان بهشتی و مطهری و مرحوم شریعتی بودیم و خوب است که هر چه بیشتر از بیانات سخنرانان و مداحان با سواد و دانش استفاده شود. با این همه باز هم در گوشه و کنار شاهد برخی خرافهها مثل قمهزنی و علمکشیهای بی مورد و بی ارتباط با نهضت کربلا بودیم که اگر چه شمولیت زیادی ندارد اما همین میزان کم آن هم قابل دفاع نیست.
4- نکته قابل تأمل دیگر پوشش خوب مراسم
عزاداریهای سراسر کشور از سوی صدا و سیما بود که وظیفه ذاتی آن هم همین
است. با وجود این به نظر میرسد همچنان شاهد برخی نگاههای تبعیضآمیز در
رسانه ملی هستیم چنان که این مسأله خود را در پوشش پر رنگتر برخی مراسم و
سخنرانیها و بیتوجهی به مراسم مهم دیگر نشان داد.
برای نمونه، مراسم
عزاداری در حرم مطهر امام(ره) که با استقبال خوب مردم و هیأتهای عزاداری
روبهرو شده بود، از صدا و سیما پخش نشد که جای سؤال و تأمل دارد.
5- نکته آخر اینکه نباید تصور شود همه وظیفه ما عزاداران حسینی، برپایی مراسم سوگواری در همین 10 روز اول محرم همراه با ابراز عواطف و شورآفرینی است و بس. اگر چه شور گام مهم و نخست در انجام رسالت عاشوراست اما ما وظیفه داریم همپای پیام آور بزرگ عاشورا سیدالساجدین امام زین العابدین(ع) و بانوی بزرگ عرصه کربلا حضرت زینب (س) و اسیران پیروز و سرفراز، بار محتوایی و پیام این انقلاب بزرگ را با استفاده از ابزارهای مختلف موجود به گوش جهانیان برسانیم. به خصوص مدیران و مسئولان ما هم در زندگی شخصی و هم در عرصه اجتماعی این پیامها را عملیاتی کنند تا با ساختن ایرانی در تراز آموزهها و اصول مورد تأکید سیدالشهدا الگویی باشیم برای دیگر کشورها و ملتها.