برای نصب داربست فلزی چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
رویداد۲۴ داربستهای فلزی یکی از راهکارهای مهم در ساختمانسازی و نصب تجهیزات صنعتی هستند. این داربستها به دلیل پایداری و قدرت بالا در برابر بارهای سنگین، به عنوان گزینه اصلی در بسیاری از پروژههای ساختمانی انتخاب میشوند. با این حال، نصب داربست فلزی مستلزم رعایت نکاتی خاص میباشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
نکات فنی نصب داربست فلزی:
بعض از نکات فنی در نصب داربست به شرح زیر است:
عرض سکوی داربست :
پهنای جایگاهی که برای کار تعبیه شده، نباید کمتر از 0.5 متر باشد. این بدان معناست که حداقل عرض سکوی داربست باید 50 سانتی متر باشد تا کارگران بتوانند به راحتی در آن حرکت کنند و کار خود را انجام دهند.
استحکام تیرهای داربست روی 3 پایه عمودی:
تیر های افقی داربست باید حداقل به 3 پایه عمودی متصل بوده و محکم شده باشند. این امر برای اطمینان از استحکام داربست و جلوگیری از سقوط آن ضروری است.
فاصله بین تیرهای افقی داربست فلزی :
میزان فاصله عمودی موجود بین تیرهای افقی نباید بیشتر از 2 متر باشد. اگر این فاصله بیشتر از 2 متر شود، تیرهای افقی خم می شوند و احتمال سقوط آنها افزایش می یابد.
فاصله بین پایه های عمودی داربست فلزی :
بین پایه های عمودی برای کارهای سنگین نباید بیشتر از 1.8 متر فاصله وجود داشته باشد. این میزان در کارهای سبک به 2.3 متر هم می تواند باشد. نزدیکی تیرها در سازه های سنگین نوعی استحکام و مقاومت برای داربست است . این امر برای جلوگیری از سقوط داربستهای سنگین ضروری است.
اندازه عرض الوارهای جایگاه داربست:
الوارهایی که برای جایگاه استفاده می شوند، باید دارای عرض 25 سانتی متر یا بیشتر باشند. در غیر این صورت فرو رفتن پاهای کارگران در بین الوارها به هنگام کار ممکن است منجر به حوادث جبران ناپذیر شود.
استفاده از از وسایل ایمنی شخصی :
از وسایل ایمنی شخصی مانند کلاه ایمنی، کفش ایمنی، دستکش و عینک ایمنی استفاده کنید. این وسایل از شما در برابر سقوط، آسیب های ناشی از برخورد با اجسام و مواد شیمیایی محافظت می کنند.
عدم استفاده از داربست درشرایط نامناسب جوی:
حواستان باشد که از داربست در شرایط نامناسب آب و هوایی مانند باد شدید یا طوفان استفاده نکنید. شرایط نامناسب آب و هوایی می تواند باعث تزلزل پایه ها و سقوط داربست و آسیب جدی به کارگران شود.
بازرسی منظم داربست:
داربست را به طور منظم بازرسی کنید و در صورت وجود هرگونه مشکل، آن را برطرف کنید. بازرسی منظم داربست به شناسایی و رفع مشکلات احتمالی کمک کرده و از وقوع حوادث جلوگیری می کند.
اندازه ضخامت الوارهای داربست:
ضخامت الوارها نباید کمتر از 5 سانتی متر باشد. استحکام الوارها و جلوگیری از شکستن آنها حداقل کاری است که می توان برای ایمنی کار انجام داد.
تازه و سالم بودن الوارهای داربست :
دقت داشته باشید الوارهای مورد استفاده باید سالم بوده و فاقد هرگونه ترک و پوسیدگی باشند. چک کردن تک تک الوارها برای جلوگیری از شکستن الوارها و سقوط احتمالی ابزارها ضرورت دارد.
فاصله بین الوارهای سطح کار:
بین الوارهایی که برای تشکیل سطح کار، روی داربست ها قرار میگیرند، نباید بیشتر از 5 سانتی متر فاصله گذاشت. در صورتی میتوان فاصله ایجاد کرد که به آن واقعا نیاز باشد. هر قدر به موارد ایمنی داربست بیشتر دقت شود، جان کارگران ایمنی بیشتری خواهد داشت .
تعداد الوارهای هر سکو:
تعداد الوارهای مورد نیاز برای هر سکو، حداقل 2 تخته میباشد. این امر برای اطمینان از استحکام سکوی داربست در نظر گرفته می شود. چون کارگران در ارتفاع کار می کنند، احتمال سرگیجه شدن وجود دارد . از این رو سکوی عریض تر ایمنی بیشتری برای این افراد ایجاد میکند.
فاصله الوارها با سطح تکیه گاه :
الوارها باید 30 سانتی متر فاصله با سطح تکیه گاه داشته باشند. و با سیم های ضخیم، محکم شده باشند. این امر برای جلوگیری از سر خوردن و سقوط کارگران ضروری است.
نکات ایمنی در هنگام نصب داربست:
در ادامه به برخی از نکات ایمنی خاص در هنگام نصب داربست اشاره می کنیم:
رعایت استاندارد زاویه بین سطح افق و نردبان :
زاویه ای که بین سطح افق و نردبان به وجود می آید، باید 75 درجه باشد. این زاویه باعث می شود نردبان پایدارتر شود و احتمال سقوط شما کاهش یابد.
عدم استفاده از بست چدنی:
بستهای چدنی استفاده نکنید. این بستها در اثر ضربه یا فشار شکسته میشوند و باعث سقوط داربست می شوند.
رعایت قانون سه نقطه اتکا :
برای بالا رفتن از نردبان از قانون سه نقط اتکا استفاده کنید. این قانون به این معناست که برای حفظ احتیاط در هر لحظه باید حداقل سه نقطه از بدن شما روی نردبان قرار داشته باشد.
فاصله بین داربست و خطوط برق:
به یاد داشته باشید که کمتر از 300 ولت، باید حداقل یک متر باشد. این فاصله برای خطوط برق 300 ولت تا 50 کیلو ولت باید 3 متر باشد.
استفاده از نردبان استاندارد:
استفاده از نردبان های دست ساز برای بالا رفتن از داربست ممنوع است. از نردبان های استاندارد و ایمن برای دسترسی به داربست استفاده کنید. نردبان باید دارای پایه های محکم و ضد لغزش باشد و در وضعیت مناسبی قرار گرفته باشد. نردبان های دست ساز معمولاً از استحکام کافی برخوردار نیستند و احتمال سقوط شما را افزایش می دهند.همچنین بهتر است فاصله بین پایه های نردبان حداکثر 30 سانتی متر باشد.
سفت بودن سطح زیر کار:
سطحی که داربست قرار است روی آن برپا شود باید حتما سفت باشد. در صورتی که سطح زیر کار نرم باشد باید از ورق فلزی استفاده شود.
آموزش کارگران قبل از شروع به کار:
اگر کارگران قبل از رقتن به روی داربست آموزش کامل ببینند این به نفع کارفرما خواهد بود. اگر چه شرکتهای معتبری چون نقاب نما مجهز به نیروهای حرفهای و باتجربه هستند که آموزشهای لازم در این زمینه را سالهاست که پاس کرده اند.
عدم استفاده از نردبان در جایگاه داربست:
نردبان را نباید در جایگاه داربست یا روی سکو استفاده نمود. استفاده از نردبان در این مکانها خطرناک است و احتمال سقوط شما را افزایش می دهد.
قطعات داربست را رنگ نزنید:
هیچ کدام از قطعات داربست نباید رنگ شود اما می توان از ضد زنگها استفاده نمود. لازم است بدانید رنگ کردن قطعات داربست باعث کاهش استحکام آنها میشود.
نگهداری تیر و بستهای داربست در مکانی سقف دار:
بستها و تیرهای داربست، حتی بستها باید در مکانی سقف دار و دور از رطوبت نگهداری شوند و زمان استفاده از آنها برای نصب داربست، کنترل کیفیت شوند. نگهداری داربست در مکانی مسقف باعث جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی آن میشود.
استفاده از مهار داربست:
لازم است داربست با مهار چفت شود. پس از نصب استفاده از مهار مناسب جهت جلوگیری از تکان خوردن و حرکت داربست، لازم است. مهار داربستها به وسیله طناب، زنجیر یا کابل انجام میشود.
توزیع یکنواخت بار :
بار باید بطور یکنواخت روی سکو تقسیم شود. انباشته شدن مضاعف بار در یک نقطه منجر به آسیب به الوارها و بستها خواهد شد. توزیع یکنواخت هر نوع بار بر روی سکو باعث میشود داربست پایدارتر شود.
اخذ مجوز قبل از نصب داربست:
برپایی داربست نیاز به اخذ مجوز دارد و این اقدام باید قبل از نصب داربست اتفاق بیافتد. این مجوز از شهرداری یا سازمان نظام مهندسی ساختمان صادر میشود.
استفاده از گارد ریل جهت ایمنی بیشتر:
نصب گارد ریل از دیگ اقدامات لازم قبل از نصب داربست است. به جای گارد ریل نمیتوان از نوار خطرهای باندی استفاده کرد. گارد ریل از سقوط کارگران در صورت سقوط داربست جلوگیری میکند.
ضخامت یکسان تخته الوارها:
ضخامت تخته الوارهایی که برای سکو استفاده میشوند باید یکسان باشند. ضخامت یکسان تخته ها باعث میشود سکو پایدارتر شود.
تکیه به نرده یا حفاظ ممنوع:
به حفاظها و نردهها اعتماد نکنید. داربست یک سازه موقت است و تکیهدادن به حفاظ دور از احتیاط است. تکیه دادن به حصارها و نردهها باعث کاهش استحکام آنها و افزایش خطر سقوط میشود.
توقف کار در شرایط نامناسب آب و هوا :
شرایط نامناسب جوی مانند باد شدید، طوفان یا یخبندان میتواند مانع از ادامه کار شود.در زمانهایی که شرایط جوی نامناسب است به دلیل احتمال وقوع خطر، باید کار بر روی داربست را متوقف نمود. بیتوجهی به این نکات ریز ممکن است منجر به وقوع حوادث جبران ناپذیر شود.
نتیجه کلی:
سایت نقاب نما یک شرکت نصاب داربست است که سالها در این رشته با تیمی مجرب و متخصص فعالیت دارد. با توجه به نکات ایمنی داد شده، سایت "نقاب نما" از بیشترین درصد رعایت ایمنی در نصب و اجاره داربست برخوردار است.