تاریخ انتشار: ۱۲:۴۱ - ۱۶ فروردين ۱۴۰۴
تعداد نظرات: ۱۵ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

نگاهی به پیشینه مناقشه آبی یزد و اصفهان؛ حرف حساب طرفین چیست؟

تعرض به لوله انتقال آب و مشکلات مردم یزد در روزهای اخیر بار دیگر مناقشه آبی اصفهان و یزد را به سر خط اخبار داخلی آورد؛ اما حرف حساب طرفین چیست و چرا این مساله طی چند دهه حل نشده است؟

نگاهی به پیشینه مناقشه آبی یزد و اصفهان؛ حرف حساب طرفین چیست؟

رویداد۲۴| استاندار یزد با اشاره به اینکه «یکی از پمپ‌های تخریب‌شده، بازسازی شده و آب به سمت یزد در حال حرکت است» از مردم خواسته که «گردهمایی یا تجمعی در اعتراض به شکسته شدن خط انتقال آب برگزار نکنند».

جدای از این درخواست که نشانگر ملتهب بودن اوضاع در یزد و نارضایتی گسترده مردم است، اخباری که از اصفهان می‌رسد نیز از شرایطی مشابه حکایت دارد. در واقع دو استان بزرگ و مهم کشور این روز‌ها و در پی این تنش آبی چندین ساله، آشفته است.

یزدی‌ها نامه نوشته و خواستار اخراج همه مدیران اصفهانی از صنایع یزد می‌شوند، در مقابل اصفهانی‌ها تجمع کرده و سید محمد خاتمی را هدف انتقادات خود قرار می‌دهند. تجمعات و اعتراضات ادامه دارد و هر یک از طرفین این دعوا نیز حرف خود را می‌زنند. کشاورزان و اصفهانی‌هایی که نگران زاینده رود هستند از یک سو، مردم یزد که کارشان به ایستادن در صف آب کشیده هم از سوی دیگر. مسئولان نیز از تلاش برای حل مساله سخن می‌گویند. این تلاش، اما احتمالا به رفع مشکل اخیر و آرام کردن شرایط محدود بوده و سر این زخم باز خواهد ماند، همچنان که در دهه‌ها اخیر چنین بوده است.

قصه از کجا شروع شد؟ اصل اختلاف چیست؟

اصفهانی‌ها در تجمعات اعتراضی خود سید محمد خاتمی را هدف گرفته و (احتمالا به جرم یزدی بودن) دولت او را مسبب آغاز این مناقشه می‌دانند. انتقال آب از زاینده رود به یزد، اما بر پایه مصوبه‌ای در سال ۱۳۶۸ شروع شده است؛ یعنی در دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی.

این مصوبه بر اساس درخواست‌های آبفای یزد برای حل مشکلات آب شرب - از جمله بی کیفیت و شور بودن - و موافقت وزارت نیرو صادر شد. بر اساس این مصوبه و با احداث خط لوله ۳۳۰ کیلومتری، سالانه ۷۸ میلیون مترمکعب آب از زاینده رو به مصارف شرب و صنعتی یزد تخصیص داده شد. این مقدار بعداً به ۹۸ میلیون مترمکعب افزایش یافت و آنطور که گفته می‌شود، بیش از ۹۰ درصد آن برای تأمین آب آشامیدنی یزد و مابقی برای صنایع استفاده می‌شود. اگرچه که وجود و فعالیت صنایع فولاد در یزد ادعای صرف ۹۰ درصدی آب برای تامین آب شرب را به چالش می‌کشد. شاهد اینکه این روز‌ها مردم استان یزد باید در صف آب بایستند و مردم اصفهان نیز گلایه دارند که چرا آب انتقالی به جای شرب صرف صنایع استان یزد می‌شود.

آنطور که خبرگزاری مهر در گزارشی به تاریخ ۹۷.۰۱.۳۱ با استناد به اسناد موجود در آبفای یزد نوشته، در بند چهارم مصوبه مذکور بر اجرای سریع‌تر سد و تونل سوم کوهرنگ و انجام مطالعات انتقال آب از جشمه لنگان نیز تاکید شده است. این همان مسائلی است که موجب اعتراضات و انتقادات فعلی اصفهانی‌ها است. خشکسالی شدیدی که دامنگیر زاینده رود شده و نبود منابع آبی جایگزین آنها را نگران کرده است.

تخریب مکرر خط لوله

وضعیت فعلی و انتقال آب به یزد علی رغم مشکلاتی که کشاورزان اصفهانی با آن دست به گریبان هستند، بار‌ها و در مقاطع زمانی مختلف موجب بروز اعتراضاتی شده است. از سال ۹۱ تا حالا بیش از بیست بار شاهد تخریب خط لوله انتقال آب به یزد بوده‌ایم و تازه‌ترین مورد هم همین فقره اخیر است که کشاورزان شرق اصفهان با شعار «صل علی سترکه لوله یزد بترکه» دست به کار شده و خواستند که عدالت لازم را راسا برقرار کنند و منتظر مسئولان نمانند.

تکرار این اتفاق و حل نشده باقی ماندن این مناقشه، اما غیر از عمق اختلاف، نشان از ناتوانی مسئولان مربوطه در حل مساله به صورت اساسی دارد.

دولت‌ها آمدند و رفتند، مشکل همچنان باقی است

باقی ماندن ابهاماتی مثل اینکه چرا در استان کویری یزد با این مشکل در بحث تامین آب، صنایع آب‌بر مثل فولاد فعال است، یا اینکه چرا این همه پول خرج تامین و نگهداری لوله انتقال آب شده، اما توجه به راهکاری جایگزین در حوزه توسعه منطقه‌ای نمی‌شود و ... نشان از آن دارد که علی رغم آمدن و رفتن دولت‌ها با هر گرایش سیاسی، کسی به فکر حل و فصل اصولی مسائل و موضوعات نیست.

تا تجمع اعتراضی صورت نگیرد و سروصدایی بلند نشود، کسی به این فکر نمی‌کند که کاهش آب زاینده رود و نابودی کشاورزی و تالاب گاوخونی چه اثرات بلند مدت و جبران ناپذیری دارد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: کمبود آب ، یزد ، اصفهان
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۵
پدرام
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۳:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۶
0
7
مسئول مستیقیم فلاکت اکولوژیکی ایران کیست؟ مصرف آب واحد فولاد آلیاژی یزد، 80 لیتر بر دقیقه – 80 لیتر در دقیقه ضرب در 60 ، مساوی 4800 لیتر در ساعت . در 24 ساعت مصرف فولاد آلیاژی یزد برابر است با 115200 لیتر و در یک سال برابر است با 42048000 لیتر . کدام آدم عاقل صنایعی را که به آب فراوان نیاز دارد را در دل کویر متمرکز میکند؟
کدام بی سوادی سیاست ازدیاد جمعیت در مناطق کویری و خشک را اتخاذ میکند؟
کدام بی دانشی در دل کویر کشاورزی پر نیاز به اب ر ترویج میکند؟
پ.ن ان احمقهایی که از گذشته نیاموخته و نمی آموزند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۷
پدرام
جمهوری اسلامی ایران رو به فنا داده
ناشناس
| Sweden |
۲۱:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۷
تمامیت خواهی باندهای اصفهانی و یزدی! دکتر؟بیطرف-خاتمی - اکبر پسته فروش و...
ناشناس
| Spain |
۱۴:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
البته آنزمان بخاطر خطرات امنیتی تو مرکز کارخانه می‌زدند مثلا تو جنگ ویران نشه مثلا ذوب آهن زمان شاه احداث شد ولی مشکل دیگه کشاورزی سنتی‌ها گه آب زیاد مصرف میکنه و کاشت هندوانه و برنج و هلو تو کویر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۶
1
8
کشاورزان شرق اصفهان غیرت کردند و صداشون بلند شد وگرنه مشکل اصلی، نابودی شهر اصفهان بخاطر فرونشست هست
پاسخ ها
ناشناس
| Sweden |
۲۱:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۷
میخواستید این همه هندونه نکارید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۶
5
6
آب استان اصفهان از چهارمحال و بختیاری است و منابع آبی برای خودشان ندارند آنوقت به چه علت در اعتراض به آبرسانی به یزد اختلال و خرابکاری می کنند؟
پاسخ ها
مرتضی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۷
زمانیکه اصفهان تاسیس شد شهرکرد وجود نداشت و تا چند سال پیش اسمش دهکرد بودقبلا هم چهار محال و اصفهان و یزد یک استان بودند و اینکه چرا رودخانه به سمت اصفهان میرود و به سمت شهرکرد یا یزد نمیرود در حال پیگیری هستیم شاید زاینده رود متقاعد شد سربالا برود
قدمیاری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۶
1
5
وای به روزی که آدم ناکارآمد بیاید سر کاری که توانش را ندارد در کویر کم آب صنایع فولاد جه کار میکند وجرا تا حالا فکر اساسی به حالش نکردم پرتقال فروش کیست
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۶
3
4
آب اصفهان از خوزستان تامین میشود ولی اصفهان تحمل انتقال آب وارداتی از خوزستان به یزد را ندارد!
بسیار جای تاسف است، ما چگونه از وطن دفاع خواهیم کرد؟ خودمان تحمل همدیگر را نداریم و فقط به خودمان فکر میکنیم!
پاسخ ها
مرتضی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۷
آب اصفهان از چشمه دیمه و تونل کوهرنگ تامین میشود که در خوزستان نیست و بیشترین شهید در دفاع از خوزستان را اصفهان تقدیم کشور کرده، ظاهراً اصفهان باید بعلت فرونشست و خشکسالی تخریب و تخلیه شود تا دوست عزیز راضی شوند، بهتر نیست آب یزد را مستقیم از خود خوزستان یا تهران منتقل کنید؟
ناشناس
|
Sweden
|
۲۱:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۷
3
3
زاینده رود هیچوقت رود دائمی نبوده ،رودی مقطی و فصلی بوده! که بخواد آب شرق اصفهان رو تامین کنه!
کشاورزان شرق اصفهان کشت و زرعشان وابسته به چاه ها بوده و مقداری اب زاینده رود در هنگام سالهای پر بارش؛ حالا چاه ها خشکیده اند یاد رود مقطعی زاینده رود افتاده اند! و دزدی یزدی از اب زاینده رود! آب که برای یزد میرود آب زاینده رود نیست آبی است که در زمان دولت پیشرو! اصلاحات از کوهرنگ به یزد انتقال داده شد!
اگر کشاورزان شرق اصفهانی آبی ندارند باید یقه مسئولان فولاد مبارکه و کارخانجات فولادی را بگیرند که همان آب زاینده رود و آب رهاسازی شده پشت سد زاینده رود را هم خرج فولاد سازی کردند
ناشناس
|
Germany
|
۲۱:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۷
2
2
*آنطور که خبرگزاری مهر در گزارشی به تاریخ ۹۷.۰۱.۳۱ با استناد به اسناد موجود در آبفای یزد نوشته، در بند چهارم مصوبه مذکور بر اجرای سریع‌تر سد و تونل سوم کوهرنگ و انجام مطالعات انتقال آب از جشمه لنگان نیز تاکید شده است*
بختیاری غیرت نداره اگر بزاره شما پتیاره های تمامیت خواه مثل نفت و گازشو که ازش گرفتید آبشو هم به شما بده به اسم اینکه ما هموطنیم ما این وطنو نمیخواهیم ارزونی خودتان!
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
برای اینکه برای این اب و خاک نیستید خیلی زود از ایران می گذرید.
مهاجر ومهاجم هایی هستید که از جبل السماق(به گواهی نوشته های تاریخی مانند حمداله مستوفی)به ایران کوچیدید یا تاختید
و مردم بومی رو کشتید مانند چولستان/شولستان فارس و خوتون جاگیر شدید.
تو این چند سده از بودنتون هم یا در راه ها راهزنی می کردید یا شهر ها و روستاها رو چپاول و غارت می کردید.
امروز هم به غارت فرهنگ و تاریخ مردمان پارسی بومی اونجا افتادید
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۰۲:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۰
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸ بلبل زبانی نکن بیسواد؛ بختیاری ها و بخشی از کردها ریشه در لولوبی و کاسی و عیلام کهن دارند نه مانند شما که اصالتتون از مغولستان امده . خودتان خبر ندارید !
نظرات شما