تاریخ انتشار: ۱۶:۴۳ - ۱۱ مرداد ۱۳۹۷

مطهرنیا: هدف ترامپ به چالش کشیدن سیاست خارجی ایران است

کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه پیشنهاد بی قید و شرط ارائه شده توسط ترامپ تبلیغاتی نیست، گفت: ترامپ با این کار در پی بستن راه های دیپلماسی پنهان، تاثیرگذاری بر روابط ایران و اتحادیه اروپا و فریب افکار عمومی است.
مطهرنیا: هدف ترامپ به چالش کشیدن سیاست خارجی ایران است

رویداد۲۴ دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه در دیدار با کونته نخست وزیر ایتالیا خواستار ملاقات با رئیس جمهوری و مقامات ایران برای رسیدن به یک توافق خوب شده بود.
ترامپ گفته بود: من برای ملاقات آماده هستم اما ملاقات کافی نیست. قرار نیست مثل برجام کاغذ سیاه کنیم. آن یک توافق بد بود که از آن خارج شدیم. من حاضرم با آنها مذاکره کنم تا یک توافق خوب به دست بیاوریم
در این پیوند، «مهدی مطهرنیا» کارشناس مسائل آمریکا روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه ترامپ با این اظهارات چند هدف را دنبال می کند، گفت: ترامپ در ابتدا می خواهد راه های دیپلماسی پنهان محتمل توسط ایران را ببندد. این اعلام موضع در آستانه سفر وزیر امور خارجه عمان به تهران صورت می گیرد. یوسف بن علوی قرار است با وزیر دفاع و مسئولان آمریکایی ملاقات داشته باشد و سپس در هفته جاری به تهران سفر کند.
وی افزود: زمزمه های گوناگونی در محافل رسانه ای در خصوص مذاکرات پنهان ایران و آمریکا در کشورهای ثالث مطرح شده است، بدون در نظر گرفتن درستی یا نادرستی این شایعات، ترامپ می خواهد مذاکرات پشت پرده احتمالی را روی پرده و به صحنه آشکار دیپلماتیک منتقل کند و این برای جمهوری اسلامی که در چند دهه اخیر اساسی ترین ارزش هویتی انقلاب اسلامی را در مبارزه با آمریکا تعریف کرده و به تازگی توسط عناصر نظامی و سیاسی آمریکا را تهدید کرده، وضعیتی شبیه کیش و مات را به وجود آورده است.
مطهرنیا با تاکید بر اینکه ترامپ با ایجاد چنین فضایی در پی تحت الشعاع قرار دادن روابط ایران و اتحادیه اروپاست، افزود: اگر جمهوری اسلامی پیشنهاد مذاکره را بپذیرد نزدیکی اتحادیه اروپا و ایران با چالش مواجه می شود و اگر نپذیرد فشارهای آمریکا بر کشورها و شرکت های اروپایی از منظر افکار عمومی غرب شکل منطقی تری به خود می گیرد.
مطهرنیا اظهار داشت: با اعلام موضع آمریکا برای آمادگی مذاکره بی قید و شرط، ایالات متحده وانمود می کند بیشترین تلاش را از نظر رسانه ای و دیپلماسی برای حل و فصل مسائل ایران و آمریکا دارد. در وضعیتی که ترامپ با تهدید ایران از برجام خارج شده است پذیرش پیشنهاد مذاکره باعث با چالش مواجه شدن اصول و ارزش های تعریف شده انقلاب اسلامی در دهه های گذشته با محوریت مبارزه با آمریکا می شود و اگر نپذیرد آمریکا به افکار عمومی القا می کند که جمهوری اسلامی حتی درخواست مذاکره بی قید و شرط را نمی پذیرد.
وی تاکید کرد: آمریکا برای رسیدن به اهداف خود و امنیت نظام سرمایه داری غرب در حال اعمال فشار اقتصادی و سیاسی علیه ایران است این موضوع در آستانه تشکیل ناتوی عربی و محاصره منطقه ای بسیار معنادار است لذا ذوق زدگی برخی محافل و القاء این نکته که آمریکایی ها عقب نشینی کرده اند تا حد زیادی با این منطق تحلیلی همخوانی ندارد.

**پیشنهادات ترامپ تبلیغاتی نیست
مطهرنیا، ترامپ را سیاستمداری پست نئو محافظه کار و محصول اندیشکده های نومحافظه کار آمریکایی دانست و گفت: او شعار آمریکا به عنوان «ابرقدرت جهان» یا «همه قدرت برای آمریکا در جهان» را مدنظر قرار داده است.
وی ادامه داد: ترامپ نقش بازیگر (مرد) دیوانه کیسینجر را ایفا می کند اما با پشتوانه تئوریک و استراتژی معناداری در صحنه سیاست این نقش را درخدمت تحکیم و تثبیت هژمونی امنیتی و اقتصادی ایالات متحده قرار می دهد، لذا اگرچه اعلام می کند در هر زمان و مکانی با مسئولان ایران دیدار می کند و در پی ملاقات بی قید و شرط است ولی مذاکره برای مذاکره را رد می کند.
مطهرنیا خاطرنشان می کند: ترامپ برجام را به دلیل اینکه منافع آمریکا را لحاظ نکرده، کاغذ سیاه می داند و از معاهده چند جانبه هسته ای خارج می شود. ترامپ با توجه به آن چیزی که در پیونگ یانگ (پایتخت کره شمالی) و آنچه در خروج از برجام به دست آورده است، میراث دور نخست ریاست جمهوری خود را از منظر تبلیغاتی کسب کرده است. به گونه ای که در آغاز مسئولیتش در مقایسه با 44 رئیس جمهوری قبلی، از کمترین میزان توجه و جذابیت برخوردار بود اما در آستانه پایان سال دوم ریاست جمهوری خود از بیشترین میزان جذابیت در افکار عمومی آمریکا در قیاس با روسای جمهوری دیگر برخوردار است.
مطهرنیا با بیان اینکه پیشنهاد مذاکره ترامپ تبلیغاتی نیست، افزود: اگر چه رسانه های ایرانی مذاکره او در پیونگ یانگ را تبلیغاتی و رسانه ای خواندند ولی در عمل این مذاکره به نابودی یا تعلیق بسیاری از فعالیت های هسته ای کره شمالی و دیدار وی با «اون» (رهبر کره شمالی) و در نهایت بازگشت زندانیان و اجساد سربازان آمریکایی ها منجر شد. هرکدام از این موارد، نشانه یک پیروزی برای ترامپ نزد افکار عمومی آمریکا است.

**دستگاه سیاست خارجی ایران مجری تصمیمات است
مطهرنیا با بیان اینکه دستگاه دیپلماسی ایران تنها اجرا کننده تصمیمات در سیاست خارجی ایران است، گفت: این تصمیمات توسط نهادهای فرادولتی و در نهایت تصویب رهبری گرفته می شود. لذا وزارت امور خارجه باید نخست گزاره های معطوف به تعریف انقلاب اسلامی از ضدیت با آمریکا در تار و پود سیاست خارجی را مورد توجه قرار دهد و در این مورد تعیین تکلیف کند.
وی افزود: اگر وزارت امور خارجه کوچکترین ارتباط رسمی و آشکار با دستگاه های موازی خود در آمریکا برقرار کند به سرعت از سوی گروه های فشار و جمعیت های خودجوش مورد خطاب و عتاب و سپس اتهام هایی چون سازش و همسویی با آمریکا قرار می گیرد. لذا دستگاه سیاست خارجی ایران که در چارچوب قوه مجریه فعالیت می کند تنها می تواند با ایجاد فضای مناسب به عنوان یکی از ارکان تصمیم ساز در حوزه سیاست خارجی به مسائل کلیدی و مهم درباب گزاره های تعریفی انقلاب اسلامی در چارچوب ضدیت با آمریکا توجه داشته و بازتعریف آن را در وضعیت موجود در حوزه تصمیم سازی و سپس تصمیم گیری سیاست خارجی مورد توجه قرار دهد.
وی افزود: آن چه مسجل است این که وزیر امور خارجه ایران و دستگاه دیپلماسی باید کارکرد خاص خود را در ساختار قدرت نظام جمهوری اسلامی شناسایی و نقشی منطبق با این کارکرد در این ساختار قدرت از خود بروز دهند.
منبع: ایرنا
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما