تاریخ انتشار: ۱۰:۱۶ - ۲۲ مهر ۱۳۹۸

انتقاد نماینده زاهدان از روند تعیین تکلیف افراد بی شناسنامه

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی گفت: با اینکه تعیین تکلیف مدارک هویتی افراد فاقد شناسنامه نباید بیش از ۶ ماه بطول انجامد که متاسفانه پرونده آن‌ها پس از سال‌ها راکد و مسکوت باقی مانده و در مقام مطالبه گری از سوی ذینفعان و از سوی مسئولین امر در این زمینه پاسخی ارائه نمی‌شود.
انتقاد نماینده خوزستان از روند تعیین تکلیف افراد بی شناسنامه
رویداد۲۴  علیم یارمحمدی رابطه با وضعیت افراد بی شناسنامه در سیستان و بلوچستان، گفت: یکی از ماموریت‌ها و اهداف اصلی سازمان ثبت احوال کشور اتقان اسناد هویتی و تابعیت ایرانیان، اسناد سجلی و ساماندهی ثبت وقایع حیاتی مردم کشور بوده و از دیدگاه عموم، آن سازمان متولی کلیه امورات مربوط به احوال شخصیه است.

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: استان سیستان و بلوچستان از معدود استان‌هایی است که بدلیل وسعت و پراکندگی شدید جمعیتی و هم مرزی با کشور‌های پاکستان و افغانستان و نوع نگرش مردم که با اعتقادات فرهنگی و مذهبی آن‌ها آمیزش پیدا کرده، با مباحث اصلی ابطال، ضبط و یا عدم ارائه خدمات عمومی بدلیل فقدان و با نقصان مدارک هویتی دست و پنجه نرم کرده و به‌همین دلیل زندگی مردم منطقه را به لحاظ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به شدت متاثر ساخته و تبدیل به یکی از معضلات اساسی و امنیتی استان شده است.

وی با بیان اینکه به لحاظ ساختار فرهنگی و مذهبی استان سیستان و بلوچستان، اعلان وقایع حیاتی در گذشته از دیدگاه مردم ضرورت نداشته است، افزود:، اما در طول دو دهه اخیر و در حال حاضر با راه اندازی دولت الکترونیک و تغییر نحوه ارتزاق و معیشت مردم و ارتقاء سطح فرهنگی جامعه و سایر عوامل متاثر از این قبیل، لزوم احصاء اسناد و مدارک هویتی بشدت ملموس گردیده است.

این نماینده مردم در مجلس دهم با تاکید بر اینکه بزودی آثار و تبعات منفی نداشتن اسناد و مدارک هویتی گریبانگیر خانواده‌های ایرانی خواهد شد، گفت: هرچند مطابق ماده ۴۵ قانون ثبت احوال رسیدگی به پرونده افراد مشکوک التابعیت و یا مدعی تابعیت ایرانی در صلاحیت شورای تامین هر شهرستان قرار دارد، اما تعیین تکلیف مدارک هویتی این افراد نباید بیش از ۶ ماه بطول انجامد که متاسفانه پرونده آن‌ها پس از سال‌ها راکد و مسکوت باقی مانده و در مقام مطالبه گری از سوی ذینفعان و از سوی مسئولین امر در این زمینه پاسخی ارائه نمی‌شود.

عضو هیأت رئیسه کمیسیون عمران مجلس با اشاره به اینکه ضبط و توقیف مدارک هویتی هریک از افراد خانواده به طور خودکار سایر وابستگان نسبی را دچار مشکل ساخته و این قصه همچنان ادامه دارد و تاکنون پایانی برای آن تعریف نشده است، یادآور شد: دستگاه‌های ستادی سازمان ثبت احوال کشور چنانچه بطور جدی و با تکریم کامل و با استفاده از ساز و کار‌های سخت افزاری و نرم افزاری وارد عمل نشوند و از خلاقیت‌های لازم برخوردار نباشند قطعا بر روند منفی این پروسه تاثیرگذار خواهند بود.
 

کمبود نیروی انسانی عامل ناکارآمدی ثبت احوال

 
وی اظهار کرد: برخی دلایل ناکارآمدی در این زمینه کمبود نیروی انسانی و عدم تخصیص منابع مورد نیاز جهت تهیه و خریداری تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری و ایجاد شعبات و یا نمایندگی‌های ثبت احوال در مراکز اشاره شده که به لحاظ جمعیتی قابل ملاحظه و یا بیشترین مشکل را داشته و از بعد مسافت با مراکز شهرستان‌ها نیز سهل الوصول نیستند؛ لذا چنانچه قرار است برخی زوایای این معضل در کوتاه مدت حل و فصل گردد استفاده از توان کارشناسان سایر استان‌ها بصورت ماموریتی و تجهیز مراکز ادارات به امکانات باید در دستور کار قرار گیرد. هرچند که معضلات فوق را در تذکر کتبی خود به وزیر کشور مبنی بر بی توجهی و عدم رسیدگی موثر به تعیین تکلیف هزاران شهروند فاقد شناسنامه مطرح کردم، اما علی رغم اظهارات سازمان ثبت احوال کشور که روند صدور مدارک هویتی شتاب قابل قبولی یافته در عمل این موضوع مشاهده نمی‌گردد.
 

مشکلات هویتی، بسترساز معضلات امنیتی

 
یارمحمدی یادآور شد: قوانین موجود با وضعیت حال افراد در تعارض بوده و رفع این اشکالات مستلزم زمان و قابل درک است، ولی عدم تعیین فرجه زمانی و لاینحل ماندن هویت برخی مردم فهیم این سرزمین که به طرز عجیبی به فرزندان آن‌ها تسری یافته، ضمن ایجاد سرخوردگی شدید، آن‌ها را درگیر صد‌ها معضل اجتماعی و امنیتی می‌سازد که به هیچ وجه قابل توجیه نیست. از طرفی تمایل برخی از این افراد سرخورده و فاقد هویت اجتماعی برای ارتکاب انواع جرایم در داخل و خارج از کشور دور از ذهن نیست.

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از سازمان ثبت احوال کشور بعنوان متولی این امر انتظار داریم موارد اشاره شده و سایر موارد را با عزم راسخ و ملی در دستور کار جدی قرار داده و پیشنهادات اجرایی در قالب لوایح قانونی ارائه گردد. بدیهی است یکی از اولویت‌های اصلی بنده در جایگاه نماینده ملت پیگیری جدی این موضوع بوده و کلیه نمایندگان استان‌های درگیر این معضل نیز آمادگی همه نوع همکاری لازم در این زمینه را دارند.

دستور مقام معظم رهبری تنها راه حل باقیمانده برای حل مشکلات افراد بی‌شناسنامه/ هیچ عزمی از سوی دولت دیده نمی‌شود

عضو مجمع نمایندگان استان سیستان‌وبلوچستان در مجلس، با تاکید بر اینکه تاکنون مکاتبات عدیده به همراه ابزار‌های قانونی در اختیار مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مجلس راه به جایی نبرده، خاطرنشان کرد: هیچ عزمی از سوی دولت و آن وزارتخانه به‌عنوان متولی اصلی این امر مشاهده نمی‌شود. مانده‌ایم بدون پاسخ که گره کور این معضل بزرگ که هزینه حل آن بسیار کمتر از تبعات منفی آن است؛ چه شخصی و چه دولتی و یا کدام دوره از مجلس خواهد بود. با این اوضاع بنده اعتقاد راسخ دارم و به این نتیجه رسیده ام که تنها راه حل باقیمانده صدور فرمان قطعی رهبر معظم انقلاب با تعیین زمان است. ناتوانی دولت‌ها در این زمینه کارد را به استخوان این قشر رسانده است، هر بی شناسنامه و بی هویتی می‌تواند تبدیل به یک تهدید و یا یک فرصت شود که متاسفانه؛ نه شاهد استفاده از این فرصت‌ها بودیم و نه شاهد عبرت گرفتن از تهدیدها.

این نماینده مردم در مجلس دهم تصریح کرد: متاسفانه دستگاه‌های متولی حتی از پاسخ به مردم نیز سرباز می‌زنند و مردم مظلوم در راهرو‌های ادارات بلاتکلیف و هاج و واج مانده‌اند. تنها دسترسی و پناه آنان، نمایندگان مجلس هستند که گاه در تیررس مستقیم و آماج حملات این مردم بی پناه می‌باشند، حق هم دارند. بی هویتی مانند خودروی بی پلاکی است که حق تردد ندارد و باید در یک گوشه بنشیند و نگاه کند و یا مورد سوءاستفاده برخی از افراد واقع شود، درست مثل یک خودروی فاقد پلاک جریمه نقدی بپردازد و به مسیرش ادامه دهد.
منبع: خانه ملت
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما