ما به تاثیر منفی جنگ در اقتصاد واقف هستیم، اما چه میشود کرد؟ وقتی دشمن میزند باید جوابش را هم بگیرد
رویداد۲۴ | محمد آیتی: پس از حمله اکتبر ۲۰۲۴ ایران به اسراییل، با نام عملیاتی وعده صادق ۲ که به واسطه ترور اسماعیل هنیه در محل اقامتش در تهران و پس از شدتیافتن حملات اسراییل به هسته فرماندهی حزبالله لبنان صورت گرفت، هر آن احتمال حمله اسراییل به ایران میرود و از اینرو مقامات ایران بارها اعلام کردهاند که آماده هر نوع سناریویی هستند.
اینکه این پاسخهای رفت و برگشتی بین ایران و اسراییل تا چه زمانی میتواند ادامه داشته باشد و چقدر میتواند اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار دهد، پرسشهایی بود که در گفتوگو با عبدالوحید فیاضی، نماینده نور و محمودآباد مطرح شد. آقای فیاضی نامزد شورای ائتلاف انقلاب اسلامی (اصولگرا) برای انتخابات مجلس دوازدهم بوده است. او هماکنون عضو کمیسیون آموزش مجلس است.
در ادامه میتوانید مهمترین بخشهای این مصاحبه را بخوانید:
* هر آفندی یک پدافندی دارد. از اینرو اگر اسراییل حملهای علیه ایران صورت دهد، قطعاً باید پاسخ آن را از ما دریافت کند. اسراییل علیه ما و در دو مرحله کاری صورت داد و جوابهای آن را دریافت کرد، حال اگر تنبیه نشده باشد و در فکر حمله دیگری باشد، باید در مرحله بعدی توسط ایران، تنبیه سختتری شود.
* جوابهای ایران به اسراییل تا جایی باید ادامه داشته باشند که دشمن متوقف شود. از طرفی باید سیاستی را در پیش گرفت که این رفت و برگشتها خیلی فرآیند نابودی اسراییل را طولانی نکند.
* اگر اسراییل بخواهد مجدداً با ایران زورآزمایی کند، حتماً باید نوع حرکت و جواب ما به گونهای سخت باشد که دیگر آنها دنبال پاسخ دادن نباشند.
* برخی میپرسند یعنی در وعده صادق ۱ جواب ایران به گونهای قوی نبوده است که آنها دوباره پاسخ دادند و ما مجبور به عملیات وعده صادق ۲ شدیم؟ باید بگویم نوع پاسخهای ما، تدریجی بوده و هست. حملات جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به کنشهای نظامی اسراییل را تدریجی تلقی کنید، یعنی پلکانی است. شاید ایران در عملیات وعده صادق ۱، ۲۰ درصد توان خودش را به کار گرفت و این رویکرد کاملاً آگاهانه بوده است. ما تا امروز با برنامه ظاهر شدیم و هدف بازدارندگی دشمن است.
* اگر اسراییل حمله کرد باید واکنش ما سختتر ادامه داشته باشد و این روند را نمیتوان متوقف کرد. اساساً هیچگاه در برابر اسراییل نباید کوتاه آمد.
* یکی دیگر از سوالات و دغدغهها این است که این تقابلها، به اقتصاد لطمه میزند. به هر حال هر جنگی، پیامدهای اقتصادی دارد. اساساً جنگ برای از پا درآوردن فعالیتهای اقتصادی طرف مقابل است. به طور کلی، خبر جنگ به تنهایی تاثیر منفی در اقتصاد دارد. ما به این موضوع واقف هستیم، اما چه میشود کرد؟ وقتی دشمن میزند باید جوابش را هم بگیرد.
* اسراییل در جایگاهی نیست که بتواند در برابر توانمندی محور مقاومت بایستد. ممکن آنها ترورهایی انجام داده باشند، اما جریان محور مقاومت، رو به جلو است. از اینرو تصور میکنم اگر ایران در برابر اسراییل پاسخ محکمتری ندهد، ایران نیست.
* اگر ایران دو عملیات وعده صادق را انجام نمیداد، طرف مقابل برای ما حلوا میآورد؟ باز هم میگویم، جنگ بر اقتصاد لطمه میزند و بر این موضوع آگاه هستیم، ولی باید نقش بازدارندگی آن را مدنظر قرار داد. هر چقدر قویتر و هوشمندانهتر عمل کنیم، به نفعمان است و دیپلماسی و میدان است که هر دو باید با هم هماهنگ پیش برود.
عقل که نیست جان در عذاب است
کاش اینو تیتر می کردید که بدونیم طرف چطوری فکر میکنه
نماینده اکثر ملت می توان بود نه اینکه با رای ۸ درصد و ۳ درصد وارد مجلس شد.
چه می شود کرد؟
مثل ترکیه، عربستان، پاکستان، اردن، مصر، امارات و ... رفتار کنید از مردم فلسطین حمایت می کنند اما وارد جنگ با اسراییل نمی شوند.
چه می شود کرد؟
در قالب سازمان همکاری های اسلامی عمل کنید تشکیل جلسه دهید و اسرائیل را محکوم و منزوی کنید نه اینکه تنها کشوری باشید با حکومت اقلیت که به اسراییل حمله می کنید.
چه می شود کرد؟
بجای حوزه امنیتی و نظامی در حوزه اقتصادی از اسراییل پیشی بگیرید.
چه می شود کرد؟
طرح دو دولت اسرائیلی و فلسطینی را با اعراب جلو برد.
چه می شود کرد؟
در فضای رسانه تبلیغ کنید که نقش عربستان، کویت، قطر و اردن و مصر چیست وارد اتحاد با اعراب شد
چه می شود کرد؟
جنگ با اسراییل جنگ اعراب است نه جنگ ایران عاقلانه مثل زمان شاه از اعراب حمایت کنید خود کشورهای عربی با اسراییل بجنگند.
چه می شود کرد؟
می شود بجای اینکه صدای اقلیت حاکمیت باشید صدای اکثریت ملت باشید که خواهان رابطه دوستانه با امریکا و رفع خصومت با اسراییل هستند.
چه می شود کرد؟
بجای بودجه نظامی آمار کشتار جاده ای ایران را کاهش داد. در ۳ سال اخیر در ایران ۳۰ درصد بیش از غزه در جاده ها کشته شده اند.