تاریخ انتشار: ۱۲:۰۵ - ۲۸ آذر ۱۳۹۸

روحانی در توکیو؛ میانجی‌گری ژاپن بین ایران و آمریکا احیا می‌شود؟

در حالی که در تهران، دیدگاه‌ها در مورد سفر روحانی به ژاپن، مختلف است؛ با وجود پالس‌های مثبت آمریکا در قبال این سفر، باب احتمال وقوع تغییراتی در پرونده تنش منطقه‌ای گشوده شده است.

روحانی در توکیو؛ میانجی‌گری ژاپن بین ایران و آمریکا احیا می‌شود؟

رویداد۲۴ محمد خواجوئي در الاخبار نوشت: امروز نگاهها متوجه سفر بی سابقه حسن روحانی به ژاپن است. سوالات زیادی در این مورد وجود دارد که آیا زمان بندی سفر روحانی می تواند میانجی گری شینزو آبه را احیا کند؟ در حالی که در تهران، دیدگاهها در مورد سفر روحانی به ژاپن، مختلف است؛ با وجود پالس های مثبت آمریکا در قبال این سفر، باب احتمال وقوع تغییراتی در پرونده تنش منطقه ای گشوده شده است.

در ادامه این مطلب آمده است: با توجه به روابط مستحکمی که بین ژاپن و ایالات متحده وجود دارد و میانجی گری اخیر توکیو، سفر روحانی پیش بینی هایی را در مورد احتمال ورود دوباره ژاپن به نقش میانجی گری بین ایران و ایالات متحده، مطرح کرده است.

موضوع امنیت دریانوردی در منطقه، در رأس موضوعات مطرح در این دیدار خواهد بود؛ این در حالی است که عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، با وجود ردّ احتمال شروع مذاکره با آمریکا، از طریق سفر روحانی به ژاپن، وی تاکید کرد که موضوع توافق هسته ای و سیاست حداکثری آمریکا علیه ایران، قطعا مورد گفتگو قرار می گیرد.

علاوه بر این، خبرها حاکی از آن است که به احتمال زیاد، توکیو از تهران می خواهد تا ژاپن را وارد قدرت دریایی خلیج فارس، برای حمایت از نفتکشها، کند. همچنانکه قرار است دولت آبه طرح جنجالی اعزام نیروی دریایی به آبهای خاورمیانه را تصویب کند. پیش از این، ژاپن از مشارکت در طرح پیشنهادی آمریکا و پیوستن به قدرت دریایی خلیج فارس، سرباز زده بود. در همین رابطه، روزنامه «ژاپن تایمز» طی مطلبی تاکید کرده است که سفر روحانی به ژاپن، فرصت مهمی برای کاهش تنش ها در منطقه است.

اما همانطور که گذشت، دیدگاههای ایرانی درباره سفر روحانی به ژاپن، متناقض است؛ برخی این سفر را فرصتی برای میانجی گری و کاهش تنش با آمریکایی ها می دانند و از تغییر ملموس در رفتار آمریکا صحبت می کنند. در حالی که برخی دیگر، این سفر را اشتباه و بی اثر می دانند.

در همین رابطه، روزنامه دولتی«ایران» در گزارشی که دربردارنده امیدواری در مورد دستاوردهای سفر روحانی به ژاپن بود، نوشت:«مسئولان ژاپنی، امیدوارند که طی سفر روحانی به توکیو، راه حلی برای برطرف شدن تنش های روز افزون بین ایران و ایالات متحده بیابند. راه حلی که احتمالا با زمینه سازی برای خرید و فروش نفت ایران و موفقیت توکیو در کاهش اختلافات بین ایران و ایالات متحده همراه است.»

علاوه بر این، روزنامه «دنیای اقتصاد» که نزدیک به جریان حامی روحانی است، در گزارشی خوش بینانه نوشت: «در شرایطی که قرار است روحانی به توکیو سفر کند، شاخص های متعددی برای نرمش واشنگتن در مورد فشارهایش وجود دارد؛ که تبادل زندانی ها، تغییر لحن مسئولان آمریکایی در قبال تهران، راه اندازی کانال سوئز، تغییر موضع کاخ سفید در مورد نقش ایران در یمن و زمزمه هایی در مورد آزادی بخشی از اموال ایرانی بلوکه شده و احتمال معافیت توکیو از تحریمهای نفتی طی سفر روحانی به ژاپن، از جمله اشاره های واشنگتن برای تهران است.»

این در حالی است که روزنامه محافظه کار «کیهان» در این باره می نویسد: «رسانه های وابسته به دولت و جریان اطلاح طلب، سفر روحانی به ژاپن را مقدمه ای برای مذاکرات جدید با واشنگتن و گشایش اقتصادی می دانند؛ در حالی که ژاپن به هیچ وجه از استقلال سیاسی برخوردار نیست و تحت فرمان و آموزشهای آمریکا قرار دارد. برای مثال، ژاپن برای سفر روحانی به این کشور، از آمریکا اجازه گرفت و پس از موافقت واشنگتن، این تصمیم اتخاذ شد. دولتهایی نظیر عمان، ژاپن و سوئیس، اعلام می کنند که نقش میانجیگری برای شروع مذاکرات جدید را بر عهده دارند، اما این دولتها تنها دلال هایی برای اجرای اوامر آمریکا هستند.»

از سوی دیگر، روزنامه«جوان» نزدیک به سپاه پاسداران نیز در سرمقاله خود تاکید کرده است که نباید تجربه تلخ توافق هسته ای در ژاپن تکرار شود.

منبع: انتخاب
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما