پذیرش گسست، گام نخست حل مسائل اجتماعی کشور است
رویداد۲۴| در این دیدار، پس از توضیحات علی یعقوبی، مدیرعامل مؤسسه فرهنگی قدس درباره گامهای تحول این رسانه و بهویژه ارتقای روزنامه قدس در میان مطبوعات ایران، دکتر سیدعباس صالحی به پرسشهای خبرنگاران قدس درباره مسائل مختلف پاسخ گفت.
آقایان محمدی، معاون حقوقی و امور استانها و حسینپور، مدیرکل روابطعمومی وزارت فرهنگ و نیز مسگرانی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسانرضوی نیز در این بازدید حضور داشتد.
پذیرش گسستها و گسلها
وزیر فرهنگ ضمن ابراز خوشحالی از حضور در روزنامه قدس و تجدید دیدار با مدیران و روزنامهنگاران این رسانه، در پاسخ به پرسش خبرنگار قدس درباره وضعیت فرهنگی امروز جامعه و راههای درمان گسستهای اجتماعی گفت: این پرسش طبیعی است که بحثهای مفصلی را میطلبد اما نخستین نکته این است که بدانیم این گسستها و گسلهای اجتماعی وجود دارند و نخواهیم آنها را از ذهنمان حذف کنیم. علاوه بر اینکه پیمایشهای اجتماعی این گسستها را تأیید میکنند، در انتخابات ریاستجمهوری اخیر نیز نمود این گسستها را در قهر درصد مهمی از مردم با صندوقهای رأی دیدیم و بنابراین نمیتوان این واقعیت عینی را انکار کرد.
دکتر سیدعباس صالحی ادامه داد: راههای درمان این گسستها نیز سطوح مختلفی دارد که یکی از آنها همین شعاری است که رئیسجمهور از ابتدا مطرح کردند و البته تحقق آن کار سختی است. «وفاق» در میان عناصر مختلف حاکمیت بسیار سخت اما ضروری است، زیرا گاهی در این اختلافات که درون حاکمیت است، جامعه و مسائل حیاتی آن فراموش میشود. این اختلافات نیز گاهی اختلاف سلیقه یا عقیده است و گاهی منیتهای شخصی یا سیاسی موجب اختلاف شده، بنابراین مسائل اجتماعی مورد غفلت واقع میشوند.
وی درباره کارکردهای «وفاق» در راستای حل مسائل اجتماعی افزود: یکی از کارکردهای وفاق این است که توجه بیشتری به آنچه در بطن جامعه میگذرد و مسئلههای اجتماعی مردم داشته باشیم و از آنها غفلت نکنیم.
ضرورت ارتقای اخلاق در میان مسئولان
صالحی با بیان اینکه حاکمیت باید بداند مسائل مختلف اجتماعی انباشته شدهاند، بنابراین نباید به تعارضها یا اختلافات درونحاکمیتی دامن زد، دومین نکته در راستای حل گسستهای اجتماعی را این گونه توضیح داد: نظرسنجیهای اجتماعی نشان میدهند سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم به مسئولان کاهش یافته است که البته میتوان درباره شدت یا ضعف آن بحث کرد، اما همه پیمایشها بر اصل موضوع اتفاقنظر دارند.
وی راه درمان این بیاعتمادی را توجه مسئولان به اخلاق ازجمله صداقت و وفایبهعهد دانست و ادامه داد: اخلاق در میان مسئولان ما نزول جدی داشته و تولید بیاعتمادی کرده یا پرسشهای مهمی را در میان جامعه بهوجود آورده است؛ بنابراین یکی از راههایی که میتوان بهوسیله آن گسستهای اجتماعی را کم کرد و اعتماد اجتماعی را ارتقا داد این است که ما مسئولان ویژگیهای اخلاقی را در خود تقویت کنیم، مثل آقای پزشکیان که در جریان انتخابات و پس از آن در این راستا بهشخصه تلاش کردند و تا حدی هم توفیق داشتند.
فضیلت شنیدن
وزیر فرهنگ درباره سومین نکته در راستای حل گسستهای اجتماعی نیز گفت: مسئولان ما باید بیشتر بشنوند و کمتر حرف بزنند و باور داشته باشند که صندلی مسئولیت به آنها اقتدار و حق سخنگفتن نمیدهد. شنیدن سخنان اقشار مختلف مردم و کارشناسان تا حدود زیادی میتواند در کاهش گسستهای اجتماعی میان مردم و حاکمیت مؤثر باشد.
تفاوت امیدآفرینی با بزککردن امور
وی نکته چهارم در راستای ازمیانبردن گسلها در جامعه را انکارنکردن واقعیتهای سخت اجتماعی معرفی کرد و افزود: ما مسئولان گاه فکر میکنیم امیدآفرینی بهمعنای بزککردن امور است، درحالیکه مردم خیلی خوب میفهمند وقتی ما میخواهیم بزک کنیم در حقیقت به شعورشان توهین میکنیم.
صالحی با تأکید بر اینکه امیدآفرینی با بزک کردن متفاوت است، ادامه داد: مشکلاتی را که مردم حس میکنند هست، باید مسئولان نیز به وجود آنها اذعان کنند، زیرا اگر انکار و یا ظاهر امور را بزک کنند، همین کار به تعمیق گسستهای اجتماعی میان مردم و حاکمیت میانجامد.
اعتقاد به ضرورت مشارکت مردم
پنجمین نکته مهم در راستای حل مشکل گسست اجتماعی در کلام وزیر فرهنگ اینگونه تشریح شد: ما مسئولان باید بهطور واقعی همواره بدانیم که به مردم، به عقول مردم و به مشارکت مردم نیازمندیم و در این باره از تظاهر بپرهیزیم، یعنی وقتی با اصحاب فرهنگ، اصحاب اقتصاد یا هر گروه دیگری از مردم ارتباط برقرار میکنیم، بهطور واقعی اعتقاد داشته باشیم که به مشارکت عملی و نظری آنها برای حل مشکلات نیاز داریم.
وی خاطرنشان کرد: توجه به این نکات سبب پدیدآمدن حس همدلی میان مردم و مسئولان میشود و در نتیجه حس همگرایی را نیز پدید میآورد.
نقش وزارت فرهنگ در کنشگری فرهنگی
وزیر فرهنگ در بخش دیگری از سخنانش درباره نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تقویت کنشگری فرهنگی جامعه ایرانی گفت: اگرچه در ظاهر وزارت فرهنگ بیشتر نقش تنظیمگری فرهنگی را ایفا میکند و سیاستگذار فرهنگی یا کنشگر عالی حوزه فرهنگ نیست، اما نقش آن را نهتنها نمیتوان نادیده گرفت، بلکه این وزارتخانه در جاهایی بهشکل جدی میتواند مؤثر باشد که این تأثیر با عضویت وزیر فرهنگ در شوراهای عالی، قدرت رایزنی هم داخل دولت و هم در سطوح عالی حاکمیت و جامعه و بهطور کلی با گفتوگو برای کاهش اختلافها در عرصههای مختلف نمود مییابد. از این رو وزارت فرهنگ را در حقیقت نمیتوان فقط کارگزار تلقی کرد، اما شرایط لازم برای نتیجهبخشی این کنشگری فرهنگی در وزارت فرهنگ نیاز به مقومات دیگری دارد که مباحث مفصلتری را میطلبد.
پیگیری مشکلات صنفی روزنامهنگاران
حل مشکلات حوزه تأمین کاغذ برای رسانههای مکتوب و دیگر مشکلات صنف روزنامهنگاران، حل مشکلات حوزه مسکن خبرنگاران، ضرورت شفافیت فرایندها در سامانه مجوزها و ساماندهی حوزه تبلیغات از دیگر دغدغههای مطرحشده در دیدار با وزیر فرهنگ بود که دکتر سیدعباس صالحی به آنها پاسخ گفت و وعده پیگیری داد.