توقف بخشهایی از برجام منجر به بازگشت تحریمهای ایران میشود
رویداد ۲۴ یک مقام فرانسوی روز سهشنبه گفت در صورتی که ایران توافق هستهای را نقض کند اروپا آماده باز اعمال تحریمها خواهد بود.
این مقام فرانسوی افزود: «ما نمیخواهیم که تهران فردا اقداماتی را اعلام کند که توافق هستهای را نقض میکند چون در این حالت ما اروپاییها مجبور خواهیم بود بر اساس شرایط توافق، به باز اعمال تحریمها بپردازیم.
در همین حال برخی منابع آگاه در گفتگو با رسانههای داخلی اعلام کردند نامه رئیس جمهور به سران پنج کشور انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه فردا چهارشنبه در اختیار سفیران این کشورها در تهران قرار میگیرد.
یک مقام آگاه ایرانی اطلاع داد که قرار است سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه با دعوت سفرای کشورهای مذکور به مقر وزارت خارجه، نامه رئیس جمهور را تحویل آنها بدهد.
همچنین در نامهای دیگر از سوی وزیر امور خارجه کشورمان جزئیات فنی تصمیم ایران برای کاهش تعهدات هستهای، به فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام خواهد شد.
ظریف: تا وقتی اتحادیه اروپا به برجام پایبند بماند به آن متعهدیم
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران نیز روز سهشنبه در مصاحبه با اسپوتنیک گفت تا وقتی اتحادیه اروپا به توافق هستهای برجام پایبند بماند، ایران نیز به این توافق متعهد خواهد ماند.
ظریف در این مصاحبه با اشاره به راهاندازی نهاد ایرانی متناظر با «اینستکس» از کشورهای اروپایی خواست که برای حفظ توافق هستهای برجام در برابر تهدیدهای آمریکا هزینه کنند.
وی گفت: «نهاد ایرانی متناظر اینستکس اروپا از سوی ایران به نام شرکت "ساز و کار ویژه تجارت و تامین مالی ایران و اروپا" موسوم به "ساتما" تاسیس و به ثبت رسیده و به اطلاع اتحادیه اروپا نیز رسیده است.»
ظریف در ادامه گفت: «البته تهدیدات آمریکا برای ممانعت از عملی شدن این ساز و کار بین ایران و اتحادیه اروپا همچنان ادامه دارد. ما پیش از این هم تاکید کردیم که اروپا برای حفظ برجام باید هزینه کند.»
وی تصریح کرد: «ما ماهها همراه سایر کشورها با آمریکا مذاکره کردیم و به نتیجه خوبی هم رسیدیم. اکنون اروپا و بقیه کشورها باید برای زحمات خود و امنیت جهانی سرمایه گذاری و هزینه کنند. ساز و کار اینستکس به صورت مشابه و محلی با دیگر کشورهای همسایه و علاقمند از جمله روسیه و ترکیه قابل انجام شدن است.»
گفتنی است در پی تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران و لغو معافیتهای خریداران نفت دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفته است طی روزهای آینده تصمیمات ویژهای را در واکنش به تحریمهای یکجانبه آمریکا عملیاتی کند.
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او سرانجام 18 اردیبهشتماه سال گذشته به مشارکت آمریکا در این توافق خاتمه داد.
دولت ترامپ همچنین بعد از خروج از برجام کارزاری همهجانبه برای اعمال فشار علیه ایران به راه انداخته و در تلاش است کشورهای دیگر را به حمایت از تحریمهای یکجانبه علیه ملت ایران فرا بخواند.