لبنان در مسیر تغییر
رویداد۲۴-اینروزها سپهر سیاسی لبنان آبستن اتفاقی مهم است. پس از 9 سال این نخستین بار است که این کشور در حال برگزاری انتخابات پارلمانی است. امروز، بیش از 3 میلیون و 600 هزار نفری که برای رأی دادن در این انتخابات ثبتنام کردهاند، پای صندوقهای رأی خواهند آمد و از میان 583 نامزد، 128 تن را برای حضور در پارلمان کشورشان انتخاب میکنند. برای برخی لبنانیهای خارجنشین، از 27 آوریل فرصت رأی دادن فراهم بود. تقریباً بیش از 66 درصد از 12 هزار و 615 تن لبنانیای که در 6 کشور عربی (مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت، قطر و عمان) زندگی میکنند، برگههای رأی خود را به صندوق انداختهاند تا تاریخ کشور خود را حتی از راه دور هم که شده، بسازند. جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان در صفحه توئیتر خود نوشت: «من بسیار مفتخرم که شاهد حضور گسترده لبنانیهای خارجنشین در انتخابات کشورمان بودم. این نشانگر آغاز مسیری است که تا بازگشت تمام لبنانیها به خاک کشورشان پایان نمیپذیرد.» نتایج رأیگیری خارج پس از پایان رأیگیری امروز منتشر خواهد شد. میشل عون رئیسجمهوری لبنان خواسته برای تسهیل رأیگیری و حضور گسترده مردم از 4 تا 8 مه تعطیل عمومی شود. او در درخواست خود مطرح کرده که با این تعطیلی 4 روزه، مدارس تبدیل به پایگاههای رأیگیری خواهند شد. از سال 2009، لبنانیها دو بار شاهد سقوط دولتشان بودند؛ یک بار در سال 2011 و دومی در سال 2013. کرسی رئیسجمهوری از سال 2014 تا سال 2016 یعنی به مدت 29 ماه خالی مانده بود و چندین بار پارلمان آنها به مرز فروپاشی نزدیک شد. چنین شرایطی باعث تشدید اهمیت این دور از انتخابات پارلمان شده است.
نظام سیاسی کنونی لبنان در سال 1989 پس از 15 سال جنگ داخلی و با دخالت عربستان سعودی به وجود آمد. با شرایط مورد توافق، 128 صندلی میان مسلمانان و مسیحیان تقسیم شد و فرمول «میثاق وطنی» سال 1943 که به موجب آن رئیسجمهوری این کشور باید یک مسیحی مارونی، نخستوزیر مسلمان سنی و سخنگوی پارلمان مسلمان شیعی باشد، به اجرا درآمد. با ترور رفیق حریری، نخستوزیر لبنان در فوریه 2005 بر پیچیدگی اوضاع افزوده شد. مرگ حریری باعث به وجود آمدن جنبشی به نام انقلاب سدر شد که از دولت سوریه میخواست به 29 سال حضور نظامی خود در لبنان پایان دهد. پس از آن بود که میان دو طیف سیاسی حزبالله که مدافع سوریه بود و ائتلاف 14 مارس که حامی غرب و عربستان بود، جدایی افتاد. این انفصال، فضای سیاسی لبنان را بیش از همیشه دو قطبی کرد. این انتخابات در شرایطی برگزار میشود که مهمترین عناصر سیاسی لبنان به شرح زیر است:
پارلمان: در پارلمان لبنان برای حفظ توازن و تعادل نیروها، نیمی از صندلیها به نامزدهای مسلمان میرسد و نیم دیگر به نامزدهای مسیحی. این قانون از سال 2009 به تصویب رسید.
کابینه: کابینه کنونی که در دسامبر 2016 تشکیل شده، شامل سعد حریری در مقام نخستوزیر و 29 وزیر دیگر میشود.
رئیسجمهوری: فرمانده میشل عون از سال 2016 توانست بر صندلی ریاستجمهوری لبنان بنشیند. این صندلی به مدت 2 سال خالی بود. میشل سلیمان رئیسجمهوری سابق پس از پایان دوره ریاستجمهوریاش در سال 2014، این کرسی را ترک کرد.
نخستوزیری: سعد حریری تاکنون دو بار بهعنوان نخستوزیر وارد بازی سیاسی لبنان شده است. یک دوره از سال 2009 تا سال 2011 و دیگری از دسامبر 2016 تا کنون. سال گذشته طی رویدادی عجیب، حریری در ریاض استعفای خود را اعلام کرد و پس از چند روز که به کشور خود بازگشت این استعفا را پس گرفت. بسیاری از ناظران معتقدند آل سعود او را گروگان گرفته بود و حتی روزنامهای امریکایی مدعی شد که او طی این دوران بارها از مقامهای آل سعود سیلی خورده بود.
حزبالله در گردنه خطرناک توطئهها
انتخابات پارلمانی لبنان در حالی برگزار میشود که شرط عدالت و بیطرفی بارها و بارها زیر پا گذاشته شده است. از ماهها قبل تلاشها برای به حاشیه راندن حزبالله آغاز شده بود اما سید حسن نصرالله دبیرکل این حزب، با حضوری مقتدرانه از آرمانها و اهداف حزب خود دفاع کرد. این حزب، از ماههای پیش از آغاز تبلیغات انتخاباتی، هدف حملات سیاسی، روانی و مالی امریکا، عربستان سعودی و همپیمانانش در منطقه قرار گرفت تا سقف حضورش در پارلمان آتی کاهش یابد. به گزارش ایسنا، اتهام جدید کشورهای غربی و عربستان علیه حزبالله مبنی بر کمک تسلیحاتی به جبهه پولیساریو موج جدیدی از تبلیغات در منطقه بود که از یک سو حضور انتخاباتی حزبالله را هدف گرفت و از سوی دیگر بهدنبال ایجاد اجماع سیاسی عربی علیه حزبالله در آستانه انتخابات پارلمانی بود. حزبالله قدرتمندترین حزب سیاسی این کشور با وجود تمام این توطئهها تلاش میکند حضور سیاسی خود را ادامه دهد و در ائتلافی با جنبش امل، فهرستی به نام «امید و وفاداری» شامل نامزدهای هر دو جنبش به انتخابات راه پیدا کرده است. حزبالله تنها حزبی در لبنان است که با سلاح فعال و قدرتمند مقاومت توانسته بارها و بارها کشور را از گزند خطرات مختلف از جمله تروریسم نجات دهد. به گزارش «ایران» به نقل از پایگاه خبری نشنال، رهبران حزبالله به مردم قول دادهاند که طی این دور از رقابتها بر مسائل و مشکلات داخلی تمرکز کنند و در این میان به جمعیت شیعه که با تجربیات تبعیضآمیز زیادی دست و پنجه نرم میکنند، توجه درخوری کند.
سهم زنان در انتخابات پارلمانی
به گزارش «»، در کشوری که زنان تنها سه درصد از جمعیت نمایندگان پارلمان را تشکیل میدهند، رکورد 86 زن نامزد انتخابات برای تصاحب صندلی 128 تایی پارلمان لبنان خود اتفاق
قابل توجهی است. از تعداد 976 نمایندهای که برای حضور در انتخابات 6 مه ثبتنام کردهاند، 111 تن، زن هستند. وقتی این تعداد را با 12 زنی که در سال 2009 برای حضور در پارلمان نامزد شده بودند مقایسه کنید، متوجه میشوید که زنان خیز بلندی برای حضور در عرصه سیاسی کشورشان برداشتهاند. اما با انتشار فهرست نهایی نامزدها و مشخص شدن 583 نفر بهعنوان نامزد نهایی، 22 درصد از نامزدهای زن از فهرست جا ماندهاند. با وجود این، ظاهراً برای 86 زنی که در فهرست باقی ماندهاند، رسانهها و سپهر سیاسی لبنان آمادگی کافی را ندارد.