آخرین وضعیت دارو و درمان مبتلایانِ آسم/ توصیه وزارت بهداشت به بیماران
رویداد۲۴ دکتر مهدی نجمی، با اشاره به بیماری آسم و وضعیت تأمین داروی این بیماران در شرایط تحریمها، گفت: تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر کمبود داروهای بیماران آسم و آلرژی گزارش نشده است. البته بخش زیادی از داروهای موردنیاز این بیماران در داخل کشور و توسط صنایع دارویی داخلی تولید میشود، به همین دلیل از این نظر آنچنان به داروهای خارجی وابسته نیستیم.
وی با تاکید بر لزوم تقویت مباحث آموزشی در اثرگذاری مثبت روند درمان بیماری گفت: درصد قابل توجهی از بیماران آسم و آلرژی نحوه صحیح استفاده از داروی استنشاقی را نمیدانند و بخشی از این اتفاق به علت ضعف آموزش پزشکان به بیماران و یا کم توجهی بیمار در استفاده صحیح دارو است که سبب میشود از نقش مهم دارو در کنترل درمان خود غافل شوند.
نجمی ادامه داد: به طور مثال سالهاست توصیه میکنیم بیماران آسم، داروهای استنشاقی را از طریق محفظه مخصوص استفاده کنند، اما باز هم شاهدیم افراد از طریق دهانی اقدام به مصرف اسپری میکنند؛ در حالی که وقتی از محفظه استفاده شود دوز موثرتری که از دارو به ریه میرسد تا حدود پنج برابر افزایش مییابد. توانمندسازی بیمار برای از خود مراقبتی توسط اقدامات آموزشی یکی از اهداف وزارت بهداشت است. بیمار باید مراقبت از خود را در کنترل بیماری، مصرف دارو و پرهیز از قرار گیری در محیطهایی که عوامل آلرژن در آنجا زیاد است را بداند.
وی با بیان اینکه بحث آموزش از سوی سازمان بهداشت جهانی نیز سیاستی مهم تلقی میشود، گفت: در سطح ملی و در سطح فردی آموزش از برنامههای اصلی وزارت بهداشت است. کنترل بیماری آسم برای گروههای در خطر مانند رانندگان و کارگران صنایع و سایر مردم مهم است.
رئیس اداره بیماریهای مزمن تنفسی وزارت بهداشت، بحث مقاومت دارویی در بیماران آسم و آلرژی را آنچنان مطرح ندانست و افزود: در برخی موارد شدت بیماری به جایی میرسد که شاید دیگر درمانهای دارویی رایج پاسخگو نباشد. در پزشکی به روند درمان آسم واژه پلکانی اطلاق میشود؛ چراکه در صورت بهبود فرد، داروی تجویز شده کاهش و در صورت شدت بیماری، داروی تجویز شده کاهش مییابد و مانند آنتی بیوتیکها پس از مدتی مصرف، مقاومت دارویی ایجاد نخواهد شد.
وی در خصوص عوارض داروهای آسم و آلرژی که در آنها کورتن مصرف میشود، گفت: امکان ابتلاء به پوکی استخوان و چاقی در دوزهای خوراکی این داروها دیده میشود. دوز استنشاقی کورتن که در درمان آسم از آن استفاده میشود، بسیار ناچیز بوده و امکان اینکه منجر به عوارض یاد شده شود، کم است. همچنین موارد تزریقی داروهای کورتندار که در آسمهای شدید مصرف میشود، میتواند عوارض یاد شده را قوت بخشد.
وی در پایان بیماری آسم را با ریشه ژنتیکی معرفی کرد و افزود: کسانی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلاء به آلرژیهای فصلی، پوستی و … دارند، در معرض ابتلاء به این بیماری هستند. آسم و آلرژی تحت تأثیر یک سری عوامل محیطی هم مانند گرد و خاک، گرده گیاهان، مواد شیمیایی، شویندهها، موی حیوانات خانگی و. به وجود میآید، اما از همه مهمتر عوامل ژنتیکی است.