تاریخ انتشار: ۰۹:۱۰ - ۱۱ مرداد ۱۳۹۹
رویداد‌۲۴ گزارش می‌دهد؛

مدیران جمهوری اسلامی و مجمع خیریه‌ها/ یک سر و هزار سودای موسسات خیریه در کشور +اسناد

صد‌ها نهاد خیریه در کشور مشغول به فعالیت هستند که شناسنامه آن‌ها به نام مقامات ارشد جمهوری اسلامی زده شده است؛ در این گزارش، رویداد ۲۴ موسسات خیریه دولتی در کشور و خط و ربط آن‌ها را زیر ذره‌بین برده و این سوال را طرح کرده که اگر مدیریت و شفافیت مالی کمیته امداد و سازمان تبلیغات و بنیاد مستضعفان و ... مورد تایید این دست از مدیران است، چرا باید هزاران نهاد دیگر تاسیس شود؟ اگر این نهادها مورد تایید آنها نیست، چرا برای شفافیت آن اقدام نمی‌کنند؟

پولشویی موسسات خیریه

رویداد۲۴ روز گذشته خبر آمد که قرار بازداشت شارمین میمندی نژاد رییس جمعیت امام علی تمدید شده و به این ترتیب او همچنان باید در بازداشت بماند تا تکلیف پرونده مشخص شود. بازداشت اعضای جمعیت امام علی و حاشیه‌های بعد از آن باعث توجه افکار عمومی به موضوع نهادهای خیریه‌ای در کشور شد.

جمعیت امام علی که این روزها مورد غضب قرار گرفته، تنها نهاد خیریه‌ای کشور نیست و اتفاقا نیروهای اصولگرا که اکنون منتقد فعالیت‌های این جمعیت هستند بیشتر از سایر گروه‌ها به تاسیس نهادهای این‌چنینی علاقه دارند. با وجود فعالیت کمیته امداد و نهادهای دولتی مشابه، با نگاهی به لیست نهادهای خیریه در کشور می‌توان دریافت که بسیاری از چهره‌های سیاسی و اقتصادی مطرح جریان اصولگرا نیز دستی از دور بر آتش دارند و خیریه اختصاصی خود را راه‌اندازی کرده‌اند.

در این بین، نهادهایی مثل جمعیت امام علی به صراحت می‌گویند نحوه فعالیت سازمان‌های دولتی را قبول ندارند، چرا؟ شاید به این خاطر که کادرسازی نیروهای همسو، گرفتن امکانات و ساختمان‌های دولتی و ... از مهمترین کارکردهای نهادهای خیریه‌ای در ایران محسوب می‌شود، همان اهدافی که احتمالا بخاطر آنها بخش عمده‌ای از سیاسیون در ایران دست به تاسیس خیریه می‌زنند.

شفقنا پیش از این در گزارشی درباره کارکرد بخشی از خیریه‌های ایران نوشته است: «آنها پیش از این پولشویی می‌کردند، زد وبند می‌کردند، واردات و صادراتِ بدون تعرفه و بدون معطلی داشتند، حالا به فکر افتاده‌اند کارگاه بزنند و از آدم‌های آسیب‌پذیر اجتماع بهره‌جویی کنند؛ دنبال سود مضاعف هستند؛ این خیریه‌ها پول روی پول می‌گذارند و به هیچکس هم جواب پس نمی‌دهند!»

در این گزارش به بررسی سوابق سیاسی و اقتصادی چند چهره مهم مجمع خیرین کشور خواهیم پرداخت. ذکر این نکته ضروری است که  خیریه‌هایی که با اهدافی به جز کمک به افراد بی‌بضاعت تاسیس می‌شوند، عموما تمایلی به مطرح شدن در این سطح را ندارند.


بیشتر بخوانید: اسناد و ارقام باور نکردنی درباره خیریه همسر قالیباف/ زمین‌ها چگونه و با چه قیمتی واگذار شدند؟ +سند


پورمحمدی؛ ائتلاف در خیریه با نواب!

مصطفی پورمحمدی شاخص‌ترین چهره حاضر در مجمع خیرین کشور است. پورمحمدی سابقه همکاری با محمود احمدی نژاد به عنوان وزیر کشور، صادق لاریجانی و دولت روحانی به عنوان وزیر دادگستری را در کارنامه خود دارد. او هم‌اکنون مشاور رئیس قوه قضائیه است.

