تاریخ انتشار: ۱۲:۱۷ - ۰۳ مهر ۱۳۹۵
نیویورک تایمز مطرح کرد

آمریکا املاک ایران در ایالات‌متحده را اجاره می‌دهد

مجموعه 12 میلیون دلاری که زمانی تفریحگاه سفیر ایران و میهمانانی چون الیزابت تیلور، اندی وارهول و ریچارد نیکسون بود، حال در ردیف سفارتخانه‌ها در واشنگتن خالی مانده است.
رویداد۲۴- مجموعه 12 میلیون دلاری که زمانی تفریحگاه سفیر ایران و میهمانانی چون الیزابت تیلور، اندی وارهول و ریچارد نیکسون بود، حال در ردیف سفارتخانه‌ها در واشنگتن خالی مانده است.

به گزارش رویداد۲۴ به نقل از نیویورک‌تایمز، ساختمان پنج طبقه‌ای که در آپر ایست ساید در نیویورک یک کنسولگری بود، مدت‌ها پیش تغییر کاربری داده و به مرکز دلالی نقاشی‌های استادانه تبدیل شده است.

و ساختمان هفت اتاق خوابه در بتزدا در مریلند که به دیپلمات‌های ایرانی اختصاص داشت، حال منزل یک خانواده پنج‌نفره است.

این املاک و هفت ملک دیگر در ایالات مختلف آمریکا همگی بیش از 50 میلیون دلار ارزش دارند و هنوز متعلق به جمهوری اسلامی ایران هستند. اما نزدیک به 40 سال است که وظیفه حفظ و اجاره این املاک بر دوش وزارت خارجه آمریکا بوده است.

این ترتیبات یکی از پیامدهای غریب توقف دیپلماتیک میان ایران و آمریکا است که سابق بر این متحد هم بودند و پس از انقلاب 57 روابط خود را قطع کردند. باوجودآنکه از زمان دستیابی به توافق هسته‌ای شاهد تغییرات بسیاری بوده‌ایم، کارشناسان می‌گویند ایران و آمریکا هنوز سال‌ها با برقراری دوباره روابط دیپلماتیک فاصله دارند.

در نتیجه املاک ایران در آمریکا همچنان در برزخ مانده‌اند و چشم‌انداز تغییر بسیار کوچک است.

کریم سجادپور، پژوهشگر ارشد برنامه خاورمیانه در اندیشکده «صلح بین‌الملل کارنگی» گفت: «گفت‌وگوهای بیشتری میان ایران و آمریکا در جریان است اما رنجش میان آن‌ها هنوز ادامه دارد.»

در صدر فهرست املاک دولت ایران، مجموعه‌ای است که سفارت ایران در واشنگتن محسوب می‌شد؛ جایی که در دهه 1970 میلادی به مکانی برای میهمانی‌های اسرافی اردشیر زاهدی، سفیر وقت ایران تبدیل شده بود.

زاهدی در مصاحبه‌ای از مونتروی سوئیس با اشاره به این سفارتخانه  که در دهه 1960 توسط معماران ایرانی و آمریکا با ترکیبی از سبک ایرانی و مدرن به دستور وی ساخته شد، گفت: «هنوز هم قلبم بخشی از آن است. این سفارتخانه مانند فرزند من است. روز و شب جنگیدم تا بودجه آن را بگیرم و آن را به سرانجام برسانم. این سفارتخانه مایه افتخار است.»

دفتر مأموریت‌های خارجی وزارت خارجه آمریکا به دستورالعمل کنوانسیون وین 1961 که حتی در صورت قطع روابط دیپلماتیک، بر روابط دو طرف حاکم است، پایبند بوده و برای املاک ایرانی به‌عنوان یک خدمات املاک و مستغلات عمل می‌کند. این دفتر تعمیرات و نگهداری، امنیت محل و منظره محوطه را هماهنگ می‌کند؛ این امر شامل هرس کردن چمن و استخدام شرکت‌های املاک برای اجاره برخی از آن‌ها می‌شود. (در حال حاضر شش ساختمان از 10 ساختمان موجود در اجاره هستند.) 

بر اساس ارزیابی مالیاتی، دست‌کم هشت ملک از این املاک بیش از یک میلیون دلار ارزش دارند و احتمالاً در بازار آزاد بیش از این قیمت دارند. حتی اگر ایران می‌خواست که تمامی این املاک را به فروش برساند، مشخص نیست که بدون دستیابی به یک توافق دیپلماتیک با آمریکا می‌توانست دست به چنین اقدامی بزند یا خیر.

کنار سفارتخانه ایران یک خانه 44 اتاقه قرار دارد که حدود 10 میلیون دلار ارزش دارد و در حال حاضر خالی است و پیش‌ازاین محل سکونت زاهدی بود.

ساختمان مشابهی نیز در طرف دیگر وجود دارد که سابق بر این دفاتر ارتش و وابستگان آموزش در آن بود و از دهه 1990 میلادی به مبلغ نامعلومی به سفیر رومانی اجاره داده شده است.

چندین مایل دورتر در بتزدا، یک خانواده پنج‌نفره آلمانی محل سکونت یک دیپلمات سابق که دارای یک استخر و دو بار بود را اجاره کرده‌اند. آخرین اجاره‌بها برای این محل در سال 2015 ماهانه پنج هزار و 500 دلار تعیین شده بود.

زاهدی هنوز امیدوار است که دو کشور بتوانند آشتی کنند. یک نقاشی از این سفارتخانه در خانه‌اش در سوئیس نصب شده و به عقیده او این تابلو یادآور آن است که همکاری دو کشور چه دستاوردی می‌تواند داشته باشد.

آمریکا املاک ایران در ایالات‌متحده را اجاره می‌دهد
کنسولگری سابق ایران در منهتن که حال به مرکز فعالیت یک دلال نقاشی تبدیل شده است



آمریکا املاک ایران در ایالات‌متحده را اجاره می‌دهد
اردشیر زاهدی، سفیر ایران در آمریکا در کنار باربارا استرایسند، خواننده و بازیگر فیلم و تئاتر آمریکایی و جان پیترز، تهیه‌کننده آمریکایی در سفارتخانه‌ایران در واشنگتن، مارس سال 1975



آمریکا املاک ایران در ایالات‌متحده را اجاره می‌دهد
سفارتخانه سابق ایران در واشنگتن



آمریکا املاک ایران در ایالات‌متحده را اجاره می‌دهد
خانه‌ای به مساحت هشت هزار و 700 فوت مربع در سانفرانسیسکو که زمانی کنسولگری ایران بود



نظرات شما