تاریخ انتشار: ۱۰:۲۰ - ۱۷ مهر ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱۹ نظر
رویداد۲۴ بررسی می‌کند:

جنجال مجازی بر سر «حامی از راه دور» | چرا علی علیزاده به ائتلاف با تندروهای داخلی رسید؟

علی علیزاده تفاوت عمیقاً ماهوی با دیگر افرادی دارد که چرخش کردند. علیزاده دستکم در آنچه می گوید صادق است. برای او سطح رفاه و زندگی مردم در ایران و یا خاورمیانه در درجه دوم اهمیت قرار دارد.

جنجال مجازی بر سر «حامی از راه دور» | چرا علی علیزاده به ائتلاف با تندروهای داخلی رسید؟

رویداد۲۴ | داوود حشمتی: این روزها بازنشر سخنرانی علی علیزاده، کارشناس مورد علاقه شبکه افق در سال‌های ابتدایی دهه 90 در فضای مجازی جنجالی بر پا کرده است. اختلاف بر سر این است که عده‌ای با انتشار ویدئوی سخنرانی -که در آن علیزاده به شکست‌های جریان «چپ» و عدم توانایی آن در مواجه با وقایع دهه شصت اشاره کرده- به او انتقاد می کنند و معتقدند که او «نفوذی» است. اما واقعیت چیست؟ چه روندی در مورد او تا اینجا طی شده است؟ تفاوت‌های علیزاده با کسانی همچون امید دانا، تتلو و الهام چرخنده در کجاست؟ در نهایت اینکه چگونه علیزاد چپ سیاسی را اولویت و مبنایی برای اتحاد با سیاست‌های تندروهای داخلی قرار داده است؟

این سال‌ها افراد مختلفی به دفاع از سیاست‌های رسمی جمهوری اسلامی در خارج و یا حمایت از تندروترین بخش اصولگرایان پرداختند که با خاستگاه سیاسی و یا اجتماعی آنها متناسب نبود. برای نمونه از این افراد می‌توان نام برد: علی علیزاه (ساکن لندن با نگرش چپ)، امید دانا (ساکن جزایر قناری با طیف متنوعی از نگرش‌ها از جمله ملی‌گرایی افراطی) و امیرحسین مقصودلو مقلب به تتلو (زمانی ساکن ترکیه با نگرش غیرسیاسی و آزادی در سبک زندگی) و الهام چرخنده (خواننده و بازیگر).

در مورد دو تن از این افراد وضعیت کاملاً روشن بود. از همان ابتدا بسیاری توصیه می‌کردند که یادگاری نوشتن روی دیوار کسانی مانند تتلو و امید دانا رسوایی به بار خواهد آورد، اما گوش کسی بدهکار نبود. توئیت‌ها و برنامه‌های امید دانا در شبکه‌های مجازی با کمک لشگرهای سایبری آنچنان وایرال می‌شد که به خود او این توهم منتقل شده بود که شخص مهمی است. بعدها چنان چرخش دوباره‌ای در ضدیت با اسلام داشت که شرم را بر پیشانی مدافعان سابقش نشانده که نمی‌توانند از زیربار آن شانه خالی کنند.


بیشتر بخوانید: علی علیزاده کیست؟


اما میان آنها، علی علیزاده کمی متفاوت است. علیزاده پس از ۸۸ در بی‌بی‌سی برای رسانه‌ها متولد شد. در نشست‌های مخالفان جمهوری اسلامی در لندن شرکت می‌کرد. با روی کار آمدن دولت روحانی، ابتدا یکی از مدافعان اصلی برجام بود اما به مرور به فاز انتقادی وارد شد. تا جایی که به پای ثابت برنامه‌های شبکه افق تبدیل شد. با این حال همچنان در همان سال‌ها در شبکه‌های فارسی زبان خارج هم شرکت می‌کرد. نقطه عطف او در پاییز سال ۹۷ و بعد از خروج ترامپ از برجام رقم خورد؛ جایی که در پایان برنامه مناظره‌ای در  شبکه من و تو، کارش به درگیری لفظی با مجری کشید و از سوی جریان انقلابی مورد حمایت و حتی بالاتر از آن، تعریف و تمجیدهای تملق‌آمیز قرار گرفت.

علیزاده و  ضدبرجامیون با ظهور دولت رئیسی جان تازه‌ای گرفتند. در ماجرای حذف ارز ترجیحی البته منتقد دولت رئیسی بود و بعد از حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل در قامت مدافع تمام‌قد این گروه ظاهر شد. او پیشتر هم همواره حامی محور مقاومت بود و این را در برنامه‌ها و مصاحبه‌هایش پنهان نمی‌کرد.

از میانه سال ۱۴۰۲ و با صف‌بندی‌های اصولگرایان در انتخابات و صف‌آرایی با تیم رائفی‌پور، علی علیزاده هم با تیم رائفی‌پور دچار اختلاف شد. در انتخابات اخیر از جلیلی حمایت می‌کرد و در وقایع اخیر منطقه به شدت انتقاد می‌کرد که چرا ایران به اسرائیل حمله نمی‌کند و پاسخ ترور هنیه و حسن نصرالله را نمی‌دهد. شاید هم دقیقا از همینجا باشد که ورق برای او برگشت و یکسری از مدافعانشان در داخل را هم از دست داد.

اما علیزاده تفاوت مهمی با کسانی همچون امید دانا و تتلو دارد. از همین رو نمی‌توان او را فرد ناصادقی ارزیابی کرد.

او یکبار در مهرماه سال ۱۴۰۱ و در حالی که در خیابان‌های تهران اعتراض در جریان بود به صراحت گفت که دلیل حمایتش از جمهوری اسلامی چیست. علیزاده در اپیزود ۱۵۷ برنامه جدال از دهانش در رفت و دلیل حمایتش از نظام را اینطور فاش کرد: «جمهوری اسلامی سقوط نمی‌کند. اگر سقوط می‌کرد من هم در کنار شما جوان ۱۷ ساله بودم.» در واقع می‌توان گفت او همان حرف‌هایی را می‌زند که پیشتر در همان نشست جریان اپوزیسیون در ابتدای دهه ۹۰ زده بود. برای علیزاده اساسا یک چیز مهم است، آنهم «اتحاد مشترک علیه امپریالیسم» است.

تقدم چپ سیاسی بر چپ اقتصادی

علیزاده در حالی خود را چپ می‌داند که براساس آموزه‌های چپ اقتصاد زیربناست. اما برای علیزاده زیربنا سیاست و مبارزه است. از نگاه او مبنای اتحاد با سیاست‌های منطقه‌ای، مبارزه ایران با امپریالیسم است. از این منظر او با هر کسی می‌تواند متحد باشد؛ خواه یک نفر با گرایش تند اهل سنت باشد، خواه با گرایشی تند از ناسیونالیسم ژاپنی. با این مبانی فکری هر جمعیتی که بر سر مبارزه با امپریالیسم (که نماد آن آمریکاست) اتفاق نظر داشته باشد، می‌تواند متحد او باشد. در این زمینه حتی ممکن است روزی با داعش یا القاعده هم (اگر دست از کشتن ایرانیان بردارند)، متحد شوند. چرا که مبنا همان مبارزه با امپریالیسم آمریکاست.

این درحالی است که برای نگاه چپ، مبارزه سیاسی برای به دست گیری قدرت و یا برانداختن قدرتی دیگر روبنایی بود برای دست‌یابی توده‌های تحت ستم به منابع و امکانات.

از نگاه این تفکر دولت‌های رفاهی که آسایش و آرامش توده‌های ملت را در دستور کار داشته باشند، اهمیتی ندارد. اصل برای آنها «مبارزه با امپریالیسم آمریکاست» و در این میان هیچ چیزی بدتر از استکبار برایشان وجود خارجی ندارد.

از این منظر علیزاده تفاوت عمیقاً ماهوی با دیگر افرادی دارد که چرخش کردند. علیزاده دستکم در آنچه می گوید صادق است. برای او سطح رفاه و زندگی مردم در ایران و یا خاورمیانه در درجه دوم اهمیت قرار دارد. از نگاه او سطح آزادی‌های سیاسی و اجتماعی در درجه اول اهمیت نیست، بلکه مهم مواجهه با استکبار است که پرچمدار این مبارزه ایران است. او خودش را به این قافله متصل کرده و تلاش می‌کند حتی موتور محرکی باشد برای جریان اصولگرای انقلابی. جریانی که ریشه در راست سنتی در دهه ۶۰ و ۷۰ داشت، اما بعدها در دهه هشتاد در دولت احمدی‌نژاد دعوی عدالت اجتماعی کرد. او خود را جزئی از این جریان می‌داند حتی اگر به لحاظ ایدئولوژیک تفاوت‌های جدی با آنها داشته باشد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
1
10
اینا رو من می شناسم با یکی دوتاشون برخورد داشتم.‌ کینه شخصی دارند مثلا ممکن است کسی در وزارت خارجه آمریکا ویزای علیز را باطل کرده باشد و موجب ایجاد کینه عمیق ایشان نسبت به امپریالیست جهانی شده است.
رضایی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
1
11
این لمپن های اجاره ای رو بلد نکنید
ایران آزاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
1
10
بنظر بیش از حد به این آدم بها داده شده. خیلی ساده چرخش مواضع چنین اشخاصی را می‌توان تفسیر کرد: در تور برادران افتادن.
پاسخ ها
ناشناس
| Ukraine |
۰۳:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
اون برادران پخمه تر از این هستند تور بندازند. حتما باج دادند
اشنا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
0
4
از بس بعضا این رسانه های معاند یکطرفه قاضی میرن که یکی مثل ایشان خسته میشه از اینهمه یکطرفه رفتن و میشه اینوری که حوصله اش سر نره. به همین سادگی.باورش سخته ولی یکزمانی خودش از شبکه من و تو بیشتر مخالف بود و روی همین سابقه دعوتش کردند. کم هم نداریم هوشنگ امیراحمدی و پراکنده گوییهایش و خود را به چپ و راست زدن. مثلا وقتی رد صلاحیت شد و مانع از ثبت نامش شدند به همه جمهوری اسلامی ناسزا میگفت ولی چون همه دارن خسته میشن از چپ بودن اشکالی نمیبینند که براست بچرخند و یادشان برود از گذشته خودشون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
0
0
تو شهروند دم انتخابات مجلس کافیست دوقطبی اصلاحطلب اصولگرا باور کنی ، احمقانه ترین مبارزه و عدالت طلبی همین ژورنالیسم دوسمت پرونده کاظم صدیقی برای مصرف دوقطبی بازی بود
گوسفند خوب برای دزد دزد کردن کدخداهای احزاب دو جناح ، تندرو نیست ?
sam
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
1
2
مشکل اصلی هم همین استکبار جهانیه که اجازه داده امثال این افراد راحت در اونجا ( همون استکبار جهانی) زندگی کنند و علیه ش هم باشن.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
5
0
حسن روحانی با جواد ظریف و کمک اصولگراها به نهایت نکبت و ذلت جلوی زور خارجی سر خم کرد اما معامله ای که تف کف دست شون ننداختد بر نگشتند که اعلام کنند اعتماد به بیرون از ظرفیت های داخلی اشتباه بود ، اینبار ادعا کردند توافق تفاله بی ارزش اقتصادی و رفاه و معیشت، دستاورد امنیت و بهبود روابط داشته
اگر برای بهبود روابط رفتی غلط کردی هر روز اقتصاد رو بهانه فحاشی به منتقدان برجام کردی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
0
0
اگر مسئولی جرات ایستادن مقابل مفسد داخلی نداشته ،جرات ایستادن مقابل زورگوی خارجی هم نخواهد داشت ، این عبارات تندرو سال قبل آقای خامنه ای است
همین رهبر می‌گوید مشکل کنونی کشور افراد بی خیال و سهل اندیش است از آخوند تا خبرنگار
۶ ماه اول سال ۴۰۳ اثبات این جملات رهبری را دیدیم اما به بهای گران
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
2
0
اینجوری هم میشه گفت : چی شد که حلقه اطراف سردار باقر قالیباف جهادی به ائتلاف عقب نشینی ها رسیدند با کسانی مثل مسعود بهنود bbc ، مولوی عبدالحمید فتنه سیستان ، عبدالکریم سروش منکر وحی ، کروبی
این سوال هم جواب بدهند بهتر معلوم میشه اولویت این اسامی آیا رفاه و معیشت مردم بود یا چیز دیگه بود ؟
امید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
1
3
آنقدر مخالف استعمار و استکبار جهانی است که از پایتخت تاریخی آن جم نمی‌خورد!
مجید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
0
1
نان خوردن با عرق جبین سخت و برعکس با دریوزگی بسیار راحت و شیرین است.فقط کافیست بتوانید وجدانتان را خفه کنید ،بعد خواهی دید که از در و دیوار "بغیرالحساب" پول و امتیاز می ریزد.
اینکار (خفه کردن وجدان) با فطرت بشری که میل به آزادگی دارد .همخوانی ندارد ولی هستند کسانی که توانایی اینکار را دارند .آنها اسم آنرا هنر و زرنگی می گذارند ولی در قاموس فرهنگی جهانیان به آن بندگی و ریزه خواری می گویند و بعید می دانم از زاویه اخلاق آنرا فضیلت و خیر بتوان نامید .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
0
0
چرا یکی از روسای قوه کارش به اینجا رسیده که هر انتخابات با تندرو نامیده ها ائتلاف میکنه ؟
چرا هر انتخابات اطرافیان این مشهور به اصطلاح خودش جهادی اصولگرا ، ترس‌های احمقانه از دیو نمایی اصلاح‌طلبان را در جریان حزب الهی می‌ریزد؟
چرا این آدم مثلا جهادی خودش بعد هر انتخابات به سوی همان ترس‌های احمقانه رفته ائتلاف میکنه ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
0
0
خاک بر سر امید توافق به یک امضایی ساده دست بیگانه خارج از کنترلشان که سالها ملت خود را بازی دهند وهرگز برایش ددلاین نگذارند
خاک بر سر امید توافق به یک امضای ساده داخلی شان که سالها ملت را معطل یک وعده مسخره رفع فیلترینگ کنند وعده ای در حد پشکل تهی از اولویت اما بقصد مردم آزاری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
0
1
خاک بر سر ادا و اطوار مبارزه حتی به رنگ اصولگرایی و اصلاحطلبی و هر نوع دو قطبی احمقانه که فاسد هایی مثل مدیر عامل فولاد مبارکه پرورش دهد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
1
6
این حشره جز ادم حساب نمیشه .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
2
3
هیچوقت لاشه سوسک رو تو چاه توالت برنگردونین. نذارید خانوادش بفهمن کشته شده، اون خانواده با هزار آرزو بچشونو فرستادن خارج
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۰۰:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۸
1
0
هر توهینی به یارو میشه رو می‌ذاری هر توهینی که بهتون میشه رو سانسور، خدا می‌دونی نه فهمیدی چی نوشتی قلم ..، تحلیل ضعیف و بچه گانه و سر کوچه ای و از سر حرص و عقده و حسادت...
mohamadi
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۸
1
2
علیز تنها این آدمی که نویسنده توصیف کرد نیست اولا در تعجبم این جانور فلسفه خونده آیا جرات داره این مزخرفاتی که توی رسانه های فارسی زبان میگه سر کلاس بگه دومین موضوع که او را به طیف تندرو و کثیف چپ می چسبونه اینکه در مناظره ها اغلب حمله شخصی می کنه به طرف مقابلش. یعنی میره تو بیوگرافی طرف مقابلش می جوره تا یک نقطه ضعف برای بیانش تو مناظره گیر بیاره
نظرات شما