ناصرپازوکی، کارشناس میراث فرهنگی در گفتوگو با رویداد۲۴ مطرح کرد:
مردم جورکش میراث فرهنگی و شهرداری در حفظ بناهای تاریخی
یک کارشناس میراثفرهنگی معتقد است، در سالهای اخیر مردم ایران بسیار به ارزش بناهای تاریخی آشنا شدهاند و خودشان را متولی این بناها میدانند اما میراث فرهنگی و شهرداری نسبت به این بناها کم لطفی و کمتوجهی میکنند.
رویداد۲۴- یک کارشناس میراثفرهنگی معتقد است،در سالهای اخیر مردم ایران بسیار به ارزش بناهای تاریخی آشنا شدهاند و خودشان را متولی حفظ این بناها میدانند اما میراث فرهنگی و شهرداری نسبت به این بناها کم لطفی و کمتوجهی میکنند.
ایام نوروز فرصت بسیاری مناسبی برای ایرانگردی و دیدن آثار تاریخی و میراث فرهنگی است اما عدم وجود فرهنگ درست در برخورد با این آثار، آنها را به سمت تخریب روز افزون میکشاند و همین امر کارشناسان میراث فرهنگی را نگران کرده است. هر سال و با هر بازدید آثار باستانی چند گام بیشتر به سمت نابودی پیش میروند.
ناصر پازوکی، کارشناس و رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی در گفتوگو با رویداد۲۴ گفت: در سالهای اخیر مردم ایران به ارزش بناهای تاریخی بسیار آشنا شدهاند و خودشان را متولی حفظ این بناها میدانند و بسیار خوب از این بناها مراقبت میکنند. اما میراث فرهنگی و شهرداری نسبت به این بناها کم لطفی و بیتوجهی میکنند و آنها را به نابودی می کشانند.
او ادامه داد: اگر بعضی از اشخاص هم کارهای خطایی مثل یادگاری نوشتن، خط خطی کردن، دویدن و... را در بناهای تاریخی انجام میدهند گردشگرهای ایرانی به آنها تذکر میدهند. مردم باید خود را متولیان اصلی حفظ این بناها بدانند و به کسانی که رفتار خشونت باری با این بناها دارند تذکر دهند چرا که این بناها بسیار آسیبپذیر است و حتی راه رفتن غیر اصولی هم باعث آسیب زدن به آنها میشود.
سود کم کاری میراث فرهنگی در جیب شهرداری
جدا از عدم وجود فرهنگ برخورد با آثار باستانی، بیتوجهی مسئولان و یا شاید فراموشکاری آنان نیز این نابودی را تسریع میکند. بسیاری از خانههای تاریخی در تهران فراموش شده است و میرود تا نابود شود و یا در بهترین حالت به جای موزه به رستوران تبدیل شده است. اولین کلانتری تهران، سرای دلگشا، مدرسه صدر، خانه استاد بنان و... چند نمونه از این بناهاست که در حال تخریب است. جالبتر اینکه بسیاری از این بناها ثبت ملی بودهاند که در یک دوره خاص از ثبت آثار ملی درآمده است.
پازوکی بیان کرد: تهران شهری با معضلات خاص خودش است، ارزش افزودهای که ملک در تهران دارد در هیچ جای جهان وجود ندارد، میراثفرهنگی هم در ادای حق مالکان کم لطفی میکند، مثلا یک خانه تاریخی قیمت زمینش 5 میلیارد تومان است ولی اگر به برج تبدیل شود 500 میلیارد تومان خواهد بود، صاحب زمین اول منافع خودش را در نظر میگیرد، میراث فرهنگی باید تدابیری بیاندیشد تا حق مالکان ادا شود این تدابیر اگر اندیشیده شود میراث فرهنگی میتواند شهرداری را متقاعد کند تا دست به تخریب و ساخت این بناها نزند. شهرداری نباید این بناها را معضلی برای رشد اقتصادی خود ببیند.
پازوکی اظهار داشت: در دولت نهم و دهم و به خصوص در دوره مدیریت «حمید بقایی» یک نطفه شر برجای گذاشته شد که در طول تاریخ 70 سال گذشته سابقه نداشته است.سال 1310 ثبت آثار تاریخی مرسوم شد، از آن تاریخ به بعد هیچگاه سابقه نداشت یک بنا که در این فهرست ثبت شده بود خارج شود، حتی اگر بنایی خراب شده باشد، نباید اسم آن را از فهرست خارج کنیم، بلکه باید تابلویی نسب شود و در آن درج شود که اینجا یک بنای تاریخی بوده است که به این دلیل حراب شده است.
این کارشناس میراث فرهنگی در پایان افزود: مسئولان میراث فرنگی شهامت و تعصب لازم را ندارند تا با این بدعتی که برای اولین بار در دولت دهم و نهم اتفاق افتاد مقابله کنند بنابراین شاهد تخریب روزافزونت این بناها، تبدیل شدن آنها به ساختمانهای بلند، پارکینگها و... هستیم.