تاریخ انتشار: ۲۱:۵۸ - ۲۹ تير ۱۳۹۹

با وجود توافق چین و ایران، چرا اسرائیل هنوز با پکن همکاری می‌کند؟

اسرائیل در حالی مشغول همکاری با چین است که می‌داند این کشور در حال امضای توافقی با دشمن شماره یک‌اش یعنی جمهوری اسلامی ایران است.

 توافق چین و ایران

رویداد۲۴  یاکوو کاتز در جروسالم پست نوشت: در اواخر ماه اوت تنها طی شش هفته، تعدادی از شرکت‌های بین‌المللی فعال در حوزه ساخت و ساز، پیشنهادات خود را برای مناقصه تقریبا ۱۵ میلیاردی به منظور ساخت خطوط راه آهن تل آویو ارائه دادند.

 این یکی از بزرگترین پروژه‌های زیرساختی در تاریخ اسرائیل است که به منظور اتصال بخش‌هایی از «گوش دان» به تل آویو قرار است اجرا شود. سه گروه از شش گروه حاضر در مناقصه شرکت‌های چینی هستند. نکته قابل ذکر اینکه هر سه این شرکت‌های چینی مالکیت‌شان در اختیار دولت این کشور است.
بیشتر بخوانید: توضیحات سفیر اسبق ایران در چین و روسیه درباره سند ۲۵ ساله ایران و چین + فیلم
اما، چرا این موضوع مهم است؟ زیرا روزنامه نیویورک تایمز فاش کرد که چین و ایران بی سر و صدا در حال ترسیم خطوط یک توافق اقتصادی و امنیتی هستند. براساس این توافق قرار است پکن میلیارد‌ها دلار در پروژه‌های زیرساختی ایران سرمایه گذاری کند. قرار بر آن شده این سرمایه‌گذاری‌ها طی ۲۵ سال گسترش یافته و در نهایت به ۴۰۰ میلیارد دلار برسد.

به عبارت دیگر، اسرائیل در حالی مشغول همکاری با چین است که می‌داند این کشور در حال امضای توافقی با دشمن شماره یک‌اش یعنی جمهوری اسلامی ایران است. اسرائیل از یک طرف دست به عملیات‌هایی پنهان علیه ایران می‌زند و از سوی دیگر میلیارد‌ها دلار در اختیار پکن قرار می‌دهد تا این کشور این پول‌ها را در ایران هزینه کند.

سی آرآرسی (CRRC) یکی از گروه‌های شرکت کننده در مناقصه، یک شرکت دولتی چینی است که چند سال پیش برنده مناقصه‌ای برای تامین واگن‌های قطار به ارزش ۱.۲ میلیارد شد. این شرکت قبلاً در ایران هم فعالیت می‌کرد و چند سال پیش، قرارداد‌های گسترده‌ای را در زمینه ساخت واگن‌های مترو با تهران امضا کرد.

گروه دیگری به نام سی‌آر‌ای‌سی (CREC)، بزرگترین شرکت ساختمانی چین است. چند هفته پیش، مهندسی چینی هاربر با یک شریک اسرائیلی برای خرید نیروگاه آلون طارور، اولین نیروگاه برق شرکت اسرائیل الکتریک به توافق رسید. اسرائیل الکتریک شرکتی خصوصی است که اخیرا در مناقصه‌ای با ارزش ۱.۹ میلیارد به پیروزی رسید.

هر دوی این شرکت‌های چینی نیز در ایران فعالیت می‌کنند. به عنوان مثال همین حالا سی‌آر‌ای‌سی در حال ساخت پروژه راه آهن تهران - اصفهان است.

همین هفته گذشته، شرکت‌های ساختمانی اسرائیل متوجه شدند که سیستم انتقال انبوه متروپولیتن به عنوان مسئول طراحی و ساخت سیستم زیرساختی تل آویو قراردادی را با یک شرکت چینی برای ساختن یک پل در مرکز تل آویو به امضا رسانده است، پروژه‌ای که می‌توانست توسط یک شرکت ساختمانی اسرائیلی انجام شود، اما در نهایت به چین واگذار شد.

همه این اتفاقات از سوی واشنگتن رصد می‌شود، جایی که دولت ترامپ پس از هر توافق جدید اسرائیل با چین آه و افسوس می‌خورد.

گزارش‌ها مبنی بر این که چین اکنون در حال توافق استراتژیک با ایران است، می‌تواند شرایط را پیچیده‌تر کند. تصور این موضوع سخت نیست که اگر یکی از گروه‌های چینی برنده مناقصه بعدی در تل آویو شود، بخشی از ۱۵ میلیارد پرداختی اسرائیل به سادگی از حساب بانکی در پکن به تهران منتقل شود.



آیا این همان چیزی است که اسرائیل می‌خواهد؟



جواب این پرسش بایستی واضح باشد، اما متأسفانه این روز‌ها مثل خیلی از پرسش‌های دیگر پاسخی برای آن نیست. اهمیتی ندارد چه کسی در ماه نوامبر به قدرت می‌رسد، چه دونالد ترامپ و چه جو بایدن در صورت پیروزی در انتخابات به احتمال زیاد به دنبال قطع روابط اقتصادی متحدان خود با پکن باشند.

این خودش می‌تواند دلیلی کافی برای متوقف کردن استفاده یک کشور خارجی از زیرساخت‌های دولتی باشد.. این موضوع که چین و ایران با یکدیگر و اسرائیل با چین همکاری می‌کند نه برای آمریکا و منافع اقتصادی آن که برای امنیت ملی اسرائیل مهم است.



دولت کجاست؟



برای من، بزرگترین مشکل نتانیاهو دوری او از مردم و زندگی او در میان حلقه‌ای از محافظان است. وی پس از سال‌ها کار در سمت نخست‌وزیری همچنان اوضاع را از پشت دیوار می‌بیند.

این قطع ارتباط همان چیزی است که باعث شد نتانیاهو باور کند که در زمانی که نزدیک به یک میلیون شهروند از کار بیکارند، می‌تواند روز‌ها در کنست سپری کند و به دنبال اخذ مالیات‌های میلیون دلاری باشد. این قطع ارتباط همان چیزی است که امروز باعث شده تا محاکمه وی از روز یکشنبه دوباره از سر گرفته شود.

امروز نتانیاهو به عنوان یکی از بزرگترین رهبران اسرائیل در تاریخ رو به افول است، کسی که در اوایل دهه ۲۰۰۰ اقتصاد را به مسیر اصلی خود برگردانده بود. نتانیاهو طی این سال‌ها روابط دیپلماتیک اسرائیل را با آسیا، آفریقا و خلیج فارس بهبود بخشید. او کمک کرد اسرائیل به یک قدرت مستقل در حوزه انرژی تبدیل شود.

درعوض، وقتی دوره وی پایان یابد یا پس از آنکه بنی گانتز در ماه نوامبر سال ۲۰۲۱ ریاست جمهوری را به دست گیرد هیچ کس در حزب لیکود یا آبی و سفید دیگر او را باور ندارد. فساد مالی و رشوه خواری و از همه مهمتر، سوء مدیریت کنونی در بحران کرونا همه از نقاط ضعف مشهود نتانیاهو است. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که امروز مقبولیت نتانیاهو کمتر از همیشه است. به عنوان مثال، نتانیاهو باید توضیح دهد که چرا برای هر ۳۰۰ هزار نفر در اسرائیل فقط یک ردیاب اپیدمیولوژیک وجود دارد، در آلمان این میزان ۱ در هر ۴۰۰۰ نفر است.

نتانیاهو و اطرافیان‌اش به دنبال منحرف کردن توجهات از مشکلات و اتهامات علیه وی هستند. نتانیاهو محاکمه شده است؟ سوال اصلی در امروز اسرائیل دیگر این نیست که آیا شما از نتانیاهو حمایت می‌کنید یا خیر بلکه توجهات بر سر چگونه مقابله با یک بیماری همه‌گیر است. متأسفانه، در حال حاضر هیچ کس نمی‌داند که برای مقابله با همه‌گیری ویروس کرونا چه باید کرد.
منبع: انتخاب
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما