پرطرفدارها
آرشیو
سهم ایران باستان در تمدن بشری چه بود؟| از تاثیر عظیم تمدن ایرانی بر تاریخ ادیان چه میدانیم؟
در این مطلب به تعدادی از دستاورهای تمدن ایران برای بشریت میپردازیم که ایران، دستاوردهایی که کمتر کسی میداند ساخت و اختراع ایرانیان هستند.
بازخوانی خروج محمدرضا پهلوی از ایران
آخرین پادشاه ایران در ۲۶ دی ماه سال ۱۳۵۷ از ایران خارج شد. محمدرضاشاه پهلوی در ایام پایانی زندگی خود آشکارا دچار افسردگی شده بود و گویی زندگی خود را نوعی «شکست» میداند.
شاپور بختیار چگونه نخستوزیر شد؟
انتخاب بختیار آخرین تلاش شاه برای ماندگاری نظام سلطنت بود. نخست وزیر قبلی، غلامرضا ازهاری، یک فرد نظامی بود و دولتی نظامی روی کار آورد. شاه تصور میکرد ازهاری میتواند اعتراضات روزافزون را سرکوب کند و ازهاری نیز از اساس وجود شورش و تظاهرات در کشور را منکر میشد. پس از وی شاه چارهای ندید جز مصالحه با مخالفان. انتخاب نخست شاه برای نخست وزیری کریم سنجابی بود، ولی با عدم قبول سنجابی نام بختیار که در آن زمان معاون جبهه ملی بود مطرح شد.
ابوالحسن بنیصدر که بود و چه عقایدی داشت؟
ابوالحسن بنیصدر نخستین رئیس جمهور تاریخ ایران است. وی پیش از انقلاب به عنوان یک اقتصاددان نوآور تلقی میشد و عقاید عجیب و غریب اقتصادی خود را در چند کتاب، مانند اقتصاد توحیدی، بیان کرده بود. پس از انقلاب نیز حدود هجده ماه رئیس جمهور ایران بود ولی نهایتا در نتیجه اختلاف با حزب جمهوری اسلامی از کار برکنار شد.
داریوش سوم، آخرین شاه هخامنشی که شاهد فروپاشی یکی از بزرگترین تمدنهای تاریخ شد!
داریوش سوم، آخرین شاه هخامنشی، به دلیل کمبود منابع سلطنتی ایرانی، تنها از طریق گزارشهای مورخان یونانی شناخته شده است. او فردی بود که با صفت شجاعت شناخته میشد. اما در نبرد ایسوس (۳۳۳ پیش از میلاد)، به دلیل ضعف در استراتژی و محدودیت جغرافیایی و در حالی که خانوادهاش اسیر شده بودند، نبرد را به اسکندر مقدونی واگذاشت و خود از میدان نبرد گریخت. این امر باعث شد که بسیاری از مورخان یونانی به او لقب «بزدل» بدهند.
انتحار یک اسطوره؛ راز مرگ تختی چه بود؟
غلامرضا تختی محبوبترین چهره ورزشی در تاریخ ایران است. زمانی که در ۱۸ دی ۱۳۴۶ این چهره اسطورهای در اتاقش در هتل آتلانتیک تهران درگذشت، ایران سراسر عزادار شد و بر اساس مستندات تاریخی ۹ نفر در ایران به دلیل مرگ تختی خودکشی کردند.
غلامحسین ساعدی که بود؟
غلامحسین ساعدی یکی از بزرگترین نویسندگان معاصر ایران بود. اما، پیش از آن، انسانی بود که نسبت به رنج هموطنان خود، حساس بود و تاوان این حساسیت و تعهد را نیز با شکنجه و تبعید و مرگ در غربت پرداخت.
قاضی محمد که بود؟| همه چیز درباره جمهوری مهاباد که با حمایت و خیانت شوروی عروج و افول کرد
قاضی محمد، یکی از چهرههای نامدار سیاسی و مذهبی کردستان ایران در قرن بیستم است که نقشی انکارناپذیر در تاریخ سیاسی کردستان ایران داشته است. او بهواسطه کاریزمای مذهبی و اجتماعی خود چهرهای محبوب میان کردها بود، اما در میدان سیاست موفقیتی نداشت و در این عرصه با شکستی سنگین روبهرو شد. جمهوری مهاباد، هرچند برای کردها نویدبخش استقلال و خودمختاری بود، اما مدیریت ناپخته داخلی، وابستگی شدید به قدرتهای خارجی و عدم درک واقعیتهای سیاسی ایران و منطقه، به سقوط آن انجامید.
تصویری از اعتراضات ضدایرانی در ایالات متحده پس از بحران گروگانگیری
تصویری که معترضی آمریکایی را با پلاکارد «همه ایرانیان را دیپورت کنید» نشان میدهد و در روزهای بحران گروگانگیری در سفارت آمریکا ثبت شده است. بحران گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران تنها یک حادثه دیپلماتیک نبود؛ این واقعه بهسرعت به بحرانی ملی برای ایالات متحده تبدیل شد که تاثیرات عمیقی بر فضای داخلی این کشور گذاشت. فضای داخلی آمریکا در آن دوران به صحنهای از خشم ملی، ملیگرایی افراطی و بیگانههراسی تبدیل شد که تاثیرات قابلتوجهی بر مهاجران ایرانی، سیاست داخلی و حتی انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده داشت.
عبدالحسین میرزا فرمانفرما: شاهزاده پرنفوذ قاجاری که رضا خان تحت امرش بود
عبدالحسین میرزا فرمانفرما (۱۲۳۶-۱۳۱۸) یکی از مهمترین چهرههای سیاسی ایران معاصر است. او از معدود شاهزادگان قاجاری بود که با تواناییهای مدیریتی و نظامی خود توانست در یکی از پرآشوبترین دورههای تاریخ ایران نقشآفرینی کند و به زودی به یکی از قدرتمندترین افراد ایران تبدیل شد. اما نهایتا در فلاکتی درگذشت که هیچکس تصورش را نمیکرد. در این گزارش به بررسی زندگی و میراث عبدالحسین میرزای فرمانفرمایان میپردازیم.
ماجرای «فساد ملتبس» خواندن آرای ملک الشعرای بهار
محمدتقی بهار معروف به ملک الشعرای بهار روز ۱۸ آذر ۱۲۶۵ خورشیدی مشهد به دنیا آمد و ۱ اردیبهشت ۱۳۳۰ در تهران درگذشت. او در دوره پهلوی دوم به وزارت فرهنگ شد.
روز دانشجو؛ نمادی از جدال برای استقلال دانشگاه
دانشگاه نهادی علمی است؛ اما پیوندی گسستناپذیر با سیاست دارد. این پیوند البته در کشور ما پررنگ تر از دیگر نقاط جهان است و به همین دلیل تعجبی ندارد که روز دانشجو هرساله در 16 آذرماه و به یاد کشته شدن سه دانشجوی معترض به عاملان کودتای 28 مرداد برگزار میشود.
ماجرایی جالب و ناگفته درباره خلخالی و بنیصدر
صادق خلخالی با ابوالحسن بنیصدر رابطهی خوبی داشت؛ به حدی که در نخستین انتخابات ریاست جمهوری به نفع بنیصدر از کاندیداتوری انصراف داد. اما تخریب مقبره رضاشاه توسط صادق خلخالی رابطه آن دو را خراب کرد. بنیصدر به عنوان رئیس جمهور کشور با این اقدام مخالف بود، اما برای صادق خلخالی خالفت رئیس جمهور اهمیتی نداشت.
کنفرانس تهران؛ دیدار قدرتمندترین رهبران جهان در تهران
ژوزف استالین، وینستون چرچیل و فرانکلین روزولت رهبران روسیه بریتانیا و آمریکا در سال ۱۳۲۲ به تهران سفر کردند.
ماجرای التماس حکومت به آیتالله طالقانی برای آزادی از زندان!
آیتالله طالقانی از معدود چهرههای تاریخ معاصر ایران است که در میان اغلب گروههای فکری و سیاسی مختلف، از چپ تا لیبرال و اسلامگرا، محبوبیت دارد. شاید به همین دلیل بود که آزادی وی از زندان با آزادی دیگر انقلابیون تفاوت داشت و مردم هنگام آزادیاش استقبال کمنظیری از او کردند.
علی اکبر دهخدا؛ کسی که یک تنه نثر فارسی را زیر و رو کرد
علامه دهخدا با نوشتن آثاری مانند «چرند و پرند» ژانر ادبی جدیدی به زبان فارسی افزود و سبک نگارش تازهای آفرید که منبع الهام نویسندگان بعدی شد. به تعبیر حسن کامشاد، طنز دهخدا به راستی تازگی داشت چون نه تنها نهادهای «نظم قدیم» را به باد تمسخر میگرفت، بلکه همهنگام معیاری برای واقعگرایی اجتماعی در نثر به دست میداد.
گره کور تاریخ معاصر ایران| همه چیز درباره ماجرای اشغال سفارت آمریکا
سفارت آمریکا در آبانماه سال ۱۳۵۸ توسط دانشجویان تندرو اشغال شد و در پی آن روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا قطع، و دولت مهندس بازرگان نیز در واکنش به آن استعفا کرد. در این گزارش به دلایل اشغال سفارت و پیامدهای آن میپردازیم.
جشن سالروز تولد رضا پهلوی چگونه برگزار شد؟
مطابق قانون اساسی مشروطه، فرزند ذکور به عنوان ولیعهد، تداوم دهنده سلطنت محسوب میشد. از آنجایی که محمدرضاشاه پهلوی در پی دو ازدواج نخست خود نتوانسته بود فرزند پسر داشته باشد، تولد رضا پهلوی برای شاهنشاهی ایران اتفاق بسیار مهمی تلقی میشد و دولت وقت سالروز تولد او را جشن گرفت و هرساله رای تولد وی جشنهای مفصل برپا میکرد.
حسن مستوفی؛ آخرین سیاستمدار سنتی| مستوفی چگونه در دوران التهاب، کابینه نیمبند خود را تشکیل داد؟
میرزا حسن مستوفیالممالک ملقب به «آقا»، از معدود سیاستمداران حرفهای و کاربلد قاجاریه بود. وی پنج دوره در دوران قاجار نخستوزیر ایران بود و یک دوره نیز در زمان رضاشاه. حسن مستوفی یکی از اولین نفراتی بود که ایده ملی شدن نفت ایران را مطرح کرد. همچنین در جریان قحطی بزرگ ایران در سال ۱۲۹۷، جان هزاران ایرانی را از طریق فروش املاک خود نجات داد.
۱ بعدی