رویداد۲۴ گزارش میدهد؛
سواحل جنوب در سلطه ژنهای خوب!/ واگذاری پر ابهام زمینهای شرق بندرعباس +اسناد
در حالی که فعالان زیست محیطی و مردم بومی هرمزگان از ساخت و ساز غیرقانونی مراکز پرورش میگو در شرق بندرعباس سخن میگویند، اما مسئولان محلی از این طرح دفاع و حمایت میکنند و آن را نوعی توسعه میدانند.
رویداد۲۴ طرح توسعه سواحل جنوب کشور پروژهای است که از سالها قبل بررسی و تصویب شده است. بخش قابل توجهی از طرح جاده سازی سراسری جنوب کشور از خوزستان آغاز و تا بندرجاسک ادامه دارد و در برنامه توسعه ششم تاکید بسیاری هم بر آن شده است. بخش اعظم این طرح علاوه بر توسعه تجاری، توسعه گردشگری بوده است. منابع خبری گفتهاند زمینهای طرح توسعهای بدون اعتنا به طرحهای ملی در حال فروش است. «فروش زمینهای توسعهای برای ایجاد سایتهای پرورش میگو» یکی از مهمترین اتفاقاتی است که اخیرا در هرمزگان در حال رخ دادن است.
در روزهای گذشته حسین هاشمی نژاد تختی نماینده بندرعباس نیز درباره واگذاریها اظهار تردید کرده و گفته در جانمایی سایتهای پرورش میگو در شرق شهر بندرعباس ابهاماتی وجود دارد که دستگاههای متولی باید نسبت به شفاف سازی این واگذاریها اطلاعرسانی کنند.
هاشمی تختی گفته ایجاد بزرگراه ساحلی در شرق بندرعباس و ارتباط به شهرستان میناب با هدف گردشگری و توسعه انجام شده و واگذاری اراضی در شرق شهر به سایتهای پرورش میگو و نقش افراد صاحب نفوذ، باعث ایجاد شائبه شده است.
قرار بود به هر متقاضی نهایتا ۲۰ هکتار زمین بدهند
محسن درستکار فعال اجتماعی به رویداد۲۴ گفته طرح توسعه سواحل مکران قرار بود از بندرعباس تا جاسک در زمینه تجاری و گردشگری فعالیت داشته باشد اما در اقدامی عجیب زمینهای طرح توسعه به نزدیکان افراد صاحب نفوذ واگذار شده است. به عنوان نمونه در نزدیکی بندرعباس، ۶۰۰ هکتار را برای طرح گردشگری در نظر گرفته بودند که متاسفانه بعد از اینکه بحث سرمایهگذاری در زمینه پرورش میگو ایجاد شد، به یکباره از تمامی ایران به این منطقه هجوم آوردند تا با طرح پرورش میگو هم وام بگیرند هم زمینهای طرح توسعه را در اختیار بگیرند.
این فعال محیط زیست گفته وزارت جهاد کشاورزی برخی از مناطق را برای پرورش میگو در نظر میگرفت و به هر متقاضی ۱۰ هکتار یا ۲۰ هکتار میداد اما دستگاههای دولتی به یکباره از شرایط اولیه خارج شدند و همه برای دریافت زمین رجوع کردند و زمینهایی با هکتارهای بالا را واگذار کردند که کمترین واگذاری ۲۰۰ هکتار بود.
درستکار به نامههای مختلف فعالان محیط زیست به استانداری و محیط زیست و شیلات اشاره میکند و میگوید: هیچکدام از نهادها به استعلامهای فعالان اجتماعی و فعالان محیط زیست پاسخی ندادهاند، زیرا هر پاسخ بله یا خیری که بدهند خودشان زیر سوال میروند و به دلیل تحت فشار بودن از سوی استانداری عموما به استعلامها پاسخی نمیدادند و طبق قانون اگر تا ۱۵ روز پاسخی به استعلامها داده نشود، آنها موضوع را به معنای موافقت تلقی میکنند.
او گفته واگذاری زمینها به حدی بود که حتی بخشی از روستاهای کنار زمینها نیز واگذار شده است. حتی برخی از زمینهای پرورش میگو در صد متری روستاها قرار دارد که در آینده نزدیک عبور و مرور روستاییان را با مشکل مواجه میکند.
به گزارش رویداد۲۴ نهادهای زیست محیطی خبردادهاند برای پیگیری موضوع نامهها و درخواستهایی به دستگاههای دولتی ارسال کردهاند و خواستار توقف این پروژهها شدهاند، اما درخواستها تاکنون نتیجهای نداشته است. امید ذاکری مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان به رویداد۲۴ گفته نامه و درخواستی ارسال نشده که بی جواب بماند.
به گزارش رویداد۲۴ نهادهای زیست محیطی خبردادهاند برای پیگیری موضوع نامهها و درخواستهایی به دستگاههای دولتی ارسال کردهاند و خواستار توقف این پروژهها شدهاند، اما درخواستها تاکنون نتیجهای نداشته است. امید ذاکری مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان به رویداد۲۴ گفته نامه و درخواستی ارسال نشده که بی جواب بماند.
امید ذاکری مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان از ایجاد مراکز پرورش میگو دفاع میکند. او به رویداد۲۴ میگوید: پرورش میگو خودش یک توسعه است زیرا هم اشتغالزایی میکند و هم ارزآوری به همراه دارد. ضمن اینکه جایی که طرحها پیاده میشود، در مسیر توسعه استان نیست.
درستکار اما با انتقاد از محلهای ایجاد سایتهای پرورش میگو میگوید: در قسمتی که این مراکز پرورش میگو وجود دارد، باد از سمت موافق میوزد و ابتد از روی این مراکز رد میشود که همین مسئله باعث شده بوی بد همیشه وارد شهر شود.
او گفته زمانی تخلیه و آبگیری، میلیونها تن از فضولات میگوها وارد دریا میشود و چون عمق دریا در این جا بسیار کم است، موج آنها را وارد سواحل بندرعباس میکند. به همین علت ما اکنون با دو مشکل واگذاری بیرویه زمینها و مشکل زیست محیطی مواجه هستیم که هیچ از مسئولان نیز پاسخگوی آن نیستند.
هاشمی تحتی نماینده بندرعباس موضوع آلودگیهای زیست محیطی سایتهای پرورش میگو را تایید کرده است. او گفته ورود پساب و آلودگیهای زیست محیطی سایتهای پرورش میگو در شرق شهر بندرعباس به دریا باعث میشود تا زیستگاه میگوی دریایی که در حوالی ساحل شرق بندرعباس قرار دارد به خطر بیفتد.
نارضایتی مردم و مسئولانی که پاسخگو نیستند
ذاکری گفته مراکز پرورش میگو در زمینهای شورهزار قرار دارد که این زمینها بی حساب و کتاب فروخته نشده و هیچگونه زمینخواری نیز رخ نداده است. این زمینها پس از بررسیهای کامل از نوع کاربری به متقاضیان فروخته شده است.
نارضایتی مردم و مسئولانی که پاسخگو نیستند
ذاکری گفته مراکز پرورش میگو در زمینهای شورهزار قرار دارد که این زمینها بی حساب و کتاب فروخته نشده و هیچگونه زمینخواری نیز رخ نداده است. این زمینها پس از بررسیهای کامل از نوع کاربری به متقاضیان فروخته شده است.
به گزارش رویداد۲۴ مدیر کل شیلات هرمزگان حاضر به صحبت درباره معایب طرح پرورش میگو در نزدیکی شهر نشد.
فعالان محیط زیستی سوالهایی را درباره واگذاری زمینهای طرح توسعه به مراکز پرورش میگو طرح کردهاند. آنها گفتهاند: الف) زمینها چگونه و به چه افرادی واگذار شده است؟ ب) چرا واگذاری زمینها نزدیک شهر بوده است؟ پ) محیط زیست چه تضمینی برای مشکلات زیستی داده است؟
هنوز هیچکدام از مسئولان درباره نحوه واگذاری و آنچه نماینده بندرعباس نفوذ آقازادهها در واگذاری خوانده، پاسخ دقیقی ندادهاند. درخواستهای فعالان محیط زیست نیز تا کنون بینتیجه بوده است و معلوم نیست چرا اراضی شرق شهر بندرعباس که قرار بوده کاربری گردشگری داشته باشد در مقیاسهای چهارصد هکتار یا هشتصد هکتار برای پرورش میگو به افراد خاص واگذار شده است.
خبر های مرتبط