پردیس در قحطی بودجه!
هشتاد و دو هزار خانوار که عمدتا در فشار اجاره نشینی قرار دارند منتظر اتمام پروژه مسکن مهر پردیس نشسته اند و این در حالی است که این طرح از کمبود شدید منابع مالی رنج می برد.
رویداد۲۴ پروژه پردیس، پرتقاضاترین سایت مسکن مهر در وادی "خشکسالی منابع" دولتی گرفتار شده و بیم آن می رود که به عنوان پایلوتی برای ارزیابی وعده های مسوولان، بی اعتمادی گسترده ای را در سطح جامعه ایجاد کند. حداقل ۸۲ هزار خانواری که متقاضی دریافت مسکن در این شهر هستند هنوز مجاب نشده اند که چرا بودجه لازم برای اتمام طرحی که دولت قبل وعده اتمام ۱۸ ماهه آن را داده بود با گذشت شش سال، جدی گرفته نمی شود. البته ساخت بناها تقریبا تمام شده اما از آنجا که دولت تصمیم ندارد خانه های مردم را بدون انشعابات و مدرسه و درمانگاه و مسجد و پارک تحویل دهد، تا کنون موفق نشده بیش از ۲۵ هزار واحد را افتتاح کند.
اعتراضات گاه و بیگاه متقاضیان مسکن مهر پردیس حاکی از آن است که آژیر قرمز این طرح به صدا درآمده و باید فکری برای تکمیل زیرساختهای آن شود. مردم تا کجا باید شاهد افزایش هزینه های طرح با توجه به جهشهای ادواری قیمت ارز باشند؟ همین چند روز قبل پیمانکاران از افزایش مجدد هزینه های آسانسور و دیگر تاسیسات پایانی بلوکهای مسکن مهر به دلیل افزایش قیمت دلار گلایه هایی مطرح کردند. متقاضیان فهیم و صبور که هر از گاهی در فضای مجازی نقدهای خود را ابراز می کنند کماکان در انتظار تحویل خانه های خود نشسته اند. بسیاری از این خانواده ها هم اکنون در پایتخت، اجاره نشین هستند؛ اجاره ها هم که از ابتدای امسال در تهران سر به فلک کشیده و بنا به گفته ی برخی کارشناسان، روند مهاجرت به شهرهای اقماری تهران کلید خورده است. در این شرایط نباید خانواده های مستاجر از اینجا رانده و از آنجا مانده شوند.
اگر طی سالهای اخیر اتمام پروژه مسکن مهر پردیس اولویت چندم بود، حالا دیگر شکی نیست که باید نگاه ویژه ای به آن شود. ظاهرا این اضطرار توسط نمایندگان مجلس و مسوولان دولتی در روزهای اخیر حس شده و جنب و جوش برای کمک به تسریع زیرساختهای پردیس آغاز شده است. چند روز قبل نشستی بین نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی با وزیر راه و شهرسازی و معاونان او برگزار شد.
ظرفیت پردیس برای تبدیل شدن به بحران
عباس آخوندی در آن نشست با بیان اینکه پردیس ظرفیت تبدیل به یک بحران برای پایتخت را دارد، در خصوص آخرین وضعیت سایتهای مسکن مهر استان نیز اعلام کرد: درحال حاضر هر واحد باقیمانده سایت مسکن مهر شهر جدید پردیس که مهمترین مشکل ما در این بخش است برای تکمیل زیرساختها به ۳۲ میلیون تومان پول نیاز دارد که دولت نیز یک ریال اعتبار برای آن ندارد، در این حوزه باید بگوییم که فردی در سال ۹۱ این واحدها را با هزینه متری ۳۴۰ هزار تومان به مردم ارائه کرد حال آنکه این رقم در زمان فعلی با توجه به افزایش قیمت مصالح و ... به ۷۰۰ هزار تومان رسیده است که همراه با کمبود اعتبار ۳۲ میلیون تومانی برای زیرساخت باید بگوییم برای هرواحد بیش از ۶۰ میلیون تومان کسری اعتبار وجود دارد.
به گفته وزیر راه و شهرسازی، در حال حاضر ۵ هزار و ۲۰۰ میلیون تومان کسری اعتبار برای تکمیل سایت مسکن مهر پردیس وجود دارد که اگر بخواهد به مردم سرشکن شود باید هر فرد نزدیک به ۶۰ میلیون تومان پرداخت کند، بحثی که امکان اجرای آن وجود ندارد، این درحالی است که تا کنون نیز اعتبارات بسیاری در راستای تأمین خدمات روبنایی این مناطق در سطح کشور نیز هزینه شده و دولت منابع لازم برای اجرای آن را ندارد.
مُسکنهای موقت
طی دو سه سال اخیر منابعی که برای تکمیل خدمات زیربنایی و روبنایی پردیس اختصاص داده کافی نبوده و برای دردهای این شهر حکم مسکن موقت داشته است. از سوی دیگر زمانی پول به سازندگان رسیده که فصل خوب کاری از دست رفته است.
سال ۱۳۹۵ بالغ بر ۱۳۰ میلیارد تومان اوراق خزانه اسلامی و ۴۲ میلیارد تومان یارانه نقدی به زیرساختهای مسکن مهر پردیس اختصاص یافت که یک سال بعد به دست شرکت عمران رسید. سال ۱۳۹۶ جمعا ۳۴ میلیارد تومان اوراق خزانه اختصاص پیدا کرد که عمده آن دو ساله بود و با توجه به نیاز پیمانکاران به منابع فوری، چندان کارساز نشد. در سال جاری نیز قرار بود ۳۵ تا ۴۰ میلیارد تومان یارانه نقدی به پردیس پرداخت شود که هنوز محقق نشده است. همچنین شنیده ها حاکی از آن است که سازمان برنامه و بودجه ۱۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل خدمات روبنایی و زیربنایی اختصاص داده است. جمع این رقمها حدود ۳۴۶ میلیارد تومان می شود که حتی در صورت تحقق کامل، با رقم حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان مورد نیاز پردیس فاصله بسیاری دارد. گفته می شود در شرایط فعلی ساخت و ساز پردیس به رکود نزدیک می شود.
ساخت تونلی در پردیس برابر با تونل حکیم تهران
حبیب الله طاهرخانی ـ مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید ـ با اشاره به آغاز عملیات ساخت مسکن مهر پردیس در سال ۱۳۹۱ می گوید: ما زمین آماده توسعه شهری در این شهر جدید نداشتیم به همین دلیل نه تنها فرآیند شهرسازی در آن طولانی شد بلکه هزینه های بسیار بالایی را بر دوش سازندگان و دولت گذاشت. از آنجایی که سایت مسکن مهر پردیس هیچگونه دسترسی مناسبی به سایر نواحی نداشت مجبور شدیم تا تونلی برابر با تونل رسالت تهران که خود برای ساخت، عمر سه شهردار را دیده است ساختیم که خوشبختانه هماکنون اتمام و به بهرهبرداری رسیده است.
طاهرخانی با تأکید براینکه پروژه سایت مسکن مهر پردیس از لحاظ تأمین مالی بسیار تحت فشار است گفت: ما هماکنون در مرحله ساخت واحدها دارای ۸۳ درصد پیشرفت فیزیکی، مرحله زیرساخت ۵۲ درصد و آمادهسازی و محوطهسازی دارای ۶۲ درصد پیشرفت فیزیکی هستیم که به دلیل مشکلات متعدد ادامه کار برای ما سخت شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی ضمن تأکید بر اهمیت بحث خدمات روبنایی سایتهای مسکن مهر، این موضوع را به شدت نیازمند حمایت مجلس شورای اسلامی مطرح کرد و افزود: در حال حاضر مجموعه سایت مسکن مهر شهر جدید پردیس برای تأمین خدمات روبنایی ۱۰۰۰ میلیارد تومان، آماده سازی و محوطهسازی یکهزار و ۹۴ میلیارد تومان و خدمات زیربنایی ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که جمعا رقمی حدود ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان را به خود اختصاص میدهد.
اهمیت و لزوم توجه بیشتر به پردیس، معاونان وزیر راه و شهرسازی، مدیرعامل بانک مسکن، فرماندار پردیس و سایر مسوولان محلی را بر آن داشت تا روز یکشنبه ۳۱ تیرماه از این شهر بازدید کنند. اعضا گرد هم آمدند و پیرامون مسائل و مشکلات مربوط به مسکن مهر این شهر به تبادل نظر پرداختند. قرار شد هر مسوولی هر کاری که از دستش برمی آید برای بیرون کشیدن پردیس از گرفتاریهای کنونی انجام دهد.
منبع: ایسنا
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط