تاریخ انتشار: ۱۹:۲۶ - ۲۱ شهريور ۱۳۹۹

حذف آخرین سهمیه ارزی؛ آینده قیمت دلار به انتخابات آمریکا بستگی دارد

سید کمال سیدعلی معاون اسبق ارزی بانک مرکزی گفت: تا زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آبان ماه، دلار در نوسان خواهد بود، از طرفی نتییجه این انتخابات به خصوص از نظر روانی برای بازار‌های ایران از جمله ارز از اهمیت بسزایی برخوردار است و در صورتیکه جو بایدن به کاخ سفید راه پیدا کند، به احتمال زیاد اتفاقی که در زمان صدرو قطعنامه ۵۹۸ رخ داد و نرخ دلار سقوط آزاد را تجربه کرد، به اعتقاد بنده با انتخاب بایدن و بازگشت آمریکا به برجام چنین اتفاقی دوباره رخ خواهد داد و قیمت دلار تا ۱۶ هزار تومان نیز کاهش خواهد یافت، زیرا که ورود ارز به کشور از طریق افزایش فروش نفت و تسهیل صادرات غیر نفتی وضعیت بسیار روانی را تجربه خواهد کرد.

صرافی ملی

رویداد۲۴  بازار دلار دوباره ملتهب شد، اینبار با توجه به اختلاف قیمت ارز در بازار آزاد با نرخ صرافی ملی، این وسط یک اختلاف سه هزار تومانی ایجاد شد، برای همین خاطر صف‌های طولانی برای دریافت سهمیه ۲۲۰۰ دلاری در مقابل صرافی‌ها ایجاد شد، با توجه به این موضوع بانک مرکزی طی بخشنامه‌ای توزیع این سهمیه ارزی را متوقف کرد.

بانک مرکزی همزمان با افزایش نرخ دلار در بازار آزاد به بالای ۲۵ هزار تومان به صرافی‌ها دستور داد که دیگر مانند قبل نسبت به فروش ۲۲۰۰ دلار به هر فرد اقدام نکنند. در توضیحات ابلاغی به صرافی‌های بانکی آمده است که "به استناد تصمیمات متخذه از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، فروش اسکناس از محل سایر کد (۲۴) تا اطلاع ثانوی از سیستم سنا حذف شد و بدین ترتیب فروش ۲۰۰۰ یورو و یا معادل آن به سایر اسعار به هر دارنده کارت ملی در سال منتفی شده است.
بیشتر بخوانید: برنامه ناگهانی بانک‌مرکزی برای بازار ارز/ سهمیه ارز دولتی حذف شد
از سویی همچنین عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در جدیدترین یادداشت اینستاگرامی خود نوشت: در چند روز اخیر در سایه التهابات ایجاد شده دربرخی بازارها، شاهد نوسان نرخ ارز دربازار بودیم. امروز فاصله نرخ صرافی‌ها و بازار غیررسمی موجب آربیتراژ در این بازار و طبعاً فعالیت گسترده سفته بازان شد.

همتی با بیان اینکه در دوسال گذشته سیاست بانک مرکزی، حضور درحاشیه بازار برای جلوگیری از سفته بازی بوده است، تصریح کرد: این امر موجب کاهش نوسانات و ثبات بازار و تعدیل تدریجی نرخ ارز بوده است. این سیاست را با قدرت ادامه خواهیم داد.

وی بازار اصلی ارز را بازار مبادلات ارزی در سامانه نیما عنوان کرد و گفت: خوشبختانه بعد از وقفه ابتدای سال به خاطر آثارشیوع کرونا، این روز‌ها شاهد افزایش مبادلات در این بازار هستیم و در چند روز گذشته به‌طور میانگین، روزانه در حدود ۱۰۰ میلیون دلار مبادله شده است

حذف آخرین سهمیه ارزی؛ آینده قیمت دلار به انتخابات آمریکا بستگی دارداین سهمیه ارزی چیزی جزء توزیع رانت نبود.

سید کمال سیدعلی کارشناس بازار ارز با اشاره به اینکه تصمیم بانک مرکزی در رابطه با متوقف کردن توزیع ارز سهمیه‌ای کاملا درست بوده است، گفت: در شرایطی که کشور در محدودیت ارزی قرار دارد، این توزیع ارز چیزی جزء توزیع رانت برای عده‌ای نیست، چراکه اقشار ضعیف جامعه که نمی‌توانند از این فرصت استفاده کنند، بلکه کسانی که به قصد کسب سود هستند، از این وضعیت پیش آمده می‌خواهند استفاده کرده و درآمدی کسب کنند.

وی افزود: شما در هیچ کشور دیگری مشاهده نمی‌کنید که اینطوری شما هر ارزی را که دلتان خواست، به دست آورید، کسی که واقعا نیاز ارزی دارد، باید مبادرت به این کار کند، اگر کسی خواست به سفر برود، می‌تواند در گیت فرودگاهی، بلیط و ویزای خود را ارائه دهد و ارز بخرد، اما این وضع که در کف خیابان ارز را به صورت عمده به کسانیکه در پی کسب سود هستند، بفروشیم، به هیج عنوان منطقی نیست، زیرا که اولا این کار به سوداگری و دلالی در بازار دامن می‌زند و دوما باعث افزایش بیشتر قیمت‌ها در بازار می‌شود.

سیدعلی با اشاره به اینکه آخرین سهمیه‌ای ارزی نیز به وسیله بانک مرکزی قطع شد، اظهار داشت: در گذشته سهمبه‌های ارز مسافرتی، دانشجویی و.. همه وجود داشت، اما از ابتدای شروع بحران ارزی تمام این سهمیه‌ها قطع شد و تنها این فروش ارز به میزان ۲۰۰۰ یورو به نرخ صرافی ملی وجود داشت که آن هم به دلیل افزایش قیمت ارز در بازار آزاد و ایجاد فاصله قیمتی، باعث تشکیل صف‌های طویلی شد که با بخشنامه بانک مرکزی آن هم متوقف شد.

این کارشناس مسائل ارزی با اشاره به اینکه ریزش اخیر بورس تاثیر بسزایی بر افزایش نرخ دلار داشت، بیان کرد: با توجه به اینکه یک ماهی است بورس در مدار نزول حرکت می‌کند، برخی از سرمایه‌ها از این بازار خارج و به سمت بازار‌های طلا و ارز آمد، زیرا که این دو بازار در بین تمام بازار‌های سرمایه‌ای از نقد شوندگی بالاتری برخوردار هستند، از سوی دیگر در حالیکه با کمبود ارز روبرو هستیم، این سرمایه‌ها تقاضا را بالا برد و به تبع آن نیز قیمت ارز جهش بیشتری را تجربه کرد.

معاون اسبق ارزی بانک مرکزی اضافه کرد: کاهش نرخ سود بانکی، عدم تخصیص ارز برای واردگنندگان و زمان بر شدن اختصاص ارز برای ثبت سفارش‌ها و انباشته شدن نیاز‌های ارزی بر روی هم از دیگر دلایلی است که باعث شد، ارز با افزایش مجدد روبرو شود، در حال حاضر به دلیل اینکه کشور با تنگای ارزی روبرو است و دسترسی به منابعی ارزی در کشور‌های دیگر از جمله چین، هند، کره جنوبی، عراق و... نیز فراهم نیست، بنابراین باید در مصرف ارز تا حد امکان صرفه جویی شود.

وی ادامه داد: تاکنون این واقعیت از سوی مسئولان بانک مرکزی و دولت به مردم گفته نشده که در شرایط حاضر، کشور نمی‌تواند سالانه ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار را به واردات و سایر نیاز‌هایی که در حال طبیعی وجود دارد، اختصاص دهد، بر این اساس در چنین شرایطی باید تا سر حد امکان از نیاز‌های ارزی که حیاتی نیستند، چشم پوشی کرد، در این رابطه شاهد هستیم که واردات کالا‌های لوکس به کمترین میزان خود رسیده که این در مجموع به نفع تولید ملی نیز به حساب می‌آید.

سیدعلی با اشاره به اینکه در شرایط تحریمی التهابات ارزی همچنان ادامه خواهد داشت و قیمت ارز گارد صعودی خود را حفظ خواهد کرد، یادآور شد: در چنین شرایطی باید صریح صحبت کرد، تحریم‌های ظالمانه آمریکا باعث شده ورودی ارز به کشور بسیار کاهش یابد و در چنین شرایطی طبیعی است که قیمت ارز در بازار با افزایش روبرو شود، بنابراین اگر توقع داریم که دلار با ثبات و یا حتی کاهش قیمت روبرو شود، باید به دنبال آن باشیم تا تحریم‌ها برداشته شود.

این کارشناس مسائل ارز تصریح کرد: تا زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آبان ماه، دلار در نوسان خواهد بود، از طرفی نتییجه این انتخابات به خصوص از نظر روانی برای بازار‌های ایران از جمله ارز از اهمیت بسزایی برخوردار است و در صورتیکه جو بایدن به کاخ سفید راه پیدا کند، به احتمال زیاد اتفاقی که در زمان صدرو قطعنامه ۵۹۸ رخ داد و نرخ دلار سقوط آزاد را تجربه کرد، به اعتقاد بنده با انتخاب بایدن و بازگشت آمریکا به برجام چنین اتفاقی دوباره رخ خواهد داد و قیمت دلار تا ۱۶ هزار تومان نیز کاهش خواهد یافت، زیرا که ورود ارز به کشور از طریق افزایش فروش نفت و تسهیل صادرات غیر نفتی وضعیت بسیار روانی را تجربه خواهد کرد.
منبع: فرارو
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما