رویداد۲۴| سیما صابری: پیادهروی کوتاه بعد از هر وعده غذایی برای خیلیها محبوب است و اعتقاد عمومی بر این است که این کار به مزایای مختلف سلامتی منجر میشود. در ادامه به برخی از مزایای پیادهروی بعد از غذا اشاره میکنیم:
ورزش کردن اصولاً به سلامت جسمتان کمک میکند و پیادهروی بعد از غذا نیز مزایای منحصربهفردی دارد.
یکی از مزایای بالقوهی مهم پیادهروی بعد از غذا، بهبود در فرآیند هضم غذا است. حرکت بدن میتواند با تحریک معده و رودهها به هضم کمک کند و باعث شود غذا سریعتر از دستگاه گوارش عبور کند. تحقیقات نشان داده است که پیادهروی به میزان 10 ساعت در هفته از سرطان در سیستم گوارش پیشگیری میکند، که شامل موارد زیر میشود:
- دهان
- گلو
- مری
- معده
- روده کوچک
- کولورکتوم
- پانکراس
- کیسه صفرا
- کبد
یکی دیگر از مزایای قابل توجه پیادهروی بعد از غذا، بهبود مدیریت قند خون در بدن است. این امر به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ مهم است، زیرا این شرایط باعث اختلال در پردازش قند خون میشوند. ورزش کردن بعد از غذا میتواند از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: چگونه با وجود مشکلات زانو ورزش کنیم؟
یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ بر روی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که پیادهروی سبک به مدت ۱۰ دقیقه بعد از هر وعده غذایی برای مدیریت قند خون مؤثرتر از پیادهروی به مدت ۳۰ دقیقه در زمانهای دیگر است. اگرچه ورزش پس از غذا برای افراد دیابتی تأثیر بیشتری دارد، اما دیگران نیز میتوانند از اثرات کاهشدهنده قند خون آن بهرهمند شوند. تحقیقات نشان داده است که ورزش سبک نزدیک به زمان غذا خوردن مؤثرتر از ورزش شدید در زمانهای بعدی است.
برای دههها اعتقاد بر این بوده که فعالیت بدنی با سلامت قلب مرتبط بوده است. اخیراً نیز تحقیقات نشان داده است که ورزش منظم میتواند فشار خون و کلسترول بد LDL را کاهش دهد و همچنین خطر سکته مغزی یا حمله قلبی را کم کند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) توصیه میکند حداقل ۳۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط در ۵ روز از هفته انجام دهید. با انجام سه پیادهروی ۱۰ دقیقهای در روز پس از وعدههای غذایی، میتوانید به راحتی این توصیه را دنبال کنید.
ورزش نقش مهمی در کاهش وزن همراه با رژیم غذایی مناسب دارد. برای کاهش وزن، باید در وضعیت کالری منفی باشید، به این معنی که کالری بیشتری نسبت به کالری مصرفی بسوزانید. پیادهروی پس از غذا میتواند شما را به وضعیت کالری منفی نزدیکتر کند.
پیادهروی بعد از غذا همچنین تا حدی به تنظیم فشار خون کمک میکند. مطالعهای دیگر بر روی افراد کمتحرک نشان میدهد که شروع یک برنامه پیادهروی میتواند فشار خون سیستولیک را کاهش دهد، حتی در افراد مبتلا به فشار خون مقاوم. بر اساس دادههای فعلی، شرکت در پیادهروی بعد از غذا اثر قابلتوجهی در کاهش فشار خون دارد.
اگرچه پیادهروی بعد از غذا عوارض جانبی منفی کمی دارد اما باید به یک نکته توجه کنید. برخی افراد ممکن است پس از غذا خوردن، هنگام پیادهروی دچار ناراحتی معده شوند و علائمی مانند سوء هاضمه، اسهال، حالت تهوع، نفخ و گاز معده را تجربه کنند. این اتفاق زمانی رخ میدهد که غذای تازهخورده شده در معده حرکت کند و محیطی کمتر ایدهآل برای هضم ایجاد کند.
اگر دچار این علائم شدید، سعی کنید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پس از غذا صبر کنید و شدت پیادهروی را کم نگه دارید.
نگه داشتن مدت زمان پیادهروی حدود ۱۰ دقیقه به شما اجازه میدهد تا از مزایای بالقوه آن بهرهمند شوید و در عین حال از عوارض جانبی مانند ناراحتی معده جلوگیری کنید. علاوه بر این، این مدت زمان به شما کمک میکند که پیادهرویها را به راحتی در طول روز خود جا دهید بدون اینکه برنامه روزانهتان خیلی تحت تأثیر قرار گیرد.
با انجام سه پیادهروی ۱۰ دقیقهای در روز، به راحتی میتوانید ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی روزانه را جمع کنید و به این ترتیب، به توصیههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) عمل کنید.
برخی فکر میکند که اگر پیادهروی بعد از غذا خوب است، پس دویدن بعد از غذا باید بهتر باشد، اما اینطور نیست. در طول فرآیند اولیه هضم پس از غذا، اگر ورزش خیلی شدید انجام دهید، خطر ناراحتی معده بیشتر میشود. بنابراین، باید شدت ورزش را حتماً در حد پایین تا متوسط نگه دارید و هدفتان افزایش ضربان قلب باشد بدون اینکه نفستان بگیرد.
بدن افراد ممکن است به پیادهروی پس از غذا واکنش متفاوتی نشان دهند، بنابراین اگر هنوز به فعالیت بدنی مکرر عادت ندارید، مهم است که با شدت کمتری شروع کنید.