اوضاع کارگران خوب نیست/ ماجرای خودسوزی کارگر ساختمانی در کرمانشاه چه بود؟
رویداد۲۴ شادی مکی: روز سهشنبه ۲۷ آبان یک کارگر کرمانشاهی در برابر ساختمان انجمن کارگران ساختمانی این شهر اقدام به خودسوزی کرد و ساعاتی بعد از انتقال به بیمارستان جان سپرد. گفته میشود علت خودسوزی این فرد که حدودا ۴۰ سال سن داشته است مشکلات معیشتی و مسائل مرتبط با بیمه بوده است.
به گفته ایمان بیوس مدیرکل تامین اجتماعی استان کرمانشاه فرد مذکور برای تمدید بیمه خود به عنوان کارگر ساختمانی به انجمن کارگران ساختمانی استان مراجعه و تقاضای تمدید عضویت میکند که کارشناسان این انجمن در بازرسی از محل کار معرفی شده، وی را با لباس مکانیکی خودرو میبینند و با همین دلیل با تمدید درخواست وی (بیمه کارگری) مخالفت میکنند. او به منظور رسیدگی به درخواستش روز بعد به انجمن مراجعه و پس از جدال لفظی با منشی، تهدید به خودسوزی میکند.
مسئولان اداره کار کرمانشاه نیز اعلام کردهاند که آنچه در رسانهها منتشر شده مبنی بر اینکه این فرد بیمه بیکاری نداشته است صحت نداشته و بیمه او تا بهمن سال امسال اعتبار دارد.
به گزارش رویداد۲۴ برای پیگیری خودسوزی این فرد کمیتهای ویژه در استانداری کرمانشاه تشکیل شده و استاندار وعده داده است که ضمن دلجویی از خانواده این کارگر، مقصران حادثه شناسایی و با خاطیان برخورد میشود.
یکی از موارد تعجببرانگیز آن بود که چرا این فرد همان دفعه اول بعد از مراجعه به انجمن اقدام به خودسوزی کرد در حالیکه میتوانست نسبت به عدم تایید خود به عنوان کارگر ساختمانی اعتراض کند. پاسخ به این سوال را شاید باید در فشار روانی بررسی کرد که حاصل مسائل خاص زندگی او بوده است، مسائلی که با گفتههای مسئولان استانی مغایرتهایی دارد.
آنطور که رویداد۲۴ از طریق برخی از کانالهای محلی کسب اطلاع کرده است همسر و مادر این فرد دارای بیماری سرطان هستند. بخش اعظمی از هزینههای سنگین درمانی این دو که ماهانه بالغ بر دوازده میلیون تومان میشده طی ماههای گذشته از طریق بیمه جبران شده است تا اینکه به یکباره بیمه خدمات به این دو زن سرطانی را قطع کرده و پیگیری این مرد جهت رفع مشکلات هم به نتیجهای نمیرسد.
برخی از اخبار حکایت از آن دارند که این مرد جوان به جز کارگر ساختمانی کفاش دورهگرد هم بوده است و برخی هم میگویند این فرد در کنار کار ساختمانی، اقدام به مکانیکی میکرده است. به هرحال هر چه هست امروز این فرد زنده نیست و عزیزان بیمار او هم قطعا شرایط ناگواری را طی میکنند.
به نام کارگر ساختمانی به کام سایر اصناف
فردی که نمیخواهد نام او فاش شود درباره این ماجرا به رویداد۲۴ میگوید: گویا این فرد کارگر ساختمانی بوده و تحت بیمه کارگران ساختمانی قرار داشته است. از طرف دیگر انجمن صنفی کارگران ساختمانی به صورت ادواری بازرسی انجام میدهند که آیا افرادی که تحت پوشش این بیمه قرار دارند واقعا تحت پوشش بیمه هستند یا نه.
وی ادامه میدهد: ظاهرا بازرسی که درخصوص این فرد انجام میدهند به این نتیجه میرسند که او مکانیک است نه کارگر ساختمانی و به او اطلاع میدهند که شما کارگر ساختمانی نیستی، اما تحت پوشش این بیمه قرار دارید. این فرد به انجمن صنفی مراجعه میکند، اما بعد از خروج از دفتر انجمن خودسوزی میکند که هنوز کسی علت آن را نمیداند.
این فرد عنوان میکند: کارگران ساختمانی از محل یارانه دولت استفاده میکنند که مشمول بیمه تامین اجتماعی شوند، اما متاسفانه اقشار دیگری هم خود را تحت پوشش این بیمه در میآورند ۳ سال پیش بررسیهای انجام شده نشان داد که ۵۲ هزار نفر که کارگر ساختمانی نبودند خود را به عنوان کارگر ساختمانی معرفی کرده و تحت پوشش این بیمه قرار گرفته بودند. پزشک، صراف، انبوه ساز و خلاصه افراد بسیار متمول از این بیمه به نام کارگر ساختمانی استفاده کرده بودند.
او میگوید: بازرسیهای ادواری به این منظور صورت میگیرد که مشخص شود آیا افرادی که ثبت نام کرده و درخواست بیمه کارگر ساختمانی کردهاند واقعا کارگر این حوزه هستند یا نه و اگر کارگر ساختمانی نباشند طبیعتا از لیست بیمه خارج خواهند شد.
سختگیریهای جدید برای کارگران ساختمانی
اکبر شوکت نماینده کارگران در هیات امنای سازمان تامین اجتماعی کشور نیز دراین باره به رویداد ۲۴ میگوید: به گفته بازرس وقتی به آدرس محل کاری که این شخص میدهد مراجعه میکند او را پیدا نمیکند، این فرد نیم ساعت یا ۴۰ دقیقه بعد سرکار میرود فردای روز بازرسی یعنی ۲۷ آبان ایشان به دفتر انجمن مراجعه کرده و متوجه میشود که عدم تایید خورده است. این فرد البته مشکلات دیگری هم داشته است، اما در نهایت اقدام به خودسوزی میکند.
وی ادامه میدهد: ما تنها به این گفتهها استناد نکردیم و از اداره کار استان و کانون استان خواستیم که این موضوع را دنبال کنند تا به اصل ماجرا پی ببریم.
نماینده کارگران در هیات امنای سازمان تامین اجتماعی کشور با تاکید بر نامناسب بودن شرایط کارگران ساختمانی میگوید: این افراد به لحاظ روحی و روانی هم تحت فشار هستند. از یک سو اوضاع کاری بسیار بد است و از سوی دیگر شرایط کرونا ایجاد شده است. از سوی دیگر بخشنامههایی درخصوص بیمهپردازی صادر میکنند در حالیکه تنها امید این کارگران به بیمه است این مسائل شرایط را برای کارگران ساختمانی بدتر کرده و شرایط روحی و روانی آنها را به هم میریزد و دست به چنین اقداماتی میزنند.
وی با بیان اینکه مشکلات این شخص مربوط به مساله بیمه بوده است در کنار اینکه مشکلات دیگری نیز داشتهاند و ما شنیدهایم که یکی از اعضای خانواده وی بیمار بوده است، عنوان میکند: این مشکلات هم مزید برعلت شده است. این فرد باید روال را برای گرفتن تاییدیه طی میکرده است و دوباره درخواست بازرسی میداده است.
شوکت درباره روال بازرسیهای انجمن کارگران ساختمانی توضیح میدهد:دفاتر بیمه ما برای جلوگیری از سوءاستفاده و برای اینکه واقعا کارگران ساختمانی تحت پوشش قرار بگیرند اقدام به بازرسی میکنند گاهی بازرس مراجعه میکند به محل کار درخواست کننده و فرد سرکار خود حاضر نیست حالا ممکن است این فرد به دلایلی سرکار خود نبوده باشد در این شرایط فرد از سوی بازرسی عدم تایید میگیرد، اما برای جلوگیری از بروز اشتباه این فرد میتواند درخواست دوباره بزند. اما این فرد همین بار اول کنترل خود را از دست میدهد و خودسوزی میکند که علت آن باید مورد بررسی قرار گیرد.
بیشتر بخوانید:زندگی و مرگ تلخ صابر بهبودی به روایت نزدیکان/ چرا جوان رودباری در مقابل معدن شباب خودسوزی کرد؟
خودسوزی زن سرپرست خانوار در بندرعباس / ماموران شهرداری و مسکن آلونک او را ویران کردند + فیلم
وی خاطرنشان میکند: اینکه چرا برخی افراد بدون اینکه کارگر ساختمانی باشند برای این بیمه درخواست میدهند نیاز به بررسی دارد. قانون اساسی بر تامین اجتماعی برای همه افراد تاکید کرده است، اما برخی افراد توان اینکه ۳۰ روز کامل حق بیمه را بپردازند ندارند. فردی که درآمد ماهیانه وی ۳ میلیون تومان است نمیتواند ماهی ۸۰۰ هزار تومان به تامین اجتماعی پرداخت کند. دولت بخشی از درآمد خود را به این بخش تخصیص دهد تا شرایط برخورداری از تامین اجتماعی برای همه مردم فراهم شود. نه اینکه فردی که مادر و همسرش بیمار است، مستاجر است و درآمد کافی ندارند با دیدن یک بیمه ارزان قیمت از آن استفاده کند بدون اینکه فکر کند این کار آیا ایراد شرعی یا قانونی دارد یا خیر یا اینکه این بیمه متعلق به سایر صنوف است.
نماینده کارگران در هیات امنای سازمان تامین اجتماعی عنوان میکند: درباره این فرد هنوز هیچ چیز مشخص نیست و ما مبنا را میگذاریم که او کارگر ساختمانی بوده است و تا آذر یا دی همچنان بیمه وی معتبر بوده است و اگر هم مشخص شود که کارگر ساختمانی نبوده باید مبنا را بر این بگذاریم که به تازگی تغییر شغل داده است. طبق قانون تامین اجتماعی در یک سال اخیر، شخص اگر در ۱۰ سال منجر به حادثه منجر به فوت اگر یک سال سابقه بیمه داشته باشد و در یک سال اخیر ۳ ماه سابقه بیمه داشته باشد خانواده وی میتوانند از مزایای تامین اجتماعی استفاده کنند. از آنجاییکه بیمه این فرد همچنان فعال بوده است مشکلی برای خانواده وی از این نظر ایجاد نمیشود.
وی تصریح میکند: گاهی دفاتر انجمنهای صنفی را در موضوع بیمه تحت فشار زیادی قرار میدهند، مثلا اخیرا بخشنامهای صادر شده که اگر افراد ۳ ماه حق بیمه خود را پرداخت نکنند بیمهشان قطع شود. این وضعیت نامناسب نیست ما از سالاری خواستهایم که این بخشنامه را لغو کند. زیرا اگر این بخشنامه ادامه یابد ظرف چند ماه آینده نیمی از کارگران ساختمانی قطع بیمه میشوند. زیرا کارگران ساختمانی خودشان حق بیمه را مستقیم به تامین اجتماعی پرداخت میکند که حدودا ماهی ۱۷۰ هزار تومان است. درحالیکه قبلا اگر کارگری به مدت ۶ ماه حق بیمه خود را پرداخت نکرد بیمه او به حالت تعلیق دربیاید نه اینکه قطع شود. اگر فرد بعد از مدتی بیش از ۶ ماه مراجعه میکرد بازرسی انجام شده و اگر مشخص میشد که وی کارگر ساختمانی است بدهی گذشته را همراه با جریمهای ۲ درصدی از وی دریافت میکردند و به این صورت کارگر میتوانست بیمه خود را دریافت کند.
شوکت اضافه میکند: در حال حاضر بسیاری از کارگران ساختمانی به دلایلی مانند حوادث، بیماری یا بیکاری برای مدتی توان پرداخت حق بیمه خود را ندارند. چنین بخشنامهای ظالمانه است و دکتر سالاری هم قول پیگیری دادند و ما منتظر تصمیم ایشان هستیم.
به گزارش رویداد ۲۴ این اولین مورد اقدام به خودکشی کارگران نیست، حدود یک ماه پیش جوانی رودباری به دلیل بیکاری و عدم پذیرش از سوی شرکت معدن منطقه در مقابل این شرکت دست به خودسوزی زد، درحالیکه مسئولان منطقه سعی کردند او را فردی اوباش و دارای سوابق درگیریهای فیزیکی معرفی کنند، ادعاهایی که به تایید اهالی منطقه نرسید.
پیش از آن یعنی در خرداد ماه نیز یک کارگر حراستی در میدان نفتی یادآوران در محدوده چاه نفتی شماره ۱۹ خود را حلق آویز کرد علت این حادثه عدم پرداخت حقوق او عنوان شده بود، برخی نیز علت خودکشی او را رد درخواست مساعده ۵۰۰ هزار تومانی وی از سوی شرکت محل کارش عنوان کردند.
این موارد و موارد مشابهی که پیشتر رخ داده همگی نشان میدهند که وضعیت کارگران خوب نیست. مشکلات زندگی و فشارهای اقتصادی در کنار مشکلاتی که در محیط کار یا به سبب کار برای کارگران بیپشتوانه رخ میدهد به حدی است که با بروز هر مشکلی میتواند آنها را به پایان برساند. مواردی که هر بار رخ داده و جامعه را دچار اندوه و غم کرده است. هربار هم وعده پیگیری و دلجویی از خانواده قربانی داده شده، اما با گذشت زمان به فراموشی سپرده شده تا نوبت به نفر بعدی برسد.