آمارهای عجیب و نگرانکننده ؛ دختران ایران رکورددار ترک تحصیل و ازدواج زودهنگام !
رویداد۲۴| هر انتقادی درباره حقوق زنان در ایران با این پاسخ مواجه میشود که در سالهای بعد از انقلاب، دختران بیشترین آمار ورودی به دانشگاه را داشتهاند، در حوزههای مختلف شاغل شده و بعضا در سطح مدیریت کلان نیز پست گرفتهاند.
قصد وارد شدن به لیست انتقادات و گلایههایی که در حوزه حقوق زنان وجود دارد را نداریم، چون حتما لیست بلند بالایی دارد، اما نگاهی به اخبار منتشر شده در روزهای اخیر نشان میدهد که وضعیت به طرز قابل تاملی در حال تغییر است. به نظر میرسد که با ادامه این رویه در سالهای آتی همین آمارهای ورود به دانشگاه یا زنان شاغل که سندی برای رعایت حقوق زنان شده است، هم در دست نماند!
شاهدش اینکه سید محمد بطحایی، وزیر سابق آموزش و پرورش و رئیس سازمان امور اجتماعی کشور با اشاره به اینکه آمار ترک تحصیل در دانشآموزان دختر بیشتر است، گفته: «متأسفانه این عدد در میان دانشآموزان دختر عدد قابل توجهی است. این موضوع برای ما یک زنگ خطر است.»
موضوع دیگر، اما ازدواج زودهنگام همین دختران است. فاطمه موسوی ویایه، جامعهشناس و پژوهشگر حوزه مطالعات زنان و خانواده در مصاحبهای با فرارو با اشاره به اینکه سن قانونی ازدواج در ایران ۱۳ سال است، گفته: «ایران، یمن و چند کشور آفریقایی، پایینترین سن قانونی ازدواج در جهان را دارند. این روزها سیاستگذاران از افزایش جمعیت حمایت میکنند و کودکهمسری را به دلیل نرخ بالاتر فرزندآوری مقبول میدانند، اما افزایش جمعیت، نیازمند کودکهمسری نیست.»
افزایش ترک تحصیل دختران و افزایش ازدواج در سنین پایین سبب خواهد شد که زنان در ایران به مرور زمان و طی سالهای آتی از بازار کار دور شده، استقلال مالی خود را از دست بدهند.
عجیب نیست که با این دست فرمان در سالهای آتی شاهد افزایش زنانی باشیم که بعد از چندین سال زندگی مشترک به فکر طلاق میافتند و به دلایل مختلف از جمله عوامل اقتصادی و ...، بچه داشتن و مسائلی مثل این با مشکلات متعدد رو به رو خواهند.
در عین حال مدیریت در سطح میانی و کلان چهرهای به مراتب مردانه پیدا خواهد و کرد و حذف زنان از سطوح تصمیمگیری سبب ایجاد مشکلات بیشتر خواهد شد.
لازم به تاکید است که این رویه شاید به افزایش جمعیت و رفع دغدغههایی که در این زمینه وجود دارد کمک کند، اما با آسیبهای بسیاری همراه است. از جمله اینکه دختران ترک تحصیل کرده امروز، احتمالا مادران شایستهای برای نسل بعد نخواهند بود. بروز و ظهور تبعات این قضیه طول خواهد کشید، اما تا آن زمان هم با مشکلات دیگری مثل تهیه و تامین مسکن و معیشت جوانان خواهان ازدواج خواهیم بود.
وقتی من فوق لیسانس ۴۱ ساله با چشم گذاشتن و درس خوندن تو بهترین دانشگاه مدرک گرفتم و بیکارم و تو آزمون استخدامی هم جام یه نورچشمی بیسواد بدون مدرک میزارن ، دختران برای چی درس بخونن
تو این مملکت همه چی حق ۴ درصدی هاست