رویداد۲۴ گزارش میدهد؛
ادغام بانکهای نظامی؛ حل مشکلات بانکداری یا ایدهای برای کاهش فعالیت اقتصادی سپاه؟
در روزهای پایانی سال ۹۷ و در غیاب تصمیم نهایی مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره سرنوشت لوایح مربوط به مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم، شورای عالی پول و اعتبار مصوبهای را به تصویب رسانده که بر اساس آن ادغام بانکهای نظامی در بانک سپه انجام خواهند شد.
رویداد۲۴ بنا به درخواست دولت و تصویب سران قوا، بانکهای قوامین، انصار، حکمت ایرانیان و مهر اقتصاد به همراه موسسه مالی اعتباری کوثر در بانک سپه ادغام میشوند. بسیاری این مصوبه را در راستای قطع ید نهادهای نظامی ایران از اقتصاد کشور خوانده و آن را زمینهساز تقویت نهادهای مالی ایران میدانند.
روز شنبه وبسایت بانک مرکزی ایران ادغام ۵ بانک وابسته به نیروهای نظامی در بانک سپه را برای حفظ ثبات و سلامت سیستم بانکداری کشور خواند.
بلومبرگ در گزارشی نوشت: اقتصاد ایران بعد از تحریمهای آمریکا تحت فشار زیادی است و ادغام این بانکها در بانک سپه اقدامی از سوی روحانی برای کاهش جای پای نیروهای نظامی در اقتصاد کشور است. سپاه پاسداران که نهاد نظامی قدرتمند ایران است، کنترل بسیاری از صنایع از جمله صنایع انرژی و مخابرات و بسیاری از زیرساختهای کشور را در دست دارد.
اسفندیار باتمانقلیچ موسس وبسایت بورس و بازار به بلومبرگ گفته با ادغام این بانکها، کار بانک مرکزی برای اجرای قوانین مربوط به فعالیتهای سرمایهگذاری سادهتر شده و شفافیت مالی ارتقا خواهد یافت. این یک تحول مثبت است که نشان دهنده جدیت ایران در مورد خطر اختلاط سیاست و پول است.
کارشناسان اقتصادی به بلومبرگ گفتهاند با وجود اقدامات قاطع دولت روحانی برای ایجاد شفافیتهای بانکی، حرکت کشور به سمت اجرای قوانین مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم کند است.
به گزارش رویداد۲۴ برخی معتقدند اقداماتی از این دست برای جلوگیری از قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه گروه اقدام مالی ضروری است. اتحادیه اروپا میگوید که انتظار دارد ایران دستورالعملهای آنها را دنبال کند. در بیانیه کشورهای اروپایی برای رونمایی از ساز و کار ویژه مالی ایران و اروپا نیز نیاز به اجرای این قواعد به عنوان پیششرط مطرح شده بود.
برخی اصولگرایان تندرو در ایران در شبکههای اجتماعی علیه FATF موضع گیری کردهاند و تحرکات انها شبیه به همان اقداماتی است که در زمان مذاکرات هستهای علیه برجام صورت میگرفت.
با روی کار آمدن روحانی، مذاکرات هستهای ایران و غرب در نهایت به نتیجه رسید و تحریمها در ازای برخی محدودیتها علیه برنامه غنیسازی ایران برداشته شد. منتقدان داخلی ایران هشدار داده بودند که توافق با آمریکا فایدهای نخواهد داشت؛ ادعایی که با روی کار آمدن ترامپ و خروج او از برجام از نظر آنها اثبات شده است.
به گزارش رویداد۲۴ روز شنبه، مجمع تشخیص مصلحت نظام در آخرین جلسه امسال درباره لوایح FATF به نتیجه نرسید و هرگونه تصمیم گیری را به سال بعد موکول کرد. روحانی خود یکی از اعضای این مجمع است، اما تاکنون در هیچ یک از نشستهای مجمع درباره FATF شرکت نکرده است.
حسن روحانی رئیسجمهوری ایران، سهشنبه گذشته بعد از خبر استعفای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، در سخنرانی خود در نشست مجمع عمومی بانک مرکزی گفته بود: «تمام کشورهای دنیا در گروه مالی شرکت کردهاند. یعنی هیچ کدامشان عقل و تدبیر ندارند؟ دولت و مجلس و شورای نگهبان ایران تدبیر نداشته است. نمیشود کشور را دست ۱۰ یا ۲۰ نفر داد و گفت که هر تصمیمی گرفتند ما تابع آن هستیم.»
منظور او از ۱۰-۲۰ نفر تصمیمگیرنده اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظاماند که هنوز بعد از گذشت چند هفته نتوانستهاند برای تصویب لایحه پالرمو به اتفاق آرا دست بیابند.
تعداد اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام ۴۴ عضو ثابت به علاوه یک عضو مهمان بنا بر موضوع جلسه است. اعضای مجمع هر پنج سال یک بار و با حکم رهبر جمهوری اسلامی به این مقام منصوب میشوند.
رویترز درباره ادغام بانکهای نظامی در بانک سپه نوشته بسیاری از بانکهای ایرانی به دلیل سوءمدیریت و مشکلات ناشی از تحریمهای آمریکا تحت فشارند. تحریمهای آمریکا که بار دیگر با خروج از برجام علیه ایران اعمال شده اقتصاد ایران را تکان داده و ارزش ریال را پایین آورده است. این تحریمها به تجارت خارجی ضربه زده و تورم سالانه را در ایران به ۴۰ درصد در ماه نوامبر رسانده است.
بر اساس گزارش این رسانه، بانکهایی که قرار است در بانک سپه ادغام شوند همگی به سپاه تعلق دارند. این بانکها مدیریت بسیاری از کمپانیها را در ایران به عهده دارند. بعد از جنگ ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰، سپاه نقش مهمی در بازسازی کشور بر عهده گرفت و در طول این سالها در همه عرصههای اقتصادی کشور از جمله نفت و گاز و مخابرات، جای پایش را توسعه داده است.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط