موسویان: برخی مراکز مطالعاتی آمریکا از دولتهای خارجی پول و دستور کار میگیرند
(VoiceItRadio) به بررسی چالشهای ایران و آمریکا در دوران ترامپ می پردازد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،مشروح گفتگو به شرح زیر است:
قبل از توافق هسته ای، ایران چقدر به بمب نزدیک بود، آیا ایران بمب هسته ای دارد؟
ایران بمب ندارد. آژانس بین المللی انرژی اتمی و شش قدرت جهانی مذاکره کننده با ایران اتفاق نظر دارند که ایران بمب ندارد. مذاکرات هسته ای ایران دوازده سال طول کشید. دراین مدت بیشترین بازرسی های تاریخ آژانس از یک عضو، نیز از برنامه هسته ای ایران صورت گرفت درحدی که میتوان گفت هیچ کشوری به اندازه ایران درامربازرسی ها با آژانس همکاری نکرده است. درطول این مدت آژانس بین المللی انرژی اتمی هر فصلی یک گزارش داد و در تمام گزارش ها تصریح شده که هیچ انحرافی هم به سمت ساخت سلاح هسته ای دربرنامه ایران مشاهده نشده است.
نهایتا و بعد از دوازده سال مذاکره، برجام حاصل شد. برجام سندی است حدود 170 صفحه که توسط حدود دویست تن از برجسته ترین دانشمندان اتمی قدرتهای جهانی درطول حداقل دوسال مذاکره تمام، حاصل شده که برجسته ترین سند تاریخ هسته ای جهان است زیرا شامل جامع ترین مکانیزم های شفافیت و بستن مسیر ساخت بمب هسته ای است. لذا برجام فراتر از موضوع هسته ای ایران، دستاوردی برای جامعه جهانی برای تحقق جهانی عاری از سلاح هسته ای است.
درست است که آژانس عدم انحراف برنامه هسته ای ایران به سمت ساخت سلاح هسته ای را تایید کرده است. اما گزارش های مستقلی می گوید که ایران دست از تلاش برای ساخت سلاح برنداشته، و تبادلات ایران با کره شمالی ادامه دارد. اخیرا هم سرویس اطلاعاتی آلمان گزارشی داد که ایران خریدهای مرتبط با ساخت سلاح را دنبال می کند.
اتهامات مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران (پی ام د) ابتدا توسط سرویس اطلاعاتی آمریکا مطرح شد. بعد از حصول توافق هسته ای و به منظور رفع این اتهام، توافقی بین ایران و آژانس به عمل آمد و دسترسی های لازم ازجمله بازرسی از سایت نظامی پارچین دراختیار آژانس قرارگرفت. آژانس هم ماهها رسیدگی و بازرسی ها را انجام داد و رسما صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران را تایید کرد و اتهام وجود ابعاد احتمالی نظامی دربرنامه هسته ای هم مرتفع شد. بعد از آن هم آژانس مستمرا بازرسی ها را ادامه و رسما هم تایید کرده که ایران کاملا به تعهدات خود عمل کرده. اخیرا سرویس اطلاعاتی آلمان ادعایی مطرح کرد. هم آژانس و هم ایران از دولت آلمان سند و دلیل خواستند و معلوم شد که هیچ سند معتبری ندارند. صرف ادعاهای پوچ قابل استناد نیستند و گزارش سرویس آلمان هم مثل آمریکا، دروغ و بی اساس بود.
معلوم است که سرویس ها ی اطلاعاتی منابع و اسناد خود را لو نمی دهند و اسناد نمیدهند .
آخرین گزارش آژانس چند روز پیش منتشر شد و تایید کرد که برنامه هسته ای ایران پاک است. آژانس مرجع مسئول قانونی وبین المللی است و نه سرویس های اطلاعاتی غربی.
مارک دووبیتز مدیر اجرایی
بنیاد دفاع از دموکراسی آمریکا اخیرا گفته که ایران تقلب کرده ، به تقلب
ادامه می دهد ، ترامپ نباید تحمل کند و باید ایران را تحریم کند.همان کاری
که درمورد آزمایش موشکی انجام داد.
حقیقت این است که اتهامات متقابل ایران و آمریکا 37 سال است که ادامه دارد. هر دو طرف می گویند که نباید به طرف مقابل اعتماد کرد. بعد از 37 سال با وجود اختلافات متعدد، برای اولین بار درسطح وزرای خارجه مذاکره مستقیم صورت گرفته و در چهارچوب برجام، یکی از اختلافات که بحرانی بین المللی هم بود، بطور مسالمت حل شد. حالا برجام ملاکی است که نشان خواهد داد کدامیک در ادعاهای گذشته درست می گفته اند و کدام قابل اعتماد هستند. آژانش بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل و شخص دبیرکل، جملگی تایید کرده اند که ایران به کلیه تعهداتش درقالب برجام عمل کرده است اما آمریکا درمورد اجرای تعهداش زیر سئوال است.
اما درمورد مارک دووبیتز مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی، ایشان وابسته به صهیونیست ها است و ازطرف آنها ارتزاق می شود. ضمن اینکه ایران و آمریکا هر دو ده ها اتهامات متعدد متقابل دارند. بحث ما در مورد برجام است و ملاک مقررات و نرمهای بین المللی هم نظریه آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
آمریکا بعد از برجام تحریم های علیه ایران اعمال کرده. ایران می گوید آمریکا برجام رانقض کرده چون طبق برجام آمریکا نباید مزاحم روابط اقتصادی ایران با سایرکشورها شود. بعد از تمدید تحریم ده ساله ایران(ایسا)، تهران موضوع را درکمیته مشترک برجام با قدرت های جهانی ،مطرح و دو عضو یعنی روسیه و چین پذیرفتند که آمریکا برجام را نقض کرده است. نهایتا اجماع حاصل نشد چون اروپایی ها اختلاف نظر داشتند و آمریکا هم نقض برجام را قبول نداشت. لذا حداقل این است که آمریکا ازطرف ایران و دو عضو شورای امنیت یعنی روسیه و چین متهم به نقض تعهد است. حالا اگر آمریکا بخواهد تحریم ها را تحت عناوین حقوق بشر و تروریسم گسترش دهند، بیش از گذشته زیر سئوال خواهد رفت.
بله درست است اما چین و روسیه ضد آمریکا بوده وقابل اعتماد نیستند. آنها از کره شمالی حمایت میکنند درحالیکه کره شمالی بمب هسته ای آزمایش کرده است.
اگر روسیه و چین حامی کره شمالی هستند که بمب هسته ای دارد، اروپا و آمریکا هم حامی اسراییل هستند که چهارصد بمب هسته ای دارد. اروپا و آمریکا حتی به اسراییل برای ساخت بمب اتم کمک کرده اند. کره شمالی و اسراییل هر دو بمب هسته ای دارند اما این ربطی به ایران ندارد.
ایران کشوری است که از اوایل دهه هفتاد میلادی، مبتکر عاری سازی خاورمیانه از بمب هسته ای بوده، درنیمه دهه نود میلادی، همراه با مصر طرح عاری سازی خاورمیانه از کل سلاح های کشتارجمعی را پیشنهاد داده است.در دوران تجاوز صدام، وقتی که آمریکا و اروپا به صدام برای بمباران شیمیایی ایران کمک کردند و بیش از صدهزار ایرانی را کشته و مجروح کردند، باز هم ایران بخاطر پایبندی به موازین دینی و انسانی، مقابله به مثل نکرد چون به کارگیری سلاح های کشتارجمعی را نسل کشی و ضد موازین اسلام می داند. لذا شما نباید ایران را با اسراییل و کره شمالی مقایسه کنید.
درست می گویید. اسراییل بمب اتمی دارد. اما اسراییل هیچگاه خواستار نابودی ایران نشده است. اسراییل با تهدید ایرانی مواجه است که مکررا خواهان نابودی اسراییل شده است.
اسراییل سالهاست که آمریکا را برای حمله نظامی به ایران تحت فشارقرار داده و پشت پرده تحریم ها و فشارها باهدف ساقط کردن ایران است.نتانیاهو هر شب و روز خواستار حمله به ایران است.
اسراییل ممکن است نتواند به ایران حمله کند چون ایران توان موشکی بالایی دارد. توافق کنیم که هیچ کس بمب هسته ای نمی خواهد. اما ایران با شعار مرگ بر اسراییل و نابودی اسراییل ممکن است هولوکاست هسته ای ایجاد کند. اسراییل بخاطر تهدیدات امنیتی و توان موشکی ایران، بمب هسته ای دارد.
اگر هیچ کس درمنطقه بمب هسته ای نمی خواهد که راه حل ساده است چون فقط یک کشور یعنی اسراییل درمنطقه بمب هسته ای دارد. اما اگر ملاک شما درتوجیه از بمب هسته ای اسراییل، تهدیدات امنیتی است، که باید ایران را به داشتن بمب هسته ای تشویق کنید چون نیروهای نظامی آمریکا در اطراف همه مرزهای ایران مستقرند که بزرگترین تهدید امنیتی است. ضمن اینکه دراطراف ایران هند و پاکستان و اسراییل بمب هسته ای دارند و آمریکا هم دراطراف مرزهای ایران سلاح هسته ای مستقر کرده است. لذا شما با این استدلالی که دارید پس باید به ایران فشار بیاورید که برای رفع تهدیدات امنیتی بزرگ فعلی خود، به بمب هسته ای مجهز شود.
درسال 1995 یک تینک تنک(مرکز مطالعاتی) روسی پیشنهاد کرد که روسیه باید تکنولوژی بمب هسته ای به ایران و کره شمالی بدهد. یک عضو کنگره آمریکا که در روابط با روسی فعال بوده، توانست سند مذکور را بدست آورد.
ده ها مرکز مطالعاتی درآمریکا هستند که صدها پیشنهاد میدهند. آیا ملاک پیشنهادات این مرکز است؟ سوابق مستند و واقعی بین المللی درمورد سیاست ایران درعاری سازی خاورمیانه ملاک است یا حرف یک تینک درچین و روسیه...
چین وروسیه قابل اعتماد نیستند.مراکز مطالعاتی در روسیه ازدولت دستور می گیرند اما درآمریکا این طور نیست.
در آمریکا هم خیلی ازمراکز مطالعاتی از دول خارجی پول میگیرند. این واقعیت پنهانی نیست. رسانه های آمریکا مثل نیویورک تایمز و واشینگتن پست افشاء کرده اند که برخی مراکز مطالعاتی در آمریکا ازعربستان و امارات پول می گیرند و لذا از دول خارجی دستور کار می گیرند.
تاثیر مستقیم سیاستهای ترامپ مثل فرمان منع ورود اتباع شش کشور ازجمله ایران، بر روابط ایران و آمریکا چیست؟
اولین موضوع اجرای بدون نقص برجام است که باید دید آیا آمریکا به تعهداتش پایبند خواهد بود یاخیر. تا اینجای کار که آمریکا رکورد خوبی درمورد اجرای برجام ندارد.
دوم اینکه بعد از انقلاب ایران تاکنون، مقامات آمریکا مستمرا مدعی بودند که با دولت ایران مشکل دارند نه با مردم ایران. مقامات آمریکا تاکید میکردند که مردم ایران از تاریخ و تمدن و فرهنگ تاریخی برجسته ای برخوردارند.
مجری: این حرف درستی است. چون من خودم هم در ایران بودم و اشاهد میهمان نوازی و برخورد گرم بودم.
هر آمریکایی که به ایران رفته، ازمیهمان نوازی ایرانی ها شوکه شده ضمن اینکه ازنزدیک با یک ایرانی آشنا شده که از زمین تا آسمان با ایرانی که دررسانه های آمریکا تبلیغ می کنند، متفاوت است. اما حالا بعد از چند دهه، فرمان ترامپ درمورد منع ورود ایرانی ها، نشان داده که آمریکا هم با دولت و هم با ملت ایران خصومت دارد و دوستی با ملت ایران هم یک دروغ بوده است. منع ورود یک ملت هشتاد میلیونی به اتهام تروریسم بد ترین کارممکن ودرحقیقت اعلام خصومت دولت آمریکا با ملت ایران است.
ترامپ یک ملت را مجازات میکند، آن هم ملت ایران که ازتمدن وتاریخ و فرهنگ چندهزار ساله برخوردار است و درهی چیک از حوادث تروریستی درآمریکا یا اروپا هم حتی یک ایرانی دخیل نبوده است. بلکه برعکس همه تروریست ها از اتباع کشورهای متحد خود آمریکا بوده اند. درآمریکا صدها هزار ایرانی زندگی می کنند. جامعه ایرانی درآمریکا از محترم ترین ها و موفق ترین هاست که خدمات بزرگی به پیشرفت آمریکا کرده است. فرمان ترامپ درحقیقت موجب قطع رفت وآمد خانواده های این افراد به آمریکا می شود.
موضوع بعدی تناقض این فرمان با برجام است. طبق برجام صادرات فرش و خاویار و خشکبار و صنایع دستی آزاد است. حالا این فرمان مانع میشود که یک تاجر ایرانی بتواند برای کار صادرات این اقلام به آمریکا بیاید.
چند سال پیش سه آمریکایی ازمرز عراق وارد شدند و محکوم به زندان شدند. اما اگر یک ایرانی غیر قانونی وارد آمریکا شود، ادراه مهاجرت او را برمیگرداند نه اینکه زندانی کند. فرمان منع ورود ایرانیها هم موجب زندانی کردن نمیشود. لذا بین رفتار آمریکا و ایران تفاوت است. ایران هم آمریکاییها را زندانی کرد و هم ازهرکدام حدود 500 هزار دلار جریمه گرفت. آمریکا با ورود غیرقانونی اتباع هیچ کشوری این کار را نمیکند. هزاران مکزیکی غیرقانونی وارد شدند اما با آنها اینگونه برخورد نشد.
ما در آمریکا هم ایرانی هایی داریم که در زندان هستند. ممکن است در ایران هم آمریکایی زندان برود. ما باید به قوانین و مقرات قانونی یکدیگر احترام گذاشته و دستگاه قظایی را زیر سئوال نبریم. شما نمی توانید بگویید آمریکایی ها در ایران هر کاری خواستند بکنند، غیر قانونی وارد شوند و یا مثلا اگر یک ایرانی را هم کشتند، نباید مجازات شده و به زندان بروند. این منطق بی ربطی است. منتهی درسال گذشته یک کمیته امنیتی مشترک دوکشور، موضوع زندانی های دوطرف را گفتگو و تعدادی زندانی ازسوی دو کشور آزاد شدند. اگر ترامپ مایل به حل مشکل زندانی هاست همین مسیر را باید طی کند.
دولت ایران چه نگاهی به ترامپ دارد؟
از نظر دولت ایران، عمل روسای جمهور آمریکا ملاک است نه حرف آنها. حالا مهم نیست اوباما رییس جمهور باشد یا ترامپ. ترامپ با تحریم و اقدامات خصمانه علیه ایران کار خود راآغاز کرد لذا طبیعی است که دید دولت ایران نسبت به ترامپ منفی باشد. مردم ایران هم نظرشان در مورد قانون منع ورود ترامپ درمورد اتباع ایرانی منفی است. لذا میتوان گفت که در ایران هم دولت و هم مردم نسبت به ترامپ دید منفی دارند.