تاریخ انتشار: ۱۱:۱۱ - ۰۱ تير ۱۳۹۹
در گفتگوی دبیر سندیکای هفت‌تپه با رویداد۲۴ مطرح شد؛

خوزستان همچنان در بحران/ کارگران نیشکر هفت تپه چه می‌گویند؟

کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه بار دیگر مجبور شدند در اعتراض به عدم پرداخت دستمزد و مزایای‌شان دست به تجمع اعتراضی بزنند. این بار، اما با تجمع به شیوع ویروس کرونا و ابتلای بسیاری از آن‌ها به این ویروس مشکل هزینه‌های درمانی نیز به بار مشکلات‌شان اضافه شده است.
اعتراض کارگران نیشکر هفت تپه
رویداد۲۴ شادی مکی: کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه سالیانی است که برای احقاق حقوق مبارزه کرده و دست به تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. حقی که این افراد به دنبال آن هستند بسیار ساده و عقلانی است دریافت پول و دستمزد در ازای کار روزانه.
 
ماجرا از واگذاری این مجتمع به بخش خصوصی آغاز شد؛ این اتفاق در حالی افتاده بود که صاحبان زمین‌های نیشکر با شرطی زمین‌هایشان را به دولت واگذار بودند که فرزندان آنها بتوانند در آن مجتمع مشغول به کار شوند. با این حال دولت این مجتمع را به بخش خصوصی واگذار کرد و طبیعتا صاحبان جدید در نخستین اقدام بخشی از نیروها را تعدیل کردند و در اقدام دیگر حقوق کارکنان را پرداخت نکردند. اما این همه ماجرا نبود؛ مالک جدید هفت تپه یکی از متهمان فساد اقتصادی بود که البته حمایت قاطع مدیران ارشد خوزستان را نیز با خود داشت و با همین حمایت‌ها تمام کارگران معترض به وضعیت معیشتی یکی یکی به اتهام‌های عجیب به زندان فرستاده شدند.
 
مهر ماه سال گذشته که کارگران برای بیان مطالبات خود راهی تهران و خانه ملت شده بودند، بازداشت شدند. بازداشت این کارگران که قصد تظلم‌خواهی از مجلس را داشتند واکنش نمایندگان را برانگیخت به نحوی که برای آزادی این کارگران نامه‌ای از سوی فراکسیون کارگری و کمیسیون اجتماعی مجلس خطاب به علی لاریجانی رئیس مجلس تنظیم و ارسال شد.
بر اساس این نامه بنا شد که ریاست مجلس این موضوع را از دفتر رئیس قوه قضاییه پیگیری کرده و نامه‌نگاری‌ها و رایزنی‌های لازم انجام شود، تا اینکه سرانجام سید رضا نوری دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خوزستان از آزادی کارگران بازداشتی هفت تپه با قرار وثیقه خبر داد.
 
پیش از این هم کارگران معترض این مجمتع تولیدی بار‌ها با انواع احکام سنگین مواجه بودند در حالیکه تنها خواسته آن‌ها دریافت مستمر و به موقع حقوق و معوقاتشان بود. در نهایت سال گذشته حقوق کارگران هفت تپه پرداخت شد و تا مدت‌ها هم خبری از اعتراضات این گروه ازکارگران نبود تا اینکه صبح روز شنبه ۳۱ خرداد بار دیگر کارگران هفت‌تپه در مقابل فرمانداری شوش تجمع اعتراضی برپا کردند.
 
فریدون نیکوفر دبیر سندیکای شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه به رویداد۲۴ می‌گوید: کارگران هفت‌تپه از ابتدای سال تا کنون یعنی حدود ۳ ماه است که حقوق نگرفته‌اند، ۲ سال است که مزایای عرفی و پاداش سالانه ما پرداخت نشده است. به جز این دفترچه بیمه کارگران هم تمدید نمی‌شود. این درحالی است که من و بسیاری از کارگران به کرونا مبتلا شده و برای تامین هزینه‌های درمان به دفترچه نیاز داریم.

وی ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه تجمع کارکنان زیاد است و در فضای بسته هم کار می‌کنیم تعداد کارگران مبتلا به کرونا در این شرکت زیاد است. در این حالت دفترچه‌های ما تمدید نشده و ما در شرایطی که حقوق هم دریافت نمی‌کنیم ناچار هستیم برای درمان ویروس کرونا هزینه‌های زیادی بپردازیم.
 
دبیر سندیکای شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه با بیان اینکه این شرکت ۸۰ تا ۱۰۰ ماشین استیجاری دارد، عنوان می‌کند: به رانندگان این خودرو‌ها از دی ماه حقوقی پرداخت نشده است. همچنین ۱۵۰ نفر از کارگران هفت‌تپه با توجه به شرایط سخت و زیان‌آور بودن مشاغل‌شان بازنشسته شدند، اما به دلیل عدم پرداخت سهم ۴ درصدی کارفرما برای بیمه این نوع مشاغل به سازمان تامین اجتماعی افراد مذکور در بلاتکلیفی به سر برده و نه بازنشسته محسوب می‌شوند و نه شاغل.
 
وی با تاکید براینکه زیان‌آور بودن مشاغل این ۱۵۰ نفر از سوی کمیته مشاغل‌بندی استان مورد تایید قرار گرفته است، خاطرنشان می‌کند: تا زمانیکه ۴ درصد سهم کارفرما به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نشود این افراد بازنشسته محسوب نشده و از حقوق بازنشستگی محرومند. به همین علت هم نه از سوی سازمان تامین اجتماعی برای این افراد حقوق بازنشستگی پرداخت می‌شود و نه اینکه از جانب شرکت برای آن‌ها حقوقی واریز می‌شود.
 
نیکوفر با تاکید بر اینکه کارگران نی‌بُر نیز حدود ۵ میلیارد تومان از شرکت طلب دارند، عنوان می‌کند: تعداد این کارگران نیز حدود ۱۰۰ نفر است. این افراد غیربومی بوده و از خرم آباد به هفت‌تپه آمدند. این گروه آخرین گروه نی‌بر‌ها بودند و کارشان به صورت فصلی است. همچنین ۳ ماه بیمه کارگران روزمزد در سال ۹۵ پرداخت نشده است که همچنان در انتظار پرداخت این حق بیمه هستند.
 
اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه
 
 
 

جنس نسیه هم به کارگران هفت تپه نمی‌دهند

 
 
 
وی با بیان اینکه عدم حضور امید اسدبیگی برای مدیریت شرکت و پرداخت حقوق کارکنان، کارگران را با بلای بی‌پولی مواجه کرده است، اظهار می‌کند: شرایط ما آنقدر به لحاظ اقتصادی بد شده است که حتی مغازه‌هایی که در محدوده زندگی کارگران فعالیت می‌کنند دیگر به ما اجناس نسیه نمی‌دهند. حتی تعدادی از مغازه‌هایی که در نزدیکی محل سکونت من هستند، تعطیل شده‌اند، زیرا توان فروش نسیه را ندارند و شرایط اقتصادی بدی دارند. در حقیقت شرایط معیشتی کارگران هفت‌تپه بسیار وخیم است.
 
این فعال کارگری خاطرنشان می‌کند: ما با مشکل تامین مواد غذایی هم مواجه شده‌ایم و کارگران شرایط دردآوری دارند. هیچکس هم پاسخگوی ما نیست. حتی نمی‌توانیم نان بخریم. بعضی از کارکنان که با موتور یا وسیله نقلیه خودشان در محل کار حاضر می‌شوند توان تامین هزینه بنزین را هم ندارند.
 
وی با اشاره به پرونده قضایی که برای مدیران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه در جریان است، اظهار می‌کند: در حال حاضر اداره شرکت هفت‌تپه را بر عهده فردی گذاشته‌اند که عنوان نماینده تام الاختیار یا قائم‌مقام را دارد که البته در گذشته نیز چنین بوده است. این درحالی است که مدیران اصلی بسیار کم به شرکت سر می‌زنند و دست‌شان در کار نیست. آن‌ها اصلا به شرکت سرکشی نمی‌کنند و ما به آن‌ها دسترسی نداریم.
 
اسدبیگی را آزاد کرده‌اند که حقوق کارگران را بدهد اما او اصلا نیست
 
نیکوفر اضافه می‌کند: رستمی رئیس هیات مدیره و سهامدار شرکت نیشکر هفت تپه در زندان است. اما اسدبیگی مدیرعامل و سهامدار اصلی شرکت تنها به این دلیل از سوی قاضی آزاد گذاشته شد که حقوق کارگران را پرداخت کند تا امنیت بهم نخورد. این درحالی است که اسدبیگی اصلا به شرکت سر نمی‌زند و مشغول پرونده‌اش است.
 
وی با تاکید بر اینکه کارگران خویشتنداری کردند، اما مسئولان توجهی نکردند، عنوان می‌کند: در اعتصاب‌هایی که قبلا رخ داده بود کارگران اعلام کردند که در صورت دریافت حقوق در مقابل فرمانداری تجمع نخواهند کرد. قاضی مسعودی مقام قاضی پرونده اخلال ارزی مدیران هفت تپه اعلام کرد، اگر اسدبیگی تا روز پنجشنبه حقوق کارگران را پرداخت نکند بازداشت می‌شود با این حال این کار انجام نشد که باعث شد کارگران صبح روز شنبه در مقابل فرمانداری شوش تجمع کنند؛ که قطعا در روز‌های آینده تعداد اعتصاب کنندگان بیشتر می‌شود. ما اعتصاب‌های بیش از ۳۰ روز هم داشتیم و گاهی جمعیت شهری هم به ما ملحق می‌شوند و تعداد اعتصاب‌کنندگان به ۳ هزار نفر هم رسیده است.
 
دبیر سندیکای شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه با بیان اینکه تعداد تجمع‌کنندگان روز اول حدود ۳۰۰ نفر بوده است، می‌گوید: ما ۲۹۰۰ نفر کارگر رسمی این شرکت و باقی کارگران فصلی هستند. در حال حاضر فصل آبیاری است و ما توافق کرده‌ایم این کارگران کار آبیاری را انجام دهند تا نی‌ها ضربه نخورند. یعنی یک گروه کار می‌کند و گروه دیگر اعتراض‌ها را پیش می‌برد. در واقع ما کارگران خودمان شرکت را اداره می‌کنیم و هیچیک از مسئولان مربوطه اینجا حضور ندارند حتی نماینده تام‌الاختیار مدیریت هم حضور ندارد.
 
وی با بیان اینکه معمولا بعد از هر تجمع علیه کارگران پرونده‌سازی می‌شود، اظهار می‌کند: از نظر فرمانداری بستن جاده و تجمع مقابل فرمانداری تخلف است، اما ما ابزار دیگری برای بیان مساله و حل مشکل نداریم هیچکس به داد ما نمی‌رسد و تنها راه کارگر اعتراض است. اجازه داشتن تشکل آزاد هم به ما نمی‌دهند. شورای اسلامی کار این منطقه هم آگاهی نداشته و عملکرد منفعلی دارند. به همین دلیل هم نه کارگران آن‌ها را قبول دارند و نه مسئولان به آن‌ها توجه می‌کنند.
 
 
 

خرید شرکت نیشکر هفت‌تپه بهانه‌ای برای گرفتن ارز و وام

 
 
این کارگر شرکت هفت‌تپه با تاکید براینکه بیش از آنکه نگران حقوق‌مان باشیم دغدغه شرایط شرکت را داریم، خاطرنشان می‌کند: شرکت رها شده است. میزان تولید نیشکر ما به شدت کاهش یافته و در شرایط بی‌سابقه‌ای از نظر کاهش تولید قرار داریم. نه سرمایه‌گذاری مناسبی روی شرکت انجام شده نه اینکه تولید خوبی داریم. ظرفیت اسمی ما تولید ۱۰۰ هزار تن شکر است، اما امسال ۱۷ هزار تن تولید داشته‌ایم، قطعات مورد نیاز شرکت را نیز تامین نمی‌کنند.
 
وی می‌افزاید: مدیران شرکت تخلف ارزی کرده‌اند. میزان ۲۹ هزار میلیارد تومان پول به دست آوردند با این حال بازهم حقوق و مزایای ما را پرداخت نکردند. پول گرفتند که در هفت‌تپه سرمایه‌گذاری کنند، اما اینکار انجام نشد. نه پولی به هفت تپه تزریق شد نه طرحی افتتاح شد و نه پروژه‌ای انجام شد. به نظر می‌رسد خرید هفت‌تپه تنها بهانه‌ای بوده است که ارز و وام‌های کلان بگیرند.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما