تاریخ انتشار: ۰۸:۴۹ - ۱۷ آذر ۱۳۹۹
رویداد‌۲۴ گزارش می‌دهد؛

واکسن کرونای فایزر، مدرنا و آکسفورد در مرحله نهایی/ همه‌گیری به پایان می‌رسد؟

هر سه واکسن کرونای فایزر، مدرنا و آسترازنکا/آکسفورد به مرحله نهایی خود رسیده‌اند و تا چند هفته دیگر وارد فاز واکسیناسیون عمومی خواهند شد. اما چه کسانی در اولویت دریافت این واکسن قرار دارند و آیا افرادی که پیشتر کرونا گرفته‌اند نیز باید مجددا این واکسن را دریافت کنند؟
واکسن کرونا
رویداد۲۴ امیدهایی درباره پایان همه‌گیری کرونا پدیدار شده است. پس از بیش از یک سال از زمان آغاز شیوع ویروس کرونا در جهان و مرگ هزاران نفر در اثر ابتلا به این بیماری و مختل شدن روند زندگی، اکنون سه واکسن کرونا در مراحل پیش و پس از آزمایش انسانی، بازگشت به زندگی عادی را نوید می‌دهند. اما آیا پندمی کرونا به پایان می‌رسد؟ ماسک و فاصله‌گذاری اجتماعی را همچنان باید رعایت کنیم؟ و آیا افرادی که به کرونا مبتلا و بهبود یافته‌اند نیز باید این واکسن را دریافت کنند؟
 
هر سه واکسن کرونای پیشرو در جهان اعلام کرده‌اند که آزمایشاتشان با موفقیت همراه بوده و با درصد قابل ملاحظه‌ای می‌توانند از ابتلا به ویروس کرونا جلوگیری کنند. این واکسن‌ها هر کدام توسط کمپانی‌های مختلفی طی فرایندهای متعددی تولید شده‌اند: واکسن فایزر با همکاری شرکت آلمانی بایو ان تک، واکسن مدرنا در شرکت بایوتکنولوژی مدرنا با همکاری موسسه ملی مقابله با بیماری‌های آلرژیک و عفونی آمریکا و سومین واکسن توسط شرکت آسترازنکا با همکاری دانشگاه آکسفورد.

در این گزارش به سوالات پرتکرار درباره واکسن‌های کرونای غرب پاسخ داده‌ایم.

مرحله پس از کشف واکسن کرونا چیست؟

شرکت فایزر نهم نوامبر اعلام کرد که واکسنش با ۹۰ درصد تاثیرگذاری مرحله نهایی آزمایشات را طی کرده و روز ۲۰ نوامبر نیز این موفقیت رسما تایید و مجوز واکسیناسیون در شرایط اضطراری نیز اخذ شده است.
 
واکسن مدرنا در تاریخ ۱۶ نوامبر از موفقیت ۹۵ درصدی واکسنش خبر داد و روز ۳۰ نوامبر مجوز استفاده اضطراری از واکسن را دریافت کرد. شرکت آسترازنکا که با همکاری آکسفورد تحقیقات بر روی واکسن را آغاز کرده بود روز ۲۳ نوامبر اعلام کرد که واکسن تولید شده در این شرکت ۶۲ تا ۹۰ درصد موفقیت آمیز بوده، اما مجوز استفاده اضطراری از این واکسن هنوز داده نشده است.
 
مرحله بعد تایید سازمان غذا و داروی آمریکاست. کمیته‌ای از سوی این سازمان تشکیل خواهد شد و درباره چراغ سبز دادن به تولید گسترده این واکسن تصمیم‌گیری خواهد کرد.
 
اواسط دسامبر سازمان غدا و دارو آمریکا دست کم یک یا دو واکسن را تایید خواهد کرد. یکی تا دو روز بعد مراکز کنترل بیماری‌ها و کمیته مشورتی پیشگیری از بیماری‌ها درباره اینکه کدام گروه‌ها در آمریکا باید اول واکسینه شوند تصمیم خواهند گرفت.
 
اواخر سال میلادی ۲۰۲۰ نیز دولت آمریکا در نهایت ۴۰ میلیون دوز از واکسن مدرنا و فایزر را برای واکسیناسیون دست کم ۲۰ میلیون نفر تا پایان سال تهیه خواهد کرد.

افراد چه زمانی واکسن کرونا دریافت خواهند کرد؟

واشنگتن پست به این سوال پاسخ داده و گفته زمان واکسیناسیون آمریکایی‌ها بستگی به سن، شغل و وضعیت سلامتی آنها خواهد داشت. قرار است واکسن‌های کرونا از اواسط دسامبر ابتدا برای گروه‌های حساس توزیع شوند. پیش بینی‌ها نشان داده ۲۰۰ میلیون نفر عضو گروه پرخطرند که باید در اولویت قرار بگیرند، اما تا پایان سال میلادی تنها ۲۰ میلیون نفر آن‌ها واکسینه خواهند شد.

شغل افراد اهمیت زیادی دارد. اول از همه کادر درمان واکسینه خواهند شد. در مرحله بغد مشاغل حساس دیگری نظیر معلمان و کارکنان صنایع غذایی و از میان آن‌ها افراد مسن‌تر در صدر لیست قرار می‌گیرند.
 
در مورد آمریکایی‌ها گفته می‌شود افراد جوان و سالم تا ماه آپریل هم واکسن دریافت نخواهند کرد. کودکان در برنامه آزمایشات واکسن قرار ندارند و فایزر به تازگی طرح آزمایش واکسن بر روی کودکان زیر ۱۲ سال را آغاز کرده است.

چند دوز واکسن برای هر فرد مورد نیاز است؟

هر دو واکسن فایزر و مدرنا دو دوزی هستند. دو دوز فایزر به فاصله سه هفته زده می‌شود و دوز دوم مدرنا چهار هفته بعد از اولین واکسیناسیون باید تزریق شود.
 
واکسن آسترازنکا اکسفورد نیز دو دوزی است، اما آزمایشات این شرکت نشان داده زمانی که اولین دوز زده می‌شود ایمنی قابل توجهی ایجاد می‌شود و به همین دلیل برای دوز دوم می‌توان تا یک ماه صبر کرد.

آیا واکسن‌ کرونا قابل اعتماد است؟

هنوز هیچ یک از شرکت‌های تولید کننده واکسن داده‌های ایمنی‌شان را منتشر نکرده‌اند، اما بر اساس داده‌های منتشر شده تا این لحظه هیچ نگرانی جدی در مراحل آزمایش دیده نشده است. با این حال ایمنی واکسن‌ها باید بعد از واکسیناسیون به شدت رصد شود.
 
عوارض جانبی واکسن فایزر، درد در محل تزریق، تب، لرز و بدن درد عنوان شده است. مدرنا نیز در گزارش‌های منتشر شده‌اش اعلام کرده محل تزریق واکسن دردناک خواهد بود و فرد دریافت کننده واکسن تا چند روز بدن درد و سردرد خواهد داشت.

آیا کسانی که به کرونا مبتلا شده‌اند هم باید واکسن بزنند؟
 
هنوز معلوم نیست ایمنی ایجاد شده در اثر ابتلا به کرونا یا حتی واکسیناسیون تا چه مدت در بدن باقی می‌ماند. به طور معمول ابتلا به یک بیماری ایمنی بهتری نسبت به دریافت واکسن بیماری در بدن ایجاد می‌کند، اما نه همیشه. برای مثال واکسن کزاز ایمنی بیشتری نسبت به ابتلا به کزاز در سیستم ایمنی بدن ایجاد می‌کند.
 
در آزمایشات واکسن‌های تولید شده افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شده بودند نیز مورد آزمایش قرار گرفته‌اند، اما هنوز داده‌هایی مربوط به این قشر منتشر نشده است. قبل از نتیجه نهایی نیز کمیته پیشگیری از بیماری‌های عفونی و واگیردار هیچ توصیه در مورد واکسن زدن یا نزدن افرادی که قبلا مبتلا شده‌اند منتشر نکرده است.
 
آیا بعد از واکسیناسیون زندگی به روال سابق برمی‌گردد؟
 
فاصله‌گذاری اجتماعی بعد از واکسیناسیون هم باید ادامه داشته باشد. برخی کارشناسان بر این باورند که مردم باید همچنان ماسک بزنند و فاصله اجتماعی را رعایت کنند چرا که تعداد دوز واکسن‌های کرونا محدود است و برای ایجاد یک ایمنی جمعی زمان زیادی لازم است. به عقیده کارشناسان بازگشت روال زندگی به حالت عادی چندین ماه یا حتی بیشترطول می‌کشد.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما