رویداد۲۴ بررسی کرد؛
آمریکا در تیررس/ همه اهدافی که ایران میتواند در منطقه مورد حمله قرار بدهد، کدامند؟
تنشها در منطقه با شهادت سردار قاسم سلیمانی توسط پهپادهای آمریکایی در بغداد در حال افزایش است و بسیاری از مقامات منطقه رایزنیها برای کاهش این تنشها را آغاز کردهاند، اما ایران وعده داده انتقامی سخت در راه است.
رویداد۲۴ ایران وعده داده سختترین انتقامها در انتظار آمریکا برای ترور قاسم سلیمانی خواهد بود. با این تهدید همه پایگاهها، بنادر و دیگر تاسیسات آمریکایی در سراسر خاورمیانه در حالت هشدار قرار گرفتهاند.
روز جمعه پنتاگون اعلام کرد ۳۵۰۰ نیروی جدید به منطقه اعزام میکند و نیروهای آمریکایی در ایتالیت نیز در حالت آمادهباش قرار گرفتند.
تشدید تنشها تنها چند روز بعد از دستور اعزام ۷۵۰ نیروی بیشتر به خاورمیانه و قرار گرفتن ۳ هزار نیرو در حالت آماده باش برای اعزام در آینده بعد از حمله معترضان به سفارت آمریکا در بغداد به وجود آمده است. آمریکا دهها هزار پرسنل نظامی در پایگاههایش در منطقه دارد که در این گزارش نگاهی به این پایگاهها میندازیم.
عراق: ۶۰۰۰ نیروی آمریکایی
مقامات آمریکایی هرگز شمار دقیق نیروهایشان در عراق یا هر پایگاه دیگری را اعلام نکردهاند. اما واشنگتن پست در گزارشی برآوردی از تعداد آنها را اعلام کرده و گفته تقریبا ۶۰۰۰ نیروی آمریکایی در سراسر این کشور از جمله در منطقه سبز بغداد که محل اماکن دیپلماتیک است و پایگاه الاسد که مایک پنس اخیرا در ماه نوامبر از آن بازدید کرد حضور دارند.
تنشها به شدت در عراق در حال افزایش است. پایگاههای آمریکایی در این کشور بعد از حمله آمریکا به سردار سلیمانی و دستور عراق برای تحلیه همه این پایگاهها از نیروهای آمریکایی، زیر نوافکن رسانهها قرار گرفته است.
روز شنبه راکتهایی به نزدیکی پایگاه هوایی بلد و منطقه سبز اصابت کرد که هر دو محل قرار گیری پایگاه نیروهای آمریکایی بودند. هیچکس در این حملات آسیب ندید و چنین حملاتی هم غیر منتظره نبود. با این حال بسیاری انتظار دارند وضعیت از چیزی که به نظر میرسد، بدتر شود.
بیشتر بخوانید: شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا/ نتیجه درگیری چیست؟
بیشتر بخوانید: شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا/ نتیجه درگیری چیست؟
سوریه: ۸۰۰ نیرو
مقامات آمریکایی اخیرا تعداد نیروهایشان را در سوریه کاهش دادهاند و گفته میشود هم اکنون ۸۰۰ نیرو در این کشور باقیمانده است. تا ماه اکتبر و پیش از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه به دستور ترامپ، نزدیک ۲۰۰۰ نیرو در این کشور حضور داشتند. پایگاهای آمریکا در تنف در مرز سوریه و اردن میتواند امروز هدف مهمی در تیررس ایران باشد.
گروه بحرانهای بین المللی نسبت به احتمال آسیبپذیری این پایگاه هشدار داده چرا که نیروهای ایرانی و نیروهای مورد حمایت ایران در نزدیکی این پایگاه سنگر دارند.
افغانستان: ۱۴۰۰۰ نیرو
افغانستان به عنوان مامن نزدیک به ۱۴ هزار نیروی آمریکایی میتواند یکی از اهدف ایران برای ضربه زدن به آمریکا باشد. گروه بحرانهای بین المللی در این باره نیز هشدار داده است. در ماه نوامبر ترامپ بازدید غیر منتظرهای از پایگاه هوایی بگرام در افغانستان داشت.
کویت: ۱۳۰۰۰ نیرو
بر اساس برۀوردهای سرویس تحقیقات کنگره آمریکا تعداد پرسنل آمریکایی در سراسر پایگاههایی که در بغداد است به چیزی حدود ۱۳ هزار تن میرسد. دو کشور در سال ۱۹۹۱ در جریان جنگ خلیج فارس توافق همکاریهای دفاعی امضا کردهاند.
ریاست ستاد ارتش کویت اخیرا قاطعانه استفاده از پایگاههای نظامی این کشور برای انجام هر گونه حمله در یکی از کشورهای همسایه را تکذیب کرد.
پیشتر عصائب أهل الحق عراق اعلام کرده بود هواپیمای آمریکایی که عامل شهادت سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس و دیگر نیروهای عراقی و ایرانی در بغداد بود از کویت بلند شده بود.
اردن: ۳۰۰۰ نیرو
اردن که با عراق، سوریه، فلسطین و عربستان هم مرز است محل استقرار پایگاه هوایی موفق السلطی آمریکاست که یکی از مهمترین پایگاهها در مبارزه با داعش محسوب میشد و بسیاری از صنایع پیچیده و به روز آمریکا در این پایگاه انبار شده است. در نوامبر ۲۰۱۶ سه سرباز آمریکایی توسط یکی از گروهبانهای نیروی هوایی اردن در یک تیراندازی در پایگاه هوایی ملک فیصل جان خود را از دست دادند.
عربستان سعودی: ۳۰۰۰ هزار نیرو
در ماه اکتبر آمریکا اعلام کرد با تشدید تنشها با ایران نیروهای بیشتری را راهی عربستان سعودی خواهد کرد. عربستان و ایران رقیب سیاسی یکدیگر در منطقهاند و روابط دیپلماتیک آنها در پی حمله معترضات ایرانی به سفارت این کشور مدتهاست که قطع شده است. دو کشور درگیر جنگ نیابتی در یمن اند و واشنگتن ایران را مقصر حمله به تاسیسات نفتی این کشور در چند ماه گذشته میداند. ادعایی که از سوی ایران رد شده است.
در فاصله چند ساعت پس از حمله پهپادهای آمریکایی به اتومبیل حامل قاسم سلیمانی، یک مقام سعودی به خبرگزاری «واس» عربستان گفته بود که «عربستان اتفاقات اخیر عراق را دنبال میکند؛ اتفاقاتی که در نتیجه تشدید تنشها و فعالیتهای تروریستی که بارها این کشور نسبت به پیامدهای آن هشدار داده بود رخ داد.» این مقام سعودی تاکید کرد که «در سایه تحولات به وجود آمده عربستان خواهان خویشتنداری است.»
فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان، پس از ترور سلیمانی وضعیت منطقه خاورمیانه را «بسیار خطرناک» توصیف کرد و گفت که «عربستان نمیخواهد شاهد تشدید تنش در منطقه در این برهه خطرناک باشد.»
وزیر خارجه عربستان سعودی همچنین ابراز امیدواری کرده که «تمام طرفها در مسیر برداشتن گامها و اقدامات لازم برای جلوگیری از تنش بیشتر و هر گونه اقدام تحریک آمیز به گفته خود حرکت کنند.»
روزهای اخباری مبنی بر مذاکرات عربستان و آمریکا نیز به گوش میرسد که همگی حاکی از نگرانی عربستان برای حمله انتقامجویانه ایران به این کشور است.
بحرین: بیش از ۷۰۰۰ هزار نیرو
بحرین میزبان پایگاه دریای آمریکا موسوم به ستون پنجم نیروهای دریایی این کشور است که چندین هزار پرسنل را در خود جای داده است. این کشور جزیرهای به عربستان سعودی نزدیک است و از مواضع تند و تهاجمی آمریکا علیه ایران حمایت میکند. بحران در سال ۲۰۱۱ شاهد خیزش شیعیان بود و روابطش از آن زمان به بعد با ایران دچار چالش شده است.
عمان: نزدیک به ۶۰۰ نیرو
عمان نیز میزبان چند صد نیروی آمریکایی است. این کشور در ماه مارس توافقی مبنی بر پذیرش حق استفاده هواپیماها و جنگندههای آمریکایی از بنادر عمان به عنوان پایگاه هوایی با این کشور به امضا رساند.
از همه اینها مهمتر اینکه عمان در کنار تنگه هرمز بزرگترین آبراه عبور نفت قرار گرفته است. از زمان خروج آمریکا از برجام تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران تشدید شده و تنگه هرمز به منطقهای استراتژیک برای ایران تبدیل شده است. ایران بارها تهدید کرده تنگه هرمز را در صورت قطع فروش نفت خواهد بست. آمریکا ایران را به خرابکاری علیه کشتیها و نفت کشهایی که از این تنگه عبور میکنند متهم کرده و ایران این اتهام را رد میکند.
روزهای گذشته اخباری مبنی بر تلاش عمان برای میانجیگری میان ایران و آمریکا به گوش رسید و گفته شد یک هیات عمانی به ایران سفر کرده و در حالی که با هیچ یک از مقامات ایرانی دیدار نداشته، دست خالی کشور را ترک کرده است. این خبر توسط عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران رد شد.
امارات متحده عربی: ۵۰۰۰ نیرو
امارات دیگر کشور در نزدیکی تنگه هرمز است. این کشور میزبان ۵۰۰۰ نیروی آمریکایی است و به طور سنتی در بلوک آمریکا و عربستان علیه ایران اقدام کرده است. اما افزایش تنشها در منطقه منچر به تغییراتی در مواضع این کشور شده و اخیرا خبرهایی مبنی بر تلاش امارات برای کاهش تنشها با ایران به گوش رسیده است. اوایل تابستان امسال نشست امنیت دریایی میان مقامات ایران و امارات برگزار شد و در پی آن خبرهایی درباره بازشدن فضای تجارت با این کشور منتشر شد. همزمان امارات نیروهای خود را از یمن فراخواند.
قطر: ۱۳۰۰ نیرو
قطر محل قرار گرفتن پایگاه هوایی العدید است، که بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه است. در سال ۲۰۱۸ قطر اعلام کرد ۱.۸ میلیارد دلار برای به روز سازی این پایگاه هزینه خواهد کرد.
ترکیه: ۲۵۰۰ نیرو
ترکیه یکی از اعضای ناتو و میزبان پایگاه هوایی اینجرلیک آمریکاست. حدود ۲۵۰۰ خدمه نظامی نیروی هوایی آمریکا و وابستگانشان در پایگاه هوایی اینجرلیک مستقر هستند
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط