سخنگوی وزارت بهداشت: خروج داروهای بدون نسخه از شمول بیمه
رویداد۲۴-در حال حاضر تهیه این داروها برای سنین زیر 12 سال تحت پوشش بیمه است و بالای 12 سال از شمول بیمه خارج شده است، اما این داروها هزینه زیادی ایجاد نمیکند. وضعیت بازار دارویی کشور، خروج داروهای بدون نسخه از پوشش بیمه و لزوم راهاندازی پویش حمایت از داروی ایرانی و ورود مشاهیر کشور به این موضوع، از جمله مباحثی بود که در نشست خبری این هفته سخنگوی وزارت بهداشت مطرح شد.
دکتر ایرج حریرچی- معاون کل وزارت بهداشت در نشستی خبری از راهاندازی سامانهای در سایت سازمان غذا و دارو برای اطلاع از کمبودهای دارویی و قیمت داروها خبر داد و گفت: این سامانه به آدرس IRB.FBA.GOV.IR است و مردم میتوانند برای اطلاع از کمبودهای دارویی و قیمت داروها به آن مراجعه کنند. تا اوایل هفته آینده نسخه اندروید این سامانه را هم راهاندازی میکنیم و مردم میتوانند با وارد کردن نام داروی مورد نظرشان قیمت دارو و نزدیکترین داروخانهای که موجودی این دارو را دارد مطلع شوند. همچنین اگر کمبود یا مشکلی درباره دسترسی به دارو داشتند میتوانند با این سامانه و یا با سامانه 190 مطرح کنند.
وضعیت عادی در بازار دارو
وی با بیان اینکه در حوزه دارو شرایطمان به وضعیت عادی بازگشته و در زمینه داروهای ژنریک و برند ژنریک هیچ کمبودی نداریم، گفت: باید پرسید در دو ماهه اخیر چقدر از کالاهای خارجی دچار کمبود یا افزایش قیمت شدند. این در حالیست که وزارت بهداشت، تولید کنندگان و وارد کنندگان دارو سینه سپر کردهایم و اعلام کردهایم که کل افزایش قیمت دارو برای امسال تنها 9 درصد خواهد بود. این موضوع دستاورد بزرگی است. در حال حاضر هیچ شرکت دارویی وجود ندارد که بگوید ارز 4200 تومانی خواستهایم اما به ما ندادهاند. بنابراین یک سیستم رسیدگی سریع گذاشتهایم و بانک مرکزی هم از مبادی قانونی به ما کمک میکند.
مشکل برخی داروهای خارجی مزمن
وی ادامه داد: ما روزانه وضعیت دارو در کشور را رصد میکنیم. البته در همه کشورهای دنیا در یک بازار چند هزار قلمی کمبودهای یک تا 1.5 درصد قابل قبول است، اما وقتی بیماری برای دریافت یک دارو مراجعه میکند و نمیتواند آن را تهیه کند، نگران میشود. در عین حال مشکل ما درباره برخی از داروهای خارجی مزمن است؛ چرا که برخی میگویند ما داروی گرانقیمت خارجی را میخواهیم اما این حرف مغایر با قانون برنامه و نظام سلامت است. طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی ما باید داروی ژنریک تامین کنیم و بر همین اساس داروهای ژنریک و برند ژنریک را تامین میکنیم. در عین حال مشکلاتی درباره برخی داروهای خارجی داریم. البته بعضا تخلفاتی را هم شاهد هستیم. باید توجه کرد که اگر کسی با دلار 4200 تومانی جنسی را میآورد باید به همان قیمت آن جنس را عرضه کند و در همان حد سود کند. حال برخی میگویند اگر این دارو را به همان قیمت بفروشم چه چیزی را جایگزینش کنیم.
به داروی ایرانی اعتماد کنید
پویشی هم برای حمایت از داروی ایرانی راه بیندازند
حریرچی با بیان اینکه در یک تا دو مورد اجازه واردات موازی را دادهایم، گفت: در تمام دانشگاههای علوم پزشکی سیستمهای نظارتی قرار دادیم و هر روز به تعدادی از داروخانهها سرکشی کرده و وضعیت را ثبت و با متخلفان برخورد میکنیم. در عین حال باید بدانیم که فرهنگ مردم هم باید تغییر کند. از مردم هم خواهش میکنیم که به داروی ایرانی اعتماد کنند. من به عنوان یک کارشناس صادقانه میگویم که داروی ایرانی کیفیت لازم را دارد و از تمام مشاهیر اعم از سیاسیون، مسئولان اجرایی، هنرمندان، ورزشکاران و ... درخواست میکنم که از داروی تولید داخل حمایت کنند. چه مانعی دارد که پویشی هم برای حمایت از داروی ایرانی راه بیندازیم. البته ما در تامین داروی داخلی و خارجی مشکلی نداریم و هر اتفاقی که طی چند سال آینده رخ دهد، هیچ مشکلی ایجاد نمیشود؛ چرا که تدابیر لازم اندیشیده شده است.
