قانون جدید بانک مرکزی و دردسر تازه سیستم بانکی!/ قانون ذینفع واحد چه بر سر تولیدکنندگان میآورد؟
رویداد۲۴ امید کاجیان: تصمیمات بانک مرکزی یکی پس از دیگری اقتصاد ایران را با مشکل مواجه میکند؛ چنانچه پیش از این ماجرای افزایش نرخ بهره بانکی، دردسر بزرگی به وجود آورد و در نهایت هم کسی برای حل مشکل اقدامی نکرد. در آن زمان روند اینگونه بود که در وضعیت رو به وخامت تولید که شرکتها از یک سو با اخذ تسهیلات بانکی و احتمال عدم توانایی در بازپرداخت سنگین وامها همواره با ریسک تعطیل شدن مواجه بودند و از سوی دیگر به دلیل نبود سرمایه در گردش مجبور به تعدیل نیرو و کاهش حجم تولید خود شدند، مشخص نشد که سود سپردهها در قانون افزایش نرخ بهره، از محل چه منابعی پرداخت میشود! این بار نیز در تصمیمی تازه «قانون ذینفع واحد» به دردسر جدید برای تولیدکنندگان تبدیل شده است.
یکی از اصلیترین وظایف تعریفشده برای بانکها، اعطای تسهیلات به متقاضیان دریافت آن از محل اعتبار سپردههایی است که در اختیار بانکها قرار داده شده است اما در این مسیر همواره این ریسک وجود دارد که افرادی که تسهیلات را دریافت میکنند آن را به موقع بازپرداخت نکرده یا به اصطلاح نکول کنند. این اتفاقات ریسک بانک را بالا برده و منجر به ناترازی حساب بانک خواهد شد. در همین راستا نظام بانکداری با تعیین قوانین و ضوابطی سعی میکند این ریسکها را به حداقل برساند. یکی از قوانینی که اجرایی میشود؛ قانون ذینفع واحد است.
بیشتر بخوانید: افزایش نرخ بهره، بیماری یا درمان؟/ پیامد سیاستهای بانک مرکزی چیست؟
قانون ذینفع واحد چیست؟
به گزارش رویداد۲۴ مطابق قانون ذینفع واحد، شخص حقیقی یا حقوقی بهطور مستقل یا دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی که بهواسطه برخورداری از روابط مالکیتی، مدیریتی، مالی، کنترلی یا به هر نحو دیگری میتوانند موسسه اعتباری را در معرض ریسک قرار دهند؛ به این ترتیب که مشکلات یکی از آنها بتواند به دیگری تسری یابد و منجر به عدم بازپرداخت یا ایفای به موقع تسهیلات یا تعهدات آنها شود، «ذینفع واحد» نامیده میشوند.
مطابق قانون، هر بانک در صورتی که نرخ «کفایت سرمایه» بالاتر از ۸ درصد داشته باشد، میتواند تا ۲۰ درصد سرمایه پایه خود را به یک ذینفع واحد تسهیلات بدهد. البته اگر نرخ کفایت سرمایه بانک کمتر از ۸ درصد باشد این تسهیلات به ۵ درصد سرمایه پایه هر بانک برای یک ذی نفع واحد کاهش خواهد یافت.
یوسف کاووسی کارشناس حوزه پولی و بانکی به رویداد۲۴ میگوید: این قانون برای کاهش ریسک بانک اجرایی میشود و هدف این است که اگر فردی در چند شرکت سهامدار باشد، نتواند با اتکا به هر کدام از شرکتها تسهیلات جداگانهای بگیرد. زیرا در این صورت ریسک بازپرداخت این تسهیلات برای بانک افزایش خواهد یافت. همچنین در صورتی که یکی از اعضای هیات مدیره بانک، در شرکتی سهامدار باشد؛ آن فرد هم ذینفع واحد محسوب میشود؛ به این دلیل که ارتباطی که آن فرد با بانک دارد، ممکن است منجر عدم بازپرداخت تسهیلات و نکول شود.
انتقادات تولید کنندگان به قانون ذینفع واحد
تولیدکنندگان معتقدند این قانون ایراداتی دارد که ادامه کار را برای آنها سخت کرده است؛ یک تولیدکننده به رویداد۲۴ میگوید: یکی از مشکلات اجرای این قانون این است که در صورتی که من سهامدار دو شرکت باشم، و در یک شرکت چک برگشتی داشته باشم، حساب شرکت دیگر هم بلوکه میشود و فعالیت دو مجموعه که با هم ارتباطی غیر از یک سهامدار مشترک دارند؛ متوقف میشود که خب این قانون عمده شرکتهای کشور را با مشکل مواجه خواهد کرد.
همچنین برخی دیگر از تولیدکنندگان معتقدند در صورتی که شرکتهایی که یک فرد مشترک در آنها سهامدار است در حوزههای متفاوتی فعالیت کنند؛ دیگر لزومی ندارد ریسکشان را به یکدیگر تسری دهیم. استدلال این افراد این است که، چون این کسبوکارها با یکدیگر متفاوت بوده و کالا و خدمات مختلفی را تولید و ارائه میکنند؛ ناتوانی در بازپرداخت تسهیلات توسط یکی ربطی به دیگری نداشته و نباید مانع پرداخت تسهیلات شود.
نکته مهم در این رابطه این است که از این دست قوانین در نظام بانکی ایران بسیار وجود دارد. قوانینی که با الگوبرداری از قوانین سایر کشورها اجرایی شده، اما نواقصی دارند و موانعی را بر سر راه تولید ایجاد کردند. تولیدکنندگان انتظار دارند این قوانین به شکلی بومیسازی شوند که کمترین آسیب را به تولید داخل وارد کنند؛ خصوصا در شرایطی که رشد اقتصادی کشور بیش از هر چیز در گرو افزایش سهم تولید در اقتصاد کشور است.
در بهمن ماه سال 1400 قرار بوده است هر بانک از پرداخت وام 50 تا 100 بدون ضامن خودداری کند و مسئول بانک را بر کنار کند ولی متاسفانه تاکنون خبری از برکنار مسئولین بانک ها نیست چرا؟
مسئولین بانک ها به خوبی می دانند در کشورما قانون و عدالت وجود ندارد و به تخلف، عملکرد و رفتار بانک ها هیچ کس بررسی و رسیدگی نمی کند و به خاطر آن بخشنامه بانک مرکزی را در باره پرداخت وام 50 تا 100 میلیون تومانی بدون ضامن را عمل، اجرا و رعایت نکردند.
در 10 ماه و 14 روز گذشته بازنشستگان تامین اجتماعی نتوانستهاند وام 50 تا 100 میلیون تومانی بدون ضامن را دریافت کنند
و متاسفانه در این مدت 10 ماه و 14 روز است هیچ کسی هم پاسخگو و جوابگو نیست و نبوده است چرا؟
بازنشسته تأمین اجتماعی
بانکها به قوانین مصوب دولت، مجلس و بانک مرکزی عمل نمیکنند
بانکها برای پرداخت وام 50 الی 100 میلیون تومانی بدون ضامن از سال 1400 تاکنون پدر بازنشستگان تامین اجتماعی را در آوردهاند
بازنشسته تأمین اجتماعی
بازنشسته تأمین اجتماعی
پرداخت فوری وام 50 میلیون تومانی بدون ضامن در بانک رفاه + مدارک مورد نیاز/ باز هم 100 درصد دروغ بزرگی است
، این وام صرفا به افرادی تعلق میگیرد که حقوقبگیر و مستمری بگیر بانک رفاه هستند. پس برای ارائه مدارک کار شما راحت است. چون حتما در این بانک حساب دارید و قبلا یک مرتبه موقع افتتاح حساب، مدارک مورد نیاز خود را به بانک تحویل دادهاید
دستور وزیر اقتصاد: مدیر بانکی وام بدون ضامن نداد بلافاصله برکنار شود
وزیر امور اقتصادی و دارایی:مردم به صورت برخط در سایت وزارت امور اقتصادی و دارایی میتوانند شکایات خود را ثبت کنند وام وام ۱۰۰ میلیونی وام بانکی وام بدون ضامن دریافت وام با کارت یارانه دریافت وام با سهام عدالت حذف ضامن بانکی برای وام حذف ضامن بانکی برای یارانهبگیران حذف ضامن وام های بانکی وام 50 میلیونی بدون ضامن
مشکلات وام بازنشستگان تامین اجتماعی تا کی ادامه دارد؟ | تکلیف وام 50 تا 100 میلیونی بدون ضامن کی مشخص می شود؟
چگونه وام 100 میلیونی بدون ضامن بگیریم؟ از بهمن ماه سال 1400 تاکنون هزاران بار هم اعتراض کرده ام ولی متاسفانه هیچ کسی هم پاسخگو و جوابگو نیست و نبوده است چرا؟
بانکها به قوانین مصوب دولت، مجلس و بانک مرکزی عمل نمیکنند
بانکها برای پرداخت وام 50 الی 100 میلیون تومانی بدون ضامن از سال 1400 تاکنون پدر بازنشستگان تامین اجتماعی را در آوردهاند.
بانکها از پرداخت تسهیلات وام 50 تا 100 میلیون تومانی بدون ضامن برای بازنشستگان تامین اجتماعی خودداری میکنند چرا؟
بازنشسته تأمین اجتماعی
پرداخت فوری وام 200 میلیون تومانی در بانک ملی + مدارک مورد نیاز/ باز هم 100 درصد فقط دروغ است
بانک ملی هم با توجه به بخشنامه بانک مرکزی پرداخت وام در قالب کارت اعتباری تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان به عموم افراد جامعه که واجد شرایط باشند را در دستور کار شعب خود در سراسر کشور قرار داده است.
مسئولین بانک ها هیچ کاری برای حل مشکلات مردم این منطقه نکردند
سخنگوی دولت همچنین یادآور شد از ابتدای بهمن تا پایان خرداد سال جاری ۳۱هزار ۲۴۵ تسهیلات بدون ضامن پرداخت شده و در سه ماهه نخست سال جاری بیش از یک میلیون فقره تسهیلات خُرد بدون ضامن به مبلغ ۴۱۴ هزار میلیارد ریال پرداخت شده است.
در پاسخ به علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت
و این در حالی است که بنده از بهمن ماه سال 1400 تاکنون بیش از 999 هزار بار در مورد پرداخت نکردن وام 50 تا 100 میلیون تومانی بدون ضامن توسط مسئولین بانک ها در رسانه های شکایت و اعتراض کرده ام ولی متاسفانه هیچ کسی هم بررسی و رسیدگی نکرده است چرا؟
و متاسفانه در این مدت 10 ماه و 22 روز کسی هم پاسخگو و جوابگو نیست و نبوده است چرا؟
بازنشسته تامین اجتماعی
وام 100 میلیونی بدون ضامن نگرفتیم چگونه اعتراض کنیم؟
و این در حالی است که در مورد شروع و آغاز وام بدون ضامن بیش از هزار بار در رسانه ها اعتراض کرده ایم ولی متاسفانه تاکنون هیچ کس هم اقدامی، پیگیری، بررسی و رسیدگی نکرده است چرا؟
وام 50 تا 100 میلیون تومانی بدون ضامن به کدام بازنشستگان تعلق میگیرد
کسی هم جوابگو نیست .جز دروغ ماچیزی از این مسئولین بانک ها ندیدیم.
بانکها به جای روانسازی پرداخت وام ودیعه مسکن به مستأجران، در راه اعطای این تسهیلات سنگاندازی میکنند که ضرورت دارد مسئولان اجازه ندهند مستأجرانی که مشکلات عدیدهای دارند، از نظر دریافت وام یاد شده هم در شرایط سختی قرار بگیرند.
مستأجر نیازمند وام ودیعه مسکن