مشخصات تانک اصلی نبرد T-۷۲B۳M
رویداد۲۴ | حسین فلاحی: تانک T-۷۲B۳M که با نام T-۷۲B۴ نیز شناخته میشود، یک نوع تانک ارتقا یافته از تانک اصلی نبرد T-۷۲B۳ است که توسط شرکت تحقیقاتی و تولیدی اورالواگنزاود توسعه یافته است.
تاریخچه T-۷۲B۳M
تانک T-۷۲B۳M برای اولین بار در مسابقات جهانی تانک بیاتلون که در اکتبر ۲۰۱۴ برگزار شد در معرض دید عموم قرار گرفت. اولین دسته از ۲۰ تانک ارتقا یافته در فوریه ۲۰۱۷ وارد خدمت ارتش روسیه شد. اولین تانک T-۷۲B۳M در ژوئن ۲۰۱۷ توسط نیروهای مسلح بلاروس وارد خدمت شد.
طراحی و ویژگیهای T-۷۲B۳M
طرح T-۷۲B۳M مشابه طرح استاندارد T-۷۲ یعنی کابین راننده در بدنه جلو، محفظه جنگ در مرکز و بسته برقی در عقب است. این تانک توسط یک خدمه سه نفره شامل یک راننده، یک فرمانده و یک تفنگچی سرنشین اداره میشود. بخش میانی بدنه جلو راننده را در خود جای میدهد، در حالی که برجک دو خدمه دیگر را در خود جای میدهد.
این تانک اصلی نبرد روسی دارای سیستم کنترل آتش پیشرفته و دید حرارتی جدید است. ویژگیهای تحرک و رزمی تانک نیز برای رقابت با پیشرفتهترین تانکهای جهان بهبود یافته است.
تانک T-۷۲B۳M مجهز به سیستمهای رادیویی برای انتقال صدا و دادههای دیجیتال رمزگذاری شده وغواصی برای محلهای عمیق است. این تانک همچنین دارای دوربین دید عقب و سیستم نمایشگر مکانیکی درایو است.
بیشتر بخوانید: مشخصات موشک اسکندر-M روسیه
تسلیحات T۷۲B۳M
T۷۲B۳M مجهز به یک تفنگ ۱۲۵ میلی متری صاف ۲A۴۶M۵ است که نسخه پیشرفته توپ ۲A۴۶M به شمار میرود. این تانک میتواند طیف وسیعی از مهمات از جمله سابوت پرتاب کننده زره، تکه تکه شونده با قابلیت انفجار شدید و ضد تانک با قابلیت انفجار قوی و همچنین موشکهای ضد تانک هدایت شونده ۹M۱۱۹ رفلکس را شلیک کند. پرتابهها و موشکها توسط لودر خودکار بارگیری میشوند.
موشک AT-۱۱ تک تیرانداز حداکثر برد ۴۰۰۰ متر دارد و میتواند تانکهای مجهز به زره واکنشی انفجاری را درگیر کند. تسلیحات ثانویه شامل یک مسلسل ۷.۶۲ میلی متری PKTM هم محور و یک مسلسل سنگین ۱۲.۷ میلی متری NSV است که روی سقف قرار دارند. همچنین روی برجک این تانک ۸ عدد پرتاب کننده نارنجک دودزا نصب شده است.
موشکهای هدایت شونده نصب شده بر روی تانک اصلی نبرد مدرن میتوانند اهداف ثابت و متحرک را در طول روز و شب در بردهای تا ۵۰۰۰ متر منهدم کنند.
دید و کنترل آتش T-۷۲B۳M
یک دید پانوراما جدید با دید حرارتی برای فرمانده تانک ارائه شده است. این دید شامل یک کانال روز، یک برد یاب لیزری و یک تقویت کننده تصویر برای مشاهده میدان نبرد، جستجوی اهداف و اختصاص آنها به توپچی و هدایت برجک است.
سیستم کنترل آتش با سیستم رؤیت سوسنا-یو و یک کامپیوتر بالستیک دیجیتال که فرآیند آماده سازی شلیک را خودکار میکند و دقت شلیک را به میزان قابل توجهی بهبود میبخشد، متصل است. دوربین سوسنا-یو شامل دوربین تصویربرداری حرارتی نسل دوم، برد یاب لیزری و کانالی برای هدایت موشک است.
ویژگیهای محافظت از خود T-۷۲B۳M
T-۷۲B۳M MBT دارای زره جدید واکنشی انفجاری رلیکت است که جایگزین زره جدید واکنشی انفجاری نسل دوم کونتاکت-۵ قبلی شده است. این زره جدید در برابر گلولههای شکلدار، کلاهکهای پشت سر هم، گلولههای سابوت ثابت باله سوراخ کننده زره (APFSDS)، موشکهای هدایت شونده ضد تانک و همچنین موشکهای سرعت پایین و سرعت بالا محافظت عالی ارائه میکند. این تانک همچنین مجهز به سیستم حفاظتی هستهای، بیولوژیکی و شیمیایی با مقاومت بالا است.
موتور و تحرک T-۷۲B۳M
تانک اصلی نبرد T-۷۲B۳M از یک موتور جدید V-۹۲S۲F به جای موتور دیزلی قدیمی ۷۸۰ اسب بخاری استفاده میکند. این موتور جدید که توسط شرکت ChTZ-URALTRAK ساخته شده است، به یک سیستم انتقال خودکار و پیشرانه بهبود یافته متصل شده است.
حداکثر توان خروجی آن ۱۱۳۰ اسب بخار است. این نیروگاه حداکثر سرعت جادهای ۶۰ کیلومتر در ساعت و حداکثر برد ۵۵۰ کیلومتر را فراهم میکند.
این تانک دارای سیستم تعلیق میله پیچشی و چرخ دنده در دو طرف بدنه، با شش چرخ جاده با چرخش در جلو و چرخ دنده در عقب است. ایستگاههای چرخ جاده اول، دوم و ششم با کمک فنر نصب شدهاند، در حالی که قسمتهای بالایی سیستم تعلیق توسط دامنهای لاستیکی محافظت میشود. این تانک با آماده سازی قبلی میتواند در عمق آب حداکثر تا ۵ متر حرکت کند.
مشخصات فنی کلی T-۷۲B۳M
نوع وسیله نقلیه: تانک اصلی نبرد
توسعه دهنده: اورالواگنزاود
اپراتورها: ارتش روسیه و نیروهای مسلح بلاروس
خدمه: ۳
حداکثر سرعت: ۶۰ کیلومتر در ساعت
برد: ۵۵۰ کیلومتر