به جز همه این مسئولیت‌ها، پورمحمدی در موسسه طلوع مهر هم حضور دارد. جایی که علی لاریجانی، محمدعلی ولایتی، صدرالدین شریعتی (رئیس دانشگاه علامه در دولت احمدی نژاد) و رضا فرجی دانا نیز در میان اعضای مدیریت آن دیده می‌شوند.

خیریه‌ای که پورمحمدی در آن فعالیت می‌کند و به واسطه آن عضو «مجمع خیرین کشور» شده، احتمالا «موسسه خیریه انوار آفتاب» است که وابسته به خاندان نیکوکار پورمحمدی به شمار می‌رود. انوار آفتاب سایت رسمی ندارد اما دو سال قبل یک مرکز اوتیسم در قم افتتاح کرده و دو  خیریه ثبت شده هم دارد. یکی خیریه فرهنگی و اجتماعی «انوار آفتاب» و دیگری «انوار آفتاب کوثر جمیل»

در «آفتاب کوثر جمیل» البته خانواده مصطفی پورمحمدی حضور دارند اما خود او نیست و در عوض ابوالحسن نواب در آن فعالیت دارد. ابوالحسن نواب ارتباط بسیار نزدیکی با مصطفی پورمحمدی دارد و آنطور که رسانه‌های نزدیک به جامعه روحانیت مبارز می‌نویسند، بعد از فوت مرحوم مهدوی کنی، ائتلاف پورمحمدی و ابوالحسن نواب توانست دبیرکلی را برای پورمحمدی به ارمغان بیاورد.


بیشتر بخوانید: نهادهای مدنی؛ منحرف یا یاری‌رسان جامعه/ موافقان و مخالفان جمعیت امام علی چه می‌گویند؟


حبیب الله بور بور

لیست شرکت‌هایی که حبیب الله بور بور در دوره‌های مختلف عضو آنها بوده است

 

حبیب الله بوربور، پدر تشکیلات خیریه در ایران

به گزارش رویداد‌۲۴ سایت مجمع خیرین کشور درباره حبیب الله بوربور می‌نویسد: «مهندس حبیب‌الله بوربور، رییس هیات مدیره مجمع خیرین کشور را باید پدر تشکیلات خیری در ایران معرفی کرد؛ کسی که به فعالیت‌های خیّری ساختار بخشید و با این اقدام خود جمعیت خیرین کشورمان را از نظر کمی و کیفی، ارتقا داد. آوازه او را باید در جای‌جای پهنای ایران و به قدمت تاریخ جمهوری اسلامی ایران جستجو کرد.»

بوربور سال‌هاست در میان حلقه افراد معتمد مصطفی پورمحمدی قرار دارد. در دولت احمدی نژاد با پورمحمدی به وزارت کشور رفت و به عنوان معاون عمرانى وزارت كشور منصوب شد. بعد در دولت روحانی با حکم پورمحمدی، معاون توسعه مديريت و پشتيبانى وزارت دادگسترى شد.

بوربور عاشق تشکیلات‌سازی است و حزبی به نام «جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی» هم دارد. آن طور که موسسان این حزب می‌گویند جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی برای مقابله با تهدیدهایی نظیر حادثه دوم خرداد ۷۶ و حادثه کوی دانشگاه در تیرماه ۷۸ تشکیل شد.

عباس شیبانی (از دیگر خیر‌های حاضر در مجمع خیرین کشور) و محمد مهدی عبدخدایی (ضارب حسین فاطمی) از اعضای شاخص این تشکیلات به شمار می‌روند. مجتبی رضاخواه نماینده فعلی مجلس نیز سابقه عضویت در این حزب را داشته است.

بوربور رئیس هیات مدیره «ساختمان و خدمات نوساز» است و در ده‌ها شرکت دیگر نیز سابقه فعالیت دارد. در اطلاعات این شرکت آمده که منحل شده است. بور بور اما در جامعه خیرین حامی معلولین امید ایرانیان، مجمع خیرین امید کشور و جامعه خیرین حوزه‌های علمیه خواهران با بسیاری از اعضای هیات مدیره مجمع خیرین کشور فعالیت دارد و به نظر می‌رسد این چند مجموعه همپوشانی زیادی با هم دارند و اعضای اصلی آنها یکی است. بوربور چندی پیش مشاور عیسی کلانتری شد.

مجتبی رحماندوست

لیست شرکت‌ها و خیریه‌های مجتبی رحماندوست

 

مجتبی رحماندوست: ایثار و مقاومت انقلابی

اگر فکر می‌کنید در میان نویسندگان فرد ثروتمند کم پیدا می‌شود، سخت در اشتباهید! مجتبی رحماندوست نماینده اصولگرای مجلس نهم و برادر مصطفی رحماندوست است. او در ده‌ها شرکت و موسسه حضور جدی دارد. هرچند در مجلس یازدهم در میان منتخبان نبود، اما در موسسه خدمتگزاران ایثار و مقاومت با روح الله ایزدخواه نماینده تهران در مجلس یازدهم، همکار است.

موسسه ایثار و مقاومت که بیشتر شبیه یک حزب سیاسی عمل می‌کند، در خیابان بزرگمهر تهران واقع شده و حداقل ده شرکت دیگر نیز دقیقا در همین آدرس ثبت شده‌اند. اقبال شاکری عضو سابق شورای شهر تهران و دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی از اعضای موثر این جمعیت است اما چهره اصلی آن غلامرضا جوکار رئیس هیات مدیره یا همانطور که خود می‌گوید دبیرکل این مجموعه است که همزمان با پرویز سروری موسسه خدمتگزاران آبادانی و پیشرفت را دارد.


بیشتربخوانید: بازداشت موسس و اعضای جمعیت امام علی


جوکار درباره اهداف موسسه می‌گوید «یکی از وظایف جمعیت خدمتگزاران ایثار و مقاومت پیگیری مطالبات رهبر معظم انقلاب در همه امور است. همچنین انسجام سازمان‌ها و تشکل‌های مردم‌نهاد حاضر در جامعه ایثارگران از دیگر وظایف جمعیت است.» بر همین اساس موسسه آنها توانسته چندین قرارداد با سازمان بسیج و شهرداری و بنیاد شهید منعقد کند.
 
نادر ریاحی سامانی
 
یکی دیگر از خیریه‌های مجتبی رحماندوست، «جامعه خیرین اشتغال و کارآفرین کشور» است. مدیر این موسسه «نادر ریاحی سامانی» است که در ابتدای دولت روحانی از سوی مجید انصاری به عنوان «مشاور معاون امور مجلس رییس‌جمهور» منصوب شد.
 
نادر ریاحی سامانی خود عضو هیات مدیره مجمع خیرین سلامت کشور است که اعضای آن مجموعه نیز همگی ید طولایی در کار‌های عام المنفعه در حوزه سلامت دارند.

موسسه خیریه شهید محمد رحیم کیانی نور و بنیاد عفاف و حجاب اسلامی از دیگر موسساتی است که مجتبی رحماندوست در آن‌ها به کار خیر می‌پردازد. در موسسه عفاف و حجاب به جز رحماندوست و مرحوم فاطمه رهبر، افراد سرشناس دیگری نیز حضور دارند که اکثرا عضو جمعیت موتلفه هستند. نرگس معدنی پور (شهردار منطقه ۱۳ در دوران قالیباف) لاله افتخاری، منیره نوبخت، طیبه صفایی و محمد نبی حبیبی، نمایندگان اسبق مجلس از اعضای موسسه عفاف و حجاب به شمار می‌روند.

عباس شیبانی و امور خیریه

بعید است کسی اهل سیاست باشد و نام عباس شیبانی را نشنیده باشد. شیبانی متولد ۱۳۱۰ است و سابقه فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی او تقریبا به یک قرن می‌رسد. شیبانی عضو هیات مدیره بنیاد فرهنگی مهدی موعود، نائب رئیس هیئت مدیره خیریه بیت المهدی عج تهران، مدیر عامل خیریه ره پویان امام زمان (ع) و رئیس هیات مدیره انجمن خیرین کتابخانه‌ساز ایرانیان است که نشان می‌دهد بزرگوار تا چه اندازه در کار‌های خیر و خیریه‌ای متنوع عمل می‌کند.

شیبانی در انجمن خیرین کتابخانه‌ساز ایران با اسدالله بادامچیان (دبیرکل موتلفه اسلامی و از اعضای شناخته شده موتلفه اسلامی) مسلم میرزاپور (نماینده سابق مجلس و از نیرو‌های نزدیک به جریان موتلفه) حمیدرضا چاکری (از اعضای ارشد نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور) همکار است.
 
منصور واعظی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی در دولت احمدی نژاد که یکی از نزدیکان اسفندیار رحیم مشایی به شمار می‌رفت مدتی مدیرعامل این خیریه بوده است.
بیشتر بخوانید: حسین مظفر؛ شریک همه! +تصاویر
حسین مظفر، هم کار خیر، هم وزارت

به گزارش رویداد‌۲۴ حسین مظفر یکی دیگر از اعضای هیات مدیره/ شورای مرکزی مجمع خیرین کشور است. او در بنیاد فرهنگی مهدی موعود با عباس شیبانی همکار است، اما افراد شناخته شده دیگری نیز در بنیاد فرهنگی مهدی موعود فعالیت می‌کنند. محسن قرائتی (که عضو مجمع خیرین مسجدساز هم هست)، محسن رفیقدوست (رئیس هیئت مدیره خیرین علم و فناوری تهران، خیریه عترت فاطمی و خیریه باقیات صالحات و ده‌ها نهاد خیریه‌ای و فرهنگی دیگر)، محمود لولاچیان (از بازاریان ثروتمند و مالک ده‌ها شرکت، خیریه و سازمان فرهنگی) حسین میرمحمد صادقی (میلیاردر و فعال سیاسی اقتصادی نزدیک به موتلفه) و مجتبی عراقچی تاجر شناخته شده فرش، از دیگر فعالان حاضر در بنیاد مهدی موعود است که بر اساس اطلاعات سایت آن، در سی مرکز استان دفاتری ایجاد کرده است.

جمعیت دفاع از ملت فلسطین نام موسسه دیگری است که حسین مظفر در کنار چهره‌هایی مثل محسن مهرعلیزاده، سیدمحمد حسینی و زهرا مصطفوی در آن حضور دارند. کار‌های خیر حسین مظفر به همین میزان محدود نمی‌شود. او در انتشارات عام المنفعه غیر انتفاعی امیرکبیر با علی لاریجانی، میثم نیلی احمد آبادی و سید حسن میرکریمی همکار است. انتشارات امیرکبیر متعلق به مرحوم عبدالرحیم جعفری بود که دادگاه آن را به نفع سازمان تبلیغات مصادره شد و حالا افرادی به نام خیریه، مدیریت آن را بر عهده گرفته‌اند.

افراد دیگری هم در مجمع خیرین کشور هستند که بررسی سوابق آن‌ها نیاز به گزارشی مجزا دارد. افرادی که بیشتر چهره‌های اقتصادی هستند تا چهره‌های سیاسی، اما در خیریه‌های آنان هم رد پای بسیاری از چهره‌های اصولگرا دیده می‌شود. محمد حسین امین جعفری دهاقانی، اکبر ابراهیمی، حسین بدخشان، حسن حمزه زاده، محمدحسن خداوردی، محمدحسین رضایی، علی روحی فردپور، هاشم سلیمی آشتیانی، حمیدرضا شاه‌حسینی، محمدرضا کارگری، علیرضا کاظمیان، عباس مصلی‌نژاد، رضا مطلبی کاشانی، سید مصطفی میری، محمد نصیری و خدیجه نیزاری سایر اعضای هیات مدیره مجمع خیرین کشور هستند که در قسمت‌های بالایی اشاره شد که عموما ارتباط خوبی با بوربور و تیم او دارند!

نکته مهم اینجاست که اصولگرایانی که تا این حد به عملکرد نهادهایی همچون کمیته امداد و بنیاد مستضعفان و ... اعتقاد دارند چرا از ظرفیت این نهادها استفاده نمی‌کنند و منابع خود را در اختیار این نهاد قرار نمی‌دهند؟
 
تکلیف خیریه‌هایی همچون جمعیت امام علی که اعتقادی به شفافیت مالی این نهادها ندارند، مشخص است بنابراین حرجی بر آنها نیست. این سوالی است که صدها چهره برجسته جمهوری اسلامی که با همه وجود در کار‌های خیر غرق شده‌اند باید پاسخگوی آن باشند. اگر مدیریت و شفافیت مالی کمیته امداد و سازمان تبلیغات و بنیاد مستضعفان و ... مورد تایید آنهاست چرا باید هزاران نهاد دیگر تاسیس شود؟ اگر این نهادها مورد تایید آنها نیست، چرا برای شفافیت آن اقدام نمی‌کنند؟
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما