رویداد۲۴ گزارش میدهد؛
ماجرای بازداشت کارگران شهرداری کوت عبدالله چه بود؟/ وقتی ارزش چمن از جان کارگران بیشتر است!
چند روز پیش خبری مبنی بر بازداشت تعدادی از کارگران شهرداری کوت عبدالله بخش مرکزی شهرستان کارون اهواز منتشر شد. این کارگران که نسبت به عدم پرداخت چند ماه از حقوق خود معترض به شهرداری بودند، بازداشت شدند.
رویداد۲۴ شادی مکی: روز سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ماه، خبری مبنی در بازداشت تعدادی از این کارگران معترض که در پی مطالبات مالی خود تجمعی اعتراضی داشتند برگزار شد.در خبرها آمده بود که بازداشت این کارگران معترض در پی شکایت شهرداری کوت عبدالله انجام شده است. البته این نخستین اعتراض کارگران شهرداری کوت عبدالله نبود و روز ۱۵ اردیبهشت نیز حدود ۵۰ نفر از کارگران فضای سبز این منطقه با حضور مقابل ساختمان استانداری خوزستان در اهواز خواستار پرداخت مطالبات خود شدند.
یکی از کارگران فضای سبز حاضر در این تجمع گفته بود که یکی از مشکلات ما در طول سالهای گذشته با تاخیر چند ماهه در پرداخت حقوق است. هنوز حقوق اسفند پارسال و فروردین گذشته را دریافت نکردیم ضمن آنکه سنوات سال ۹۸ نیز تسویه نشده است. او گفته بود که تاخیر در پرداخت حقوق در پایان هر ماه مشکلات اقتصادی خانوادههای محروم کارگری را تشدید کرده است.
یک هفته بعد از این ماجرا یعنی روز ۲۰ اردیبهشت نیز بار دیگر حدود ۴۰ نفر از کارگران فضای سبز شهرداری کوتعبدالله با حضور مقابل ساختمان استانداری خوزستان برای دومین هفته متوالی خواستار پرداخت مطالبات خود شدند.
یکی از کارگران معترض نیز در گفتگو با رسانه عنوان کرده بود: از شنبه هفته گذشته برای دریافت مطالبات خود مقابل ساختمان استانداری خوزستان حاضر میشویم، اما تاکنون هیچ مسئولی پاسخگو نبوده است. وی نیز گفته بود حقوق اسفند و فروردین کارگران فضای سبز شهرداری کوت عبدالله پرداخت نشده است ضمن آنکه سنوات سال ۹۸ نیز را نیزدریافت نکردهایم.
بازداشت کارگران شهرداری کوت عبدالله
به گزارش رویداد۲۴ روند اعتراضات به جایی رسید که به گفته منابع محلی ۷ نفر از معترضان بازداشت شده و روز بعد یعنی حدود ساعت ۱۶، چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت به قید کفالت و با گذاشتن فیش حقوقی آشنایان خود آزاد شدند. این بازداشت میتوانست نوعی زهره چشم گرفتن از کارگران معترض از سوی شهرداری کوت عبدالله تلقی شود تا دیگر بار برای بازپرداخت حقوق خود دست به اعتراض نزنند. برای اطلاع از صحت و سقم ماجرا با فرماندار و نمایندگان اهواز در مجلس تماس میگیرم که یا پاسخ نمیدهند یا اینکه مصاحبه را به بعد موکول میکنند. تعدادی از کارگران نیز حاضر به صحبت در اینباره نیستند. اما قربان درویشی رئیس خانه کارگر خوزستان به سوالات پاسخ میدهد.
تاخیر مکرر شهرداری کوت عبدالله در پرداخت حقوق کارگران
درویشی به رویداد۲۴ میگوید: کارگران چند منطقه از اهواز چند ماهی است که حقوق نگرفتهاند که کوت عبدالله یکی از این مناطق است. آنطور که به ما گفتهاند روز سه شنبه ۲۳ اردیبهشت تعدادی از این معترضان بازداشت شدهاند.
وی با بیان اینکه شهرداری همواره معوقاتی از ۴ ماه تا یک ماه داشته است، ادامه میدهد: شاید کارگران سایر مناطق اهواز نیز به کارگران کوت عبدالله پیوسته باشند که هنوز اطلاعاتمان در این حوزه دقیق نبوده و از صحت و سقم آن اطلاعی نداریم.
او میافزاید: در حال حاضر ماجرا را از طریق دادستانی پیگیری میکنیم. اما اطلاع دقیقی از تعداد افرادی که بازداشت شدهاند نداریم. ما آمار بازداشتشدگان را به این دلیل میخواهیم که بتوانیم برای آزادی آنها اقدام کنیم. پیگیر این موضوع هستیم که بدانیم آیا دستور بازداشت از سوی شورای تامین بوده است یا نیروی انتظامی اقدام کرده است.
رئیس خانه کارگر خوزستان با تاکید براینکه هنوز شهرداری به ما جوابی نداده است، توضیح میدهد: شهردار کوت عبدالله که قراردادهای مربوطه را منعقد میکند باید پاسخ ما را بدهد که چرا چنین اتفاقی رخ داده است و به چه علت این افراد حقوق نگرفته و معوقات داشتهاند.
وی با بیان اینکه ما همواره با اداره آبفا و شهرداری در سطح استان و گاهی کشور در خصوص عدم پرداخت به موقع حقوق کارکنان با مشکل مواجهیم، اظهار میکند: ما هنوز علت این موضوع را که به چه علت شهرداری همواره با مساله معوقات حقوقی کارکنانش مواجه است نمیدانیم.
درویشی با اشاره به اینکه وضعیت مالی شهرداری به صورتی است که میتواند پیمانکارانی را برای امور خدماتی خود به کار گمارد، میافزاید: شهرداری علاوه بر درآمد هزینههایی نیز دارد. اما نکته آن است که هر قدر درآمد شهرداریها و تعداد کارکنان آنان بیشتر است گویی حقوق این کارگران کمترمیشود. درحال حاضر هم کارگران شهرداری حداقل حقوق قانون کار را دریافت میکنند.
وی با بیان اینکه شهرداری در بخش مختلف کارها را میان پیمانکاران تقسیم میکند؛ بدون توجه به اینکه آیا پیمانکار توان پرداخت دستمزد به کارگران را دارد یا نه، خاطرنشان میکند: از آنجایی که شهرداریها همواره دیر به دیر حقوق کارگران را پرداخت میکنند باید پیمانکارانی را انتخاب کند که بتوانند چند ماه از جیب خود حقوق کارگر را بپردازند و معطل پرداخت هزینه از سوی شهرداری برای پاس کردن صورت وضعیتهای خود نباشند. این در حالی است که شهرداری افرادی را به عنوان پیمانکار خود انتخاب میکند که به لحاظ مالی قوی نبوده و معوقات حقوقی کارکنان را از خود به جای میگذارند.
رئیس خانه کارگر خوزستان یادآور میشود: بسیاری از مواقع وقتی با کارگران شهرداری صحبت میکنم اطلاع میدهند که از سالهای گذشته نیز حقوق خود را از شهرداری طلبکارند، یا عیدی دریافت نکردهاند، برخی میگویند که عیدی یا سنواتشان نصفه و نیمه پرداخت شده است.
تنها ۲ ماه از حقوق کارگران کوت عبدالله را پرداخت نکردهایم!
نواب حاجیان شهردار کوت عبدالله به رویداد ۲۴ میگوید: روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ۷ نفر از این کارگران بازداشت و روز چهارشنبه نیز آزاد شدند.
او درباره ماجرای اعتراض و بازداشت کارگران شهرداری این منطقه توضیح میدهد: با توجه به وضعیت اقتصادی و تعطیلی ادارات به دلیل شیوع کرونا ما در ماه گذشته درآمدی نداشتیم به علاوه آنکه درآمد ناشی از ارزش افزوده نیز از سوی شرکتها و ادارات باید تامین شود که طی این مدت با تعطیلیهای زیادی مواجه بودیم. ما تا بهمن ماه عیدی و حقوق کارگران را به صورت کامل پرداخت کردیم.
وی میگوید: در حال حاضر معوقات کارگران شهرداری مربوط به اسفند و فروردین است. البته بیمه کارگرانمان به روز بوده و همه را ماه به ماه پرداخت میکنیم. اما حقوق اسفند و فروردین را نتوانستیم پرداخت کنیم.
شهردار کوت عبدالله با اشاره به جلسهای که با کارگران فضای سبز شهرداری برگزار شده است، اظهار میکند: ما در این جلسه اعلام کردیم به ما یک فرصت ۱۰ روزه بدهید تا بتوانیم از طریق درآمدهای داخلی معوقه اسفند ماه را پرداخت کنیم که نپذیرفته و اعلام کردند که تا زمانی که پول به حسابمان نیاید کار نمیکنیم. ما هم پذیرفتیم.
وی میگوید: ما در بخش فضای سبز شهرداری با گل و درخت سروکار داریم و اگر به آنها رسیدگی نکنیم از دست میروند. چون کارگران قدیمی دست از کار کشیدند، ما هم کارگران دیگری گرفتیم تا به فضای سبز رسیدگی کنند اما کارگرانی که حقوق نگرفته بودند، جلوی فعالیت آنها را گرفتند بنابراین ما از آنها شکایت کردیم تا بازداشت شوند.
چمنهای کوت عبدالله از جان کارگران بیشتر اهمیت دارد
یکی از کارگران شهرداری کوت عبدالله به رویداد۲۴ میگوید: از قبل از عید حقوق نگرفتهایم و هیچکس هم صدایمان را نمیشنود. آنها برای چمن ارزش قائل هستند و میگویند کارگر جدید میگیریم تا چمنها خراب نشوند اما برای ما که جلوس چشمشان در حال از بین رفتن هستیم، ارزشی قائل نیستند.
او که نخواست نامش فاش شود، میگوید: در این وضعیت بد، چند ماه است حقوق ما را پرداخت نکردهاند و ما حتی پول نداشتیم بتوانیم ماسک بخریم. وقتی هم اعتراض کردیم، شهرداری از ما شکایت کرد و دادگاه منطقه هم سریعا حکم بازداشت ما را صادر کرد. آیا اگر کسی اختلاس هم کرده بود، به همین سرعت حکمش اجرا میشد؟ مگر ما چیز اضافه خواستیم که ما را بازداشت کردند؟ گفتیم پولمان را بدهید که بتوانیم چیزی بخریم و زنده بمانیم.
این کارگر کوت شهرداری کوت عبدالله میگوید: آنها میخواستند پول ما را ندهند و ما را تحت فشار بگذارند، به خاطر همین رفتند و کارگر جدید گرفتند تا مدتی هم این کارگران مفتی برایشان کار کنند و با این کار عملا معلوم نبود کی بتوانیم پولمان را بگیریم. برای دادگاه هم اصلا مهم نبود که ما چه میگوییم، اصلا حرفمان را نمیشنیدند و تهدید میشدیم. اینجا جوری ما برخورد کردند که انگار ما دزدیم و اموال بیت المال را خوردیم.
برای همه پول داشتند، جز ما
او ادامه میدهد: شهرداری به دروغ میگوید «ما چند روز از کارگران وقت خواستیم و آنها قبول نکردند و کارگران کارشکنی کردند.» بیایید زندگی ما را از نزدیک ببینید تا بفهمید چه کسی راست میگوید، چه کسی دروغ میگوید. از قبل از سال مدام امروز و فردا میکنند و بهانه کرونا را میآورند. اگر مشکل کروناست، چطور است که برای همه کارمندان آنجا حقوق وجود دارد، فقط برای ما مشکل وجود داشت. مدام ده روز ده روز از ما وقت گرفتند و پولی به ما ندادند و سر ما منت گذاشتهاند که حقوق نمیدهیم ولی بیمه رد میکنیم.
کارگر شهرداری کوت عبدالله میگوید: شهردار وضعیت ما را میداند. آنها میدانند ما حتی برای خریدن دو سه تا نان هم در تنگنا هستیم و کسی دیگر قرضی هم چیزی به ما نمیدهد اما به خودشان زحمت نمیدهند کاری کنند و منتظرند هر وقت شد پولی کف دست ما بگذارند. آیا همین آقای شهردار حاضر است چند ماه کار کند و حقوق نگیرد؟ مگر آدم پشتش به جای دیگری گرم باشد که حقوقش برایش مهم نباشد، اگرنه ما در این مدت فقط با قرض و بدبختی زنده ماندهایم. آنها حتی به ما دلگرمی هم نمیدهند که برای حفظ ظاهر بگویند داریم تلاش میکنیم بلکه به جای دلگرمی، ما را بازداشت کردند. برای اینها چمنها مهمتر از انسانهایی هستند که در حال مرگ تدریجی هستند. الان هم بازداشت کردند تا هم از ما زهر چشم بگیرند، هم فعلا پولی به ما ندهند.
این کارگر فضای سبز میگوید: ما حتی آنقدر بدبختی کشیدیم که از استاندار خواستیم به ما کمک کند. اما اصلا برایشان مهم نبود ما کی هستیم و چه میخواهیم. به جای شنیدن حرف ما، نیروی انتظامی و حراست را فرستادند. ما که دستمان به جایی بند بود. کارگرانی بودیم که از درد و بدبختی آنجا پناه آوردیم. واقعا استانداری نمیتوانست کمکی به شهرداری کوت عبدالله بکند؟ موضوع این است که اصلا قرار نیست ما دیده شویم.
او میگوید: ما راههای قانونی را بلد نیستیم اما از آقای رییسی رییس قوه قضاییه میخواهیم یکبار هم که شده به ما توجه کند و یک نفر بازرس به اینجا بفرستد و فقط این موضوع را از دادگاه این منطقه پیگیری کند و پرونده را از قاضی بگیرد و بپرسد چرا اینها را بازداشت کردی؟ جرم کارگرانی که چند ماه است در بدبختی به سر میبرند و هیچ حقوقی نگرفتهاند و پولی ندارند که حتی برای زن و بچهشان یک ماسک تهیه کنند، چیست؟ واقعا اینکه یک نفر بازرس بفرستند اینجا و وضعیت ما را ببیند، خیلی برای نظام سخت و نشدنی است؟ چند روز است که خبر بازداشت چند کارگر منتشر شده، اما یکی حتی نپرسیده برای چه؟ یکی به قاضی نگفته جرم کسی که نان برای خوردن نداشته و حقش را میخواهد چیست؟ آیا همین قاضی که به راحتی با یک امضا ما را زندان میکند، حاضر است چند ماه حقوق نگیرد و هیچ اعتراضی نکند؟
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط