نگاهی به پیشینه مناقشه آبی یزد و اصفهان؛ حرف حساب طرفین چیست؟
رویداد۲۴| استاندار یزد با اشاره به اینکه «یکی از پمپهای تخریبشده، بازسازی شده و آب به سمت یزد در حال حرکت است» از مردم خواسته که «گردهمایی یا تجمعی در اعتراض به شکسته شدن خط انتقال آب برگزار نکنند».
جدای از این درخواست که نشانگر ملتهب بودن اوضاع در یزد و نارضایتی گسترده مردم است، اخباری که از اصفهان میرسد نیز از شرایطی مشابه حکایت دارد. در واقع دو استان بزرگ و مهم کشور این روزها و در پی این تنش آبی چندین ساله، آشفته است.
یزدیها نامه نوشته و خواستار اخراج همه مدیران اصفهانی از صنایع یزد میشوند، در مقابل اصفهانیها تجمع کرده و سید محمد خاتمی را هدف انتقادات خود قرار میدهند. تجمعات و اعتراضات ادامه دارد و هر یک از طرفین این دعوا نیز حرف خود را میزنند. کشاورزان و اصفهانیهایی که نگران زاینده رود هستند از یک سو، مردم یزد که کارشان به ایستادن در صف آب کشیده هم از سوی دیگر. مسئولان نیز از تلاش برای حل مساله سخن میگویند. این تلاش، اما احتمالا به رفع مشکل اخیر و آرام کردن شرایط محدود بوده و سر این زخم باز خواهد ماند، همچنان که در دههها اخیر چنین بوده است.
قصه از کجا شروع شد؟ اصل اختلاف چیست؟
اصفهانیها در تجمعات اعتراضی خود سید محمد خاتمی را هدف گرفته و (احتمالا به جرم یزدی بودن) دولت او را مسبب آغاز این مناقشه میدانند. انتقال آب از زاینده رود به یزد، اما بر پایه مصوبهای در سال ۱۳۶۸ شروع شده است؛ یعنی در دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی.
این مصوبه بر اساس درخواستهای آبفای یزد برای حل مشکلات آب شرب - از جمله بی کیفیت و شور بودن - و موافقت وزارت نیرو صادر شد. بر اساس این مصوبه و با احداث خط لوله ۳۳۰ کیلومتری، سالانه ۷۸ میلیون مترمکعب آب از زاینده رو به مصارف شرب و صنعتی یزد تخصیص داده شد. این مقدار بعداً به ۹۸ میلیون مترمکعب افزایش یافت و آنطور که گفته میشود، بیش از ۹۰ درصد آن برای تأمین آب آشامیدنی یزد و مابقی برای صنایع استفاده میشود. اگرچه که وجود و فعالیت صنایع فولاد در یزد ادعای صرف ۹۰ درصدی آب برای تامین آب شرب را به چالش میکشد. شاهد اینکه این روزها مردم استان یزد باید در صف آب بایستند و مردم اصفهان نیز گلایه دارند که چرا آب انتقالی به جای شرب صرف صنایع استان یزد میشود.
آنطور که خبرگزاری مهر در گزارشی به تاریخ ۹۷.۰۱.۳۱ با استناد به اسناد موجود در آبفای یزد نوشته، در بند چهارم مصوبه مذکور بر اجرای سریعتر سد و تونل سوم کوهرنگ و انجام مطالعات انتقال آب از جشمه لنگان نیز تاکید شده است. این همان مسائلی است که موجب اعتراضات و انتقادات فعلی اصفهانیها است. خشکسالی شدیدی که دامنگیر زاینده رود شده و نبود منابع آبی جایگزین آنها را نگران کرده است.
تخریب مکرر خط لوله
وضعیت فعلی و انتقال آب به یزد علی رغم مشکلاتی که کشاورزان اصفهانی با آن دست به گریبان هستند، بارها و در مقاطع زمانی مختلف موجب بروز اعتراضاتی شده است. از سال ۹۱ تا حالا بیش از بیست بار شاهد تخریب خط لوله انتقال آب به یزد بودهایم و تازهترین مورد هم همین فقره اخیر است که کشاورزان شرق اصفهان با شعار «صل علی سترکه لوله یزد بترکه» دست به کار شده و خواستند که عدالت لازم را راسا برقرار کنند و منتظر مسئولان نمانند.
تکرار این اتفاق و حل نشده باقی ماندن این مناقشه، اما غیر از عمق اختلاف، نشان از ناتوانی مسئولان مربوطه در حل مساله به صورت اساسی دارد.
دولتها آمدند و رفتند، مشکل همچنان باقی است
باقی ماندن ابهاماتی مثل اینکه چرا در استان کویری یزد با این مشکل در بحث تامین آب، صنایع آببر مثل فولاد فعال است، یا اینکه چرا این همه پول خرج تامین و نگهداری لوله انتقال آب شده، اما توجه به راهکاری جایگزین در حوزه توسعه منطقهای نمیشود و ... نشان از آن دارد که علی رغم آمدن و رفتن دولتها با هر گرایش سیاسی، کسی به فکر حل و فصل اصولی مسائل و موضوعات نیست.
تا تجمع اعتراضی صورت نگیرد و سروصدایی بلند نشود، کسی به این فکر نمیکند که کاهش آب زاینده رود و نابودی کشاورزی و تالاب گاوخونی چه اثرات بلند مدت و جبران ناپذیری دارد.
کدام بی سوادی سیاست ازدیاد جمعیت در مناطق کویری و خشک را اتخاذ میکند؟
کدام بی دانشی در دل کویر کشاورزی پر نیاز به اب ر ترویج میکند؟
پ.ن ان احمقهایی که از گذشته نیاموخته و نمی آموزند.
جمهوری اسلامی ایران رو به فنا داده
بسیار جای تاسف است، ما چگونه از وطن دفاع خواهیم کرد؟ خودمان تحمل همدیگر را نداریم و فقط به خودمان فکر میکنیم!
کشاورزان شرق اصفهان کشت و زرعشان وابسته به چاه ها بوده و مقداری اب زاینده رود در هنگام سالهای پر بارش؛ حالا چاه ها خشکیده اند یاد رود مقطعی زاینده رود افتاده اند! و دزدی یزدی از اب زاینده رود! آب که برای یزد میرود آب زاینده رود نیست آبی است که در زمان دولت پیشرو! اصلاحات از کوهرنگ به یزد انتقال داده شد!
اگر کشاورزان شرق اصفهانی آبی ندارند باید یقه مسئولان فولاد مبارکه و کارخانجات فولادی را بگیرند که همان آب زاینده رود و آب رهاسازی شده پشت سد زاینده رود را هم خرج فولاد سازی کردند
بختیاری غیرت نداره اگر بزاره شما پتیاره های تمامیت خواه مثل نفت و گازشو که ازش گرفتید آبشو هم به شما بده به اسم اینکه ما هموطنیم ما این وطنو نمیخواهیم ارزونی خودتان!
مهاجر ومهاجم هایی هستید که از جبل السماق(به گواهی نوشته های تاریخی مانند حمداله مستوفی)به ایران کوچیدید یا تاختید
و مردم بومی رو کشتید مانند چولستان/شولستان فارس و خوتون جاگیر شدید.
تو این چند سده از بودنتون هم یا در راه ها راهزنی می کردید یا شهر ها و روستاها رو چپاول و غارت می کردید.
امروز هم به غارت فرهنگ و تاریخ مردمان پارسی بومی اونجا افتادید