پشت پرده صدور حکم تخلیه آرامگاه خیام توسط واعظ نیشابوری
رویداد ۲۴| گروه فرهنگی: اخیرا ویدئویی از سخنرانی شخصی که بعدا گفته شد نام او «حجتالاسلام رباطی» و یک کارشناس مذهبی است در شبکههای اجتماعی وایرال شده است. آقای رباطی در اجتماع مردم مذهبی نیشابور که برای عزاداری شهادت حضرت علی (ع) جمع شدهاند میگوید: «به زودی این آرامگاه (آرامگاه خیام) تخلیه خواهد شد و حکم قضایی آن نیز صادر شده است.» او گفته است: «از ابتدا ساختن مقبره خیام در کنار امامزاده محروق (از پیشوایان شیعیان شش امامی موسوم به زیدی) برای به حاشیه بردن امامزاده بود که باید این مساله رفع شود، «هوشنگ» نامی در دهه ۳۰ و ۴۰ آمده خیابان فرهنگ نیشابور را به شکلی طراحی کرده تا امامزاده محروق در سایه خیام قرار بگیرد».
اما دلیل اعتراض حجت الاسلام رباطی به وجود آرامگاه خیام و مرحوم هوشنگ سیحون چیست؟
دلیل ظاهری و شاید بتوان گفت بهانه این اعتراض سردادن شعارهای ساختارشکنانه از سوی تجمع کنندگان در مراسم سال تحویل در آرامگاه خیام است.
ماجرای تخریب یا تخلیه آرامگاه خیام چه بود؟
ماجرا از جایی آغاز شد که در روز و لحظه سال تحویل شماری از تجمع کنندگان در آرامگاههای حافظ، فردوسی و خیام و نیز تحت جمشید اقدام به سردادن شعار در مدح رژیم پهلوی کرده به رقص و پایکوبی پرداختند.
درواکنش به این رویداد فرماندار مشهد گفت: عدهای معدود که روز، پنجشنبه در برگزاری آیین تحویل سال در آرامگاه فردوسی، واقع در منطقه توس مشهد، اخلال ایجاد کرده بودند شناسایی شده و با آنان برخورد مقتضی قضایی صورت خواهد گرفت.
همزمانی ساعات تحویل سال با ایام شهادت حضرت علی (ع) و شبهای قدر نیز باعث اعتراض اقشار مذهبی به مراسم سال تحویل شد تاجای که در برخی از شهرها تجمعهایی در اعتراض به رقص و پایکوبی برگزار شد.
در یکی از این تجمعها که در آستان مقدس امامزاده محروق در نزدیکی آرامگاه خیام برگزار شد حجت الاسلام رباطی نوک پیکان حمله را به سمت آرامگاه خیام گرفت و گفت این آرامگاه چنانکه عزیزان دستگاه قضایی هم میدانند حکم تخلیه دارد و به زودی تخلیه میشود.
شماری از رسانههای فارسی زبان خارجی و نیز برخی از اکانتهای توئیتری و اینستاگرامی این سخنان را به تصمیم امام جمعه مبنی بر تخریب آرامگاه خیام تعبیر کردند!
زمزمههای چنین اقدامی میتوانست شرایط غیر قابل پیشبینیای را بوجود بیاورد که خوشبختانه استاندار خراسان رضوی و فرماندار نیشابور بلافاصله مصاحبه کرده و ادعای واعظ آتشین مزاج را تلویحا تکذیب کردند.
غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی با اشاره به فیلم منتشر شده منتسب به امام جمعه نیشابور، گفت: امام جمعه نیشابور فردی فرهیخته و دانشمند است و سخنرانی که در ویدئوی مذکور اظهار نظر میکند، امام جمعه نیشابور نیست و حجتالاسلام رباطی از سخنرانان این شهرستان است.
او همچنین گفت: مطلبی که سخنران اشاره میکند، اختلاف نظر قدیمی درخصوص زمین موقوفهی آن محوطه است که در زمانهای گذشته با نردهکشی بین مجموعهها، این مساله حل و اختلافها تمام شد.
مهدی دونده فرماندار نیشابور نیز به سرعت وارد عمل شد و ریشههای این اختلاف را متذکر شده اظهارداشت: چند دهه قبل درباره زمین وقفی آن مکان اختلافی بین اوقاف و میراث فرهنگی وجود داشت که سالهاست این موضوع برطرف شده است؛ چرا که هم امامزاده، واجبالتعظیماند و هم خیام از مشاهیر کشور است و هر دو ارزشمند هستند.
فرماندار شهرستان نیشابور به تعریض و تحقیر شوشنگ سیحون معمار نامدار ایرانی توسط حجت الاسلام رباطی که او را «هوشنگ نامی» خطاب کرده بود هم واکنش نشان داد و گفت: استاد هوشنگ سیحون از معماران نامدار هستند و باید قدردان ایشان باشیم که چنین بنای فاخری را ساختهاند. امیدواریم به زودی از سردیس استاد در نیشابور هم بتوانیم رونمایی کنیم.
واکنش به موقع مقامات استانی و شهرستان نیشابور توانست از فتنهای که امکان داشت پس از سخنرانی حجت الاسلام رباطی بوجود بیاید به سرعت جلوگیری کرد و همزمان پشت پرده این سخنرانی تند را نیز برملا ساخت.
ماجرا این است که از سالها پیش سازمان اوقاف و میراث فرهنگی بر سر حریم باغ آرامگاه خیام و نیز بقعه امام زاده محروق اختلاف دارند.
اوقاف زمین باغ و محوطه آرامگاه را از آن خود میداند و میراث نیز مستندات خود را برای رد ادعای اوقاف ارائه میکند. ظاهرا حجت الاسلام رباطی فضای پس از شعارهای سرداده شده در مراسم سال تحویل را مغتنم شمرده و ادعای چند ساله سازمان اوقاف را به عنوان حکم نهایی درباره آرامگاه از تریبون اعلام میکند و میگوید حکم تحلیه صادر شده!
این ادعا البته با عملکرد و مصاحبه به موقع مقامات استانی و محلی ابعاد وسیعتری پیدا نکرد و به خوبی مدیریت شد.