افزایش تختهای بیمارستانی به بیش از 130هزار تخت
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه از افزایش تختهای بیمارستانی به بیش از 130 هزار تخت خبر داد و گفت: در حال حاضر 130 هزار و 650 تخت بیمارستانی در کشور داریم و برای تامین استانداردهای تخت از نظر کمی و کیفی برنامههایی مانند اجتناب از بستری غیرضرور، ارائه خدمات در منزل، ارائه خدمات سرپایی و ... را داریم.
وی افزود: 68.5 درصد تختهای بستری ما در بیمارستانهای وزارت بهداشت، شش درصد در بیمارستانهای دولتی دیگر، 9.5 درصد در نهادهای عمومی غیردولتی، 13 درصد در بخش خصوصی و سه درصد در بخش خیریه قرار دارند. همچنین 981 بیمارستان در کشور در حال فعالیت هستند و چندین بیمارستان هم در آستانه افتتاح قرار دارند. همچنین بیش از 400 هزار نفر مشغول فعالیت در بیمارستانها هستند.
34میلیون و 215هزار مورد بستری از ابتدای طرح تحول نظام سلامت
حریرچی با اشاره به میزان خدمات بستری ارائه شده در طی طرح تحول نظام سلامت گفت: از ابتدای طرح تحول 34 میلیون و 215 هزار مورد بستری بیش از یک روز در بیمارستانهای وزارت بهداشت داشتهایم که از حمایت مالی طرح تحول بهرهمند شدند. به این ترتیب 77.4 درصد بستریهای کشور یعنی بیش از سه چهارم از بستریها در بیمارستانهای دولتی و تحت پوشش طرح تحول انجام شده است. همچنین 22 میلیون و 180 هزار مورد بستری موقت در بیمارستانهای دولتی انجام شده است. همچنین در راستای ترویج زایمان طبیعی، سلامت مادران و سیاستهای جمعیتی در وزارت بهداشت مرز 2 میلیون زایمان طبیعی رایگان را رد کردیم و 2 میلیون و 32 هزار زایمان طبیعی رایگان در بیمارستانهای دولتی انجام شده است. در عین حال برای راحتی مادران 1800 واحد تک نفره زایمان ایجاد کردیم و در راستای سیاستهای جمعیتی 85 درصد هزینههای درمان ناباروری را با تعرفه دولتی پوشش میدهیم. همچنین 17 مرکز جدید درمان ناباروری با تمرکز بر مناطق محروم و در شش استان فاقد این مراکز یعنی سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، گلستان و لرستان ایجاد کردیم.
خروج داروهای بدون نسخه از شمول بیمه
حریرچی در ادامه صحبتهایش در پاسخ به سوالی درباره خروج داروهای OTC از شمول بیمه گفت: باید توجه کرد که 90 درصد مصرف داروهای OTC در گذشته هم خارج از بیمه بوده است و مردم خارج از بیمه آنها را خریداری میکردند. طبق مصوبه جدید شورای عالی بیمه نیز در حال حاضر تهیه این داروها برای سنین زیر 12 سال تحت پوشش بیمه است و بالای 12 سال از شمول بیمه خارج شده است، اما این داروها هزینه زیادی ایجاد نمیکند.
چند ایرانی بیمه درمانی ندارند؟
وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره وضعیت ایرانیان فاقد بیمه و تعداد آنها گفت: طبق اعلام مرکز آمار ایران، تعداد ایرانیان فاقد بیمه بین 6.9 و 10.5 درصد است که به 5.5 تا 6 میلیون نفر میرسد. باید توجه کرد که قسمت قابل توجهی از افراد فاقد بیمه یا افراد جوان مجرد هستند که احساس نیاز نمیکنند و یا افراد متمولی هستند که برای بیمه شدن مراجعه نکردهاند. البته تعدادی از افراد هم مشکل شناسنامه یا کارت ملی دارند و تعدادی هم واقعا به بیمه شدن نیاز دارند، اما به دلیل ضعف اطلاع رسانی نتوانستند از پنجره طلایی بیمه در سال 93 و 94 استفاده کنند و این فرصت را از دست دادند.
حریرچی افزود: در حال حاضر به دو روش میتوان افراد را تحت پوشش بیمه قرار داد. در روش اول اگر ثابت شود فردی نیازمند است و تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی قرار دارد و یا با معرفی این دو ارگان میتواند تحت پوشش بیمه رایگان قرار گیرد. تعدادی هم بر اساس آزمون وسع که طبق قانون برنامه ششم باید انجام شود میتوانند بیمه شوند. به طوریکه اگر در آزمون وسع مشخص شود که استطاعت لازم را برای پرداخت حق بیمه ندارند تحت پوشش بیمه رایگان قرار میگیرند. در عین حال یک بیمه روی تخت هم وجود دارد به این ترتیب که افرادی که تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی نباشند و یک استطاعت منطقی را داشته باشند میتوانند با پرداخت 50 درصد حق بیمه تحت پوشش بیمه قرار گیرند و بلافاصله هم بیمه میشوند. البته امیدوارم روزی برسد که در ایران هیچ فرد بدون بیمهای وجود نداشته باشد. هر چند که پیش از طرح تحول نظام سلامت 16.7 درصد ایرانیان یعنی بالغ بر 13 میلیون نفر فاقد بیمه بودند که در حال حاضر این امر بسیار کاهش یافته است.