بیشترین خطر ویروس کرونا متوجه گروههای محروم جامعه است/ حاکمیت نارضایتی مردم را دست کم نگیرد
رویداد۲۴ ورود ویروس کرونا با آسیبهای مخرب اقتصادی همراه شده است و موجی از نگرانیها از آینده اقتصادی را بوجود آورده است. هر چند این ویروس برای همه کشورها مشکلاتی را ایجاد کرده اما داستان ایران متفاوتتر است زیرا اقتصاد ایران با تحریمها دستوپنجه نرم میکند و چه بخواهیم چه نخواهیم تاثیر مخرب بیشتری خواهد داشت.
صنفهای زیادی به خاطر شیوع ویروس کرونا آسیب دیدهاند. این اتفاق مخصوصا در ایام نوروز که فعالیت و فروش کسب و کارهای خرد به اوج میرسد، بیشتر شده است. حسین راغفر اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه الزهرا در گفتوگو با رویداد۲۴ شرایط اقتصادی جامعه پس از بحران ویروس کرونا را بررسی کرده و میگوید: با انتقال ویروس کرونا وضعیت کنونی کشور به لحاظ اقتصادی و اجتماعی ابعاد مشخصی ندارد و مشخص نیست چه اتفاقی می افتد و از اینکه پزشکان تا چه حد موفق به کنترل این بیماری شوند، هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما مسلما گسترش این ویروس آسیبهای عمیق و گستردهای برای جامعه در پی دارد.
او با اشاره به شرایط بحرانی و ایجاد ظرفیتهای سوء استفاده از این وضعیت ادامه میدهد: متاسفانه همیشه عدهای هستند که از فضای التهابات و نااطمینانیها در کشور برای رسیدن به اهداف خود بهرهبرداری میکنند تا جایی که وزیر بهداشت در نامهای به رئیس جمهور میپرسد محصولات بهداشتی مانند ماسک که تولید داخل هم میشوند چطور وارد شبکههای احتکار میشوند؟
این اقتصاددان میگوید: عمق فاجعه رها بودن اقتصاد کشور است و این موضوع حکایت از ناتوانی و درماندگی نظام اجرایی و نظارتی کشور دارد که بیش از هر زمان دیگری امروز خود را نشان میدهد و در خصوص فقدان عرضه الکل و مواد ضدعفونی و ماسک خود را بیشتر نشان داد. واقعا مسئولیت دولت در قبال مردم چیست؟
بیشتر بخوانید: تاثیر کرونا بر ۴ صنف پررونق شب عید/ فروش به صفر رسید؛ چکهای برگشتی زیاد شد
راغفر میگوید: در حال حاضر فرصتهای سوء استفاده زیادی برای افراد قلیلی فراهم شده و شاهد آن هستیم که حتی قیمت محصولاتی نظیر لیمو، زنجبیل و سیر به شدت بالا رفت و نظارتی هم بر قیمت این محصولات نیست و این کالاها هر چند لوکس به شمار نمیروند و بخشی از درمان و پیشگیری از این ویروس خطرناک در این روزهاست از آن هم سودجویی میشود. متاسفانه برخی افرادی که در نظام تصمیمگیر هستند از همین فضاها استفاده میکنند و بیشترین ماهی را از آب گل آلود میگیرند و ما شاهد وضعیت نابسامان کشور هستیم.
نارضایتیها بالا رفته و جای تعجب ندارد آبان ۹۸ تکرار شود
راغفر در خصوص وضعیت اقتصادی ایران طی ماههای آینده میگوید: جای تعجب ندارد که با این شیوه حکمرانی باز هم شاهد تکرار آبان ۹۸ در ماههای آینده باشیم؛ البته ممکن است این قضیه به شکلهای دیگری نیز خود را نشان دهد، زیرا اشکال نارضایتی تنها محدود به شورشهای خیابانی نیست، مثلا تعداد افرادی که معتاد میشوند یا دست به خودکشی میزنند افزایش پیدا کند و میزان خشونتها در جامعه رشد کند و نرخ مهاجرت از کشور هم افزایش پیدا کند.
این اقتصاددان ادامه میدهد: شورشی که در آبان ماه رخ داد را نباید دست کم گرفت و این اتفاقات را باید مسئولین کشور جدی بگیرند.
راغفر با اشاره به انتخابات اخیر مجلس نیز ادامه میدهد: با توجه به اینکه ۹۰ نفر از نمایندگان مجلس کنونی از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شدند به طور کلی این طور به نظر میرسد که اختلاف نظر بین دولتیها و مجلس آینده بسیار بالا باشد.
او ادامه میدهد: همچنین با توجه به محدودیتهای وارداتی که از ماههای گذشته اعمال شد و ادامهدار نیز هست هیچ بعید نیست که در ماههای آینده در خصوص اقلام مختلف با کمبودهایی مواجه شویم و راه حلی جز سهمیه بندی در کشور وجود ندارد.
راغفر با تاکید بر اینکه بیشترین خطر ویروس کرونا متوجه گروههای محروم جامعه است، میگوید: آسیبهای بسیار زیادی به گروههای مختلف و فعالین اقتصادی وارد شده، به خصوص کارگران روزمزد که در میادین سطح شهر به دنبال کار هستند و با توجه به محدودیتهای بهداشتی کنونی تقاضا برای فعالیت آنها نیز افت کرده است باید دید چه کسی پاسخگوی این اتفاقات است و چه کسی مسئولیت میپذیرد؟
او میگوید: آسیب برخی از گروهها نظیر زباله گردها و بازیافتیها بیشتر است و این افراد مسلما ناقلین این ویروس هستند و باید فکری اساسی برای این دست از افراد کرد اینها جزء محرومترین افراد جامعه هستند.
استاد اقتصاد دانشگاه ادامه میدهد: انتقال ویروس کرونا به کشور درس بزرگی نه تنها برای نظام بلکه برای همه کشورهای دنیا دارد که با این بیماری درگیر شدهاند. بازگشت دولت به صحنه اقتصاد نه تنها به عنوان مجری بلکه به عنوان تضمین کننده بهبود شرایط و رفاه به خصوص برای گروههای محروم جامعه و اجرای سیاستهای درست عزم جدیتری را میطلبد بنابراین نقش دولت و حاکمیت این روزها برای افراد آسیب پذیر و گروههای محروم جامعه باید پررنگتر از قبل باشد.