اشتباهات رایج در استفاده از ماکروویو
رویداد۲۴ نازآفرین جمشیدی: مایکروویو را میتوان جزو وسایل نوظهور در زندگی انسان و آشپزخانه دانست وسیلهای که اگر از آن درست استفاده نشود ممکن است سبب بروز مشکلاتی برای انسان و تندرستی او شود.
یکی از دلایلی که مایکرویو این اندازه در میان مردم محبوب است سرعت آن است. مردم در دنیای کنونی وقت کافی برای صرفکردن برای غذا و تهیه آن ندارند ضمن اینکه اگر وقت هم داشته باشند حوصله آن را ندارند.
مایکروویو با سرعتی که در تهیه غذا برای ما فراهم میکند کار را برایمان بسیار آسان کرده است، اما باید بدانید استفاده از این وسیله هم راههایی دارد که اگر آن را ندانید میتواند سبب بروز مشکلاتی برای تندرستی انسان شود.
به گزارش رویداد ۲۴ مایکروویو کار را برای داغ کردن غذا در عرض چند دقیقه یا یخ زدایی کردن و ... آسان کرده است. این دستگاه با تولید امواج الکترومغناطیسی روی مولکولهای آب موجود در مواد غذایی تأثیر گذاشته و با سرعت زیادی دمای آن را بالا میبرند. گرما برخلاف شیوههای پخت و پز دیگر از درون ماده غذایی به سمت بیرون حرکت میکند. درست است که کار کردن با این وسیله ساده است، اما اکثر افراد اشتباهاتی در حین به کارگیری از آن مرتکب میشوند که برای سلامتی مشکل ساز است. در این مطلب به این اشتباهات ویژه میپردازیم. لطفاً با ما همراه باشید.
اشتباه شماره ۱: برنج را داخل مایکروویو داغ میکنید
بهتر است از داغ کردن کربوهیدراتها (برنج، نودل) بپرهیزید. چون عمل دوباره گرم کردن یک ماده غذایی حاوی کربوهیدرات باعث افزایش شاخص گلیسمی آن میشود. بالا رفتن شاخص گلیسمی مواد غذایی نیز در افزایش تأثیر آن روی وزن، افزایش خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی عروقی تأثیر دارد.
اشتباه شماره ۲: گوجه فرنگی را در کاغذ آلومینیومی داغ میکنید
گوجه فرنگی و کاغذ آلومینیومی در کنار هم مشکل ساز میشوند. نباید این مواد غذایی را داخل کاغذ آلومینیومی بپیچید و داغ کنید، چون اسیدیته موجود در آن باعث افزایش سرایت آلومینیوم به ماده غذایی میشود.
زمانی که این کار را در مایکروویو انجام میدهید خطر دو چندان میشود؛ بنابراین نباید در داخل مایکروویو از کاغذ آلومینیومی استفاده کنید. چون نسبت به امواج الکترومغناطیسی واکنش نشان میدهد.
اشتباه شماره ۳: غذاهای آماده و در بسته را داخل مایکروویو قرار میدهید
مایکروویو با داخل کردن مولکولهای آب داخل مواد غذایی فشار زیادی به مواد غذایی میآورد. اگر غذای حاضری و کنسروی خریداری کرده اید حتماً قبل از گرم کردن، آن را از داخل ظرف خود خارج کرده و در ظروف مناسب مایکروویو قرار دهید. باید توجه داشته باشید که فشار و هوای داخل ظروف کنسروی خارج شود در غیر این صورت ممکن است غذا دچار انفجار شود. بهتر است پوشش و در جعبه باز شود تا هوای داخل آن امکان خارج شدن داشته باشد.
اشتباه شماره ۴: پیتزا را داخل مایکروویو آماده میکنید
پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده، پاستاها و غیره. اگر نمیخواهید خمیر پیتزا یا پاستاهایتان نرم شود بهتر است آن را در فرهای معمولی آماده کنید نه در مایکروویو. مایکروویو مواد غذایی را از داخل به خارج میپزد؛ بنابراین نان پیتزا بعد از قرار گرفتن در معرض امواج الکترومغناطیس آنگونه که باید ترد نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: فستفود نخورید تا تندرست بمانید
اشتباه شماره ۵: فراموش میکنید که ماده غذایی در مایکروویو به طور یکدست پخته نمیشود
عمل پخت در مایکروویو ممکن است خطر سوختن دست یا دهان را بالا ببرد، چون قسمت خارجی ماده غذایی ولرم، اما داخل آن بسیار داغ است. همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم، مایکروویو مواد غذایی را توسط امواج الکترومغناطیس و از درون به بیرون طبخ میکند؛ بنابراین پخت آن همیشه یکدست نیست. ممکن است غذایی به ظاهر ولرم به نظر بیاید، اما واقعیت این است که درون آن بسیار داغ است.
اشتباه شماره ۶: پلاستیک روی برخی مواد غذایی را جدا نمیکنید
اگر یک ماده غذایی را با بسته بندی یا برچسب پلاستیکی آن داغ میکنید در اشتباه هستید. به گفته محققان آژانس ملی سلامت مواد غذایی فرانسه، داغ کردن یک ماده غذایی که در ظروف پلاستیکی یا با پوشش پلاستیکی و همچنین کنسروها در مایکروویو باعث میشود غذا به بیسفنول A آلوده شود که یک ترکیب ایجاد کننده اختلال در سیستم غدد درون ریز بدن است.
در کنگره پزشکی که در سال ۲۰۱۴ در بروکسل برگزار شد محققان گزارشهایی ارائه کردند که نشان میدهد ظروف پلاستیکی و همچنین کنسروها حاوی ترکیبات ایجاد کننده اختلال در سیستم غدد درون ریز هستند بنابراین باید از داغ کردن آنها در داخل مایکروویو خودداری کرد. چون گرما باعث میشود که این ترکیبات آزاد شوند. این ترکیبات شیمیایی، غددی که مسئول تولید هورمونها هستند را با مشکل روبه رو میسازند. زمانی که این ترکیبات وارد خون میشوند اختلال خواب، مشکلات عصبی یا حتی ناباروری ایجاد میکنند.
اشتباه شماره ۷: شیشه شیر بچه را در مایکروویو قرار میدهید
هیچگاه شیشه شیر بچه را داخل مایکروویو قرار ندهید. نخست این که شکل و فرم شیشه شیر مناسب قرار گرفتن در مایکروویو نیست و دیگر این که ممکن است در دمای شیر داخل شیشه شیر اختلاف دمای بالایی وجود داشته باشد. در نتیجه شیر موجود باعث سوختگی دهان و گلوی کودک شود. علاوه بر این امکان کاهش ارزش غذایی شیر نیز وجود دارد. در واقع با قرار دادن شیشه شیر بچه در مایکروویو امکان دارد ویتامینها و پروتئینهای موجود در شیر تجزیه شده و از بین بروند. بهتر است از روش حرارت غیر مستقیم برای گرم کردن شیر بچه استفاده کنید. میتوانید شیشه شیر را داخل ظرفی قرار دهید و آن را در آب جوش بگذارید. علاوه بر این باید یادتان باشد که بعد از گرم کردن شیشه شیر آن را به خوبی به هم بزنید تا دمای شیر یکدست شود. لازم است چند قطره از شیر را روی ساعد یا مچ دستتان بریزید تا حرارت شیر را بررسی کنید.