نامزدهای آنلاین در راه پارلمان!/ لیست اصلاح طلبان در انتخابات مجلس یازدهم چگونه بسته میشود؟
رویداد۲۴ از سال قبل که عماد بهاور وارد شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان شد، همفکرانش در نهضت آزادی انتقاد میکردند چرا او در ساز و کاری پا گذاشته که احزاب اپوزیسیون را حذف کرده و غیرشفاف است. برخی نیز معتقد بودند حضور چهرههای منتقد میتواند در شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان موثر باشد.
پیش از این بهاور طرحی به اصلاح طلبان داد که بر پایه آن نامزدهای لیستهای اصلاحطلب با سازوکار رایگیری آنلاین برگزیده میشوند. شنیدههای خبرنگار رویداد۲۴ نشان میدهد که طرح عماد بهاور در شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان در آستانه تصویب است
عصر ایران قبلا خبر داده که این طرح، «سامانه رایسنجی اصلاحطلبان» یا «سرا» نام گرفته که در آن نامزدهای لیستهای اصلاحطلب با سازوکار رایگیری آنلاین و از سوی اعضای احزاب و گروههای اصلاحطلب عضو شده در سامانه سرا برگزیده میشوند.
در مقدمه این طرح آمده است: «طرح سرا گام بعدی به سوی انتخاب دموکراتیکتر، شفافتر و مردمیتر نامزدهای جبهه اصلاحطلبان در انتخابات مجلس و نوعی انتخابات مقدماتی نیمهباز است که با یک پلتفرم سبک آنلاین قابل برگزاری است و نیازمند تغییرات سازمانی - تشکیلاتی زمانبَر نیست. در سده گذشته در احزاب و جریانهای سیاسی دهها کشور جهان آزموده و پرورده شده است؛ فساد سیاسی و نقش لابیهای ناسالم در برآمدن نامزدها را میکاهد، به شکلگیری فضای انتخاباتی و بسیج رای و استفاده از فرصت انتخابات برای آگاهی افزایی کمک میکند.»
در سامانه آنلاین ابتدا نامزدهایی که خود را از طیف اصلاحطلبان میدانند و قصد کاندیداتوری در انتخابات مجلس یازدهم را دارند، ثبتنام میکنند و برای هر نامزد یک پروفایل اختصاصی شامل عکس و مشخصات نامزد، رزومه و سوابق، فهرست حامیان حقیقی و حقوقی (احزاب و نهادهای اصلاحطلب)، شعارها و برنامهها، لینک صفحات نامزد در فضای مجازی و نیز یک ویدئوی کوتاه شخصی از معرفی نامزد برای اعضای رایدهنده، قرار داده میشود.
در این طرح، شرایطی برای حصول اطمینان از کیفیت نامزدهای برگزیدهشده از طریق «سامانه سرا» در نظر گرفته شده که از جمله آنها امضای منشور اصلاحات و پذیرش میثاق و تعهد به کنارهگیری به نفع نامزدهای فهرست نهایی برآمده از انتخابات مقدماتی و جلب حمایت حداقل یک سوم اعضای شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در هر استان است.
آنگونه که شنیده شده در نیمه آخر دیماه رایگیری آنلاین از اعضای اصلاحطلبی که به عضویت سامانه سرا درآمدهاند، انجام خواهد شد و نامزدهای نهایی هر حوزه انتخابیه انتخاب خواهند شد.
شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در طرح مقدماتی، سامانه سرا را یک وبسایت اینترنتی امن توصیف کرده که اصلاحطلبان (اعضا و فعالان احزاب و تشکلهای اصلاحطلب در سراسر کشور) کشور به عنوان انتخابکننده به عضویت آن درمیآیند و در یک رایگیری شفاف و دموکراتیک از میان نامزدهای واجد شرایط در تهران و دیگر استانها، انتخاب میکنند.
برای عضویت اعضای انتخابکننده در این سامانه هم شرایطی در نظر گرفته شده؛ از جمله اعضای شورای عالی سیاستگذاری استانها بعنوان لایه اول اعضا در نظر گرفته شده است. عضویت در آن نیز با دریافت لینک دعوت از طریق یکی از اعضای سامانه با شرایط خاص و مندرج در طرح است.
بیشتر بخوانید: کارنامه نمایندگان برای قرار گرفتن در لیست انتخابات مجلس یازدهم +جدول
پیش از این در جمعبندی مقدماتی مباحث مربوط به رویکرد حزب اتحاد در انتخابات مجلس یازدهم توسط اعضای دفتر سیاسی آمده بود اصل بر استفاده از فرصت انتخابات و شرکت در آن است مگر آنکه مفهوم انتخابات شکل نگیرد. افراد صاحب صلاحیت شناسایی شوند و لیست انتخابات قبل از ثبت نام مشخص و به آنها توصیه شود ثبت نام کنند. لیست انتخاباتی اصیل قبل از اعلام نظر شورای نگهبان در مورد صلاحیت نامزدها اعلام شود. نورانی نژاد سخنگوی این حزب هم گفته بود این دوره رویکرد سلبی به انتخابات نداریم و افرادی را معرفی میکنیم که بتوانیم پاسخگوی عملکردشان باشیم.
به گزارش رویداد۲۴ انتخابات مجلس یازدهم پیش روست و طرح چنین ایدههایی نشان میدهد چگونگی بستن لیستهای انتخاباتی به مهمترین دغدغه اصلاح طلبان تبدیل شده است. مشکل بزرگ آن است که اصلاح طلبان تا کنون نتوانستهاند نسبت به عملکرد کسانی که با لیست امید وارد مجبس شدهاند، پاسخگو باشند. طرح «سامانه رایسنجی اصلاحطلبان» یا «سرا» قرار است ساز و کاری ایجاد کند که افراد در فرآیندی شفاف بدون اعمال نفوذ چهرههای دیگر در لیست قرار بگیرند. اینکه آیا افکار عمومی به این روند باور خواهد داشت و به آن اقبال نشان میدهد، موضوعی است که باید صبر کرد و منتظر ماند.
اینکه آیا در این فرآیند سرلیستها ابتدا مشخص میشوند و چهرههای بعدی به آن اضافه میشوند هم هنوز مشخص نیست اما گمانهزنیها نشان میدهد حتی محمد رضا عارف هم قرار است از لیست حذف شود. عبدالله ناصری گفته عارف اصلا قرار نیست کاندیدای انتخابات مجلس شود، چه رسد به آنکه بخواهد سرلیست باشد.
علی شکوری راد دبیرکل حزب اتحاد ملت نیز گفته که «از سی نماینده لیست امید، تنها احتمال دارد پانزده نفر دور بعد در لیست قرار بگیرند.» تکرار چنین جملاتی از سوی اصلاح طلبان یعنی هیچکدام از نمایندگان تهران در حاشیه امن قرار ندارد و حفظ جایگاه آنها در لیست نهایی اصلاح طلبان بستگی به شرایط پیش رو دارد.
رقابت واقعی یعنی در هر حوزه رقابت بین اصلاح طلب و اصولگرا برقرار باشد