تاریخ انتشار: ۱۵:۲۸ - ۱۹ فروردين ۱۴۰۴
تعداد نظرات: ۸ نظر
رویداد ۲۴ گزارش می‌دهد:

مدل توافق لیبی چیست و در مذاکرات ایران و آمریکا چه معنی می‌دهد؟

مدل توافق با لیبی اصطلاحی بود که نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بعد از جلسه شب گذشته با ترامپ به عنوان الگوی ایده آل برای مذاکره وتوافق بین ایران و آمریکا به برد. منظور از این مدل توافق چیست و چرا نتانیاهو ان را بر زبان آورد؟

مدل توافق لیبی چیست و در مذاکرات ایران و آمریکا چه معنی می‌دهد؟

رویداد۲۴ | روح انگیز درّی: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل شب گذشته بعد از نشست با دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا برای دومین بار توافق مدل لیبی را مدل مناسب توافق با ایران توصیف کرد.

به جز نتانیاهو، هفته گذشته تام کاتن سناتور آمریکایی نیز گفته بود که مدل مورد نظر توافق با ایران از منظر ترامپ، مدل لیبی است. اظهاراتی که البته با واکنش سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه دولت چهاردهم مواجه شد و عصر روز یکشنبه در جلسه کمیسیون امنیت ملی در اینباره گفت: «مگر در خواب ببینند».

توافق با لیبی که نتانیاهو از آن به عنوان مدل ایده آل یاد کرده است به توافق سال ۲۰۰۳ لیبی با آمریکا (و همچنین بریتانیا) اشاره دارد. لیبی در سال‌های دهه ۱۹۷۰ برنامه هسته‌ای خود را آغاز کرد و در سال ۱۹۹۲ نیز شورای امنیت سازمان ملل، به‌دلیل برنامه‌های هسته‌ای و موشکی تحریم‌هایی را علیه لیبی وضع می‌کند. ۷ سال بعد قذافی اعلام می‌کند که لیبی می‌تواند در ازای لغو تحریم‌ها، برنامه هسته‌ای خود را به حالت تعلیق درآورد. او ۴ سال بعد در سال ۲۰۰۳ پس از حمله ائتلاف آمریکایی به عراق و در اثر نگرانی از تکرار این واقعه در لیبی اعلام کرد که «لیبی برنامه هسته‌ای و تسلیحات نظامی و شیمیایی خود را متوقف می‌کند، آماده همکاری با جامعه جهانی برای بازرسی و نابودسازی تسلیحات خود است، با امضای پروتکل الحاقی، نظارت‌های بیشتر آژانس انرژی اتمی و بازرسان تسلیحات شیمیایی را می‌پذیرد و برد موشک‌هایش را به ۳۰۰ کیلومتر کاهش می‌دهد».

پس از حملات ۱۱ سپتامبر، روابط تیره بین لیبی و کشور‌های ناتو بیشتر عادی شد و تحریم‌ها علیه این کشور در ازای خلع سلاح هسته‌ای کاهش یافت.

یک سال بعد از اعلام این موضوع و برقراری مذاکراتی در این زمینه، در سال ۲۰۰۴ بازرسی‌های بین‌المللی از سایت‌های هسته‌ای و موشکی لیبی توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آغاز شد و در سال ۲۰۰۶ لیبی به طور رسمی به عنوان شریک بالقوه در برنامه‌های انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز مطرح می‌شود و مذاکراتی با کشور‌های غربی برای توسعه همکاری‌های هسته‌ای را آغاز می‌کند.

حدود سه سال بعد قذافی با ابراز نارضایتی از وضعیت لغو تحریم‌ها علیه لیبی می‌گوید: «آمریکا باید به تعهداتش عمل کند تا کشور‌هایی مثل ایران و کره شمالی با مشاهده رفتار آمریکا با لیبی تصمیمات دیگری نگیرند.»

در همین فضا در سال ۲۰۱۱ سایه بهار عربی بر حکومت دیکتاتوری لیبی نیز می‌افتد. چند ماه بعد شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه ۱۹۷۳ را تصویب می‌کند و به ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی و استفاده از نیروی نظامی برای حفاظت از غیرنظامیان مجوز می‌دهد و در ماه‌های آتی نیز معترضین به مرور کنترل شهر‌های مختلف را در دست گرفته و در نهایت نیز طرابلس را تصرف می‌کنند.

طلوع ادیسه اسم رمز عملیات نیرو‌های آمریکایی در جنگ نیرو‌های ائتلاف شامل فرانسه و بریتانیا، آمریکا، ایتالیا و چند کشور عربی علیه دولت معمر قذافی رئیس جمهور لیبی بود که با حمله هواپیما‌های فرانسه در ۲۰ مارس سال ۲۰۱۱ ساعت ۱۶:۴۵ به وقت گرینویچ آغاز شد.

در سال ۲۰۱۱، با آغاز انقلاب لیبی و دخالت ناتو، قذافی سرنگون شد. برخی کارشناسان معتقدند که قذافی با کنار گذاشتن برنامه‌های بازدارنده (مثل تسلیحات شیمیایی)، خودش را در برابر مداخله نظامی آسیب پذیر کرد. در مقابل برخی تحلیلگران یادآوری می‌کنند که از اساس لیبی در آن سال‌ها با توجه به وضعیت عراق گزینه‌ای به جز توافق و مذاکره با غرب نداشت و اگر فرم توافق را تنها به نفع ادامه حکومت خود تنظیم نمی‌کرد و مردم نیز از تاثیر این توافق بهره‌مند می‌شدند- چه از نظر اقتصادی و چه از منظر آزادی‌های سیاسی- شاید لیبی از روند رخداد‌های بهار عربی در امان می‌ماند.

چرا نتانیاهو در آغاز مذاکرات ایران و آمریکا تعمداً از مدل لیبی یاد می‌کند؟

در دو دهه گذشته مدل لیبی به نوع مصطلح توافقی برای خلع سلاح و بعد از آن حمله نظامی در ادبیات سیاسی خاورمیانه تبدیل شده است. به نظر می‌رسد نتانیاهو با انگیزه‌های کاملا روشن سعی داشته است تا با به زبان آوردن مسأله «مدل لیبی» از همین ابتدای کار فضای مذاکرات را بیش از پیش از هر نوع امکان توافقی خالی کند. راهبردی که مشخصاً نشان می‌دهد رسیدن به یک توافق بین یاران و آمریکا در زمینه هسته‌ای مطلوب تلاویو نیست.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
1
3
گ..ا برو پدر اسراییل مگه ایرانیا خرن سلاح خودشون بدن دست دشمن که بگه کاری باهات نداریم بعد که دست خالی شد بزنن داغونش کنن
یک شهروند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۹
0
2
در یک کلام ؛ توافق مشابه با توافق لیبی مورد قبول نیست.
یا حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۰
1
0
بی شعور احمق ترامپ و کثافت نتانیاهو ما ۸ سال زیر بار همه کثافتها و سگهایی که با صدام ی صدا بودن خم به ابرو نیاوردیم شهید دادیم جانباز دادیم مفقودالاثر دادیم بیایم بگیم بفرما هر چه زحمت کشیدم بی خیال شما درست میگی اون زمان تعداد ما حدود ۳۵ تا ۴۰ میلیون بود امام فرمود هر ایرانی یک سطل آب الان آب هم براتون حرام هست هر ایرانی ی تف بندازه غرق می شوید سگ پدرهای کثیف نجس آشغال روباه صفت
ناشناس
|
France
|
۰۳:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۰
0
1
مسئولین که قبول نخواهند کرد که برنامه اتمی رو تعطیل کنند؛ چون آبروشون پیش مردم خواهد رفت. پس ته این ماجرای برنامه اتمی جنگه. یعنی درسته که ما مثل لیبی قذافی نمی‌شویم ولی یک چیزی شبیه عراق صدام حسین خواهیم شد. این وسط هم فقط مردم ایران، بدبخت و نفله می‌شوند.
ماهان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۰
0
0
کور خوندید به قرآن.....
asad
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۰
0
0
ایران دشمن زیاد دارد ' نباید در باره نظامی مذاکره کند
میهن پرست
|
United States of America
|
۱۶:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۰
0
0
دلار بشه 1000 تومن هرکی هرچی شد بما چه
وحید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۲
0
0
ملت ایران بد عهدی آمریکا را در ایران و دیگر کشورها را دیدند و همیشه با مگر و حیله جلو میروند، مگر در جریان آزادسازی گروگان‌های آمریکایی در لبنان آقای مرحوم هاشمی چقدر تلاش کرد وقتی گروگانها آزاد شدند رئیس جمهور آمریکا با این که قول داده بود تحریم را لغو کند و پول بلوکه شده ایران را آزاد کند ،فرستاده خودش به ایران و در مقابل دیدگان سیما و جلوی مرحوم هاشمی ریاست جمهوری وقت گفت رئیس جمهور آمریکا به تعهد عمل نمی کند و ایران را محور شرارت معرفی می کند،،ملت ایران فراموش کردند و اگر می خواهیم به سرنوشت لیبی و سوریه دچار نشویم ،ملت ایران متعهد در مقابل زیاده‌خواهی آمریکا بایستیم . ارتباط با آمریکا مساوی است با بدبختی ملت ایران . ما گفتیم و اگر غلط گفتیم مصلحش تو باش
نظرات شما