اصولگرایان برای ریاست مجلس برنامه دارند/ خیز دوباره برای حذف لاریجانی؟
رویداد۲۴ یازده سال از ریاست علی لاریجانی بر مجلس شورای اسلامی گذشته است. سال ۸۷ وقتی برای اولین بار در رقابت با حداد عادل به این صندلی به لاریجانی رسید، جمعی از یاران حداد عادل از او دلخور بودند. لاریجانی و حداد عادل هر دو با اینکه حزب گریز بودند، اما به ساماندهی گعدههای رفاقتی نزدیکان خود علاقه داشتند. رفتاری که بعدا به محمدرضا عارف هم سرایت کرد و او که در این سه سال رقیب لاریجانی برای ریاست مجلس بوده، اما خلق حزب گریزی خود را حفظ کرده است.
یاران حداد در همه این سالها برای بازگردادن پیرمرد لاغراندام فرهنگستان به ریاست مجلس، از هیچ تلاشی فروگذار نکردند. از تخریب لاریجانی و حمله به او در قم تا انواع وعده در مجلس. تا مجلس دهم رسید و حداد عادل به مجلس راه نیافت. حداد عادل البته این روزها به فکر بازگشت به بهارستان است و نیروهای همفکر او در رسانه ملی هم برای تبلیغ لیست مورد نظر او همکاری نزدیکی دارند. در همه این سالها در نشریه نماینده هم تا توانسته در تخریب رقبا و ارج نهادن به رفقا تلاش کرده است. اما حالا اصولگرایان نمیخواهند لاریجانی با حمایت آنان بر صدر مجلس قرار بگیرد.
لاف یا گاف؟
سه سال قبل، یاران عارف و لاریجانی، تعداد نمایندگان همسو با خود را بیشتر از رقیب میشمردند. عارف میگفت: صد و چهل نماینده با او عهد کردهاند و لاریجانی تعداد یاران خود را صد و پنجاه میخواند و رجز خوانی این دو نفر تا دویست هم پیش رفت. اما هیچ کدام از آنها در همه این چهار سال، نتوانستهاند لیستی، حتی شصت نفره، از یاران خود را منتشر کنند. پیچیدگیهای ارتباطات نمایندگان در مجلس ایران در نبود ساختار و زیربنای حزبی، آشی هزار طعم ساخته است که نبود نظم فراکسیونی، یکی از شاخصهای مهم آن است.
اما حالا موسم آخرین زورآزمایی رسیده است. همه میدانند لاریجانی و عارف چه قندی در دلشان آب میشود وقتی صحبت از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری میشود. نامزدهای بالقوه ریاست جمهوری ۱۴۰۰، برای آخرین بار، خرداد ماه امسال رو در روی هم قرار میگیرند. اما مرد سومی هست که میتواند معادلات را به نفع عارف به هم بزند. اما این مرد سوم نه از میان اصلاح طلبان، که از میان تندروترین طیف اصولگرایان است. حاجی بابایی، نماینده همدان. او امیدوار است رای اصولگرایان تندرو را با خود همراه کند و اگر این اتفاق بیفتد، سبد لاریجانی برای رسیدن به کرسی ریاست، کمتر از سبد رای عارف خواهد شد. اتفاقی که سال قبل رخ داد و در دور دوم انتخابات، با انصراف حاجی بابایی، لاریجانی یک بار دیگر بر صندلی ریاست نشست.
حاجی بابایی امسال هم اعلام کرده قصد نامزدی برای انتخابات ریاست مجلس را دارد. انتقاد اصولگرایان از لاریجانی در این یک سال هم به اوج خود رسیده است. اما ساختار مجلس ایران پیچیده است. شاید اصلا عارف نامزد ریاست مجلس نشود و به همان ریاست کمیسیون آموزش اکتفا کند. در این حالت نیز ابقای مثلث (لاریجانی، مطهری، پزشکیان) بر صدر مجلس تضمین خواهد شد.